ρεπορτάζ: Αλέκα Σταματιάδη
«Από πίτα που δεν τρως, τι σε νοιάζει κι αν καεί» θα μπορούσε κανείς να πει για τον Δήμο Μεγαρέων και την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία ουσιαστικά η κυβέρνηση «δανείζεται» από τους Δήμους και τα ταμειακά τους αποθέματα.
Το υπουργείο οικονομικών και η κυβέρνηση έκρινε ότι χρειάζεται να «πάρει» από τα ταμειακά αποθέματα δήμων και περιφερειών προκειμένου να καταβληθούν μισθοί και συντάξεις για το προσεχές διάστημα.
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που εισήχθη την Τετάρτη στη Βουλή και έχει ισχύ από τις 17 Μαρτίου 2015, προβλέπει ότι:
Αρθρο Πρώτο: «Οι Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπως αυτοί προσδιορίζονται από το ισχύον ‘Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης’ που τηρείται με ευθύνη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού,υποχρεούνται να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και να μεταφέρουν τα κεφάλαια προθεσμιακών τους καταθέσεων σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης ή διαδικασίας.
» Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται τα κεφάλαια που απαιτούνται για την κάλυψη τωνταμειακών τους αναγκών για το επόμενο δεκαπενθήμερο, καθώς και τα κεφάλαια που έχουν κατατεθεί από τους ανωτέρω φορείς στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
» Εξαιρούνται επίσης οι Δημόσιες Επιχειρήσεις κατά την έννοια της παραγράφου 5, οι Δημόσιοι Οργανισμοί κατά την έννοια της παραγράφου 6 του άρθρου 1 του Ν.3429/2005 (Α’ 314), καθώς και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίοι δύνανται να μεταφέρουν τα ως άνω αναφερόμενα κεφάλαια στην Τράπεζα της Ελλάδος για τον ίδιο σκοπό.
» Επί των κεφαλαίων που είναι κατατεθειμένα ή θα κατατεθούν στους ανωτέρω λογαριασμούς της Τράπεζας της Ελλάδος εφαρμόζονται οι διατάξεις της περίπτωσης ζ’ της παραγράφου 11 του άρθρου 15 του Ν. 2469/1997 (Α’ 38), όπως ισχύουν.
Άρθρο Δεύτερο: «Η ισχύς της παρούσας, η οποία θα κυρωθεί νομοθετικά κατά το άρθρο 44 παράγραφος 1 του Συντάγματος, αρχίζει από 17.3.2015».
Η πρακτική μεταφοράς των διαθεσίμων από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης σε κεντρικούς λογαριασμούς ισχύει σε Ολλανδία και Αγγλία και έχει να κάνει με την καλύτερη διαχείριση των χρημάτων των οργανισμών.
Σημειώνεται πως με τις πράξεις πώλησης τίτλων διαχείρισης του Ελληνικού Δημοσίου με συμφωνία επαναγοράς (repos) οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης κερδίζουν επιτόκιο 2,5%, όταν οι εμπορικές τράπεζες τους παρέχουν επιτόκιο 1% περίπου.
Παράλληλα, αν τα χρήματα τοποθετούνται σε καταθετικούς λογαριασμούς τραπεζών δεν έχουν την εγγύηση των τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου τιμολογημένων σε συνθήκες αγοράς έτσι όπως προσφέρεται στο συγκεκριμένο προϊόν.
Σε κάθε περίπτωση οι πράξεις repos επιτρέπουν στους φορείς να έχουν σχεδόν άμεσα διαθέσιμα τα κεφαλαία τους όταν τα χρειασθούν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Αττικό Μετρό που είχε επενδύσει σε repos 450 εκατ. ευρώ περίπου και όταν χρειάσθηκε 150 εκατ. ευρώ τα έλαβε άμεσα πίσω.
Για μείζον πολιτικό, νομικό, αλλά πάνω από όλα ηθικό ζήτημα εγείρει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία οι Δήμοι υποχρεώνονται να μεταφέρουν όλα τα ταμειακά τους διαθέσιμα και τα κεφάλαιά τους σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος – και μάλιστα αναδρομικά, από τις 17 Μαρτίου, κάνει λόγο ο Δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου.
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΕΓΑΡΕΩΝ
Όμως, παρά τις αντιδράσεις, ο Δήμος Μεγαρέων φαίνεται πως δεν κινδυνεύει καθώς δεν διατηρεί μεγάλα ταμειακά αποθέματα, αντιθέτως, όπως αρκετές φορές έχει σημειώσει και ο Δήμαρχος Γρ. Σταμούλης, τα οικονομικά του δήμου είναι σε άθλια κατάσταση.
Επικοινωνήσαμε με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Ιερόθεο Πολυχρόνη το μεσημέρι της Τετάρτης και μας είπε ότι «Ουσιαστικά ζητείται μια ένεση ταμειακή από τους ΟΤΑ στην κυβέρνηση.
Στην παρούσα φάση και χωρίς να καθοριστούν οι λεπτομέρειες δεν μπορεί να γίνει ασφαλής αξιολόγηση. Σε κάθε περίπτωση όμως στο Δήμο μας θα είχε σημασία αν παραλαμβάναμε διαθέσιμα και όχι χρέη και «τρύπες».
Είναι μια εξέλιξη όμως που όντως επηρεάζει τον τρόπο που λειτουργούν μέχρι στιγμής οι δήμοι. Μένει να δούμε τον αν θα εφαρμοστεί. Και φυσικά αν εφαρμοστεί πως στην πράξη θα λειτουργήσει».
[quote] Έντονες αντιδράσεις Δημάρχων και Περιφερειαρχών[/quote]
Ήδη ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Μπακογιάννης προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ έντονες είναι οι αντιδράσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων που συνεδρίασε σήμερα το μεσημέρι.
Ενδεικτικό είναι ότι αρκετοί δήμοι, όπως ο δήμος Φαλήρου έχει εξασφαλίσει ταμειακά αποθέματα με επιτόκιο πλέον του 5%, ενώ ο δήμος Μεγαρέων μετά βίας προσπαθεί να «βγάλει πέρα» το μήνα, με μισθοδοσίες και χρέη.
«Οι δημότες μας εξέλεξαν στη διοίκηση του Δήμου Γλυφάδας προκειμένου να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με τη μέγιστη ωφέλεια για την πόλη και για τους κατοίκους της τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου – και αυτό θα πράξουμε με κάθε τρόπο, νομικό και πολιτικό» αναφέρει ο κ. Παπανικολάου και συμπληρώνει: «Δεν μπορούμε να συναινέσουμε ούτε στη χρησιμοποίηση των πόρων αυτών για άλλους σκοπούς, ούτε στην παραβίαση της συνταγματικής αρχής για τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων».
Ο Δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς στο facebook, χαρακτηριστικά παρατήρησε:
α) Η δέσμευση των διαθεσίμων πλήττει κυρίως δήμους που έχουν ταμειακό πλεόνασμα. Πλεόνασμα που σε πείσμα των καιρών (παλαιότερων και τωρινών) με κόπο διατηρήθηκε
β) αποκόπτει την (όποια) αναπτυξιακή και κοινωνική προοπτική των Δήμων αφού τους αναγκάζει να διαχειριστούν χρηματικά ποσά που τους επιτρέπουν να καλύψουν τις άμεσες και ελάχιστες ανάγκες τους
Μακάρι όλα τα παραπάνω να διαρκέσουν για το σχεδιαζόμενο από την Κυβέρνηση διάστημα