Κοινωνία Σημαντικότερα

Μενίδι-Μέγαρα: Σκηνές απ’ τα προσεχώς!

Ο ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΧΑΜΟΣ ΤΟΥ 11ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΟ ΜΕΝΙΔΙ ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΙ

ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗ

ΑΒΑΤΑ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ!

2 επιχειρήσεις κάθε 15, 120 αστυνομικοί & 15 περιπολικά καθημερινά
“Follow the money” για να βρεθεί το μαύρο χρήμα από όπλα, ναρκωτικά

 

 

 

 

Το χρόνιο πρόβλημα της ασφάλειας στη Δυτική Αττική φέρνει στην επιφάνεια ο τραγικός χαμός του 11χρονου από «αδέσποτη σφαίρα», κατά τη διάρκεια σχολικής γιορτής στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Μενιδίου.

Η Αστυνομία προετοιμάζει νέο χάρτη για την αστυνόμευση στη Δυτική Αττική με πληροφορίες να κάνουν λόγο για περιπολίες καθημερινά με 120 αστυνομικούς με 15 περιπολικά και ανά 15 ημέρες να γίνονται δύο στοχευμένες επιχειρήσεις της Ασφάλειας για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος (ναρκωτικά, όπλα). Κατά τις ημέρες αυτές ο αριθμός των αστυνομικών θα φτάνει τους 208 (το μήνα θα απασχολούνται 1.200 άνδρες). Παράλληλα, θα ενταθούν οι έρευνες με τη μέθοδο «follow the money» (ακολουθώντας το χρήμα) για να βρεθούν οι «πηγές» διακίνησης μαύρου χρήματος στην περιοχή και να εξαρθρωθούν τα μεγάλα κυκλώματα. Στο πλαίσιο αυτό η Αστυνομία θα επιχειρήσει να ενδυναμώσει το πληροφοριακό της δίκτυο στη δυτική Αττική. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να βρεθούν άτομα από την τοπική κοινωνία, κυρίως Ρομά, που θα βοηθήσουν πληροφοριακά το έργο των Αρχών.

Η «αδέσποτη σφαίρα» στο Μενίδι προκαλεί έντονο προβληματισμό και στην περιοχή μας, όπου το φαινόμενο δεν απέχει, με συχνές τις συγκρούσεις μεταξύ των φατριών στο Βλυχό, τις συχνές κλοπές, διαρρήξεις, και άλλες παραβάσεις που ορισμένες φορές καταλήγουν σε σποραδικές επιχειρήσεις της Αστυνομίας.

Οι αρχές θορυβούνται κατά καιρούς και προχωρούν σε κινήσεις και επιχειρήσεις. Αυτή τη φορά, η Ελληνική Αστυνομία φέρεται να εξετάζει ένα νέο σχέδιο για την αστυνόμευση στη Δυτική Αττική, αναγνωρίζοντας επιτέλους το πρόβλημα που υφέρπει δεκαετίες.

Οι καταυλισμοί των Ρομά στη Δυτική Αττική αποτελούν ιδιαίτερες περιπτώσεις επικίνδυνου μείγματος εγκληματικότητας και έλλειψης υποδομών υγείας και παιδείας, με αποτέλεσμα οι χρόνιες παθογένειες του ελληνικού κράτους όπως οι πελατειακές σχέσεις με τους εκάστοτε κυβερνώντες να έχουν μετατρέψει τους καταυλισμούς σε άβατα παραβατικότητας, «γκέτο», όπου η είσοδος της Αστυνομίας είναι σχεδόν αδύνατη και η εγκληματικότητα διαφόρων ειδών ανθεί, εντός αυτού του ιδιάζοντος «θερμοκηπίου».

Αξίζει να παρατηρήσουμε ότι «η βία φέρνει βία», καθώς στο Μενίδι, μετά τον θάνατο του 11χρονου ακολούθησαν επεισόδια και χάος στο Μενίδι με τους Ρομά, με άνδρες των ΜΑΤ να απωθούν διαδηλωτές με χρήση χημικών. Για ώρες το απόγευμα της Κυριακής επικρατούσε ένταση στην περιοχή με κατοίκους να προσπαθούν να προσεγγίσουν τον καταυλισμό των Ρομά αλλά και το σπίτι του 23χρονου Ρομά που έχει συλληφθεί ως βασικός ύποπτος για τον άδικο χαμό του 11χρονου Μάριου. Μπροστά στο φόβο να υπάρξουν νέα επεισόδια όπως αυτά του Σαββάτου όταν ομάδα κουκουλοφόρων πέταξε μολότοφ στο σπίτι του 23χρονου, οι αστυνομικοί έκαναν μόνο σποραδική χρήση χημικών σε μια προσπάθεια να μην επιτρέψουν σε διαδηλωτές να προσεγγίσουν τον καταυλισμό.

