Δράσεις του παραρτήματος Μεγάρων της Αντικαρκινικής
[quote]«Μαζί μπορούμε να κάνουμε τη Λευχαιμία παρελθόν!»[/quote]
Δράσεις που δε μένουν στα λόγια αλλά προχωρούν έμπρακτα στον εθελοντισμό και στην προσφορά εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη, διοργανώνονται από το παράρτημα Μεγάρων της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.
Μετά την εκδήλωση με θέμα “Χαρίζω τα μαλλιά μου, Χαρίζω Δύναμη και Αγάπη”, ενημερωτική εκδήλωση διοργανώθηκε με αντικείμενο τη δωρεά Μυελού των Οστών από το παράρτημα της Αντικαρκινικής την περασμένη Κυριακή στο Πνευματικό Κέντρου του Ι.Ναού Αγ. Παρασκευής της πόλης μας.
Για το πώς με το να γίνει κανείς εθελοντής δότης μπορεί να βοηθήσει ώστε «να γίνει η λευχαιμία παρελθόν» μίλησαν οι τρεις ομιλητές άμεσα σχετιζόμενοι από διαφορετικές πλευρές με την νόσο, υπό τον συντονισμό του Προέδρου του παραρτήματος Δρ. Παναγιώτη Χατζόπουλου.
[quote]«Η πρόληψη είναι το πιο χρήσιμο και «φθηνό» εργαλείο μας στην αντιμετώπιση του καρκίνου»[/quote]
Στον καρκίνο και στη συμβολή των περιβαλλοντικών παραγόντων αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελος Φιλόπουλος.
Συγκεκριμένα, στη διακοπή του καπνίσματος που αποφέρει μείωση των θανάτων κατά 20%. Αναφορικά με την πρόοδο στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, επεσήμανε πως παρατηρείται γραμμική αυξητική πορεία και το 2030 η δεκαετής επιβίωση θα μπορούσε να φθάσει το 100%.
Για το ενδιαφέρον ζήτημα της «Aνακούφισης του πόνου και τον εθισμό» ως δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, μίλησε η Διευθύντρια Ερευνών του Ινστιτούτου Βιοεπιστημών και Εφαρμογών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», Δρ Ηρώ Γ. Γεωργούση. Οι επώδυνες ασθένειες, όπως αναφέρθηκε, μαζί με τον πόνο προκαλούν στρες στον ασθενή που καταφεύγει σε οπιούχα φάρμακα τα οποία προκαλούν εθισμό.
Την προσωπική του ιστορία κατέθεσε στο ακροατήριο της πόλης μας ο ο κ. Γιώργος Μπαγεώργος, ο λήπτης μοσχεύματος μυελού των οστών, ο οποίος σώθηκε από την οξεία λευχαιμία ακριβώς γιατί βρέθηκε ο κατάλληλος δότης και έγινε με απόλυτη επιτυχία η μεταμόσχευση στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του Π.Γ.Ν. Πάτρας.
Στα 39 του χρόνια διαγνώσθηκε με οξεία λευχαιμία. Ο ίδιος είχε πάει στο Λαϊκό Νοσοκομείο για μια επίμονη ίωση που τον ταλαιπωρούσε-μόνο που η διάγνωση που του ανακοινώθηκε ήταν πολύ πιο «βαριά». Όπως είπε ο ίδιος στο άκουσμα της λέξης «λευχαιμία» πάγωσε, στη συνέχεια έκλαψε για μια ώρα και στη συνέχεια είπε: «ας δούμε τώρα τι πρέπει να κάνουμε». Οι γιατροί τού είπαν ότι ο μόνος τρόπος για να σωθεί ήταν να βρεθεί ο κατάλληλος δότης και να γίνει μεταμόσχευση: αυτό μπορούσε να γίνει άμεσα, σε ένα μήνα, μπορεί όμως και να μη γινόταν ποτέ. Ο Γιώργος Μπαγεώργος ήταν πολύ τυχερός, βρέθηκαν πολύ σύντομα 8 συμβατοί δότες. Η διαδικασία της μεταμόσχευσης προχώρησε πολύ γρήγορα. Ακολούθησε μία τριετία «ταλαιπωρίας» έως ότου να βεβαιωθούν πώς όλα είναι καλά. Ο κ. Μπαγεώργος κάλεσε τον κόσμο που ήταν στην αίθουσα να γίνουν εθελοντές δότες μυελού των οστών γιατί έτσι μπορούν να βοηθήσουν κάποιον συνάνθρωπό τους, στην Ελλάδα ή σε κάποια άλλη γωνιά του κόσμου. Το ότι βρισκόταν εκεί, εκείνη τη στιγμή, οφειλόταν σε κάποιον εθελοντή δότη, ο οποίος ήταν από τη Γερμανία.
[quote]Με μια απλή κίνηση σώζονται ζωές[/quote]
Το λόγο πήρε ο Καθηγητής Αιματολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Αλέξανδρος Γ. Σπυριδωνίδης, Διευθυντής της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του Π.Γ.Ν. Πάτρας και του ΚΕΔΜΟΠ-«Χάρισε ζωή». Μεταξύ άλλων ο καθηγητής κ. Σπυριδωνίδης εξήγησε πως το να γίνει κάποιος δότης μυελού των οστών είναι μια απλή, ανώδυνη και ακίνδυνη διαδικασία.
Καθώς υπάρχουν συνάνθρωποί μας οι οποίοι αγωνιούν να βρουν τον συμβατό δότη τους, αυτή η λήψη είναι ο μοναδικός τρόπος να σωθούν από την λευχαιμία.
Από την άλλη πλευρά, είναι πολύ εύκολο να γίνει κάποιος δότης, δίνει δείγμα σάλιου και στην προκειμένη περίπτωση μπορεί να λάβει οδηγίες από το Παράρτημα Μεγάρων της Αντικαρκινικής Εταιρείας
Σε περίπτωση κατά την οποία είναι συμβατός δότης δωρίζει το πολύτιμο μόσχευμα υπό μορφή αίματος και χαρίζει ζωή .
Στον κόσμο υπάρχουν 25 εκατομμύρια εθελοντές. Αν κάποιος αποδειχθεί συμβατός δότης υπάρχουν ειδικά αιματολογικά κέντρα στην Πάτρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Από την θεωρία στην πράξη και ο εθελοντισμός με συνεργασία
Παραπάνω από 25 εθελοντές δότες στο πλαίσιο της εκδήλωσης της Αντικαρκινικής έσπευσαν να γίνουν επί τόπου εθελοντές δότες μυελού των οστών καθώς υπήρχε ειδικό προσωπικό που έλαβε δείγμα σάλιου. Επιπλέον, καθώς το ενδιαφέρον ήταν αυξημένο, περισσότεροι εθελοντές που ενεργοποιήθηκαν από την εκδήλωση της Αντικαρκινικής, θα συνδράμουν στην αιμοδοσία που διοργανώνεται από την εθελοντική ομάδα του «Κούρου», που ήδη δραστηριοποιείται για την δωρεά μυελού των οστών, αυτήν την Κυριακή στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων.