Θέσεις

Κυκλοφοριακό χάος

gkinissteliossm

 

Γράφει ο Στέλιος Γκίνης

 

Τα προβλήματα των πόλεων δε λύνονται ούτε με… ξόρκια, ούτε με ατέλειωτες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις, που καταλήγουν σε καβγάδες. Αυτό που πρέπει να κάνουν οι κυβερνώντες, είναι σχεδιασμό, ιεράρχιση των προβλημάτων και συνεργασία. Αυτό όμως δε γίνεται, γι’ αυτό οι πολίτες γκρινιάζουν και με το δίκιο τους.

Ένα από τα προβλήματα, που τις τελευταίες δεκαετίες ταλαιπωρεί τους συμπολίτες, είναι το κυκλοφοριακό. Με το σκάψιμο των δρόμων για τα έργα της ύδρευσης και της αποχέτευσης, το πρόβλημα έγινε αφόρητο.

Μια πόλη, όπως τα Μέγαρα, με ρυμοτομία των περασμένων… αιώνων, έχει έντονα προβλήματα κυκλοφοριακά, όπως και ένα ηλικιωμένο άτομο υποφέρει από πρόβλημα στο κυκλοφοριακό του. Με άλλα λόγια οι δρόμοι μας είναι στενοί, δεν υπάρχουν χώροι για παρκάρισμα αρκετοί, ούτε πάρκα και κήποι για περιπάτους. Στην παραλία της Βαρέας υπάρχει ένας λεγόμενος ποδηλατόδρομος, μόνο κατ’ όνομα, αφού περπατούν εκεί αρκετοί συμπολίτες και παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους πολλοί. Είναι απαράδεκτο μια πόλη, όπως τα Μέγαρα, με χιλιάδες τροχοφόρα, μηχανάκια, ποδήλατα, αυτοκίνητα, τρακτέρ, να μη διαθέτει φωτεινούς σηματοδότες δηλαδή φανάρια, στις διασταυρώσεις των κεντρικών δρόμων. Στις διαβάσεις των μαθητών για τα σχολεία, πρέπει να μπούνε φανάρια, γιατί τα παιδιά κινδυνεύουν, παρά τις αξιέπαινες προσπάθειες της κυρίας, που τα πρωινά στην πλατεία Ηρώων διευκολύνει τους μαθητές να περάσουν απέναντι.

Για να είμαστε όμως δίκαιοι και να μην τα ρίχνουμε ΟΛΑ στην κεντρική εξουσία, φταίμε κι εμείς οι απλοί πολίτες, που ΔΕΝ έχουμε κυκλοφοριακή αγωγή. Άντρες και γυναίκες κυκλοφορούν με μηχανάκια μέσα στα Μέγαρα με μεγάλες ταχύτητες, ακόμη και στις διασταυρώσεις! Μήπως φοράνε κράνος για την προστασία τους; Έχετε μήπως δει εσείς γυναίκα ή άντρα, που όταν οδηγεί μηχανάκι να φοράει κράνος; Μήπως έχετε δει οδηγό αυτοκινήτου να βάζει ζώνη; Αντίθετα έχετε δει πολλές μητέρες να κάθονται στο μπροστινό κάθισμα του αυτοκινήτου και να κρατάνε στην αγκαλιά τους το μικρό παιδί τους. Αν τρακάρουν ή αν φρενάρει το αυτοκίνητο απότομα το παιδί τους κινδυνεύει γιατί θα γίνει… αερόσακος, για να μην κτυπήσουν εκείνες! Επίσης πολλοί οδηγοί παρκάρουν στα πεζοδρόμια ή κοντά στη στροφή εμποδίζοντας την κίνηση. Με λίγα λόγια ένα κυκλοφοριακό χάος επικρατεί στα Μέγαρα. Για όλα αυτά τι κάνει η τροχαία; Η απάντηση είναι ότι και να γράψει ο τροχονόμος έναν από τους παραβάτες θα πάει στους Δημοτικούς μας άρχοντες παραπονούμενος και έξω φρενών  να του χαρίσουν την παράβαση!

Με αυτή όμως τη νοοτροπία μην περιμένετε να μπει τάξη στο κυκλοφοριακό χάος .

Τώρα, για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, ούτε κι εγώ είμαι πάντα νομοταγής. Μερικές φορές, όταν βιάζομαι, πηγαίνω «ανάποδα» στην οδό Αγίας Παρασκευής που είναι μονόδρομος και είναι το σπίτι μου. Αυτό είναι που λένε «δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαφορετικοί αλλά ίσοι

Η εποχή της σιωπής..!

Η ιστορία της τράπουλας και το πάθος της χαρτοπαιξίας