Αυτό που προβλημάτισε τους αστυνομικούς ήταν η πληροφορία ότι αυτή τη φορά οι Ρομά ήταν οπλισμένοι και αποφασισμένοι να απαντήσουν στην περίπτωση κατά την οποία οι διαδηλωτές πλησίαζαν το σπίτι του 23χρονου. Οι φόβοι των αστυνομικών επιβεβαιώθηκαν καθώς από τον χώρο του καταυλισμού ακούγονταν για μεγάλο διάστημα πυροβολισμοί από καραμπίνες.

Το νούμερο ένα ζητούμενο για το αρχηγείο της Αστυνομίας είναι να βρεθεί η «δεξαμενή» από όπου θα αντληθεί προσωπικό, το οποίο θα πέσει στη μάχη της εγκληματικότητας στις «κόκκινες» περιοχές. Και αυτό διότι η μεγάλη διασπορά δυνάμεων -σε πολλά διαφορετικά μέτωπα- που έχει επωμιστεί η ΕΛ.ΑΣ. δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα για τους στρατηγούς που καλούνται να αναδιατάξουν τις δυνάμεις και να εξοικονομήσουν προσωπικό για περιοχές όπως το Ζεφύρι, τα Άνω Λιόσια, ο Ασπρόπυργος και το Μενίδι.

Η Αστυνομία κατέληξε να μην έχει τον κατάλληλο αριθμό ενστόλων για να επανδρωθούν οι υπηρεσίες της δυτικής Αττικής, παρότι σύμφωνα με παλιότερη έκθεση της Ιντερπόλ στην Ελλάδα αντιστοιχούν ανά 100.000 κατοίκους περισσότεροι αστυνομικοί σε σχέση με τα αντίστοιχα νούμερα στις χώρες της βόρειας Ευρώπης.

 

Οι αιτίες έλλειψης αστυνομικών

 

Οι βασικότεροι λόγοι για τους οποίους η κατάσταση έφτασε σε αυτό το σημείο είναι:

1)  Οι φυλάξεις ευπαθών στόχων. Ακόμα και σήμερα χιλιάδες αστυνομικοί στην Αττική βρίσκονται σε συνοδείες επισήμων, ενώ τεράστια είναι η διάθεση προσωπικού για τις φυλάξεις κτιρίων και οικιών. Αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι αν πραγματικά υπάρχει πρόθεση ενίσχυσης της δυτικής Αττικής, ο πρώτος στόχος θα πρέπει να είναι η εξοικονόμηση προσωπικού από τις στρατιές αυτές. Το περασμένο Σεπτέμβριο η πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. έκανε μία προσπάθεια να βάλει «μαχαίρι» στις συνοδείες αλλά δυστυχώς έμεινε ημιτελής, καθώς εξοικονομήθηκε ένας σχετικά περιορισμένος αριθμός αστυνομικών. Υπήρξαν μάλιστα άνδρες που έφυγαν από τους vip και λίγο καιρό μετά επέστρεψαν. Ο κ. Τόσκας είχε την πρόθεση να προχωρήσει σε τομές αλλά οι εντολές του δεν εισακούστηκαν. Το ζητούμενο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, είναι να λειτουργήσουν σωστά επιτροπές αξιολόγησης, οι οποίες θα επαναπροσδιορίσουν ποιος πραγματικά χρειάζεται φύλαξη και ποιος όχι.

2) Φυλάξεις συγκεντρώσεων. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. συνηθίζουν να στέλνουν σε πορείες και συγκεντρώσεις (ακόμα και ολιγάριθμες) μεγάλο αριθμό προσωπικού. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτό γίνεται προκειμένου οι υπεύθυνοι αξιωματικοί να είναι σίγουροι ότι «όλα θα πάνε καλά» και δεν θα τους ζητηθούν ευθύνες αν συμβεί οτιδήποτε. Αυτό, ωστόσο, έχει ως αποτέλεσμα να στερούνται αστυνομικοί από περιοχές με αυξημένη εγκληματικότητα.

3) Πολλές δυνάμεις στην επαρχεία: Στρατηγοί της Αστυνομίας που έχουν στα χέρια τους τη χαρτογράφηση της διασποράς των αστυνομικών δυνάμεων εξηγούν ότι στην επαρχεία υπηρετεί πολύ μεγάλος αριθμός ανδρών, γεγονός που δεν δικαιολογείται από τις ανάγκες των περιοχών αυτών (τουλάχιστον συγκριτικά με τις ανάγκες στην Αττική). Χαρακτηριστικά λένε ότι υπάρχουν αστυνομικές διευθύνσεις με προσωπικό που μπορεί να φτάνει τα 200 άτομα, την ώρα που υπάρχουν Τμήματα Ασφαλείας στη δυτική Αττική που αριθμούν από 10 έως 25 άνδρες. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι από τους αστυνομικούς της επαρχίας έχουν οικογένειες και είναι δύσκολο να μετατεθούν.

