επιμέλεια: Χρυσόστομος Δ. Σύρκος
Λόγιες φράσεις-Λέξεις
- Ουκ εά με καθεύδειν το (του) Μιλτιάδου τρόπαιον. Σημαίνει: Δεν με αφήνει να κοιμηθώ (να ησυχάσω) η νίκη του Μιλτιάδη. Η φράση λέγεται όταν μια επιτυχία άλλου αποτελεί κίνητρο για δική μας προσπάθεια.
Η φράση αποδίδεται στον Θεμιστοκλή (μέγας πολιτικός και στρατιωτικός άνδρας των Αθηνών 526-461 π.Χ.), όπως αναγράφει ο Πλούταρχος (ιστορικός βιογράφος και ηθικοφιλόσοφος 47-125 μ.Χ.) που ειπώθηκε μετά την νίκη των Αθηναίων στη μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ.) με αρχιστράτηγο τον Μιλτιάδη (περίφημος Αθηναίος στρατηγός 554-489 π.Χ.).
Κάποιοι αποδίδουν την φράση αυτήν στην φιλοδοξία και στη ζήλεια του Θεμιστοκλή για το κατόρθωμα του Μιλτιάδη και άλλοι στην ανησυχία του και στο φόβο του ότι οι βάρβαροι θα ξαναχτυπούσαν σύντομα την Ελλάδα, όπως η διορατικότητα του διέβλεπε.
- Ουκ ένι Ιουδαίος ουδέ Έλλην. Η φράση λέγεται μεταφορικά για να τονίσει ότι όλοι είναι ίδιοι και ίσοι.
Η φράση είναι τμήμα του χωρίου 28 του Γ’ κεφαλαίου στους προς Γαλάτας επιστολή του Αποστόλου Παύλου που έχει ως εξής: «ουκ ένι Ιουδαίος ουδέ Έλλην, ουκ ένι δούλος ουδέ ελεύθερος, ουκ ένι άρσεν και θήλυ. Πάντες γαρ υμείς εις εστε εν Χριστώ Ιησού» που στην Νεοελληνική σημαίνει: Δεν υπάρχουν πλέον διαφορές εθνικότητας και κοινωνικής τάξεως και φύλου. Δεν υπάρχει πλέον διαφορά Ιουδαίου και Έλληνος, δεν υπάρχει διάκριση δούλου και ελεύθερου, δεν υπάρχει άρρεν και θήλυ. Διότι όλοι εσείς εγίνατε ένας νέος άνθρωπος διά της ενώσεως σας με τον Ιησού Χριστό.
- Ουκ εν τω Άιδη μετάνοιαν. Σημαίνει: δεν υπάρχει πια στον Άδη μετάνοια-Δεν μπορεί να μετανοήσει κάποιος όταν ήδη έχει πεθάνει. Άρα θα πρέπει να αναγνωρίσει τα λάθη του και να μετανοήσει όσο είναι ζωντανός.
- Ουκ εν τω πολλώ το ευ (αλλά εν τω ευ το πολύ). Σημαίνει: Το καλό δεν βρίσκεται στο πολύ, η ποιότητα δεν βρίσκεται στην ποσότητα. Άρα χρειάζονται λίγα και καλά.
- Ουκ επ’ άρτω μόνον ζήσεται άνθρωπος. Σημαίνει: ο άνθρωπος έχει ανάγκη όχι μόνον από υλική τροφή αλλά και από πνευματική. Η φράση αναγράφεται στο Δ’ κεφάλαιο στίχος 4 του κατά Ματθαίου Ευαγγελίου και είναι απάντηση του Χριστού στον πειρασμό του διαβόλου που είπε στον Χριστόν: «αν είσαι γιος του Θεού, πες οι λίθοι να γίνουν άρτοι» και ο Κύριος απήντησε, είναι γραμμένο στο Δευτερονόμιον: δεν θα διατηρηθεί εις την ζωήν ο άνθρωπος διά μόνον του άρτου, αλλά με κάθε προσταγήν που θα εξέλθει από το στόμα του Θεού. Όταν το πει ο Θεός και χωρίς τροφή ακόμη θα ζήσει ο άνθρωπος.
Επίμετρον
*Για να πιστέψεις στον Θεό πρέπει να τον γνωρίσεις.
*Για να τον γνωρίσεις πρέπει να τον αγαπήσεις.
*Για να τον αγαπήσεις πρέπει να τον εμπιστευθείς.
*Για να τον εμπιστευθείς πρέπει να τον πιστέψεις.