Οι προσδιορισμένες πολιτικές για την πληθώρα των θεμάτων ακόμα και όταν αυτά αναδεικνύονται σε ζητήματα πρώτης προτεραιότητας πέφτουν για ακόμη μια φορά στο κενό.
Μπορεί ο σχεδιασμός έργων πνοής και ανάπτυξης σε ένα δήμο να συνδέεται με τον προϋπολογισμό του, πρωτίστως όμως θα πρέπει να υπάρχει ένα επιχειρησιακό σχέδιο ανάπτυξης με ορίζοντα 15ετίας δίνοντας την δυνατότητα στο δήμο να αποκτήσει την δική του ταυτότητα τον δικό του χαρακτήρα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει με βάση την γεωγραφική του θέση.
Και παρότι κύριοι της διοίκησης την επόμενη της επανεκλογής σας, είχατε το χρόνο και την εμπειρία ν’ αλλάξετε πράγματα όπως δηλώνατε, μείνατε αδρανείς όπως στην πρώτη σας θητεία χάνοντας πολύτιμο χρόνο αν και θα μπορούσατε να τα φέρετε προς συζήτηση όλα μαζί.
Αυτό συμβαίνει, όταν δεν υπάρχει σχεδιασμός, προγραμματισμός , πιο απλά, όταν δεν υπάρχει όραμα.
Η σημερινή διοίκηση του δήμου, λειτουργεί περιμένοντας την Περιφέρεια, την κεντρική διοίκηση να κάνει κάτι και για εμάς, δηλώνοντας αδυναμία ακόμα και για μελέτες, για την διεκδίκηση και εκτέλεση χρηματοδοτούμενου έργου.
Αυτό εισπράττω εγω ως εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος και οφείλω να το καταθέσω.
Αρχικά κάποιος εάν δει το νέο προϋπολογισμό παρατηρεί ότι στο σύνολο εσόδων του προηγούμενου έτους παρότι τα προϋπολογισθέντα έσοδα είναι 47.305.346.00 ευρώ τα ήδη βεβαιωθέντα είναι μόλις 24.410.804.00 ευρώ.
Υπάρχει δηλαδή μια απόκλιση της τάξεως του 48,40%, χωρίς να γνωρίζουμε αφού δεν υπάρχει στήλη του ακριβούς αριθμού των εισπραχθέντων.
Αυτό μας δείχνει πως είτε η διοίκηση Σταμούλη απέτυχε να εφαρμόσει την πολιτική των εσόδων που σχεδίασε στον προηγούμενο προϋπολογισμό, είτε εν γνώσει της για ακόμη μια φορά έφτιαξε έναν «πλασματικό προϋπολογισμό» για να υπάρχει προϋπολογισμός ώστε να λειτουργήσει ο δήμος.
Οι περισσότερες απορίες κοιτάζοντας το νέο προϋπολογισμό μου προέκυψαν όταν διάβασα τον πίνακα των εσόδων.
Στον κωδικό αριθμό 0311 τέλος καθαριότητας και φωτισμού είχαν προϋπολογιστεί έσοδα 3.209.200.00 ευρώ και βεβαιώθηκαν χωρίς να γνωρίζουμε τα εισπραχθέντα 1.748.544.01 ευρώ. Και προϋπολογίστηκαν για το 2020 4.200.000 ευρώ. Δηλαδή προϋπολογίστηκε 1 εκατ. ευρώ περισσότερο από πέρυσι.
Αναρωτιέμαι πως προκύπτει η πρόβλεψη αυτή, εφόσον δεν υπάρχει αύξηση τελών;
Στον κωδικό αριθμό 1311 ΚΑΠ επενδυτικών δαπανών των δήμων, είχαν προϋπολογιστεί 460.500.00 ευρώ και βεβαιώθηκαν 230.250.00 ευρώ. Και αναγράφεται το ποσό των 460.500.00 ευρώ. Από πού προκύπτει αυτή η αισιοδοξία; Έχει δοθεί κάποια υπόσχεση πως η Κυβέρνηση θα αυξήσει τους πόρους προς τον δήμο μας;
Σε άλλον κωδικό αριθμό λοιπές επιχορηγήσεις για επενδύσεις και έργα είχαν προϋπολογιστεί 12.895.543.49 ευρώ και βεβαιώθηκαν 2.936.094.60 ευρώ. Και προϋπολογίζονται για το 2020 9.047.808.99 ευρώ.
