Συνέντευξη του Αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Βασιλείου
[quote]«Θα φέρει τουρισμό και θέσεις εργασίας»[/quote]
Σειρά έργων στο πρόγραμμα για το Δήμο Μεγαρέων: «Πρώτη προτεραιότητα στα έργα το ρέμα της Έξω Βρύσης»
Προχωρούν σύντομα οι ασφαλτοστρώσεις και άμεσα η υδροδότηση της Κινέττας
Συνέντευξη στην Αλέκα Σταματιάδη
Τι μπορεί να κάνει ένας Αντιπεριφερειάρχης στη Δυτική Αττική το 2015, με περικοπές από το κράτος και την κοινωνία σε κρίση;
Για τομές και έργα στη Δυτική Αττική και στο Δήμο Μεγαρέων μας μίλησε ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Βασιλείου που δηλώνει αισιόδοξος ότι μπορεί να φανεί και η φωτεινή πλευρά, του πολιτισμού και του τουρισμού, με οφέλη για νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή μας.
Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος διοίκησής σας στην Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής. Σε αυτό το διάστημα ξεχωρίζετε ένα έργο ως «καλή στιγμή» και μια «κρίσιμη στιγμή»;
Οι χειρότερες στιγμές το χρόνο που πέρασε ήταν τα καιρικά φαινόμενα, χιόνια, πλημμύρες, η πυρκαγιά στο ΚΔΑΥ Ασπροπύργου που έκαιγε μέρες…
Για τις πλημμύρες, η ευθύνη μας είναι να γίνεται καθαρισμός των ρεμάτων, καθαρισμός στα πρανή. Εμείς το έχουμε κάνει αυτό. Όμως, σχετίζεται και με έργα υποδομής η αντιμετώπιση της κατάστασης, τα οποία έργα αφορούν το υπουργείο.
Όσον αφορά την πυρκαγιά στο ΚΔΑΥ Ασπροπύργου, η ευθύνη μας ήταν να συνδράμουμε στο έργο της πυροσβεστικής. Ανταποκριθήκαμε πλήρως σε αυτήν την πυρκαγιά. Από εκεί και πέρα την ευθύνη της απόσυρσης των υλικών των καμμένων την έχει το υπουργείο.
Έτσι βλέπουμε και το μεγάλο πρόβλημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που είναι η αλληλοεπικάλυψη των αρμοδιοτήτων, που αφορά και τον βαθμό αποτελεσματικότητας που είναι η μαγική λέξη.
Αντιμετωπίζουμε ελλείψεις σε προσωπικό. Έχουμε μηχανήματα, δεν έχουμε χειριστές και πας σε εργολάβους. Έχει υποκατασταθεί ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με εργολάβους και δεν μπορείς να κάνεις κουμάντο. Έχουμε μηδέν εργατοτεχνικό προσωπικό. Αυτό είναι ετεροδιοίκηση. Εξαρτάσαι και έχεις αγωνία να λυθούν τα προβλήματα.
Και η ευχάριστη στιγμή της διοίκησης είναι να λύνεις ένα πρόβλημα, άμεσο. Όπως η διαγράμμιση ενός δρόμου στο Κριεκούκι στο ύψος της Κάζας. Δεν είχαμε χρώμα και δεν προχώρησε παραπέρα το συνεργείο. Αυτό έχει σχέση και με τα κονδύλια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και κατά πόσο η αντιπεριφέρεια έχει αρμοδιότητα στα όριά της. Πρέπει να έχεις μηχανήματα και προσωπικό και χρώματα για ένα τόσο απλό θέμα, για τα χρώματα, έπρεπε να γίνει διεθνής διαγωνισμός που τελικά βγήκε άγονος… Για ένα τόσο απλό θέμα χρειάστηκε τόσος χρόνος αλλά τελικά το λύσαμε.
[quote]«Αν δεν απλοποιηθούν οι διαδικασίες, το Δημόσιο απαξιώνεται προς όφελος ιδιωτών»[/quote]
Ποιο θεωρείτε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Δυτικής Αττικής στην παρούσα φάση;
Καταστρώσαμε ένα στρατηγικό σχέδιο για τη Δυτική Αττική, για να ξέρουμε πού βαδίζουμε και το ονομάσαμε 2020+. Φτιάξαμε μια επιτροπή που ήρθε σε επαφή με όλους τους Δημάρχους και τις Τεχνικές Υπηρεσίες των Δήμων της Δυτικής Αττικής, το παρουσιάσαμε και το θέσαμε σε διαβούλευση στους πολίτες.
