Θέσεις

Καλώδιο Υπερ-Υψηλής Τάσης : Οδοιπορικό (Μέρος Πρώτο)

Γράφει η Θωμαϊς Λιώτα

Εισαγωγή: Δεν ξέρω τι και απ’ όλα πρέπει να αναφέρω. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα ασχοληθώ με το έργο σαν ένα κατασκευαστικό έργο ανάπτυξης, ή για το αν βλάπτει ή δεν βλάπτει (που λέει και ο Δήμαρχος κύριος Σταμούλης). Το μόνο σίγουρο είναι πως επιθυμώ μέσα σε αυτές τις γραμμές να φέρω στο μυαλό μου ξανά τις πολιτικές πρακτικές, εκείνες που πολεμάω εδώ και κάμποσο καιρό, που σκοπό έχουν τις μόνιμες βλάβες της Ελληνικής κοινωνίας μας σε όλους τους τομείς. Το μόνο σίγουρο είναι πως θέλω να βρω τον τρόπο για το πως οι Ελληνικές κοινωνίες θα μπορέσουν να χτίσουν ένα τείχος ανοσίας σε αυτόν τον «ιό προσωποποιημένων ωφελημάτων», αυτών που δεν εξουδετερώνονται από τα αντισώματα των τοπικών κοινωνιών μας, μιας και οι μεταλλάξεις είναι πολλές και έρχονται από παντού και εκεί που δεν τις περιμένεις.

Λίγα Λόγια…

Το έργο της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής αποτελεί επί του παρόντος τη μεγαλύτερη επένδυση για την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας που γίνεται στην Ελλάδα με στόχο τον τερματισμό της «ηλεκτρικής απομόνωσης» της Κρήτης από το ηλεκτρικό δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας και την κάλυψη των αυξημένων μελλοντικών αναγκών του νησιού.

Διαδρομή του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης

Η διαδρομή της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης θα ξεκινήσει από τον Σταθμό Μετατροπής ΕΡ/ΣΡ Αττικής, πλησίον του ΚΥΤ Κουμουνδούρου. Από εκεί δύο (2) καλώδια HVDC οδεύουν υπόγεια έως το σημείο προσαιγιάλωσης στην Πάχη Μεγάρων.

Στην Πάχη Μεγάρων, τα δύο (2) καλώδια ποντίζονται στη θάλασσα και συνεχίζουν την υποθαλάσσια διαδρομή τους έως το σημείο προσαιγιάλωσης της Κορακιάς στην Κρήτη.

Από την Κορακιά, τα δύο (2) καλώδια οδεύουν προς τον τερματικό Σταθμό Μετατροπής ΣΡ/ΕΡ Δαμάστας και τελικά η διασύνδεση με το δίκτυο της Κρήτης ολοκληρώνεται μέσω του νέου υποσταθμού GIS Δαμάστας.

Για τη λειτουργία του συστήματος, θα λάβει χώρα η εγκατάσταση δυο (2) σταθμών ηλεκτροδίων, ο ένας στη νησίδα Σταχτορρόη Αττικής και ο δεύτερος στην Κορακιά Ηρακλείου.

Πηγή: https://www.admie.gr/erga/erga-diasyndeseis/diasyndesi-tis-kritis-me-tin-attiki

 

24/05/2019: Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τη διασύνδεση Κρήτης- Αττικής

Την προκήρυξη του διαγωνισμού για την υποθαλάσσια ηλεκτρική σύνδεση Κρήτης- Αττικής ανακοίνωσε σήμερα και επισήμως ο ΑΔΜΗΕ.  

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/finance/392643/prokirychthike-o-diagonismos-gia-ti-diasyndesi-kritis-attikis/

 

15/06/2020: Τι αφορά την περιοχή μας στο έργο διασύνδεσης Κρήτης- Αττικής

Όσον αφορά την περιοχή μας, η προσαιγιάλωση για την Αττική του καλωδίου θα γίνει στην Πάχη και με αρκετά σημεία διέλευσης στην Αγία Τριάδα, στη Λάκκα και η υπόγεια γραμμή μεταφοράς διέρχεται βόρεια των ορίων των οικισμών Λουτρόπυργος, Νεράκι και Κάτω Βλυχάδα. 

