Πλημμύρα-Τραγωδία: Ανασύνταξη και Αυτοκριτική στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων
[quote]Λ. Κοσμόπουλος: «Θα κάνουμε την Νέα Πέραμο ομορφότερη»[/quote]
Ρεπορτάζ: Αλέκα Σταματιάδη
Φυσικό φαινόμενο ή διαχρονικό έγκλημα; Η αυτοκριτική των πολιτικών αποφάσεων και των στάσεων των πολιτών και η ανασύνταξη δυνάμεων ήταν τα κυρίαρχα στοιχεία στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων.
Μια εβδομάδα μετά την καταστροφική πλημμύρα στην περιοχή μας, το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων συζήτησε για την καταστροφική πλημμύρα, λαμβάνοντας απόφαση για προσλήψεις έκτακτου χαρακτήρα για την αποκατάσταση των υποδομών και καθαριότητα 66 ατόμων για λίγους μήνες.
Αφού τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή σε ένδειξη πένθους για το χαμό ενός συνδημότη μας και είκοσι ακόμα ανθρώπων στην Μάνδρα, εξαιτίας της πλημμύρας στην Νέα Πέραμο, ο Δήμαρχος Μεγαρέων χαρακτήρισε «μαύρη μέρα για την τοπική μας ιστορία την άνευ προηγουμένου θεομηνία».
[quote]«Πολυπαραγοντική καταστροφή»[/quote]
Πολλές οι αιτίες που οδήγησαν στην πλημμύρα-τραγωδία, όπως εξήγησε ο Γρ. Σταμούλης. Δεν ήταν λάθος πολιτικές μόνο, δεν ήταν η αυθαίρετη δόμηση, δεν ήταν η κλιματική αλλαγή, αλλά πολλοί παράγοντες συνέβαλαν στον τραγικό απολογισμό.
«Ήταν πιο φονική καταιγίδα εδώ και 120 χρόνια, ανέφερε ο Γρ. Σταμούλης. Σε τρεις ώρες έριξε νερό βροχοπτώσεων τριών μηνών, με άσχημα αποτελέσματα σε όλο το Δήμο. Τα πιο σοβαρά έγιναν στην Νέα Πέραμο.
Για να γίνει ένα τραγικό γεγονός πρέπει να συντρέχουν πολλοί λόγοι, το ίδιο έγινε και τη 15η Νοεμβρίου, δεν ήταν μια ημέρα και τελείωσε μέχρι και την Κυριακή είχε πλημμυρικά επεισόδια και ίδιας έντασης και τις μέρες ενδιάμεσα. Τα τρομερά αποτελέσματα της θεομηνίας συνέβησαν στην Νέα Πέραμο, στα περίχωρα των Μεγάρων, στη Λάκκα, και αλλού.
Για τέτοια καιρικά φαινόμενα συντρέχουν σίγουρα πολλοί λόγοι. Τέτοια ακραία καιρικά φαινόμενα κανένα έργο δεν μπορεί να τα αντιμετωπίσει. Είναι η άναρχη δόμηση, οι παρεμβάσεις στα ρέματα, τα ελλιπή αντιπλημμυρικά έργα.
Σοβαρότατο πρόβλημα αποτελεί και η εθνική οδός που λειτουργεί ως φράγμα, στο νερό που κατεβαίνει σε τρομερές ταχύτητες. Παρότι μεγάλο και σοβαρό έργο η εθνική οδός, δεν πρόβλεψαν τις επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή, μια από αυτές τις επιπτώσεις είναι οι βροχοτπώσεις. Το νερό το έχει χαράξει από κάποιες δρόμους η φύση… Όλα τα παραπάνω συσχετιζόμενα δημιούργησαν αυτήν την κατάσταση. Η καταστροφή που συνέβη εδώ ήταν περίπου όπως και στη Μάνδρα, οι δρόμοι ήταν ποτάμια. Το λιμάνι χώθηκε, ένα μέρος έγινε στεριά από τις φερτές ύλες.
Από την πρώτη στιγμή, η πυροσβεστική δούλεψε νυχθημερόν, συστήθηκε συντονιστικό και αιρετοί και υπάλληλοι δράσαμε προς όλες τις κατευθύνσεις, φωνάξαμε ιδιώτες και από την περιφέρεια μας έδωσαν μηχανήματα. Με στοχευμένες δράσεις καταφέραμε να ελέγξουμε πολύ γρήγορα την κατάσταση.