Το πρώτο πρόβλημα της Δυτικής Αττικής είναι η ανεργία, που έρχεται σε αντίφαση με το ότι υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα από βιομηχανίες και υπήρχε εσωτερική μετανάστευση προς τη Δυτική Αττική, όπου σήμερα όμως το ποσοστό ανεργίας είναι 30% και 20.000 είναι οι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ Ελευσίνας.
Η ανεργία είναι ένα εκρηκτικό πρόβλημα. Η ανεργία είναι θύλακας δυστυχίας. Είναι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι άνεργοι και πάρα πολλοί όπου δε μπαίνει στο σπίτι ένα κομμάτι ψωμί. Υπάρχει ανέχεια και δυστυχία.
Το περιβάλλον μετά της Δυτικής Αττικής και η επικινδυνότητα δεδομένης της παρουσίας 24 επιχειρήσεων ΣΕΒΕΖΟ, 19 στο Θριάσιο που αν γίνει κάτι μπορούν να προκαλέσουν ντόμινο. Παράδειγμα είναι το δυστύχημα πριν μερικούς μήνες στα ΕΛΠΕ Ασπροπύργου.
Το τρίτο πρόβλημα είναι το πρόβλημα των υποδομών. Η έλλειψη υποδομών και οι καθυστερήσεις στα έργα είναι που προκαλούν και φαινόμενα όπως η πλημμύρα στη Μάντρα πρόσφατα. Το ρέμα της Εσχατιάς καρκινοβατεί, το έργο στο Σαρανταπόταμο προχωρά ενώ η σύλληψή του ξεκινά από δεκαετίες. 40 χρόνια γίνεται αυτό το έργο.
Από την πλευρά μας, για να αντιμετωπίσουμε άμεσα προβλήματα, προσπαθούμε παρά τις δυσκολίες να κάνουμε έργα, όπως τελευταία, καταφέραμε να φτιάξουμε το οδόστρωμα στην οδό Μεγαρίδος στον Ασπρόπυργο. Είχε αποκοπεί το οδικό δίκτυο που συνέδεε τη βιομηχανική περιοχή του Ασπροπύργου εκεί. Προσπαθούμε αλλά υπάρχει μια άθλια νομοθεσία, νομοθετικοί λαβύρινθοι που προκαλούν απίστευτες καθυστερήσεις. Για να γίνει ένα από έργο χρειάζονται 3-5 χρόνια.
Μπορεί κάποια στιγμή να λυθεί το πρόβλημα της γραφειοκρατίας, των καθυστερήσεων, του δυσκίνητου δημοσίου;
Χρειάζονται νομοθετικές παρεμβάσεις, να απλοποιηθεί η διαδικασία, να μειωθούν οι χρόνοι για τα έργα. Αυτό πρέπει να κάνει η κυβέρνηση. Σε συνάντηση που είχαμε με τον κ. Κουρουμπλή, μας υποσχέθηκε ότι θα περάσουν νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε να απλοποιηθεί η διαδικασία, να μειωθούν οι χρόνοι για να ολοκληρώνονται τα έργα. Αυτό πρέπει να κάνει η κυβέρνηση.
Έτσι όπως προχωράει η κατάσταση τείνει να απαξιωθεί το δημόσιο για να καλύπτονται οι ανάγκες από ιδιώτες. Αν έχεις όμως ισχυρό δημόσιο τομέα, με προσωπικό, μηχανήματα, αρμοδιότητες-εγώ θέλω να υπάρχουν αυτά-να τα κάνουν όλα οι υπηρεσίες της τοπικής Αυτοδιοίκησης για να έχουμε μια διαδικασία αποτελεσματική. Προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι η απλοποίηση των διαδικασιών.