4) Δουλειά γραφείου. Έχει παρατηρηθεί ότι πολύ μεγάλος αριθμός ενστόλων απασχολούνται σε γραφεία. «Κάντε μια βόλτα σε ΓΑΔΑ και υπουργείο κατά τις πρωινές ώρες και θα καταλάβετε», είναι η χαρακτηριστική φράση πηγής από τη ΓΑΔΑ. Στην υπερσυσσώρευση κόσμου, πάντως, σε γραφεία συνηγορεί και το γεγονός ότι η Αστυνομία έχει επωμιστεί γραφειοκρατικά «πάρεργα».

5) Η αναδιάρθρωση που δεν πέτυχε. Η περιβόητη αναδιάρθρωση αλλά και η ανακατανομή του προσωπικού δεν έγινε ποτέ σε βάθος. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας υπηρεσίες που θα μπορούσαν να έχουν συγχωνευτεί για να εξοικονομηθεί αριθμός ανδρών και πόροι. Οι αντιδράσεις παραγόντων της τοπικής κοινωνίας και σε κάποιες περιπτώσεις οι αντιδράσεις μερίδας συνδικαλιστών φαίνεται ότι λειτούργησαν ανασταλτικά για την πραγματοποίηση ουσιαστικών μέτρων.

6) Προσφυγικό. Το ξέσπασμα του προσφυγικού δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει την κατανομή των δυνάμεων, καθώς η Αστυνομία (και σε μικρότερο βαθμό ο Στρατός) είναι ο μηχανισμός που υλοποιεί ως επί το πλείστον τα κυβερνητικά σχέδια και παράλληλα διαφυλάσσει την ασφάλεια. Σε όλα τα νησιά όπου υπάρχειhot spot υπηρετεί σήμερα σημαντικός αριθμός ανδρών που έχει μετακινηθεί από την Αθήνα. Ενδεικτικό είναι ότι από την Αττική έχουν μετακινηθεί εφτά διμοιρίες: Τρεις στη Λέσβο, μία στη Χίο, μία στη Λέρο και δύο στη Σάμο. Εκτάκτως είχε μετακινηθεί πρόσφατα για περίπου πέντε ημέρες ακόμα μία διμοιρία στο νησί της Χίου. Παράλληλα, στα νησιά υπηρετούν αποσπασμένοι αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες, όπως και άνδρες της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ). Ανάλογη είναι η εικόνα στα χερσαία σύνορα της χώρας.

 

Πρόβλημα και στους χώρους Δημόσιας Υγείας

Όπως συνέβη στην περίπτωση της αστυνόμευσης, το τραγικό περιστατικό στο Μενίδι έφερε στην επιφάνεια και τα προβλήματα στους χώρους δημόσιας υγείας που προκαλούνται από την παρουσία Ρομά. Οι γιατροί διαμαρτύρονται και όπως συμβαίνει και στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό έρχεται αντιμέτωπο με επικίνδυνες καταστάσεις.

«Η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι απελπιστική. Οικογένειες Ρομά, ανάμεσα τους και κάποιες που απασχόλησαν πρόσφατα την κοινή γνώμη, έρχονται ομαδικά στο νοσοκομείο και αλίμονο σε όποιον γιατρό ή νοσηλευτή δεν τους εξυπηρετήσει. Βρίζουν,απειλούν, έρχονται στα χέρια με τους υπόλοιπους ασθενείς και τους γιατρούς. Η κατάσταση είναι εφιαλτική και δυσκολεύει το έργο μας», περιγράφει σε δημοσίευμα γιατρός του Παίδων στο Μενίδι. Επισημαίνεται ότι οι γιατροί ως δημόσιοι λειτουργοί δεν κάνουν διακρίσεις στην εξέταση Ρομά, επιτελώντας το κοινωνικό τους έργο, με απειλή ακόμα και της ζωής τους σε ακραίες περιπτώσεις.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μήνυμα του δημάρχου Ελευσίνας Γιώργου Τσουκαλά, από το Θριάσιο νοσοκομείο

“Ποιον ειδικό ιατρό ρωτήσατε και μου συστήνετε να κλείσω τον Δήμο;”

Aleka Stamatiadi

Δήμος Μεγαρέων: Ασφαλτοστρώσεις στην Κινέτα