ΠολιτικήΣυνεντεύξεις

Κλ. Βαρελάς: “Ολιγωρία και αργά αντανακλαστικά της Διοίκησης στην πανδημία”

Συνέντευξη Κλ. Βαρελάς: «Η Διοίκηση σύρθηκε πολιτικά να φέρει αυτό το ψήφισμα κατά της μετατροπής του Θριασίου σε only-covid»

 

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Μαζί με όραμα» Κλεάνθης Βαρελάς καταψήφισε το ψήφισμα στο δημοτικό συμβούλιο, κατά της μετατροπής του θριασίου σε νοσοκομείο μόνο για κορωνοϊό, χαρακτηρίζοντας το «Συνδικαλιστικό μανιφέστο», τονίζοντας ότι «Η Διοίκηση σύρθηκε πολιτικά να φέρει αυτό το ψήφισμα κατά της μετατροπής του Θριασίου σε only-covid». Στη συνέντευξη που ακολουθεί μας μίλησε για «Ολιγωρία και αργά αντανακλαστικά της Διοίκησης στην πανδημία» και ανέφερε την εναλλακτική πρόταση στην μετατροπή του θριασίου σε νοσοκομείο μόνο για περιστατικά covid-19.

Ποιες είναι οι θέσεις σας αναφορικά με την μετατροπή του Θριασίου σε νοσοκομείο μόνο για covid-19, όπως συζητήθηκε και στην τηλεδιάσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων;

Το θέμα ήταν συζήτηση και λήψη απόφασης για τη λειτουργία του Θριασίου Νοσοκομείου, ένα θέμα πάρα πολύ σοβαρό και ένα θέμα το οποίο κατά την άποψή μου είχε τεθεί λάθος στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Γιατί όπως είπα έπρεπε το θέμα να αφορούσε τη μετατροπή του θριασίου νοσοκομείο σε νοσοκομείο only-covid και όχι γενικά για τη λειτουργία του. Ξεκινώντας να πω ότι είναι ένα από τα σοβαρότερα θέματα που έχουν συζητηθεί ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων και αυτό γιατί έχει να κάνει με την υγεία του ανθρώπου, ένα θέμα που δεν ξεχωρίζει κανέναν. Όλοι απέναντι σε αυτό το θέμα της υγείας είμαστε ίσοι και πρέπει οποιαδήποτε απόφαση να τη λάβουμε με σοφία και γνώση χωρίς να έχουμε προβλήματα εμείς και οι συνάνθρωποί μας.

Αυτό το θέμα είναι ένα θέμα που έχει προκύψει από την απόφαση του Υπουργού Υγείας κ. Κικίλια να μετατρέψει το Θριάσιο Νοσοκομείο από ένα γενικό νοσοκομείο που καλύπτει όλη την περιοχή μας σε only-covid νοσοκομείο και αυτή η απόφαση έρχεται μετά τα αυξημένα κρούσματα ιδιαίτερα στην περιοχή της Δυτικής Αττικής και σε όλη τη χώρα για να μπορέσει να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες και σε κλίνες και σε ΜΕΘ. Εμείς αναγνωρίζουμε ότι το νοσοκομείο αυτό εξυπηρετεί όλη μας την περιοχή για ζητήματα υγείας όλων των συνανθρώπων μας. Δεν παραγνωρίζουμε όμως ότι είναι και μια πανδημία που απαιτεί κινήσεις από τους ειδικούς. Βρισκόμαστε σε πόλεμο και έχει φανεί αυτό. Δεκάδες συμπατριώτες μας χάνουν καθημερινά τη ζωή τους, τη μία μέρα 60, την άλλη μέρα 70 νεκροί. 8.300 θάνατοι μέχρι τώρα στη χώρα μας. Εκατοντάδες κρούσματα στο Δήμο μας και σε γειτονικούς δήμους και πρέπει να σκεφτούμε πάρα πολύ καλά τις κινήσεις μας. Έρχεται η διοίκηση του Δήμου χωρίς σχέδιο κανένα και χωρίς εναλλακτική πρόταση και φέρνει ένα ψήφισμα το οποίο το χαρακτηρίζω συνδικαλιστικό μανιφέστο. Γιατί μέσα σε αυτό το ψήφισμα δεν αποτυπώνεται η ανάγκη του να παραμείνει το Θριάσιο γενικό νοσοκομείο απλά τίθενται μέσα ζητήματα άλλου τύπου τα οποία στην παρούσα φάση, μπορούσαν να απορριφθούν και να μείνουμε στην ουσία.