[quote]«Επανάσταση στη διαχείριση των απορριμμάτων με εναλλακτικό μοντέλο»[/quote]
Τι θα κάνετε με τη διαχείριση των απορριμμάτων; Λόγω επείγοντος της κατάστασης και κινδύνων δημόσιας υγείας, το πλάνο πρόκειται να εφαρμοστεί άμεσα;
Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι στην κορυφή της ατζέντας. Μέχρι σήμερα τα ρίχναμε όλα στον κάδο και πήγαιναν στην χωματερή της Φυλής. Αυτή είναι απαράδεκτη κατάσταση. Ύστερα από ένα χρόνο προσπάθειας προσπαθούμε για έναν εναλλατικό τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων με πυρήνα τη μείωση του όγκου τους σε τέτοιο ποσοστό 60-80% με πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση και ένα υπόλειμμα που θα διαχειρίζεται. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε τον περιφερειακό σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑ) που ψηφίσαμε.
Έχει αποδειχθεί, από το παράδειγμα της Ελευσίνας, ότι είναι θετικά τα μηνύματα.
Αν έχεις σταθερή πολιτική μπορείς να εφαρμόσεις μια τέτοια τομή. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε μια τέτοια τομή. Στόχος μας είναι το 2020, το 53% των απορριμμάτων να ανακυκλώνεται.
Βάσει του περιφερειακού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων(ΠΕΣΔΑ) που ψηφίσαμε, θα έχουμε συνεργασία με τους δήμους της Αττικής, με βάση την αρχή της εγγύτητας, θα κάνουμε χωροθέτηση σε «πράσινα σημεία» όπου θα συγκεντρώνονται τα απορρίμματα προς ανακύκλωση και όπου χρειάζεται θα γίνουν μονάδες. Οι τρεις δήμοι από τους πέντε της Αττικής, ανάμεσά του και ο Δήμος Μεγαρέων, με τον οποίο έχουμε εξαιρετική συνεργασία, έχουν υποβάλει τοπικά σχέδια διαχείρισης, θα κάνουμε σύσκεψη και σε λογικό χρονικό διάστημα θα χωροθετηθούν.
Θέλουμε να γίνουν δημόσια οι μονάδες επεξεργασίας των απορριμμάτων, και όχι με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).
Έχουμε ζητήσει ταχύτατες διαδικασίες για την χωροθέτηση, οι προμήθειες θα γίνουν μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, για την αγορά κάδων, κλαδοτεμαχιστών, σπαστήρων, κ.ά. Έχουμε βάλει ορίζοντα το 2020.
Αν το πετύχουμε θα είναι επανάσταση.
Έξι χιλιάδες τόνοι σκουπίδια πάνε στη Φυλή. Αν πηγαίνουν τα μισά, θα είναι επιτυχία. Η χωματερή ρέπει να κλείσει. Έχουμε συνολικά σχέδιο για οικονομία και αποτελεσματικότητα για να πάμε πλέον σε εναλλακτικό τρόπο διαχείρισης.
[quote]«Επίθεση αλληλεγγύης κατά της απαξίωσης και εκμετάλλευσης των τσιγγάνων»[/quote]
Βλέπουμε ότι έχετε ευαισθητοποιηθεί για τους Ρομά. Ποια είναι η άποψή σας και τι θα κάνετε ως Αντιπεριφερειάρχης για τον καταυλισμό των τσιγγάνων στο Βλυχό; Και τι μπορεί να γίνει για να μειωθεί η παραβατικότητα;
Υπάρχουν δύο πολιτικές: η καταστολή, που περιορίζεται στην αστυνόμευση και πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος. Σε αυτό δεν έχουμε ρόλο.
Ο ρόλος μας είναι πολιτικός. Δεν έχουμε ρόλο στην καταστολή και επιδρούμε πολιτικά στο σύνολο της κοινωνίας, πολιτισμικά και κοινωνικά.
Απορρίπτουμε κάθετα τη γκετοποίηση και αυτό που επικρατούσε μέχρι σήμερα, την απαξίωση, την εκμετάλλευση των τσιγγάνων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, και την πολιτική τους εκμετάλλευση για τις ψήφους. Και αφού έκαναν τη δουλειά, μετά τους ξέχναγαν. Αυτή η πολιτική απαξίωσης που διατηρούσε τις ανισότητες απέτυχε.
