ΠολιτικήΣημαντικότεραΣυνεντεύξεις

Κλ. Βαρελάς: “Έχουμε μια διοίκηση που είναι μειοψηφία με 11 δημοτικούς συμβούλους…”

Νέος Εκλογικός Νόμος: Οι υποψήφιοι παίρνουν θέσεις για τις επόμενες εκλογές

Το 2023 των εκλογών δεν είναι μακριά και ο πολιτικός χρόνος μετράει αντίστροφα, με τους υποψηφίους Δημάρχους να επενδύουν στη φθορά του σημερινού Δημάρχου που διανύει ήδη την 7η χρονιά διοίκησης.

Ο νέος εκλογικός νόμος που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ και θα ορίσει το νομοθετικό πλαίσιο τις επόμενες εκλογές απασχολεί τους νέους υποψηφίους και η Ε ανοίγει διάλογο με δημοτικούς συμβούλους και υποψήφιους δημάρχους, αναφορικά με το πώς βλέπουν το πλαίσιο για την καλύτερη λειτουργία του Δήμου Μεγαρέων.

Όσον αφορά τον νέο νόμο ουσιαστικά αντικαθιστά την απλή αναλογική του «Κλεισθένη» που είχε θεσμοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ποτέ πρακτικά δεν βρήκε εφαρμογή καθώς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θέσπισε τροπολογίες που όριζαν την κυβερνησιμότητα των Δήμων μέσα από τα όργανα των Οικονομικών Επιτροπών και Επιτροπών Ποιότητας Ζωής.

Κλ. Βαρελάς: «Οι Δήμοι δεν μπορούν να διοικηθούν από μειοψηφίες»

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Μαζί με όραμα» Κλεάνθης Βαρελάς μας ανέφερε ότι «Κάποια πράγματα επανέρχονται στην κανονικότητα. Η εκλεγμένη διοίκηση θα μπορεί να έχει την πλειοψηφία γιατί σε κάθε περίπτωση αυτή τη στιγμή με την απλή αναλογική που ίσχυσε στις τελευταίες εκλογές, οι δημοτικές διοικήσεις δεν εκφράζονται αριθμητικά, όπως εξέφρασε την βούλησή του ο λαός με την ψήφο του. Γιατί πάρα πολλές διοικήσεις δεν έχουν την πλειοψηφία.

Από την μία έννοια αυτό είναι σωστό. Όμως πρέπει να δούμε ιδιαίτερα ζητήματα που θα εφαρμοστούν με τον εκλογικό αυτό νόμο, όπως η μείωση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων κάτι στο οποίο δεν είμαι σύμφωνος και θα πρέπει να εξετασθεί πάλι όπως και η κατάργηση των κοινοτήτων.

Η απλή αναλογική δεν με εκφράζει σε καμία περίπτωση, έτσι όπως εφαρμόστηκε στις τελευταίες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, γιατί έδειξε ότι δεν μπορούν να διοικηθούν δήμοι και περιφέρειες με μειοψηφίες. Και αυτό φάνηκε αμέσως διότι έγιναν νομοθετικές ρυθμίσεις που έδωσαν την δυνατότητα στη διοίκηση του δήμου να διοικεί τον δήμο μέσω οικονομικής επιτροπής και επιτροπής ποιότητας ζωής.

Πρέπει να υπάρχει αγαστή συνεργασία διοίκησης και αντιπολίτευσης. Στην περίπτωση του δήμου Μεγαρέων βλέπουμε μια διοίκηση που είναι μειοψηφία με 11 δημοτικούς συμβούλους η οποία φέρνει προς συζήτηση θέματα πολύ σοβαρά στο δημοτικό συμβούλιο που δεν τα έχει συζητήσει με την αντιπολίτευση έτσι ώστε να υπάρχουν κοινές αποφάσεις προς όφελος της περιοχής μας. Τώρα η ίδια διοίκηση παίρνει πολύ σημαντικές αποφάσεις με τα δύο όργανα που της δίνει δυνατότητα νόμος με την επιτροπή ποιότητας ζωής και οικονομική ενώ η πλειοψηφία του συμβουλίου είναι αντίθετες.

Αδυναμίες υπάρχουν στα εκλογικά συστήματα σε αυτό που ήδη υπάρχει της απλής αναλογικής οι αδυναμίες ήταν περισσότερες, αλλά πιστεύω ότι ο τόπος πηγαίνει μπροστά με τη σωστή συνεργασία της διοίκησης και των μελών του δημοτικού συμβουλίου. Για παράδειγμα, οι συνδυασμοί της αντιπολίτευσης έχουν επικεφαλής ανθρώπους που έχουν θητεύσει σε διοικητικά πόστα π.χ. ως αντιδήμαρχοι ή πρόεδροι και μπορούσαν να δώσουν τα φώτα τους σε ζητήματα όπως διαχείριση απορριμμάτων, γιατί έχουν πολύ μεγάλη εμπειρία, σε θέματα ποιότητας ζωής. Ποτέ η σημερινή διοίκηση η οποία θεωρώ ότι έχει αποτύχει παταγωδώς σε ζητήματα ποιότητας ζωής και καθημερινότητας δεν κάθισε στο ίδιο τραπέζι να συζητήσει προγράμματα των συνδυασμών και να πάρει εμπειρίες ανθρώπων που έχουν διοικήσει επί σειρά ετών για να βελτιώσει ποιότητα ζωής των πολιτών.