Πηγή: https://enimerosi-news.gr/ti-afora-tin-periochi-mas-gia-to-kalodio-diasyndesis-kritis-attikis-pou-aforoun/

 

Οδοιπορικό Διαβουλεύσεων, Αντισταθμιστικών, Διελεύσεων από τον Δήμο Μεγαρέων

Στις 15 Απριλίου 2019, το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαρέων γνωμοδότησε αρνητικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της δραστηριότητας «διασύνδεση του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενεργείας της νήσου Κρήτης με το ελληνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας», επειδή ήταν αόριστη.

Κατά την ίδια περίοδο, συστάθηκε και Επιτροπή Αγώνα κατά της διέλευσης του καλωδίου από την περιοχή της Μεγαρίδας, με πρωτοβουλία του νυν Δημάρχου, κυρίου Σταμούλη.

Παρά το γεγονός της μη επιβάρυνσης της υγείας των πολιτών, επειδή θα υπάρξει όχληση κατά τη διάρκεια των εργασιών, ο Δήμαρχος Μεγαρέων κ. Γρηγόρης Σταμούλης στις συνεχείς επαφές με τον ΑΔΜΗΕ και τον Υπουργό κ. Χατζηδάκη διεκδίκησε την όσο το δυνατόν μικρότερη όχληση της περιοχής και βέβαια αντισταθμιστικά έργα.

Στη διάρκεια των διαβουλεύσεων επετεύχθησαν τα εξής:

  • Το σημείο προσαιγιάλωσης δεν θα είναι στην κατοικημένη περιοχή του Άη Νικόλα, αλλά στην περιοχή Κατσούλη Μαντράκι, στο σημείο τέρμα ανατολικά.
    • Είναι όμως 300μ μακριά από την κατοικημένη περιοχή της Πάχης!
  • Η διέλευση του καλωδίου δε θα θίξει καμία ιδιοκτησία.
    • Δεν έχει μέχρι στιγμής αναφερθεί να παίρνουν μέτρα από οικόπεδα για να περάσει το καλώδιο. Αλήθεια είναι!
  • Η διέλευση δε θα γίνει μέσα από την κατοικημένη περιοχή της Νέας Περάμου.
    • Επίσημες καταγγελίες κατοίκων έχουν γίνει όσον αφορά την μικρή απόσταση της διέλευσης του καλωδίου από τις αυλές των σπιτιών τους!
  • Η διέλευση θα γίνει παράλληλα με τον παράδρομο της Εθνικής Οδού.
    • Αλήθεια είναι!
  • Η εγκατάσταση μετατροπής του συνεχούς ρεύματος σε εναλλασσόμενο, το μοναδικό κομμάτι του έργου, που ενδεχομένως να έχει επιπτώσεις, σύμφωνα με τους καθηγητές, θα γίνει σε περιοχή του Ασπροπύργου.
    • Αλήθεια είναι!
  • Στο σημείο προσαιγιάλωσης δε θα γίνεται καμία μετατροπή παρά ένωση του υποθαλλάσιου με το υπόγειο καλώδιο.
    • Αλήθεια είναι!

Πηγή: https://www.megara.org/megara-o-agogos-yperypsilis-tasis-kai-ta-antistathmistika-ofeli/

Φθάσαμε τέλη του 2022 και όπως είναι εμφανές, ειδικά σε αυτούς που μένουν και εργάζονται γύρω από τις περιοχές που περνάει το καλώδιο, ο κύριος Σταμούλης όσο και διάθεση ή σκοπό να είχε, έχασε την μάχη στο να γίνει αλλαγή όδευσης του καλωδίου. Το καλώδιο προχωρά όπως είχε χαραχτεί η διαδρομή του εξ’ αρχής και αυτό θα το δούμε παρακάτω από τις «στρατηγικές» κινήσεις του Δημάρχου και της Διοίκησής του.  

Για να κάνουμε ένα οδοιπορικό στην «μάχη» που έδωσε ο νυν Δήμαρχος Μεγαρέων για την αλλαγή όδευσης.

Το 2020, ο κύριος Σταμούλης διαβεβαίωνε το Δημοτικό Συμβούλιο.

