[quote]«Η τιμή του πολεμιστή είναι να τον κράζουν σφαγάδι και όχι ψοφίμι, δηλαδή όχι μνημονιακό»[/quote]
«Κάνουμε επανάσταση, θυμόμαστε ότι κάποτε ήμασταν όρθιοι, όπως όρθιος πήγε ο Βαρουφάκης»
Κάποιοι είπαν ότι εξεπλάγησαν από το πόσο κατανοητός ήταν σε αυτήν την ομιλία του ο βουλευτής Κώστας Ζουράρις, την παραμονή της 25ης Μαρτίου, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος, στο Δημαρχείο Μεγάρων…
Με αναφορές στην ιστορία, στη γλωσσολογία, όσο και νύξεις για την σημερινή ελληνική πραγματικότητα, ο γνωστός και για την γλώσσα που χρησιμοποιεί βουλευτής που έχει ξαναμιλήσει στο ακροατήριο της πόλης μας, εξήρε τα Μέγαρα, ως ιστορική πόλη.
«Είμαστε σε παρατεταμένη κατάσταση υποδούλωσης από το 1204, από την τέταρτη σταυροφορία, είπε αρχικά ο Κώστας Ζουράρις, αναφέροντας ότι η έκρηξη της ελληνικής επανάστασης διαμορφώνεται στον μείζονα ελληνικό χώρο.
«Όταν χαιρόμαστε και τιμούμε την επανάσταση πρέπει να ξέρουμε ότι ξεκινάει από τους νεομάρτυρες, το λαϊκό αγωνιστή που αγωνίζεται υπέρ πατρίδας και πίστεως. Χωρίς τους τριάντα χιλιάδες νεομάρτυρες δεν θα γινόταν το πρώτο αντάρτικο».
Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στο κοινό της πόλης μας, μίλησε για τον ιδρυτή του Βυζαντίου και της Κωνσταντινούπολης, το Βύζαντα, που ξεκίνησε με λίγους, όσους σχεδόν ήταν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων να ιδρύσει την βυζαντινή αυτοκρατορία.
«Η Κωνσταντινούπολη είναι δικιά μας, εσείς ο Βύζας, είστε οι ιδρυτές της Κωνσταντινούπολης» είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Ζουράρις.
[quote]«Η λέξη Επανάσταση είναι ανθρωποκεντρική»[/quote]
«Ο μείζων ελληνισμός, συνέχισε μιλώντας για την επανάσταση, πάλλει από ελληνοσύνη. Η επανάσταση μας έρχεται από τον Δούναβη προς τα κάτω, από τον μείζονα Ελληνισμό όχι από τον Ελληνισμό που βλέπουμε σήμερα.
Η ελληνική επανάσταση ή εξανάσταση λέγεται έτσι γιατί θυμόμαστε ότι κάποτε ήμασταν όρθιοι, όπως έλεγε ο Πλάτων».
Στεκόμενος στο συμβολισμό των ίδιων των λέξεων, τόνισε: «Έχουμε τις δυο πιο αντίθετες λέξεις στην ιστορία των λέξεων για να δείξουμε το ίδιο πράγμα. Λέμε την επανάσταση στάση, αλλιώς κίνημα. Στάση σημαίνει ακίνητος το κίνημα σημαίνει κίνηση, η ελληνική γλώσσα είναι τραγική.
Εμείς και με τις δυο λέξεις εννοούμε αναταραχή είτε με στάση είτε με κίνημα, φτάνεις στην ίδια κατάσταση στο μπάχαλο. Αυτή είναι η ελληνική κατάσταση του τραγικού ή ιλαροτραγικού».
Σε αντιπαραβολή με την λέξη «επανάσταση» στα γαλλικά ή αγγλικά ή ισπανικά που αποδίδεται ως “revolution”, “ revolution” και «revolución» αντίστοιχα, που σημαίνει περιστροφή, ο Κ. Ζουράρις παρατήρησε ότι οι ευρωπαίοι ή δυτικοί «Από την παρατήρηση της φύσεως το είπαν περιστροφή γιατί γυρίζουμε σε περιστροφή, ενώ σε μας η λέξη επανάσταση δεν είναι φυσικοκεντρική, είναι ανθρωποκεντρική.
Να η διάφορα πολιτισμών, οι άλλοι παρατηρούν τη φύση, τους πλανήτες ενώ εμείς κάνουμε επανάσταση, θυμόμαστε ότι κάποτε ήμασταν όρθιοι. Τον άνθρωπο τον χαρακτηρίζει η ευθεία στάση.
Ο Βαρουφάκης έτσι πήγε όρθιος, χαλαρά. Ο Βενιζέλος έσκυβε» σχολίασε αναφερόμενος στις σημερινές πολιτικές εξελίξεις, υπό το πρίσμα της συμμετοχής του ως βουλευτή στην κυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
«Η λέξη «επανάσταση» εκφράζει ότι δούλοι νικήθηκαν και θέλουν να ξανασταθούν όρθιοι.
Στη δυτική κοινωνία είναι το απρόσωπο, σε εμάς είναι το προσωποκεντρικό, είναι τεράστια η διάφορα πολιτισμού».
Στο τέλος της ομιλίας του απήγγειλε δημοτικά τραγούδια γιατί «Χωρίς δημοτικό τραγούδι δεν καταλαβαίνει κανείς τι ήμασταν».
Και μετά την απαγγελία ενός δημοτικού και ενός κρητικού τραγουδιού, ο Κώστας Ζουράρις χαρακτηριστικά σχολίασε: «Η τιμή του πολεμιστή είναι να τον κράζουν σφαγάδι και όχι ψοφίμι, δηλαδή όχι μνημονιακό».