Θέσεις

Κοτσάνες μορφωμένων

gkinissteliossm

Γράφει ο Στέλιος Γκίνης

Η κάθε λέξη είναι το «σώμα», μιας σκέψης, που τη γράφουμε ή την προφέρουμε για να πληροφορήσουμε τους άλλους αυτό που σκεφτόμαστε.

Την ανάγκη των ανθρώπων να επικοινωνούν μεταξύ τους καλύπτουν οι λέξεις, που έχουν οι λαοί συμφωνήσει κι έτσι κάθε λαός έχει τη δική του γλώσσα όπως Αγγλικά, Ιταλικά, Κινέζικα κτλ

Η ελληνική γλώσσα έχει χιλιάδες λέξεις και εκατοντάδες, που αντέγραψαν οι άλλοι λαοί, γιατί εκφράζουν σκέψεις, που οι Έλληνες στοχάστηκαν πρώτοι, όπως οι λέξεις ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΘΕΑΤΡΟ, ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ κ.τ.λ

Το τραγικό με εμάς τους Έλληνες είναι ότι και οι λεγόμενοι μορφωμένοι, δηλαδή οι πτυχιούχοι μιας ανώτατης σχολής χρησιμοποιούν λίγες λέξεις και συχνά με λάθος τρόπο.

Οι περισσότεροι βουλευτές, διαβάζουν τις ομιλίες τους από χαρτιά που τους τις έχουν γράψει άλλοι και σπάνια οι ίδιοι. Όμως ο γραπτός λόγος είναι διαφορετικός από τον προφορικό, γι’αυτό και ακούγονται από το βήμα της βουλής των Ελλήνων πολλές. κοτσάνες!

Για παράδειγμα, αντί να πούνε στο λόγο τους «όπως είπα προηγουμένως ή θα πω αργότερα» διαβάζουν : «όπως είπα παραπάνω ή θα πω παρακάτω.» Όταν μιλάμε δεν έχει νόημα το παραπάνω ή το παρακάτω που πράγματι είναι στο χαρτί, αλλά το προηγούμενα ή το αργότερα.

Είναι και ανιστόριτοι οι περισσότεροι πολιτικοί μας, γιατί συχνά στους λόγους τους πετάνε και την κοτσάνα «θα διαψευσθούν οι Κασσάνδρες».

Θέλουν να πούνε όπως η Κασσάνδρα έπεφτε έξω στις προβλέψεις της, έτσι και οι πολιτικοί τους αντίπαλοι θα διαψευσθούν. Η ιστορική αλήθεια όμως είναι ακριβώς ΑΝΤΙΘΕΤΗ, γιατί η Κασσάνδρα ποτέ δεν είχε πέσει έξω στις προβλέψεις της. Η Κασσάνδρα ήταν κόρη τη Εκάβης και του Πριάμου του βασιλιά της Τροίας, και αδελφή του Πάρη, που έκλεψε την ωραία Ελένη. Είχε το χάρισμα της μαντικής αλλά και την κατάρα να μην πιστεύει κανείς τις προβλέψεις  της, αν και  ποτέ δεν είχαν διαψευσθεί.

Ένα άλλο λάθος, που κάνουν οι περισσότεροι μορφωμένοι είναι όταν εύχονται ”καλό μεσημέρι”.

Σε όλον τον κόσμο εύχονται για κάτι που να έχει διάρκεια, ενώ το μεσημέρι διαρκεί ένα μόλις δευτερόλεπτο , όπως και τα μεσάνυχτα, γι’ αυτό και δε λέμε καλά …μεσάνυχτα ! Εύχονται λοιπόν παντού καλό απόγευμα ,καλό βράδυ  ,καλή μέρα κ.τ.λ . Όταν εδώ ξυπνάνε στις δώδεκα και μετά πολλοί ,γι αυτούς το μεσημέρι είναι το απομεσήμερο και βάλε !

Η πιο μεγάλη κοτσάνα, που γράφουν πολλοί μορφωμένοι είναι το ”κύριος κύριος τάδε”. Όμως, κανένας δεν είναι δύο φορές κύριος.

Το σύμβολο κκ, δηλαδή τα δύο κάπα, σημαίνει κύριοι, ο πληθυντικός δηλαδή της λέξης κύριος.

Κάνουμε λάθος και όταν γράφουμε «θερμά συλλυπητήρια» αντί του σωστού ειλικρινή συλλυπητήρια.  Το θερμά, ταιριάζει με τα συγχαρητήρια, γιατί δείχνει χαρά και δεν εκφράζει λύπη.

Με την οικονομική κρίση και με τους ”άσχετους, οικονομολόγους που μας κυβερνούν, μάθαμε με τρόπο βάρβαρο και οικονομικούς όρους όπως τα ”κάπιταλ κοντρόλς ” που από προσωρινό μέτρο, πριν από λίγες μέρες χρόνισε. Περαστικά μας!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπέρ της Περιφερειακής έδρας του Πρωτοδικείου στα Μέγαρα: Ψήφισμα του Συλλόγου Επιστημόνων Μεγάρων

Οι πρώτοι Μεγαρίτες μετανάστες στην Αμερική

Aleka Stamatiadi

Ένωση Γονέων: Ανακοίνωση για τις εκλογές συλλόγων γονέων & κηδεμόνων