«Από την πλευρά του ο δήμαρχος κ. Γρ. Σταμούλης ξεκαθάρισε ότι ζήτησε τα αντισταθμιστικά και δεν τα διαπραγματεύτηκε. Όσον αφορά την επικινδυνότητα του καλωδίου απάντησε με στοιχεία – που όπως είπε «δεν χρήζουν αμφισβήτησης» – της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας που λένε ότι «δεν υφίσταται στατικό ηλεκτρικό πεδίο στο περιβάλλον υπόγειων καλωδίων συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης λόγω της πλήρους θωράκισης αυτού»,  αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν υφίσταται επικινδυνότητα. Μάλιστα ο κ. Σταμούλης δεν παρέλειψε να διαβεβαιώσει το δημοτικό συμβούλιο πως θα κάνει ότι είναι δυνατό για να αλλάξει η όδευση του καλωδίου αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Αυτό είναι μαχητό».»

Πηγή: https://www.megara.org/megara-o-agogos-yperypsilis-tasis-kai-ta-antistathmistika-ofeli/

Την ίδια χρονιά, η πρώτη πράξη της Διοίκησης Σταμούλη έγινε με την Έγκριση της Περιβαλλοντικής Μελέτης του έργου, ήταν μέσα στην ίδια χρονιά που την προσέλαβε στο Συμβούλιο Επικρατείας. Αν δεν είναι αλλοπρόσαλλη αυτή η στρατηγική, τότε τι είναι??Αναρωτιέμαι!

 «Από κοντά κι ο Ασπρόπυργος κι η Ελευσίνα – κι εκείνοι με προσφυγές – αφού το «καλώδιο» θα περνούσε κι από εδώ, χωρίς καν να γνωρίζουν τις περιβαλλοντικές παραμέτρους του έργου, χωρίς να χρειαστεί καμία ενημέρωση των κατοίκων έναντι του… επερχόμενου περιβαλλοντικού κινδύνου, χωρίς να εκδώσουν ούτε ένα δελτίο τύπου, ούτε τους τοπικούς βουλευτές όχλησαν, ούτε προς την Κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκαν. Κι όμως «Η υπόθεση αυτή – έγραφαν τα δικόγραφά τους –  είναι μεγάλης σημασίας για τα συμφέροντα του Δήμου, καθώς η εκτέλεση και η περαιτέρω λειτουργία του εν θέματι έργου θα έχει ως συνέπεια την υποβάθμιση του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της περιοχής, την επιδείνωση των όρων διαβιώσεως των κατοίκων, ενώ θα συνιστά έναν διαρκή κίνδυνο προκλήσεως ατυχημάτων»! Μάλιστα άρχισαν το «κατενάτσιο» όπως δεν είχαν ξανακάνει: δεν εξέδιδαν άδεια τομής! Ταυτόχρονα άρχισε η… συναναστροφή με τον ΑΔΜΗΕ! Μέχρι τον Μάιο 2020 πλήρωναν τα Μέγαρα τα δικηγορικά έξοδα για την αντίκρουση των προσφυγών των αναδόχων του έργου για την μη χορήγηση αδειών τομής.» Πηγή: https://ecoeleusis.org/2021/12/ef-apax-ta-ofelimata-monimes-oi-vlaves/

Τον Μάιο του 2021, ο κύριος Σταμούλης αναφέρει: «Η επιτροπή ποιότητας ζωής του Δήμου Μεγαρέων έχει αρνηθεί, και οι άλλοι δήμοι αρνούνται. Η Περιφέρεια το 2018 είχε δώσει άδεια περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ανέφερε ο Δήμαρχος Μεγαρέων. Αν ξεκινήσει το έργο τότε μπορούμε να κάνουμε ασφαλιστικά μέτρα. Τώρα δεν υπάρχει αντικείμενο για ασφαλιστικά μέτρα, έχουμε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, δεν θα δώσουμε άδειες για το έργο και το επόμενο βήμα θα είναι κινητοποιήσεις με φυσική παρουσία. Θα ασκήσουμε κάθε πίεση για να το σταματήσουμε». Πηγή: https://enimerosi-news.gr/ochi-sto-kalodio-yperypsilis-tasis-me-antegkliseis-sto-dimotiko-symvoulio-megaron/

