Πώς να βοηθήσουμε τα παιδιά να διαχειριστούν τα συναισθήματα που μπορεί να βιώνουν αυτή την περίοδο
γράφει η Σοφία Κουλινίδου
Ψυχολόγος, MSc Συμβουλευτική
Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεία
Με τον αριθμό των κρουσμάτων από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) να αυξάνεται συνεχώς σε παγκόσμιο επίπεδο τα περιοριστικά μέτρα γίνονται όλο και πιο αυστηρά για την μείωση μετάδοσης του ιού. Τα σχολεία κλείνουν ενώ οι κοινωνικές συναναστροφές και μετακινήσεις μειώνονται. Οι καταστάσεις που βιώνουμε και καλούμαστε να διαχειριστούμε είναι πρωτόγνωρες για όλους μας. Σε μια τέτοια περίοδο αβεβαιότητας και αστάθειας όπου η καθημερινότητα ενηλίκων και παιδιών αλλάζει είναι απολύτως φυσιολογικό η συναισθηματική ένταση και το άγχος να αυξάνονται. Ο ρόλος του γονιού αυτές τις ημέρες είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς καλείται εκτός από τη δική του ψυχική φροντίδα να μεριμνήσει και για εκείνη του παιδιού του.
Οι ενήλικες έχουν την τάση να πιστεύουν ότι τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν και συχνά υποτιμούν την παρατηρητικότητά και την ευαισθησία που έχουν σχετικά με ότι συμβαίνει γύρω τους. Τα παιδιά όμως δεν είναι πάντα σε θέση να μιλήσουν με λόγια για τα δυσάρεστα συναισθήματα που μπορεί να βιώνουν. Το κλάμα, η υπερκινητικότητα, η επιθετικότητα, οι δυσκολίες στον ύπνο και την σίτιση, η προσκόλληση προς τους σημαντικούς άλλους, ο φόβος αποχωρισμού από αυτούς αλλά και η απόσυρση είναι μερικές συμπεριφορές που εκδηλώνουν τα παιδιά σε ψυχοπιεστικές καταστάσεις.
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε
Τα παιδιά στο μέλλον θα θυμούνται την αίσθηση που είχε το σπίτι τους κατά την περίοδο αυτή. Μαθαίνουν να ανταποκρίνονται στο άγχος και την αβεβαιότητα κοιτάζοντας μας. Ας τα εφοδιάσουμε με ανθεκτικότητα, όχι με πανικό.
πηγή φωτογραφίας
Copyright 2017 enimerosi-news.gr | by kostas.michalaros
Send this to a friend