Όμως σε μια Δυτική Αττική πληθυσμού 161.000, 30.000 είναι οι τσιγγάνοι. Αυτόν τον πληθυσμό πώς τον γκετοποιείς και μιλάς για παραβατικότητα; Λόγω της κατάστασης με τους πυροβολισμούς πριν λίγο καιρό, 60 οικογένειες από το Βλυχό πήγαν στο Ζεφύρι.
Πρέπει να χωρίσουμε την ήρα από το στάρι. Με επίθεση αλληλεγγύης, παιδείας, αθλητισμού, για κοινωνική ένταξη των τσιγγάνων. Είναι ανάγκη να καταλάβουμε τις ιδιαιτερότητές τους.
Δεν μπορούμε να τα βάζουμε όλα στο ίδιο τσουβάλι, όπως κάνουμε για να απαξιώσουμε το Δημόσιο, όπως είπα προηγουμένως.
Και πρέπει να γίνουν υποδομές και στον καταυλισμό των τσιγγάνων.
Έτσι έχω τονίσει ότι ο πρώτος δρόμος που θα γίνει με το κονδύλι των 500 χιλιάδων ευρώ για ασφαλτοστρώσεις στο Δήμο Μεγαρέων, θα είναι ο κεντρικός δρόμος στο Βλυχό, για να λυθεί ένα μεγάλο πρόβλημα. Πρέπει να παρέμβουμε για ηλεκτροφωτισμό.
Κάναμε μια παράσταση στο Στρατουδάκειο για τα τσιγγανόπουλα… Είναι άλλη η πολιτική που ακολουθούμε, είναι πολιτική ένταξης για να μην αισθάνεται ο τσιγγάνος απομονωμένος. Ανοίξαμε τις πόρτες της Αντιπεριφέρειας και πραγματοποιούμε ένα κοινωνικό φόρουμ όπου συμμετέχουν σύλλογοι όπως και ο σύλλογος του Βλυχού και δύο εκπρόσωποι από κάθε δήμο. Κάνουμε προσπάθειες και για τη διά βίου μάθηση των τσιγγάνων, γιατί θέλουν και οι μεγάλοι να μάθουν γράμματα.
Προχωρούν σύντομα οι ασφαλτοστρώσεις και άμεσα η υδροδότηση της Κινέττας
Πώς προχωράνε τα έργα σε συνεργασία με το Δήμο Μεγαρέων; Σε τι φάση είναι το έργο υδροδότησης της Κινέττας; Η ασφαλτόστρωση του οδικού δικτύου Μεγάρων; Γενικά τι προβλέπεται να κάνετε στα Μέγαρα;
Ο Δήμος Μεγαρέων ανταποκρίθηκε πολύ καλά στο στρατηγικό σχεδιασμό Δυτικής Αττικής για το 2020.
Σε πρώτη προτεραιότητα είναι το ρέμα της Έξω Βρύσης, για λόγους ασφαλείας, προστασίας των πολιτών και την αναβάθμιση της περιοχής. Θα γίνει επικαιροποίηση της μελέτης, προβλέπεται κονδύλι 100.000 ευρώ.
Η ύδρευση της Κινέττας προχωράει με 1,5 εκατομμύριο ευρώ.
Σε φάση επιλογής αναδόχου είναι η ασφαλτόστρωση στο Δήμο Μεγαρέων με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ.
Προχωράμε και τη διαπλάτυνση της λεωφόρου Αλεποχωρίου, το ορεινό τμήμα. Είναι μια δύσκολη μελέτη που έχει ξεκινήσει από το 2009.
Άλλα έργα που προωθούμε για το Δήμο Μεγαρέων είναι η κατασκευή δικτύου ομβρίων στο Ακρογυάλι (είναι στη φάση της προγραμματικής σύμβασης), οι υποδομές στη Βιομηχανική περιοχή των Μεγάρων. Αν έχεις καλή βιομηχανική περιοχή με έργα αυξάνεις και το ΑΕΠ της χώρας και φέρνεις νέες θέσεις εργασίας.
Όσο για τον αγροτικό τομέα, υπάρχει προοπτική για κέντρο Αγροτικής Εκπαίδευσης στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Μεγάρων. Έχει δει το χώρο αρμόδια επιτροπή και υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να γίνει ένας χώρος κατάρτισης των αγροτών όχι μόνο από τα Μέγαρα.
