Άρνηση γνωμοδότησης αναμένεται από την Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Μεγαρέων
Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) έργου με τίτλο: «Μονάδα ανάκτησης υλικών από μη επικίνδυνα σύμμεικτα ανακυκλώσιμα απόβλητα (ΚΔΑΥ), επεξεργασίας & αποθήκευσης στερεών μη επικινδύνων αποβλήτων και συναποτέφρωσης», έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εδώ και μερικές εβδομάδες από εταιρεία που δραστηριοποιείται στη βιομηχανική περιοχή των Μεγάρων.
Πρόκειται για επέκταση υφιστάμενης δραστηριότητας, στη θέση «Παππά – Περιβόλι» στο ΒΙ.ΠΑ. – ΒΙΟ.ΠΑ. των Μεγάρων. Η υφιστάμενη δραστηριότητα αφορά «αποθήκευση, διαλογή και μηχανική επεξεργασία για ανακύκλωση άχρηστων μεταλλικών και μη μεταλλικών υλικών», για την οποία έχει χορηγηθεί από την Διεύθυνση Ανάπτυξης Π.Ε. Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής η υπ’ αρ.πρωτ. 2340/Φ14.ΜΕΓ2192/05.05.2017 άδεια λειτουργίας, αόριστης χρονικής διάρκειας. Ως προς το περιβαλλοντικό σκέλος, η δραστηριότητα είχε αξιολογηθεί ως περιορισμένη και χαμηλής όχλησης, γι’ αυτό και ακολουθήθηκε η διαδικασία των Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων (ΠΠΔ) και όχι της υποβολής ΜΠΕ και έκδοσης απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ).
Σε δημόσιες δηλώσεις του εκπρόσωπος της εταιρείας υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει πρόθεση της εταιρείας για επεξεργασία αποβλήτων με καύση ή οποιονδήποτε άλλο επιβλαβή τρόπο για το περιβάλλον και την περιοχή, αλλά το θέμα αφορά στο 5% επί της συνολικής παραγωγής ανακύκλωσης και αποτελείται από πλαστικά είδη και συσκευασίες που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν, είτε γιατί παραλαμβάνονται κατεστραμμένα, είτε έχουν αλλοιωθεί λόγω κακής χρήσης πριν φθάσουν στο εργοστάσιο ανακύκλωσης. (π.χ. ένα κομμένο πλαστικό 5λιτρο δοχείο στο οποίο είχε τοποθετηθεί πλαστικό χρώμα και κατόπιν ξεράθηκε στα τοιχία του δοχείου).
Από την άλλη πλευρά, προς τον Δήμο Μεγαρέων, υπάρχει ένα αίτημα από την εταιρεία για το οποίο θα γίνει εισήγηση από την τεχνική υπηρεσία για να λάβει απόφαση το δημοτικό συμβούλιο Μεγάρων και αναμένεται η Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Μεγαρέων να εισηγηθεί αρνητικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Για το θέμα αντιδρούν ήδη καταγγέλλοντας ρυπογόνες και καταστροφικές δραστηριότητες το συντονιστικό φορέων Δυτ. Αττικής «Δυτικό μέτωπο».
«Κι ενώ τίποτα δεν προϊδέαζε για κάτι εξαιρετικά ανησυχητικό, υποβάλλεται η παρούσα ΜΠΕ, με την οποία -ούτε λίγο, ούτε πολύ- ζητείται να αδειοδοτηθούν δύο νέες δραστηριότητες: η καύση στερεών αποβλήτων και η διαχείριση των τεφρών που παράγονται, αλλά και τεφρών από άλλες δραστηριότητες τρίτων. Αν και η ίδια η ΜΠΕ αναγνωρίζει ότι πρόκειται για νέες δραστηριότητες, επιχειρεί να ωραιοποιήσει την καύση των αποβλήτων, παρουσιάζοντας την ως «συναποτέφρωση» μέσω της οποίας θα υποκαθίστανται άλλα καύσιμα (πετρέλαιο, πυρηνόξυλο) για την παραγωγή θερμού νερού για το πλύσιμο των πλαστικών μπουκαλιών στην υφιστάμενη δραστηριότητα. Αναφέρεται στη ΜΠΕ ότι θα αποτεφρώνονται, σε ετήσια βάση, 26.280 τόνοι στερεών αποβλήτων και ότι θα γίνεται διαχείριση 5.500 τόνων υπολειμμάτων καύσης, χωρίς να προσδιορίζεται ο ημερήσιος χρόνος λειτουργίας των αντίστοιχων τμημάτων.