 Ο κύριος Πομώνης, Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «ΤΩΡΑ», σημείωσε τότε: «Αν δεν είχε αποκαλύψει η παράταξη του «Τώρα» ότι δεν είχε χαθεί η προσφυγή, θα είχαμε χάσει το όπλο της προσφυγής, γιατί είχαμε περιοριστεί σε δηλώσεις άρνησης. Ένα βασικό στοιχείο του δημοτικού συμβουλίου ήταν ότι είχε αρνηθεί να δώσει έγκριση γιατί δεν αποτύπωσε σοβαρά ζητήματα. Ενώ χωρίς τεχνοκρατική γνώση, οι σύλλογοι στη διαβούλευση είχαν καταθέσει απόψεις και βάσιμες ενστάσεις που ευσταθούσαν στο να μην εγκριθεί η περιβαλλοντική. Πείσαμε και τον κ. Δήμαρχο μετά από κόπο και αποσύρθηκε από τα αντισταθμιστικά και διεκδικούμε την ακύρωση της ΑΕΠΟ της όδευσης του αγωγού. Στηρίζουμε και λέμε στη διαδικασία της επιλογής των δυνατοτήτων και των δύο προτάσεων δεν έγινε προσπάθεια να εξευρεθεί άλλη όδευση. Στοχευμένα η περιοχή των Μεγάρων και της Νέας Περάμου είναι εκεί όταν έχουμε στην προσφυγή μας αποτυπώσει μια λύση στον κόλπο του Αη Γιώργη όπου δεν υπάρχουν σπίτια στην ψιλή άμμο και να οδεύσει στο Σκαραμαγκά.» Πηγή: https://enimerosi-news.gr/ochi-sto-kalodio-yperypsilis-tasis-me-antegkliseis-sto-dimotiko-symvoulio-megaron/

 Αρχές σχεδόν του 2021: «Ο Γιάννης Πομώνης που είχε εισηγηθεί σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αντιδράσεις διά νομικού συμβούλου κατά της διέλευσης του αγωγού υπερυψηλής τάσης ανέφερε ότι «Το θέμα είναι πολύ ευαίσθητο. Πρέπει να γίνει συνάντηση για να συζητηθεί το θέμα μεταξύ των επικεφαλής. Δεν πρέπει να βιαζόμαστε. Δεν πρέπει να κάνουμε κινήσεις που δεν θα είναι προς το συμφέρον του Δήμου. Τα ασφαλιστικά μέτρα έχουν μια ιδιαιτερότητα, δεν μπαίνουν στην ουσία, δεν εκδικάζουν την υπόθεση, αλλά στέκονται σε λίγα θέματα διαδικαστικά και κυρίως χάνονται. Πρέπει να γνωρίζουμε λεπτομέρειες». Πηγή https://enimerosi-news.gr/syskepsi-syntonismou-antidraseon-gia-to-kalodio-yperypsilis-tasis/¨

Προς τα τέλη του 2021, ο Δήμος Μεγαρέων φέρνει στο Δημοτικό Συμβούλιο, ως θέμα την ακύρωση της απόφασης (90/2020) που είχαν λάβει για την προσφυγή του αναδόχου του έργου, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ο τόπος θα ωφεληθεί με αυτήν την χρηματοδότηση. Για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου θα δοθούν αντισταθμιστικά για ένα έργο που δεν βλάπτει. Μας δίνεται η ιστορική ευκαιρία και να ωφεληθεί ο δήμος με έργα και να γίνει το έργο που δεν βλάπτει κανέναν. Ένα έργο που δεν ενοχλεί κανέναν. Η χρηματοδότηση για τα έργα που θα γίνουν στον δήμο αναπτύσσει την περιοχή. Θα γίνουν αναπτυξιακά έργα με χρηματοδότηση από την εταιρεία. Το καλώδιο δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα. Αν ακυρώσουμε την απόφαση θα άρουμε την προσφυγή αφού πρώτα υπογράψουμε σύμβαση με την εταιρεία, έχει γίνει προεργασία με επικεφαλής, θα γραφτούν στο μνημόνιο τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν.» Πηγή: https://enimerosi-news.gr/ta-antistathmistika-gia-to-kalodio/

 

