Μετά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, σκέψεις για την πανδημία
Ο 29χρονος συμπολίτης μας, φοιτητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αναστάσιος Μήτσος έκανε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και, με την αφορμή ότι είναι ένας από τους πρώτους νέους συμπολίτες μας και ένας από τους πρώτους φοιτητές Ιατρικής που έκαναν το εμβόλιο, μας μίλησε τόσο για την εμπειρία αυτή, όσο και ευρύτερα για την πανδημία και τα κοινωνικά της αποτυπώματα.
«Ο καθένας μας μπορεί να νοσήσει και να έχει μια άσχημη έκβαση από την νόσο COVID-19»
Ενώ πριν λίγες ημέρες έκανε το εμβόλιο και δεν είχε κάποια παρενέργεια, ο Αν. Μήτσος μας ανέφερε ότι «Δεν είχα κανέναν ενδοιασμό για το εμβόλιο. Αυτά που είχαν δει τα μάτια μου μέσα στα νοσοκομεία σαν Φοιτητής Ιατρικής κατάλαβα ότι ο καθένας μας μπορεί να νοσήσει και να έχει μια άσχημη έκβαση από την νόσο Covid-19.
Άλλος ένας παράγοντας που διέλυσε κάθε αμφιβολία που είχα για το εμβόλιο ήταν οι επιστημονικές έρευνες που δημοσιεύτηκαν, έχοντας στην διάθεση τους τεράστιο αριθμό εθελοντών για την διεξαγωγή των διαφόρων φάσεων δοκιμής των εμβολίων, παρότι λοιπόν μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο ετοιμάσθηκαν αρκετά εμβόλια, εγκρίθηκαν από τον FDA(Food and Drug Administration) και τον EMA(European Medicines Agency) και όχι μόνο δεν υπήρξε ”έκπτωση” στα πρωτόκολλα ασφάλειας των εμβολίων, αλλά συνεχίζεται ο αυστηρός έλεγχος, γιατί είναι σημαντικό να έχουμε επαγρύπνηση για τις ανεπιθύμητες ενέργειες, δηλαδή οτιδήποτε συμβαίνει καταγράφεται, στέλνεται κίτρινη κάρτα στον ΕΟΦ και οτιδήποτε σοβαρό συμβεί που δεν έχει συμβεί, μπαίνει στο ”μικροσκόπιο”.
Ωστόσο σύμφωνα με το Bloomberg στις 20/01/2021 έχουν εμβολιαστεί 46.2 εκατομμύρια σε 51 χώρες και όπως φαίνεται δεν υπάρχει καμμία σοβαρή παρενέργεια που να σχετίζεται με το εμβόλιο, αλλά όλα καταγράφονται για να υπάρχει μια διαφάνεια και να μπορέσουμε να βγάλουμε ακόμα περισσότερα συμπεράσματα».
«Με το εμβόλιο έχουμε την επιλογή για γρηγορότερη έξοδο από τον εγκλεισμό»
«Η σκέψη μου όταν έκανα το εμβόλιο ήταν: το να εμβολιαστώ είναι σαν να ψηφίζω, έχω δηλαδή την επιλογή να ψηφίσω γρηγορότερη έξοδο από αυτόν τον εγκλεισμό που έχει ως συνέχεια, το άνοιγμα της Οικονομίας και επιστροφή όσο πιο δυνατόν γρήγορα γίνεται πίσω στην κανονικότητα, είναι δηλαδή το πολιτικό μου καθήκον.
Συν ότι αν συνεχίσουμε για πάντα έτσι χωρίς την λύση του εμβολιασμού, δεν μπορώ να φανταστώ τι νόημα θα έχει αυτή η έγκλειστη ζωή».
«Εάν κάτι είναι σίγουρο για την Πανδημία, είναι το εξής: θα τελειώσει κάποια στιγμή.
Όπως προανέφερα, χωρίς αμφιβολία τα εμβόλια για την νόσο COVID-19 αποτελούν ένα τεράστιο βήμα για τον έλεγχο της πανδημίας από τον καινούργιο κορωνοϊό.
Είμαι διάπυρος θιασώτης των εμβολίων και πιστεύω ότι είναι ισχυρά όπλα στον περιορισμό της επιδημίας, όμως τα μειωμένα αντανακλαστικά των ρυθμιστικών αρχών της Ευρώπης, στο να εγκρίνουν τα εμβόλια ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την διάθεση τους, τα εμβόλια δεν φτάνουν με την τρέχουσα γραμμή παραγωγής για να ανοσοποιηθεί μεγάλος μέρος του πληθυσμού με αποτέλεσμα να υπάρχουν εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού. Οπότε, ίσως να αργήσουμε να βγούμε από την Πανδημία και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να ζούμε με τον κορωνοϊό σε έναν βαθμό, ο οποίος βέβαια εφόσον εμβολιαστεί το απαιτούμενο ποσοστό του πληθυσμού που είναι το 70%-80% και αποκτήσει αντισώματα μπορεί σταδιακά ο ιός να μεταλλαχθεί και να εξασθενήσει».
