Θέσεις

Μισθοί και εισοδήματα

Γράφει  ο Στέλιος Γκίνης

 

Συνήθως η δυστυχία μας βρίσκεται στην απληστία και στην αγωνία μας, να αποκτήσουμε διάφορα ή να γίνουμε κάτι άλλο από αυτό που είμαστε. Όλα από το μυαλό μας ξεκινάνε. Το ΙΔΙΟ εισόδημα σε άλλους φαίνεται λίγο και σε άλλους ικανοποιητικό.

Ας δούμε όμως ποιο πρέπει να είναι το «λογικό» εισόδημα, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, που να μας ικανοποιεί. Το λογικό, που λέγεται και «ποιοτικό» εισόδημα ή μισθός, θα πρέπει να εξασφαλίζει, σε αυτόν που το εισπράττει, τις βασικές του ανάγκες και ελεύθερο χρόνο αρκετό, για ξεκούραση και για ψυχαγωγία. Φυσικά το αντικείμενο της εργασίας μας θα πρέπει να μας ταιριάζει και να μας ευχαριστεί. Με άλλα λόγια, άμα καταντήσει ρουτίνα η δουλειά μας, τότε είναι επόμενο να πέσει η αποδοτικότητά μας.

Όλοι οι άνθρωποι λοιπόν, δεν έχουν τις ΙΔΙΕΣ απαιτήσεις από τη ζωή και για να είναι ευχαριστημένοι επιδιώκουν μεγαλύτερο εισόδημα και μισθό. Συνήθως είναι σπάταλοι και ξοδεύουν ασυλλόγιστα. Υπάρχουν και άλλοι πολλοί που η δουλειά που κάνουν, τώρα με την οικονομική κρίση, είναι διαφορετική από αυτή που έχουν σπουδάσει ή τους ταιριάζει.

Άμα ο εργαζόμενος νιώθει δυσαρεστημένος από τη δουλειά του, γίνεται οξύθυμος ή μελαγχολικός. Το αποτέλεσμα είναι να πέσει η αποδοτικότητά του, αφού χάνει την όρεξη για τη δουλειά που αναγκαστικά κάνει.

 

Οι εργαζόμενοι λοιπόν αυτοί νιώθουν συνεχώς βαριεστημένοι και κουρασμένοι. Οι έξυπνοι εργοδότες, για να μην πέσει η απόδοση των υπαλλήλων τους, δεν τους αυξάνουν το μισθό τους, αλλά τους αλλάζουν καθήκοντα και αρμοδιότητες. Με το «κόλπο» αυτό οι εργοδότες αποφεύγουν την αύξηση του μισθού των υπαλλήλων τους. Επίσης στις περιπτώσεις αυτές δεν αναγκάζουν τους υπαλλήλους να υπερβούν το κανονικό τους ωράριο εργασίας.

 

Η αύξηση των αποδοχών, σε άλλες εποχές, πριν από την κρίση, ήταν μια καλή κίνηση του εργοδότη προς τον υπάλληλο, που γινόταν πιο παραγωγικός. Τώρα βέβαια με την οικονομική κρίση όχι μόνο δε γίνονται αυξήσεις στους μισθούς, αλλά μειώσεις.

Οι αυξήσεις των φόρων έχουν γονατίσει και τους ιδιοκτήτες καταστημάτων της πόλης μας, αφού οι πελάτες έχουν λιγοστέψει και έχει μειωθεί το εισόδημά τους. Τι να κάνουν οι άνθρωποι αυτοί; Άλλοι βάζουν λουκέτο και άλλοι προσπαθούν να αλλάξουν κάτι στο εμπόρευμά τους και άλλοι να διαφημίσουν ένα καινούργιο προϊόν, που βάζουν στο μαγαζί τους.

Τι να πεις τώρα για τους άνεργους; Όπως μου έλεγε προχθές ένας φίλος άνεργος στο τηλέφωνο «Μακάρι να έβρισκα μια δουλειά και ας είναι και βαρετή». Δίκιο έχει ο άνθρωπος αλλά πού να το βρει.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς θα αντιμετωπίσει ο Δήμος Μεγαρέων την ενεργειακή φτώχεια

Παναγιώτης Σακελλαρίου: “Τώρα είναι η ώρα να βγούμε από το τέλμα”

Η αξιοπρέπεια στην πολιτική και η ευπρέπεια της κριτικής