Δημοτικό Γηροκομείο Μεγάρων: 55-25.000 ευρώ ετήσια ζημιά στο Δήμο για το Γηροκομείο
Χαρακτηριστικό παράδειγμα-δυστυχώς αρνητικό-για το πόσο έχουν αλλάξει οι κοινωνικές συνθήκες στον τόπο μας αποτελεί το Δημοτικό Γηροκομείο Μεγάρων: μια δομή που πριν λίγα χρόνια θα μπορούσε να αποφέρει πολλά, σήμερα μάλλον δεν είναι εφικτό να λειτουργήσει. Οι συνταξιούχοι τα τελευταία χρόνια βλέπουν τις συντάξεις τους κάθε μήνα και μειούμενες σε δραματικό βαθμό, ακόμα και κάτω από τα όρια της επιβίωσης, και ακόμα, με αυτές τους τις δυνάμεις στηρίζουν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Με αυτά τα κοινωνικά φαινόμενα σήμερα, μάλλον πολυτέλεια φαντάζει η διαμονή στο δημοτικό γηροκομείο με 750 ευρώ το μήνα, ενώ οι οικογένειες και οι συνταξιούχοι αγωνιούν για την καθημερινότητά τους…
Το ενδιαφέρον συνταξιούχων να μείνουν μπορεί να χαρακτηρισθεί τουλάχιστον μειωμένο στο γηροκομείο, αφού χρειάζονται 750 ευρώ το μήνα, και με το Δήμο Μεγαρέων να αδυνατεί να λειτουργήσει μια τέτοια κοινωνική δομή, το Δημοτικό Γηροκομείο είναι εκ γενετής ζημιογόνο.
Παρότι είναι ένας ευχάριστος νέος χώρος, ένα κτίριο με όλα όσα χρειάζεται ένα γηροκομείο, με μεγάλη χωρητικότητα 41 κλινών, που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δρομολογήθηκε από την διοίκηση Γ. Μαρινάκη, η λειτουργία του από τη Δημοτική Επιχείρηση, τη ΔΗΚΕΔΗΜΕ, διαφαίνεται οικονομικά προβληματική.
Το Δημοτικό Γηροκομείο Μεγάρων είναι έτοιμο να δεχθεί ενοίκους και σχετικά για αυτό μίλησαν ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης και η διοίκηση της ΔΗΚΕΔΗΜΕ, ο Πρόεδρος Σπύρος Κορώσης και η Αντιπρόεδρος Κατερίνα Καστάνη, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στο γηροκομείο την Τρίτη.
[quote]«Ζημιογόνος κοινωνική προσφορά»[/quote]
«Ακροβατούμε ανάμεσα σε αυτά που θέλουμε να προσφέρουμε στην κοινωνία και σε αυτά που καλούμαστε να επωμιστούμε οικονομικά, είπε χαρακτηριστικά ο Γρ. Σταμούλης. Είναι μια κοινωνική προσφορά, που είναι όμως ζημιογόνα. Εμείς θέλουμε να εξυπηρετήσουμε το κοινωνικό σύνολο και γι’ αυτό προχωράμε στη λειτουργία του γηροκομείου. Είμαστε υποχρεωμένοι έτσι κι αλλιώς από την ευρωπαϊκή ένωση να λειτουργήσουμε το γηροκομείο, αφού χρηματοδοτήθηκε το κτίριο, και μετά την τριετία ίσως σκεφτούμε τη σύμπραξη με ιδιώτη». Η δημοτική αρχή σχεδιάζει να φιλοξενούνται και γέροντες από άλλες περιοχές, προκειμένου να συμπληρωθούν οι 41 κλίνες.
Το κτίριο, που βρίσκεται επί της ΠΕΟΑΚ, κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 41 ατόμων και σε πλήρη λειτουργία απασχολεί 25 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων. Από τους φιλοξενούμενους συνολικά, μπορούν να φιλοξενηθεί ένα ποσοστό 20% απόρων. Ο σχεδιασμός για την κατασκευή του ξεκίνησε το 2011 και ολοκληρώθηκε μετά από 5 χρόνια, περίοδος μάλλον σύντομη για τους ρυθμούς με τους οποίους λειτουργεί το ελληνικό δημόσιο. Ο ελάχιστος αριθμός μελών προσωπικού είναι 14 άτομα, δηλαδή όταν το γηροκομείο λειτουργεί με μειωμένη πληρότητα.
Σε πρώτη φάση, ο Δήμος Μεγαρέων πρόκειται να διαθέσει 8 άτομα προσωπικού από τις υπηρεσίες του ώστε να συμπληρωθεί μόνο με 6 προσλήψεις μελών προσωπικού.
«Το γηροκομείο ενώ είναι πανέτοιμο να λειτουργήσει, δεν έχουμε ενοίκους, ανέφερε ο Γρ. Σταμούλης. Στην πρώτη μελέτη που υπήρχε προβλεπόταν 1.200 ευρώ το μήνα το κόστος για κάθε ένοικο, εμείς το κατεβάσαμε στα 750 ευρώ, αφού οι συντάξεις έχουν μειωθεί κατακόρυφα από τότε».
Η διοίκηση Γρ. Σταμούλη προχώρησε στον εξοπλισμό του κτιρίου, μειώνοντας το κόστος στα 195.000 ευρώ περίπου, και σήμερα, καλείται να λειτουργήσει μια εξ ορισμού μάλλον ζημιογόνο κοινωνική δομή.
«Τα οικονομικά στοιχεία, ανέφερε ο Γρ. Σταμούλης, μας λένε ότι αν λειτουργήσουμε με φουλ φιλοξενούμενους, αν φτάσουμε τους 41, τότε ετήσια ζημιά για το Δήμο Μεγαρέων είναι 25.000 ευρώ. Αν λειτουργεί με 25 άτομα η ζημιά για το δήμο θα είναι 55.000 ευρώ. Το πάγιο ποσό λειτουργίας του γηροκομείου είναι 150.000 ετησίως, ακόμα και για έναν φιλοξενούμενο».