Αρχές σχεδόν του 2022, δήλωση του κυρίου Πομώνη: ««Το θέμα με τα αντισταθμιστικά (για τη διέλευση του καλωδίου υπερυψηλής τάσης) και γιατί δεν καλέστηκαν και οι παρατάξεις Μακρυγιάννη και Χοροζάνη, ήταν μια απόφαση των τριών μας από τη στιγμή που αυτές οι παρατάξεις δεν συμφωνούν να κάτσουμε εμείς που συμφωνήσαμε, Σταμούλη, Μπερδελή και Βαρελά. Σε δύο πράγματα συμφωνήσαμε, ένα ήταν να μην συνεχίσουμε την προσφυγή και να αποσύρουμε την προσφυγή και να αποδεχθούμε αντισταθμιστικά 4 εκατ. ευρώ ως πίστωση. Σε αυτή την κατανομή και στον καθορισμό των έργων θα ειμαστε οι 3 παρατάξεις. Τώρα που έχουμε καταλήξει θα ανακοινωθούν». Πηγή: https://enimerosi-news.gr/g-pomonis-ta-themata-gia-led-kai-kalodio-pou-prepei-na-mas-enonoun-kai-ochi-na-mas-diachorizoun/

Και ναι, η αλλαγή ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε στις 12/10/2021, η διοίκηση Σταμούλη και ο επικεφαλής του «ΤΩΡΑ» κύριος Μπερδελής μας δήλωσαν ότι η προσφυγή έγινε με σκοπό να πάρει ο Δήμος μας αντισταθμιστικά. «Γιατί να μην εκμεταλλευτούμε επιτέλους μία φορά ένα έργο, που δεν βλάφτει πουθενά, γιατί να μην εκμεταλλευτούμε ένα έργο, που τελικά θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της περιοχής στα πλαίσια της Κοινωνικής ευθύνης και όχι μόνον, γιατί πολύ ορθά όλο αυτό το διάστημα με όσα κάναμε δηλαδή προσφυγές κλπ βοήθησαν να ασκηθούν πιέσεις και να μας δοθούν αντισταθμιστικά», δήλωσε ο κύριος Σταμούλης. Πηγή: https://ecoeleusis.org/2021/12/ef-apax-ta-ofelimata-monimes-oi-vlaves/

 Το ερώτημα είναι το εξής όπως «σοφά» είχε δηλώσει στην ίδια συνεδρίαση ο κύριος Μπερδελής: «έχει ο Δήμος Μεγαρέων οικονομική ευχέρεια να χρηματοδοτήσει έργα και μελέτες αξίας €4.000.000, όσα είναι δηλαδή τα αντισταθμιστικά?» Κρίσιμο ερώτημα σε κρίσιμη στιγμή, που όπως καταλαβαίνουμε όταν οι καταστάσεις αλλάζουν, αλλάζουν και οι απόψεις.

Και ενώ ο κύριος Κουμπέτσος, επικεφαλής της παράταξης «Νέο Ξεκίνημα» στην ίδια συνεδρίαση δήλωσε για προεκλογική καμπάνια του κύριου Σταμούλη η συμφωνία του με τον Α.Δ.Μ.Η.Ε., ο κύριος Παρασκευάς, Δημοτικός Σύμβουλος της ίδιας παράταξης να μιλά για κακοτεχνίες και για μη εκτέλεση της κατασκευαστικής μελέτης, ο κος Μακρυγιάννης από τις «Όμορφες Πόλεις» να καλεί όλη την αντιπολίτευση και συμπολίτευση να εργαστούν μαζί για να αλλάξει όδευση το καλώδιο, ο κύριος Στρατούρης στηριζόμενος στην αναφορά του δημάρχου που αφορούσε τα στοιχεία από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, ανέφερε πως τα συγκεκριμένα στοιχεία είναι γνωστά από τις 10/9/2018 ερωτώντας πότε ο δήμαρχος έλεγε ψέματα στον Μεγαρικό λαό, όταν λάμβανε απόφαση στις 15/4/2019 λέγοντας ομόφωνα όχι και πολλοί άλλοι με πολλές αντιρρήσεις και αντικρούσεις για το πως ο κύριος Σταμούλης χειρίστηκε το όλο θέμα του καλωδίου.

Και ναι κύριε Νικολάου, ανεχόμαστε τα πάντα και είμαστε άξιοι της μοίρας μας, όπως είχατε αναφέρει χαρακτηριστικά, γιατί ανεχόμαστε ακόμα πρακτικές και πρόσωπα παλιών δεκαετιών, με οπισθοδρομικά μυαλά, πρόσωπα χωρίς όραμα και ψυχή για ένα βιώσιμο περιβάλλον να ζούμε και να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας.

Τέλος Πρώτου Μέρους….

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ξεμάτιασμα και ασπιρίνη

Ντεβσιρμέ: Ο φόρος των Ραγιάδων σε αίμα

Περί Πόλωσης