«Η γενιά μας μετά την οικονομική κρίση αντιμετωπίζει και τις οικονομικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας»
«Η πανδημία της νόσου Covid-19 αποτελεί μια συνεχή, ασύμμετρη και απρόβλεπτη απειλή επηρεάζοντας την ποιότητα της κοινωνικής μας ζωής αλλά και της οικονομίας.
Η γενιά μου είναι η γενιά που έχει την ατυχία μετά από την παγκόσμια οικονομική ύφεση του 2008 και εκεί που τα πράγματα έδειχναν ότι η Χώρα μας είχε βρεί την δύναμη να ορθοποδήσει οικονομικά, τώρα βιώνει το περισσότερο μέρος της ενήλικης ζωής μέσα σε αυτήν την νέα ύφεση που έφερε η Πανδημία.
Ένα πολύ σημαντικό είναι η ανεργία που δημιούργησε σε συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών όπως της εστίασης που θα χρειαστούν στήριξη μέχρι βγούμε μέσα από όλο αυτό, πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξει τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πρέπει να στηριχτεί γενικότερα η οικονομία ώστε να βγούμε μέσα από την ύφεση να μπορέσουμε και με τον εμβολιασμό να άρουμε το Lockdown που θα μας δώσει την ευκαιρία να ανοίξουμε γρηγορότερα άρα να σταματήσουμε και αυτήν την ”αιμορραγία της οικονομίας”.
Σαφώς όμως πέρα από το οικονομικό κομμάτι σημαντικές επιπτώσεις αναφέρονται στην προσωπική ζωή αλλά και κοινωνική μας ζωή, στα χόμπι, στις κοινωνικές σχέσεις, στην επαγγελματική και ακαδημαϊκή καριέρα και οι επιπτώσεις αυτές φαίνεται να σχετίζονται είτε άμεσα με την νόσο είτε έμμεσα μέσω. Stress, άγχους, και αβεβαιότητας για το μέλλον».
«Μένουμε σπίτι» με λιγότερη υπερέκθεση στα social media και με νέα χόμπι
Τέλος, όσον αφορά τη στάση των νέων που κατηγορούνται για διασπορά του ιού με «ανέμελες» συμπεριφορές, συναθροίσεις και «πάρτυ», «Πρέπει όλοι οι νέοι άνθρωποι να κρατήσουμε μια υπεύθυνη στάση απέναντι στην Πανδημία το οποίο βοηθάει όλη την κοινωνία, αν αναλογιστεί ο καθένας μας την προσωπική του ευθύνη, όταν βγαίνουν έξω, που προφανώς πρέπει να βγουν έξω, πόσο μάλλον σε αυτήν την ηλικία και με τόσους μήνες υποχρεωτικού εγκλεισμού, απλά το μόνο που πρέπει είναι να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα προστασίας (μάσκα, απόσταση και όσο γίνεται λιγότερος συνωστισμός).
Να έχουν μια υγιή ρουτίνα μέσα στο σπίτι, να βρουν ασχολίες που να τους προάγουν, όπως το διάβασμα, την άσκηση, να βρουν καινούργια χόμπι, να μιλήσουν με τους φίλους τους για πράγματα που τους απασχολούν, να ζητήσουν ψυχολογική υποστήριξη εάν υπάρχουν σκέψεις που δεν μπορούν να μοιραστούν με τους δικούς τους ανθρώπους, να αποφεύγουν την υπερέκθεση στην παραπληροφόρηση των Social Media και ό, τι διαβάζουν να το φιλτράρουν αλλά και να το διασταυρώνουν από διάφορες πηγές.
Και να θυμούνται ότι ο κορωνοϊος, είναι το πιο σκληρό ”stress test” της ανταλλαγής ιδεών, του φλέρτ, των συναθροίσεων αλλά και της ανθρώπινης επαφής.
Γιατί όπως είχε πει και ένας μέγας Φιλόσοφος αλλά και Επιστήμονας, «Ο άνθρωπος είναι ον φύσει κοινωνικό και πολιτικό. Αυτός που μπορεί να ζήσει μακριά απ’ τις ανθρώπινες κοινωνίες είναι θηρίο ή θεός». -Αριστοτέλης.