 

Γιατί καταψηφίσατε το ψήφισμα κατά της μετατροπής του Θριασίου σε νοσοκομείο μόνο για κορωνοϊό;

Το κυριότερο είναι ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση. Γιατί όπως ειπώθηκε και από την διοίκηση του δήμου στην αρχή της συνεδρίασης είναι πάρα πολύ δύσκολο να αποφύγουμε την μετατροπή του Θριασίου και όπως είπε και ο κ. Δήμαρχος «Είναι μια απόφαση που θα πάρουμε μη εκτελεστή, είναι ένα ψήφισμα που πρέπει να γίνει για να σταλεί προς πάσα κατεύθυνση». Δηλαδή κάνουμε κάτι για να το κάνουμε, ενώ γνωρίζουμε ότι το νοσοκομείο θα μετατραπεί. Ερχόμαστε εμείς ως συνδυασμός και λέμε ότι δεν επιθυμούμε τη μετατροπή του νοσοκομείου, όμως δεν μπορούμε να πάρουμε μέρος σε ένα ψήφισμα στο οποίο δεν έχει γίνει καμία συζήτηση από τη διοίκηση του δήμου, με τη διοίκηση του νοσοκομείου, με τη διοίκηση της ΥΠΕ και τη διοίκηση του υπουργείου. Και έχει γίνει μόνο μία συζήτηση με τον Σύλλογο Εργαζομένων του Θριασίου Νοσοκομείου τον οποίο σύλλογο τον σέβομαι απόλυτα και κατανοώ τα αιτήματά του και μπράβο του που μάχονται για το καλύτερο. Όμως εμείς ως Δήμος Μεγαρέων θα κοιτάξουμε το καλύτερο για τον Δήμο μας. βλέπουμε ότι σε αυτό το ψήφισμα δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση και ερχόμαστε εμείς ως συνδυασμός και κάνουμε εναλλακτική πρόταση, η οποία στηρίζεται σε 5 σημεία:

  1. Σε περίπτωση που δεν ανακληθεί ο σχεδιασμός του Υπουργείου, να υπάρχει δέσμευση για το πόσο χρονικό διάστημα θα χρησιμοποιηθεί το νοσοκομείο μόνο ως νοσοκομείο covid.
  2. Να υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος ή εκτάκτου περιστατικού.
  3. Να ενισχυθεί το κέντρο υγείας Μεγάρων με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό ώστε να καλύπτει καθημερινά εφημερίες σε 24ωρη βάση.
  4. Να υπάρξει άμεση συνεργασία με το νοσοκομείο Κορίνθου ώστε να καλύπτονται περιστατικά στην περιοχή μας, όπως επίσης να υπάρξει και συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές της περιοχής μας, όπου μπορεί να υπάρχουν.
  5. Να υπάρχει κινητή μονάδα όλο το 24ωρο στα όρια του Δήμου μας, η οποία θα καλύπτει επείγοντα περιστατικά.

Σε αυτά τα 5 σημεία επιμείναμε και από ό, τι γνωρίζω, όπως με ενημέρωσαν βουλευτές της περιοχής μας, θα ανακοινωθεί ότι το Κέντρο Υγείας Μεγάρων ενισχύεται με προσωπικό για καθημερινή εφημερίδα σε 24ωρη βάση.

Από εκεί και πέρα, εγώ ρωτάω, αν δεν υπήρχε αυτή η εναλλακτική πρόταση που εμείς ως συνδυασμός θα τη χρησιμοποιήσουμε να πιέσουμε και το υπουργείο και στη 2η ΥΠΕ ποια εναλλακτική έχουμε όταν το Θριάσιο λειτουργία από 7 Απριλίου ως only-covid.

Κάνω λοιπόν ξεκάθαρο ότι εμείς θέτουμε εναλλακτική πρόταση σε περίπτωση που γίνει η μετατροπή του Θριασίου.