Όλα τα συνεργεία δούλεψαν ακατάπαυστα, τόνισε ο Γρ. Σταμούλης. Από την Πέμπτη το πρωί ξεκίνησαν συνεργεία του δήμου να κάνουν αυτοψία στις πληγείσες κατοικίες. Η αντίδραση και η ενέργεια όλων υπαλλήλων που υπερέβαλαν εαυτόν, πρόσκοποι, οδηγοί, εθελοντές έχουν κάνει σημαντική δουλειά. Είχαμε βοήθεια από δήμους, εταιρείες, κόμματα, απλοί πολίτες πρόστρεξαν εθελοντικά να προσφέρουν. Κοινωνική πρόνοια και δομές τροφοδότησαν όσους είχαν ανάγκη με νερό τρόφιμα ρούχα κουβέρτες. Προσπαθήσαμε και προσπαθούμε ακόμα αλλά η πόλη έχει έρθει σε κατάσταση πλήρους λειτουργίας και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις».
Αιτήματα του Δήμου για ανακούφιση των πληγέντων
Εκτός από την οικονομική ενίσχυση του δήμου για υποδομές και των πληγέντων για ζημιές σε οικίες και καταστήματα, ο Γρ. Σταμούλης ανέφερε ότι «Ζητήσαμε μελέτη από τον κ. Τσίπρα για την εθνική οδό, να καθαρίσει το λιμάνι. Ζητήσαμε από τη ΔΕΗ να επανασυνδέσει σε πολίτες όσους είχε κόψει ρεύμα. Από το υπουργείο εμπορικής Ναυτιλίας ζητήσαμε να καθαρίσει τη θάλασσα που είναι γεμάτη φερτές ύλες. Από την εταιρία ανακύκλωσης ζητήσαμε κάδους γιατί πήγαν στη θάλασσα και τέλος, θέλουμε να πάρουμε απόφαση να απαλλαγούν από δημοτικά τέλη για το 2018 όλοι οι πληγέντες δημότες».
«Είμαστε συνέχεια σε επιφυλακή και σε εγρήγορση, συνέχισε ο Δήμαρχος Μεγαρέων. Ζητήσαμε από την περιφέρεια άμεσα να καθαριστούν τα ρέματα. Τα Συνεργεία έχουν κάνει αυτοψίες για να καθαριστούν τα ρέματα, γιατί στην παραμικρή πλημμύρα θα έχουμε σοβαρά προβλήματα».
Χαρακτηρίζοντας συγκινητική τη συνεισφορά πάρα πολλών πολιτών και φορέων, εξήρε και την προσφορά του δημοτικού συμβούλου Κλεάνθη Βαρελά που πρόστρεξε.
«Οι υλικές ζημιές αργά ή γρήγορα αποκαθίστανται, κατέληξε ο Γρ. Σταμούλης εκφράζοντας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Οι ανθρώπινες όχι και αυτός είναι ο τραγικός απολογισμός».
Λ. Κοσμόπουλος: «Πρέπει να κάνουμε έργα πλέον για τα νέα δεδομένα…»
Ο Αντιδήμαρχος Νέας Περάμου Λευτέρης Κοσμόπουλος τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «Έργα γίνανε αλλά δεν υποστήριξε κανένα τίποτα και όμως αυτά τα έργα σπάσανε. Ήταν διευθετημένα τα έργα, όπως το ρέμα του Γιώργη που όχι απλώς υπερχείλισε. Αυτό το νερό και η καλύτερη μελέτη δεν μπορούσε να το προβλέψει. Έτρεμε η γη. Πρέπει να κάνουμε έργα πλέον για τα νέα δεδομένα. Αυτό δεν είχε προβλεφθεί, ούτε μπορούσε να προβλεφθεί. Ήταν κοσμογονία, δεν ήταν απλώς φυσικό φαινόμενο. Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε πλέον. Θα φτιάξουμε την Νέα Πέραμο καλύτερη».