Ο συνδυασμός «Μαζί με όραμα» δεδομένου ότι η διοίκηση έχει την πλειοψηφία κάθε διοίκηση θα παίρνει τις αποφάσεις σε καμία περίπτωση δεν θα λειτουργήσουμε με αυτόν τον τρόπο θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας θα ζητήσουμε συνεργασία μελών συμβουλίου και αντιπολίτευσης.

Η διαφορά μας είναι ο διάλογος ακούμε τον κόσμο και προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις το ίδιο θα κάνουμε και με τα μέλη του δημοτικού συμβούλιου».

 

Τι προβλέπει ο νέος Εκλογικός Νόμος

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, οι βασικές αλλαγές που θα ισχύουν από το 2023, συνοψίζονται στα εξής:

  • Επαναφορά της 5ετούς θητείας. Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που θα αναδειχθούν από τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023, θα έχουν πλήρη πενταετή θητεία, η οποία θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου
  • Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται σε ποσοστό 43% συν μία ψήφο.
  • Τίθεται όριο 3% για το δικαίωμα εκλογής δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, το οποίο είναι ανεξάρτητο από τον αριθμό των μελών του οικείου συμβουλίου και ευθυγραμμισμένο με το ισχύον όριο στις εθνικές εκλογές.
  • Εξασφαλίζεται η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.
  • Προβλέπεται η εκλογή συμβουλίων ή προέδρων δημοτικών κοινοτήτων σε όλη την επικράτεια, χωρίς εξαίρεση, μία ρύθμιση που ανταποκρίνεται σε σχετικά αιτήματα των τοπικών κοινωνιών. Ειδικότερα για τις κοινότητες με πληθυσμό μέχρι και 300 κατοίκους, κάθε συνδυασμός μπορεί να έχει πάνω από έναν (1) υποψήφιο πρόεδρο. Πρόεδρος εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς, ανεξαρτήτως συνδυασμού, από τον πρώτο γύρο.
  • Η υποβολή των υποψηφιοτήτων γίνεται μόνο μέσω συνδυασμών και με δήλωση που υποβάλλεται στην ηλεκτρονική πύλη gov.gr, κατ’ επιλογή του υποψηφίου με το πατρώνυμο ή το μητρώνυμό του.
  • Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 31η Αυγούστου του έτους των εκλογών, για την κατάρτιση και δήλωση των συνδυασμών και η 10η Σεπτεμβρίου για την ανακήρυξη αυτών από το αρμόδιο δικαστήριο, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και οι υποψήφιοι να είναι εγκαίρως γνωστοί στο εκλογικό σώμα.
  • Ο αριθμός των μελών των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, καθώς και των συμβουλίων δημοτικών κοινοτήτων καθορίζεται με βάση συγκεκριμένες πληθυσμιακές κλίμακες. Προβλέπεται λελογισμένη μείωση του αριθμού των μελών τους. Σημειώνεται, δε, ότι μετά τη δημόσια διαβούλευση, επήλθαν στοχευμένες παρεμβάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, δήμος που αποτελείται από περισσότερες από έξι (6) δημοτικές ενότητες και έχει πληθυσμό από 10.001 έως 50.000 κατοίκους, δικαιούται αυξημένου αριθμού μελών δημοτικού συμβουλίου.
  • Εξορθολογίζεται και συστηματικοποιείται το πλαίσιο κωλυμάτων εκλογιμότητας και ασυμβιβάστων, λαμβανομένων υπόψιν και παρατηρήσεων που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης.
  • Επαναδιατυπώνονται με σαφήνεια και πληρότητα δικονομικές διατάξεις που αφορούν στην εκδίκαση διαφορών που σχετίζονται με τις εκλογές ΟΤΑ.
  • Για τη διεξαγωγή των εκλογών δημοτικών και περιφερειακών αρχών λαμβάνεται υπόψιν ο μόνιμος πληθυσμός, όπως αποτυπώνεται στα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής.
  • Τέλος και σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα, ο εκλεγμένος περιφερειάρχης, κατά τη διάρκεια της θητείας του, τελεί σε αναστολή της επαγγελματικής του δραστηριότητας.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Παναγία Φανερωμένη Κυζικηνή στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου Νέας Περάμου

Νέο Πολιτιστικό Κέντρο στην Κρήτη με “Μεγαρίτικο άρωμα”

Aleka Stamatiadi

Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ πολλοί στα Μέγαρα