 

Ποια είναι η άποψή σας για την διαχείριση της πανδημίας γενικότερα στο Δήμο Μεγαρέων;

Παρατηρήσαμε όλοι οι συνδυασμοί και αναδείξαμε την ολιγωρία της διοίκησης ιδιαίτερα στην αρχή του δεύτερου κύματος της πανδημίας, δεν υπήρξαν απολυμάνσεις, δεν υπήρξε προετοιμασία για διάφορους χώρους που υποδέχονταν κόσμο, όπως τα παιδιά στα σχολεία, δεν υπήρχε η προετοιμασία που έπρεπε. Να ενημερώσω ότι τα rapid tests που έγιναν στο δήμο μας, έγιναν πολύ αργά, στις 16-11-20 στους δημοτικούς υπαλλήλους. Για τους πολίτες έγιναν 19-12 στα Μέγαρα και 21-12 στην Ν. Πέραμο και η πανδημία έχει ξεκινήσει από τον Μάρτιο του ’20 και ερχόμαστε τώρα τον Δεκέμβριο του ’20 να κάνουμε rapid tests σε πολίτες.

Δεν υπήρχε καμία επίσημη ενημέρωση για κρούσματα από τον Δήμο όσες φορές και να φωνάζαμε. Πρώτη επίσημη ενημέρωση έγινε στο τέλος Δεκεμβρίου του ’20 και αυτά έγιναν μετά από παρεμβάσεις της αντιπολίτευσης για να μάθουμε τι συμβαίνει στην περιοχή μας και για να αφυπνίσουμε τους συμπολίτες μας. θεωρώ ότι είχε ολιγωρήσει η διοίκηση ή είχε πάρει πολύ χλιαρά το θέμα. Να πω ότι έγινε ένα δημοτικό συμβούλιο στις 2/03 με μοναδικό θέμα την λήψη μέτρων για περαιτέρω αποτροπή εξάπλωσης covid-19 στο Δήμο Μεγαρέων το οποίο θέμα δεν το έφερε η διοίκηση το έφερε η αντιπολίτευση. Και εκεί συζητήθηκαν πάρα πολλά ζητήματα, τα οποία δεν έχουμε δει να εφαρμόζονται.

Η αντιπολίτευση ζήτησε δημοσιοποίηση των ενημερώσεων της πολιτικής προστασίας σε κάθε μέσο που εδρεύει στο δήμο μας, συνεχή ενημερωτικά μηνύματα για τα μέτρα προστασίας, σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, κυλιόμενα rapid tests ανά δύο εβδομάδες σε ομάδες πληθυσμού, υπαλλήλους του δήμου, κλπ, εβδομαδιαία δειγματοληψία και ανάλυση λυμμάτων βιολογικού, rapid testκαι προγραμματισμό για ενημέρωση στον πληθυσμό ρομά, να αναληφθεί από τον δήμο εκστρατεία ενημέρωσης για τα οφέλη του εμβολιασμού πόρτα-πόρτα, απαλλαγή επαγγελματιών από δημοτικά τέλη, δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής για έλεγχο των κονδυλίων για covid-19, αποκλειστική χρήση κονδυλίων που προβλέπονται για covid-19 χωρίς να χρησιμοποιούνται ποσά από τα κονδύλια αυτά για άλλους σκοπούς, συνεργασία με εμπορικούς συλλόγους και επαγγελματικά σωματεία της περιοχής μας ώστε να εκπονηθεί πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται.

Αναφορικά με την οικονομική κατάσταση του Δήμου, γιατί πιστεύετε ότι δεν έχει εγκριθεί ακόμα ο προϋπολογισμός του Δήμου Μεγαρέων για το 2021;

Ο Δήμος μας έχει λάβει μέχρι σήμερα για τον covid-19 έκτακτες ενισχύσεις 700.000 ευρώ εκ των οποίων οι 150.000 ευρώ έχουν πάει για μεταφορά ογκωδών αντικειμένων και απορριμμάτων πράγμα που μου φαίνεται αδιανόητο γιατί πώς είναι δυνατόν να έχουν αυξηθεί τα ογκώδη, τα κλαδέματα και τα απορρίμματα κατά 150.000 ευρώ, είναι αδιανόητο και πρέπει να μας το εξηγήσει η διοίκηση του δήμου αυτό και πάνω από 200.000 ευρώ έχουν μπει για καύσιμα. Και όλα τα άλλα είναι για κάποια πράγματα που έχουν να κάνουμε με καθαριστικά, διαχωριστικά, κλπ.