- Δηλώνεται συνολική δυναμικότητα των δύο αποτεφρωτήρων 3 τόνοι/ώρα, ενώ από τα τεχνικά φυλλάδια που προσκομίζονται προκύπτει συνολική δυναμικότητα 12 τόνων/ώρα. Αυτό σημαίνει ότι, για τις ίδιες ώρες λειτουργίας, θα μπορεί γίνεται καύση 100.000 τόνων αποβλήτων, ανά έτος.
- Πολλές από τις κατηγορίες των υλικών που προβλέπεται να οδηγούνται για καύση αφορούν ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία, αντί να ανακτώνται με ήπιες και φιλοπεριβαλλοντικές μεθόδους, οδηγούνται στην καύση, καθαρά για κερδοσκοπικούς λόγους.
- Οι 5.500 τόνοι/έτος της διαχειριζόμενης τέφρας είναι πολύ περισσότεροι της ποσότητας της τέφρας που αναμένεται να παράγεται από την καύση 26.280 τόνων αποβλήτων. Συνεπώς, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι θα γίνεται επεξεργασία (και) τεφρών που παράγονται από άλλες δραστηριότητες (π.χ. από μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που θα χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη δευτερογενή καύσιμα RDF κλπ.)
- Πουθενά δεν τεκμηριώνεται ότι τα προς καύση απόβλητα, αλλά και η προς διαχείριση τέφρα, αποτελούν μη επικίνδυνα απόβλητα.
- Προϊόν της παραπάνω ελαφρότητας με την οποία αντιμετωπίζεται η επικινδυνότητα της τέφρας, είναι η αναφορά στον τρόπο διάθεσής της (χρήση ως αδρανούς υλικού, απόθεση σε ΧΥΤΑ/Υ ή ειδική διαχείριση σε κατάλληλες μονάδες).
- Υποβαθμίζεται πλήρως το γεγονός ότι τα απόβλητα του συστήματος ξηρού τύπου επεξεργασίας αέριων ρύπων αποτελούν επικίνδυνα απόβλητα, που χρειάζονται ειδική διαχείριση σε κατάλληλες μονάδες» αναφέρεται σε ανακοίνωση του συντονιστικού φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής – Δ. Αθήνας «Δυτικό Μέτωπο».
Για το θέμα ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Στρατούρης αναφέρει τα εξής: “Εκφράζω την απορία μου πως είναι δυνατόν να χωροθετείται και να επιτρέπεται η εγκατάσταση μιας τέτοιας δυναμικότητας και έκτασης μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων, και μάλιστα καύσης, στην περιοχή των Μεγάρων, όταν είναι ξεκάθαρο από το νέο ΓΠΣ Μεγάρων (ΦΕΚ 345/Δ/15.06.21), ότι προβλέπονται χρήσεις γης ΜΟΝΟΝ χαμηλής όχλησης για την ζώνη ΒΙΠΑ – ΒΙΟΠΑ Μεγάρων, αναφορικά με την εγκατάσταση νέων δραστηριοτήτων. Είναι απορίας άξιο μάλιστα (όπως πληροφορήθηκα) το γεγονός ότι στην εν λόγω ΜΠΕ δεν αναφέρεται καθόλου το νέο ΓΠΣ Μεγάρων, ώστε να είναι εμφανής η αναφερόμενη απαγόρευση. Μέχρι σήμερα η εν λόγω εγκατάσταση ήταν Β κατηγορίας και με την προσθήκη των 2 νέων δραστηριοτήτων: Αποτέφρωση / Συναποτέφρωση – καύση αποβλήτων Επεξεργασία τεφρών, τις οποίες θα παραλαμβάνει και από άλλες εγκαταστάσεις της Αττικής γίνεται εγκατάσταση A2 κατηγορίας – μέσης όχλησης. ΤΙ ΚΆΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΡΕΩΝ ΓΙΑ ΑΥΤΌ ΤΟ ΘΕΜΑ ? ΓΙΑΤΊ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΌ ΔΥΜΒΟΥΛΙΟ ? ΑΠΑΙΤΟΎΝΤΑΙ ΆΜΕΣΕΣ ΕΝΈΡΓΕΙΕΣ ΟΣΟ Η Μ.Π.Ε ΕΊΝΑΙ ΣΕ ΔΗΜΌΣΙΑ ΔΙΑΒΟΎΛΕΥΣΗ”.