Έχουμε ένα κονδύλι 300.000 ευρώ για αθλητικές εγκαταστάσεις και περιμένουμε μελέτες για να προχωρήσουμε στην υλοποίηση. Και έχουμε 160.000 ευρώ προγραμματική σύμβαση για την ανάπλαση παιδικής χαράς στην Νέα Πέραμο.
Τέλος, έχουμε 1,4 εκατ. Ευρώ για την αναστύλωση του ναού της Μητρόπολης Μεγάρων που προχωράει και μένει η προγραμματική σύμβαση.
[quote]«Συνύπαρξη βιομηχανικής περιοχής και τουρισμού: Θα πρέπει η ίδια η βιομηχανία να τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους»[/quote]
Πώς φαντάζεστε τη Δυτική Αττική; Ποια θεωρείτε ότι είναι η ταυτότητα της, αν υπάρχει και ποια η προοπτική που έχετε για μια «ταλαιπωρημένη» περιοχή;
Έχω ξεκάθαρη προοπτική για τη Δυτική Αττική. Εμείς σε συνθήκες τρομακτικής ανεργίας, πιστεύουμε ότι η χώρα πρέπει να αναπτυχθεί παραγωγικά και στον πρωτογενή τομέα, της γεωργίας, και τον δευτερογενή, της βιομηχανίας, και τον τριτογενή, του τουρισμού και του πολιτισμού.
Μέχρι στιγμής γκρίζα θα μπορούσε να περιγράψει κάποιος την εικόνα της Δυτικής Αττικής. Όμως, η φωτεινή της πλευρά δεν έχει αναδειχθεί. Η αρχαία ιστορία, η παρακαταθήκη των Μεγάρων με τον μεγάλο πολιτισμό, τα καθαρά ακρογιάλια. Η άλλη διάσταση λοιπόν είναι η τουριστική ανάπτυξη έτσι ώστε να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα παράλληλα με την ανάγκη για θέσεις εργασίας. Παρά τις δυσκολίες δε σηκώνουμε τα χέρια ψηλά και κάνουμε μικρές παρεμβάσεις που αλλάζουν τη γκρίζα εικόνα.
Είναι όραμά μας η Δυτική Αττική να αναπτύξει και την τουριστική διάσταση. Να αναδειχθεί η παραλία και τα αρχαία της Ελευσίνας. Να έχουμε μια πολιτική προσέλκυσης τουριστών, με τις δυνατότητες που έχουμε, που θα αναπτύξει τον τουρισμό και τον πολιτισμό που θα φέρει και νέες θέσεις εργασίας.
Έχουμε τη συνύπαρξη βιομηχανικής περιοχής και τουρισμού. Θα πρέπει η ίδια η βιομηχανία να τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους και να μην υπάρχει άναρχη ανάπτυξη αλλά βιομηχανικά πάρκα όπως στον Ασπρόπυργο, όπως θα θέλαμε να κάνουμε και στα Μέγαρα.
Ο καθένας μπορεί να προχωρά τη δράση του συγκρατημένα και είναι καθοριστικός ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε αυτό. Έχει ευθύνη ο πολιτικός προϊστάμενος.
Δεν έχει αναδειχθεί η φωτεινή πλευρά της Δυτικής Αττικής, δίνοντας πολιτισμική και τουριστική ανάπτυξη που θα φέρει θέσεις εργασίας.
Επιδιώκουμε σε έναν δαίδαλο οπικονομικό να προχωρήσουμε. Και αν και είναι χρονοβόρο, συνολικά του χρόνου θα αρχίσει να φαίνεται η υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου 2020. Αυτό βέβαια εξαρτάται και από τις συγκυρίες τις πολιτικές. Εξαρτώμαστε και συνεργαζόμαστε με την κεντρική εξουσία. Και πρέπει να αλλάξει ο «Καλλικράτης» που μας περιορίζει σημαντικά. Πρέπει να εκχωρηθούν αρμοδιότητες βάσει γεωγραφικών ορίων και με μεταφορά κονδυλίων. Να μπορούμε να κάνουμε άμεσες ενέργειες με κονδύλια.