Σε αυτό το σημείο υπάρχει πρόβλημα. Η διοίκηση του Δήμου χρησιμοποιεί ποσά που είναι εξειδικευμένα για τον covid-19 για πάγιες και λειτουργικές ανάγκες της γιατί απλά δεν έχει χρήματα, γιατί δεν έχει προϋπολογισμό και η διοίκηση είναι 6 μήνες χωρίς προϋπολογισμό γιατί ο προϋπολογισμός έπρεπε να κατατεθεί Νοέμβριο του ’20 και έχουμε Απρίλιου του ’21. Αν όχι ο μοναδικός πρέπει να είμαστε από τους ελάχιστους δήμους που δεν έχουμε προϋπολογισμό και αυτό είναι τραγικό. Δεν έχουμε προϋπολογισμό γιατί δεν έχουμε έσοδα. Η διοίκηση περιμένει να λάβει ένα ποσό, 2.800.000 ευρώ περίπου από την αναδοχή χρέους της ΔΕΥΑΜ, να επιχορηγηθεί από το υπουργείο εσωτερικών για να μπορέσει να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό, πράγμα αδιανόητο, όταν μιλάγαμε για μια διοίκηση με ένα success story στο οικονομικό κομμάτι.

Όταν ανέλαβε η διοίκηση του δήμου την προηγούμενη πενταετία υπήρχε ένα μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά τα χρέη που είχε συσσωρεύσει ο δήμος με αποτέλεσμα να ζητηθεί ένα δάνειο. Τη στιγμή που το δάνειο δεν παίρνονταν θα υπήρχε επιτήρηση με ό, τι συνεπάγεται, στάση πληρωμών, καθόλου έργο, δεν θα μπορούσε να παίρνει ο δήμος υπαλλήλους για τις καθημερινές δραστηριότητες, καθαριότητες, κλπ, και τότε πήρα την απόφαση και εγώ και ο Γιάννης ο Μιχάλαρος ως δημ. Σύμβουλοι να στηρίξουμε την διοίκηση του δήμου για να ισοσκελίσει. Από εκεί και πέρα κατά τη διάρκεια υπήρχε μια περίοδος που η διοίκηση τα παρουσίαζε όλα ρόδινα και στη δεύτερη διοικητική περίοδο βλέπουμε η διοίκηση να μην έχει έσοδα, να μην μπορεί να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό και να μην έχει τελικά προϋπολογισμό και να πρέπει να πάρει μια έκτακτη επιχορήγηση από το υπουργείο εσωτερικών για να μπορεί να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό και να προχωρήσει.

Δυστυχώς, όσο δεν έρχεται η επιχορήγηση την οποία ψηφίσαμε εμείς ως συνδυασμός και ως αντιπολίτευσης και το σύνολο του δημοτικού συμβουλίου δεν θα έχει ο δήμος προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα ο δήμος σταδιακά να καταρρέει και να χρησιμοποιεί ποσά όπως αυτά του covid-19 για να μπορεί να λειτουργεί καθημερινά. Αυτό είναι λάθος.

Υπάρχουν ζητήματα ιδιαίτερα που θα έπρεπε να λύσει ο Δήμος με τα ποσά του covid, να μπουν πλέξι γκλας στα θρανία των σχολικών αιθουσών, να μπουν θερμαντικά σώματα κατάλληλα, να υπάρχει στήριξη των επιχειρήσεων, στήριξη των αθλητικών σωματείων που δε στηρίζονται από πουθενά…

Κι εμείς βλέπουμε να τα κάνουν χρήματα για μεταφορές κλαδεμάτων και καύσιμα που καίει καθημερινά ο Δήμος, πράγματα αδιανόητα.

Μπορώ να καταλογίσω στη διοίκηση του Δήμου στο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της πανδημίας ολιγωρία και αργά αντανακλαστικά και για τη διαχείριση των ποσών covid-19 ότι δεν χρησιμοποιούνται τα ποσά για τον σκοπό αυτό. Δεν είναι δυνατόν ποτέ να έρχεται ποσό για covid-19 σε περίοδο πανδημίας και να το χρησιμοποιείς για καύσιμα για να λειτουργείς τα αυτοκίνητά σου, για κλαδέματα και άλλα που είναι πάγια του δήμου, και έπρεπε να τα είχε εξασφαλίσει. Πραγματικά δεν γίνεται μια σωστή διαχείριση των ποσών που έχουν έρθει για τον covid-19».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποιοι δρόμοι “κλείνουν” – Σε εξέλιξη το έργο ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων Μεγάρων

Aleka Stamatiadi

«Η κρίση ευκαιρία να ξεκινήσουμε από την αρχή»

Γ. Κώτσηρας: Παρέμβαση για ανανέωση υλικοτεχνικού εξοπλισμού των αστυνομικών υπηρεσιών της Δυτικής Αττικής