Αντ. Χοροζάνης: «Τα αντιπλημμυρικά έργα δεν έχουν διόδια»
Παίρνοντας το λόγο, κριτική άσκησε ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αντ. Χοροζάνης: «τα αντιπλημμυρικά δε γίνονται γιατί δεν εξυπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα, έχουν εκπτώσεις, δεν είναι επιλέξιμα. Δεν έχουν διόδια. Κανείς να μη χάσει τη δουλειά του, το κατάστημα του. Έφυγαν εργαζόμενοι που πηγαίνουν τα εμπορεύματα από τη μία γωνιά της χώρας στην άλλη και περνούν την εθνική και από Αθηνών-Θηβών Το κράτος σπρώχνει τις νταλίκες εκεί. Μόνο διόδια ξέρουν να πηγαίνουν σωστά. Να ζητήσουμε μέτρα, να καταγγείλουμε τις πολιτικές αυτές».
Κλ. Βαρελάς: «Πρέπει να αποτρέψουμε τα ορυχεία βωξίτη γιατί τα Γεράνεια θα μείνουν φαλακρά και η Κινέττα θα πνίγει»
«Μας συγκλόνισε όλους η καταστροφή αυτή, είπε ο Κλεάνθης Βαρελάς. Είμαστε όλοι υποχρεωμένοι οι να είμαστε στην υπηρεσία του κόσμου. Η διοίκηση του δήμου έκανε ο τι καλύτερο μπορούσε για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Έγινε ο τι δυνατόν καλύτερο μπορούσε να γίνει. Συγχαρητήρια σε όσους συμμετείχαν σε αυτό το δύσκολο έργο». Και επιπλέον, ανέφερε μια ακόμα πλευρά που ανέδειξε η φυσική καταστροφή: «Πρέπει να αποτρέψουμε τα ορυχεία βωξίτη γιατί τα Γεράνεια θα μείνουν φαλακρά και η Κινέττα θα πνίγει»
Μελ. Λέλης: «Τραγωδία με θύματα και θύτες»
Τη θλίψη του εξέφρασε παίρνοντας το λόγο ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Μελέτης Λέλης. «Μια τραγωδία που είχε θύτες αλλά και θύματα. Θύτες είναι η άγνοια, η αδιαφορία ή η ανθρώπινη παρέμβαση που μπορεί να εξελιχθεί σε εγκληματική όπως έγινε και τώρα; Θεωρώ πως αυτή η ώρα, είναι ώρα ανασύνταξης των δυνάμεών μας, αφού θα πρέπει να παλέψουμε για να επανέλθουν τα πάντα στο ρυθμό της πρότερης καθημερινότητας.
Σας ζητώ κύριε Δήμαρχε να αναλάβετε πρωτοβουλία συνεργασίας με τους δήμους Μάνδρας, Ασπροπύργου, Ελευσίνας με σκοπό να αντισταθείτε σε όλα αυτά τα σχέδια που στοχεύουν στην εξόντωση και στην υποβάθμιση της όλης περιοχής, στοχεύοντας από κοινού σε ένα σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής».
Γ. Μπερδελής: «Πλέον τέτοια φαινόμενα δεν γίνονται μόνο μία στα 100 χρόνια…»
[quote]«Ανάγκη θωράκισης της Μεγαρίδος»[/quote]
Στο τι θα μπορούσε να είχε κάνει ο Δήμος Μεγαρέων επικεντρώθηκε κατά την τοποθέτησή του ο επικεφαλής του συνδυασμού «Τώρα», Γιώργος Μπερδελής. «Οι πολίτες της Νέας Περάμου δοκιμάζονται, συνεργεία δουλεύουν για την αποκατάσταση, οι κ.κ. Κοσμόπουλος, Φυλακτός, Δήμας εργάζονται επί 24ωρου βάσεως και δίνουν εντολές σε συνεργεία κυρίως του δήμου. Γιατί όλοι εμείς σήμερα είμαστε αύριο δεν είμαστε, είναι πολύ σοβαρό σημαντικό τη συσσωρευμένη εμπειρία τέτοιων γεγονότων να την έχει κυρίως το υπαλληλικό προσωπικό που θα διευθύνει τέτοιες επιχειρήσεις. Εμείς όμως έχουμε ένα γραφείο πολιτικής προστασίας με έναν Υπάλληλο που δεν του δόθηκε καμία ευθύνη στον τομέα αυτό. Ο δήμος ουδέποτε είχε τέτοια οργάνωση, όμως το περιβάλλον έχει αλλάξει τέτοια φαινόμενα θα έχουμε νομίζω και σε άλλες πρόσφατες εποχές δεν είναι πλέον φαινόμενα που γίνονται κάθε εκατό χρόνια. Ένας απ’ τους ανθρώπους που έτρεξε ήταν ο Σταύρος Φωτίου και τότε λέγαμε για μια πλημμύρα εκατό χρόνων να που σήμερα ξανά έχουμε.
