Στην ομιλία μου στην Ολομέλεια της Βουλής, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Αττικής Γιώργος Τσίπρας ανέφερε ότι :
«Ο ΑΔΜΗΕ είναι μια πολύ κερδοφόρα επιχείρηση με κέρδη προ φόρων, τόκων αποσβέσεων 139 εκατ στο εννιάμηνο.
Επίσης δεν ισχύει το επιχείρημα ότι ένας ιδιώτης θα επένδυε στην ανάπτυξη υποδομών και δικτύων. Όταν παραδόθηκε ο ΑΔΜΗΕ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε πλάνο επενδύσεων 3δις και είχε προχωρήσει στην ηλεκτρική διασύνδεση πολλών νησιωτικών περιοχών με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Γιατί δεν πρέπει να παραμείνει το 51% στο Δημόσιο όπως ορίζει ο Νόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως σας πιέζει ο κάτοχος του 24%;
Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης το κράτος είναι ο μόνος ή ο πλειοψηφικός μέτοχος σε εταιρίες διαχείρισής και διανομής ηλεκτρισμού & φυσικού αερίου. Την τελευταία εικοσαετία η τάση ήταν η αποιδιωτικοποιηση τέτοιων εταιρειών, τάση που τώρα θα ενταθεί λόγω της κρίσης της πανδημίας. Το αντίθετο από ο, τι επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ.
Δεν είναι ο μόνος περιβαλλοντοκτόνος Νόμος.
Στο δύσκολο και δυσεπίλυτο ευρωπαϊκό ζήτημα της απολιγνιτοποίησης η κυβέρνηση απαντά χωρίς κανέναν σχεδιασμό. Η απολιγνιτοποίηση είναι ο φερετζές μιας γενικά αντιπεριβαλλοντικής πολιτικής. Ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ κόπτεται για την κλιματική αλλαγή, όλα τα νομοσχέδια που φέρνει είναι προς την κατεύθυνση της απορρύθμισης της περιβαλλοντικής προστασίας σε μια περίοδο που όλες οι περιβαλλοντικές νομοθεσίες αυστηροποιούνται.
Η περιβαλλοντική νομοθεσία δεν εμποδίζει τις επενδύσεις στην Ελλάδα ενώ η μελέτη του ΟΟΣΑ για τα διοικητικά βάρη επενδύσεων στην Ελλάδα υποστηρίζει ότι η νομοθεσία για το περιβάλλον είναι το μικρότερο απ όλα τα διοικητικά βάρη. Όπως εμπέδωσε η πανδημία στη συνείδηση άλλων είναι υπέρτατο αγαθό η ζωή αλλά και η ποιότητα ζωής, το περιβάλλον, που απειλείται από τις αντιλήψεις της κυβέρνησης της ΝΔ. Το περιβάλλον είναι ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας και για οικονομικούς λόγους και για επενδύσεις. Με το καθεστώς περιβαλλοντικής ασυδοσίας που δημιουργεί η κυβέρνηση μακροπρόθεσμα υποβαθμίζει τα πλεονεκτήματα της χώρας.
Η κυβέρνηση της ΝΔ νομοθετεί την ανεξέλεγκτη επέκταση των αιολικών πάρκων χωρίς να υπάρχει σύγχρονος χωροταξικός σχεδιασμός που να καλύπτει την χώρα. Σε όλη τη Δυτική Ευρώπη δεν τοποθετούν αιολικά πάρκα σε περιοχές φυσικού κάλλους και πάνω από τα χίλια μέτρα. Στις Άλπεις δεν υπάρχουν αιολικά πάρκα. Εάν οι Άλπεις ήταν στην Ελλάδα η κυβέρνηση της ΝΔ θα τις είχε γαζωσει στις κορυφογραμμές με αιολικά πάρκα».