Πως προκύπτει ακόμη μια αισιόδοξη πρόβλεψη; Τα βεβαιωθέντα να είναι 9.959.449.00 ευρώ λιγότερα και εμείς προϋπολογίζουμε 6.111.714.00 ευρώ περισσότερα των βεβαιωθέντων.
Στον κωδικό αριθμό 421 επιστροφές χρημάτων, η διοίκηση είχε προϋπολογίσει 5.613.947.96 ευρώ και βεβαιώθηκαν 10.656.03 ευρώ. Και προϋπολογίζουμε τώρα 6.437.715.00 ευρώ. Εδώ τι συμβαίνει;
Τέτοια σημεία υπάρχουν πολλά στον προϋπολογισμό. Αυτά τα αναφέρω ενδεικτικά θέλοντας να δείξω πως για ακόμη μια φορά έχουμε να κάνουμε με έναν πλασματικό προϋπολογισμό.
Στον κωδικό αριθμό 7322.0050 κατασκευή πάρκου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ανακύκλωσης. Προϋπολογισθέν χρηματικό ποσό 1000 ευρώ.
Έτος ανακύκλωσης κατά τον κ. δήμαρχο το 2020. Έχω αναφερθεί και θα το επαναλάβω όπως το κυκλοφοριακό πάρκο, έτσι και ένα πάρκο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ανακύκλωσης εκτός από την μεγάλη επισκεψιμότητα που θα αποκτούσε ο δήμος μας, θα ενίσχυε την περιβαλλοντική εκπαίδευση και την συνείδηση των νέων ανθρώπων, αυξάνοντας την συμμετοχή των δημοτών στην διαδικασία της ανακύκλωσης.
Πριν δυόμισι χρόνια που ήρθε προς συζήτηση το θέμα και κατέθεσα τις θέσεις μου στο δημοτικό συμβούλιο, η κ. Ελένη Ρήγα είχε πει τότε ότι ετοιμάζεται περιβαλλοντικό φεστιβάλ με θεματολογία την ανακύκλωση σε πρώτη φάση και έπεται η συνέχεια για κάτι ολοκληρωμένο. Για ακόμη μια φορά λόγια του αέρα!
Παρά τα λόγια, πιστεύω ότι ποτέ δεν είναι αργά για την δημιουργία ενός κυκλοφοριακού πάρκου και πάρκου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ανακύκλωσης.
Πιστεύω πως η διοίκηση μπορεί να κάνει την ανακύκλωση πράξη με κάθε τρόπο, ξεφεύγοντας από τις παράνομες εναποθέσεις απορριμμάτων αλλά και από μεθόδους που εκθέτουν τον δήμο μας στο πανελλήνιο.
Στο παρελθόν είχα αναφερθεί στην ανάγκη για εκσυγχρονισμό της υπηρεσίας καθαριότητας. Στον κωδικό αριθμό 7132.001 προμήθεια ΙΧΕ αυτοκινήτου, έχουν προϋπολογιστεί 20.000 ευρώ.
Ο Αντιδήμαρχος κ. Κ. Φυλακτός στην συνεδρίαση της 19ης Νοεμβρίου 2019, δικαιολόγησε την ανεπάρκειά του λέγοντας μας ότι ο στόλος καθαριότητας είναι 20ετίας.
Δυστυχώς ενώ η διοίκηση αύξησε τα δημοτικά τέλη, από τα χρήματα που εισπράχθηκαν τα οποία είναι ανταποδοτικά δεν μπήκε καν στον κόπο να εισηγηθεί την αγορά ενός απορριμματοφόρου το χρόνο. Αν το είχε πράξει, σήμερα θα είχε ανανεωθεί σε μεγάλο ποσοστό ο στόλος της καθαριότητας και θα γίνονταν καλύτερα η δουλειά της υπηρεσίας.