Να πείτε τις αδυναμίες τις δικές μας. Πως θα μπορούσαμε όλοι μας να είμαστε οργανωμένοι, να κάνουμε την αυτοκριτική μας, αυτό είναι από τα θετικά των καταστάσεων αυτών. Δεν επιτρέπεται η παλιά εθνική οδό σε όλο το μήκος με την παραμικρή βροχούλα να πλημμυρίζει».
Ο πρώην Αντιδήμαρχος Ν. Περάμου Γιάννης Δήμας τόνισε ότι «λειτούργησαν το φράγμα και οι μπούκες αλλά ήταν τόσες οι φερτές ύλες που δεν απέτρεψαν τα χειρότερα. Έζησα την πλημμύρα του ‘99 από κοντά και δεν έχει καμία σχέση η μια πλημμύρα με την άλλη. Το ρέμα Μαυρατζά πράγματι θέλει διαπλάτυνση, το ρέμα καμάρας δεν υπάρχει κοίτη και ευτυχώς που σε ένα σημείο στον Καρδατά έσπασαν οι γραμμές του τραίνου γιατί θα πλημμυρίσει το εργοτάξιο. Για το Ρέμα της Καμάρας πρέπει να πιέσουμε να γίνει κοίτη γιατί κινδυνεύει και ο βιολογικός, υπάρχει κίνδυνος μεγάλος».
Ο επικεφαλής «Ενεργών Πολιτών» Γιάννης Μιχάλαρος δήλωσε ότι στο εξής «Θα καταγγέλλω ο τι βλέπω για να έχω τη συνείδηση μου ήσυχη, για τα θύματα που μπορεί να υπάρχουν. Πρέπει τις μελέτες να τις βλέπουν οι δικοί μας πολιτικοί μηχανικοί».
Από την πλευρά του και ο Β. Κόττας ανέφερε ότι ήταν πολυπαραγοντική η καταστροφική πλημμύρα: «Σημασία έχει ότι ο κόσμος καταστράφηκε και να κάνουμε όλοι ο τι μπορούμε». Και ο Γεώργ. Σωτηρίου τόνισε ότι «Χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, να βάλουμε όλοι κάτω το κεφάλι να δουλέψουμε»
[quote]Ιερ. Πολύχρονης: «Στραβά αρμενίζουμε και για αυτό πνιγόμαστε»[/quote]
Εκφράζοντας θλίψη και σοκ, ο πρώην Αντιδήμαρχος Οικονομικών Ιερόθεος Πολυχρόνης επεσήμανε ότι: «Δεν θα ήμασταν εδώ αν γινόταν το κακό. Μια ώρα μετά θα είχαμε εκατοντάδες νεκρούς σε καιρό ειρήνης από ένα φυσικό φαινόμενο. Ιδιαίτερο σπάνιο αλλά φυσικό φαινόμενο. Ήταν ο κακός ο καιρός ή ήταν ο κακός μας ο καιρός; Στραβά αρμενίζουμε και για αυτό πνιγόμαστε. Μία πολύ δυνατή βροχή το 2017 δεν μπορεί να φέρνει 21 νεκρούς. Ήταν ένα έγκλημα και στο έγκλημα πρέπει να υπάρχει τιμωρία. Η αγωγή που έγινε από τη Δούρου γιατί μας φάνηκε περίεργο; Ευθύνες υπάρχουν.
Πρέπει να δούμε πως θα γίνουμε καλύτεροι. Θέσαμε στον πρωθυπουργό θέματα για φυσικό φράγμα να δούμε πως θα αντιμετωπιστεί. Έγιναν εγκλήματα δεκαετιών στην πλάτη της κοινωνίας μας».
Ως μεγάλη ευκαιρία για τη μελέτη και την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων χαρακτήρισε την πλημμύρα ο πρώην Δήμαρχος Νέας Περάμου και Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Σταύρος Φωτίου: «Αυτή τη στιγμή η πόλη χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας. Οι εποχές αλλάξανε. Πρέπει να αποκτήσουμε ολοκληρωμένη μελέτη να δούμε βήμα-βήμα πως θα χρηματοδοτούμαστε».
