ΠολιτικήΣημαντικότερα

Γ. Μαρινάκης: “Η απόδοση των λιμανιών αυτονόητη συνέπεια”

 

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΠΡΟΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΧΕΡΣΑΙΩΝ ΖΩΝΩΝ ΤΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΧΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΕΓΑΡΕΩΝ

Η απόδοση των χερσαίων χώρων των λιμανιών της Πάχης και της Νέας Περάμου στο δήμο μας αποτελεί την αυτονόητη συνέπεια ενός χρόνιου αιτήματος του δήμου.

Αυτονόητη υπό την έννοια ότι ο δήμος είναι αυτός που χρόνια τώρα συντηρεί τους συγκεκριμένους χώρους, τόσο από πλευράς καθαριότητας, όσο και από πλευράς ηλεκτροφωτισμού.

Επομένως ήταν πέρα για πέρα άδικο να είχε την εκμετάλλευση των συγκεκριμένων χώρων ο ΟΛΕ.

Όμως η απόδοση της χερσαίας ζώνης στο δήμο (εάν τελικά αποδοθεί) δεν λύνει το μείζον θέμα της εκμετάλλευσης αυτών καθεαυτών των λιμανιών, αφού η διαχείριση και η κυριότητα παραμένουν στον ΟΛΕ.

Αυτό είναι το κύριο αίτημα και γι αυτό πασχίζαμε ως διοίκηση την προηγούμενη τετραετία

Αν εξαιρέσουμε το θετικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει αυτή η απόδοση στα ήδη πολύ επιβαρυμένα οικονομικά του δήμου, το καθεστώς λειτουργίας των λιμανιών παραμένει το ίδιο και ίσως η κίνηση αυτή της Κυβέρνησης να αποτελεί ένα «ξεροκόμματο» για τους δήμους Μεγαρέων, Ελευσίνας και Ασπροπύργου, ενόψει της επικείμενης διεύρυνσης της δραστηριότητας του κολοσσού που λέγεται Cosco στην περιοχή μας.

Την ίδια στιγμή που γίνονταν αυτές οι ανακοινώσεις από τον Υπουργό Ναυτιλίας, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και  Βιομηχανιών (ΣΕΒ), στα πλαίσια της κατάθεσης προτάσεων για την ανάπτυξη της χώρας, εξέδιδε δελτίο τύπου με τίτλο «τα 20 έργα που θα φέρουν ανάπτυξη», με το οποίο προτείνει «επέκταση του εμπορικού τμήματος του λιμανιού του Πειραιά στα Μέγαρα»! Είναι τυχαία αυτή η πρόταση;

Η διοίκηση του Δήμου και κυρίως ο ίδιος ο Δήμαρχος, ο οποίος είχε την τιμή να φιλοξενηθεί από την Κυβέρνηση της Κίνας και να περιηγηθεί στις εγκαταστάσεις της Cosco, είχε προσκληθεί αρκετές φορές από τον  Πρέσβη της Κίνας στη χώρα μας, δεν γνώριζε τίποτα; Είναι αδύνατο να το πιστέψει κανείς αυτό.

Κανένα λιμάνι δεν αποδόθηκε σε κανέναν από τους τρεις δήμους Μεγαρέων, Ελευσίνας και Ασπροπύργου.

Το παραλιακό μέτωπο της περιοχής μας ετοιμάζεται να αποδοθεί προς εκμετάλλευση στην Cosco με πλήρη γνώση της διοίκησης του δήμου και προσωπικά του Δημάρχου.

Ο κ. Δήμαρχος έχει επιμελώς αποκρύψει τo περιεχόμενο των συζητήσεων που είχε τόσο με τους εκπροσώπους της Κυβέρνησης της Κίνας, όσο και με τον ίδιο τον εκπρόσωπο της Cosco!

Η διοίκηση του δήμου αντί να πανηγυρίζει για το «τυράκι» που της έδωσε η Κυβέρνηση θα πρέπει να προβληματισθεί έντονα γι αυτά που έρχονται μετά από μια τέτοια κίνηση και να προσέξει τη «φάκα».

Θα πρέπει να σταθεί δίπλα στους ψαράδες της Νέας Περάμου και της Πάχης και να δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της.

Η απόδοση της χερσαίας ζώνης στους δήμους ουδόλως απασχολεί τους ψαράδες γιατί απλούστατα το βιος τους βρίσκεται μέσα στη θάλασσα και αυτό είναι που τους «καίει».

Η λύση πρέπει να είναι ολοκληρωμένη και αν πραγματικά το επιθυμεί η Κυβέρνηση, θα πρέπει να αποδεχθεί την ίδρυση των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων στα οποία θα αποδοθεί η πλήρης χρήση και εκμετάλλευση των λιμανιών.

Τα ημίμετρα τύπου απόδοσης της χερσαίας ζώνης προκαλούν μόνο προβληματισμό και σκέψεις  για την επόμενη μέρα.

 

                                   ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ

                             «ΜΕΓΑΡΑ – ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ»

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανακύκλωση σχολικών βιβλίων στα δημοτικά

Kλειστή η Εθνική στο ύψος των Μεγάρων

Aleka Stamatiadi

“Αναζητώντας πρότυπα…”

Aleka Stamatiadi