Πέραν αυτού, θα σταματούσε και η απαράδεκτη τακτική που ακολουθείται θάβοντας τα απορρίμματα σε παλιά νταμάρια επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα πρόβλεψης της ανανέωσης του στόλου που θα ανασυγκροτούσε και την υπηρεσία καθαριότητας.
Και αυτό διότι, λόγω των χαλασμένων απορριμματοφόρων που είναι αποτέλεσμα κακής συντήρησης και δεν υπάρχει δυνατότητα έγκαιρης μεταφοράς των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ της Φυλής. Εγω αυτό πιστεύω, εκτός εάν … τρέχει κάτι άλλο.
Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ στο μεγάλο ζήτημα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων.
Πιστεύω ότι ο δήμος θα πρέπει να προχωρήσει σε ειδικό πρόγραμμα για την προστασία της δημόσια υγείας από τα αδέσποτα ζώα.
Πρέπει πάση θυσία να προστατευθούν οι δημότες με οποιοδήποτε κόστος, ακόμη και με χρήματα από τα ταμεία του δήμου.
Στο πρόγραμμα θα περιλαμβάνεται η περισυλλογή και η μεταφορά σε κτηνιατρεία με τα οποία θα συνεργάζεται ο δήμος με σκοπό την κτηνιατρική εξέταση, την θεραπευτική αγωγή στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι τα ζώα είναι τραυματισμένα ή πάσχουν από ιάσιμο νόσημα, την στείρωση αλλά και ότι άλλο προβλέπεται.
Ως προς το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων πιστεύω ότι επιβάλλεται να προχωρήσουμε σε μελέτες που θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσα από διάφορα προγράμματα, με προτεραιότητα τα πεζοδρόμια της ΠΕΟΑΚ τμηματικά, το ρέμα της Αγίας Παρασκευής με πεζοδρόμια και ηλεκτροφωτισμό, τα πεζοδρόμια της Βαρέας, έργα που θα βελτιώσουν σε μεγάλο βαθμό την εικόνα των πόλεών μας.
Τα συγκεκριμένα έργα θα βοηθήσουν σημαντικά στην πάταξη της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας αν αναλογιστούμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες μας ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες.
Δυστυχώς η διοίκηση Σταμούλη είναι μια διοίκηση που δεν έχει μακρόπνοο πρόγραμμα. Παρότι την ημέρα της ορκωμοσίας του ο δήμαρχος δήλωνε ότι σαν διοίκηση είναι έτοιμοι, έμπειροι από τα μαθήματα και τις δικές μας παρατηρήσεις και συμβουλές που έχουν λάβει, επισημαίνοντας ότι θα πάνε καλύτερα οπλισμένοι και πιο δυνατοί. Όμως με τα λόγια αυτά ο κ. Σταμούλης παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς δημόσια την αποτυχία του για τα 5 προηγούμενα – χαμένα χρόνια της θητείας του. Φαίνεται πως ήταν λόγια της στιγμής που για την συνέχεια τα ξέχασε πολύ γρήγορα, αφού στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό και τα εκτελεστέα έργα, διαπιστώσαμε πως δεν αλλάζει τίποτα στον τρόπο σκέψης και λειτουργίας από την προηγούμενη θητεία του δημάρχου. Και έτσι επιβεβαιώνεται μια παροιμία που λέει πως ο λύκος τρίχα αλλάζει, τομάρι δεν αλλάζει.
Κλείνοντας θα ήθελα να χαρακτηρίσω πλασματικό τον προϋπολογισμό που συνοδεύεται από ένα ανεπαρκέστατο και μη υλοποιήσιμο πρόγραμμα έργων το οποίο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες ων πόλεών μας αλλά και των οικισμών.
Ένα πρόγραμμα που δεν έχει καμία βάση, αφού δεν στηρίζεται σε κάποιο σχέδιο ανάπτυξης. Γι’ αυτό και εγω δήλωσα αρνητικός στην ψήφιση του προϋπολογισμού αλλά και του προγράμματος έργων.