Ο Αντιδήμαρχος Ν. Παπαπανούσης είπε χαρακτηριστικά ότι «τους κανόνες τους θέτει η πολιτεία. Είμαστε διατεθειμένοι να μπούμε στη διαδικασία να περιορίσουμε τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες για να αντιμετωπίσουμε τις πλημμύρες;».
Κριτική άσκησε αποδίδοντας ευθύνες στην περιφέρεια ο Σωτήρης Πιλίλης: «Οι ευθύνες της περιφέρειας έχουν ονοματεπώνυμο. Ευτυχώς που η κυρία Δούρου απευθύνθηκε στη δικαιοσύνη να διερευνήσει τις ευθύνες της…»
Τέλος, σχολιάζοντας σε υψηλούς τόνους ο Αντιδήμαρχος Νέας Περάμου στάθηκε σε όσα έγιναν την ίδια ημέρα, την Τρίτη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής και είπε προς τον Αντ. Χοροζάνη για την παρουσία του ΠΑΜΕ «Διακόψατε το περιφερειακό συμβούλιο και δε συζητήθηκε το θέμα της πλημμύρας. Τους 200 «Μάο Μάο» που φέρατε να βάλετε πλάτη για να μην ακουστούν πολλά, θα προτιμούσα να τους φέρνατε στην Νέα Πέραμο με ένα φτυάρι να κάνατε δουλειά…».
Ένταση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής-Επεισόδια στο Δημοτικό Συμβούλιο Μάνδρας
Παρά τα έντονα καιρικά φαινόμενα, μάλλον φαινόμενο…πολιτικού πολιτισμού αποτέλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων, καθώς κυριάρχησε κλίμα απολογισμού της τραγωδίας, με διάθεση επαναχάραξης πολιτικών και έργων για το καλύτερο της πόλης.
Την ίδια ημέρα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων που εξελίχθηκε όπως περιγράφηκε παραπάνω, διεκόπη αναγκαστικά η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, όπου συμμετείχε ο Αντιδήμαρχος Ν. Περάμου Λ. Κοσμόπουλος και ο τοπικός σύμβουλος Κώστας Μπρούτας.
Το Περιφερειακό συμβούλιο Αττικής με θέμα τις πλημμύρες, διεκόπη μετά από επαναλαμβανόμενες διακοπές της ομιλίας του καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα από μέλη του ΠΑΜΕ που φώναζαν συνθήματα. Τα μέλη του ΠΑΜΕ φώναζαν συνθήματα, με αποτέλεσμα η συνεδρίαση να διακοπεί. Με συνθήματα όπως «έργα τώρα αντιπλημμυρικά, για να μην πεθάνει η εργατιά» οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν την άμεση υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας. Σχετικά ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θ. Σχινάς δήλωσε ότι: «Το γεγονός ότι τα απαράδεκτα συνθήματα και χαρακτηρισμοί, που αναπαράγονταν συστηματικά από την έναρξη της συνεδρίασης από ορισμένους παριστάμενους πολίτες, και έτυχαν ουσιαστικά της συνηγορίας του εκπροσώπου της Παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής», που πρόσκειται στο ΚΚΕ, με ανάγκασε να διακόψω οριστικά, μετά από μια πρώτη ολιγόλεπτη διακοπή, τη συνεδρίαση, σεβόμενος τη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας κι ενώ η διαδικασία ανεύρεσης των αγνοούμενων είναι ακόμη σε εξέλιξη».
Kατά την διάρκεια της του Δημοτικού Συμβουλίου Μάνδρας, εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης διαπληκτίσθηκαν με δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας. Μετά την τήρηση σιγής στη μνήμη των θυμάτων των πλημμυρών, ο επικεφαλής της μειοψηφούσας παράταξης Γιώργος Σαμπάνης, άρχισε να φωνάζει και να κατηγορεί τη Δήμαρχο Μάνδρας ότι ήταν απούσα. Οι δημοτικοί σύμβουλοι αντέδρασαν έντονα, υποστηρίζοντας ότι η Δήμαρχος βρισκόταν σε αποστολή καταγραφής των προβλημάτων και κάθε άλλο παρά αδιάφορη ήταν προς το δημοτικό συμβούλιο. Μέλη της πλειοψηφούσας παράταξης ανέβηκαν σε έδρανα και φέρθηκαν κατά του κ. Σαμπάνη, φωνάζοντάς του ότι θα έπρεπε να ντρέπεται για την απόφασή του να κάνει αντιπολίτευση αυτές τις δύσκολες ώρες.