Ένας χρόνος μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στη χώρα μας και ζητήσαμε να μας μιλήσει για αυτό ο ιατρός Ελευθέριος Παπαλευθέρης, Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος MD-MSc, Ιατρός εργασίας.
Ο Ελ. Παπαλευθέρης ήταν από τους πρώτους που σταθερά όλο αυτό το διάστημα στην περιοχή μας ενημερώνει με εγκυρότητα, στοιχείο που χρειαζόμαστε σε μια περίοδο με πολλή πληροφορία, ανασφάλεια, φόβο και συνωμοσιολογία, όπου πρέπει να λείπει η αδιαφάνεια και “σκοτεινές περιοχές” άγνοιας.
“Άλλαξαν πολλά, με θετικά και αρνητικά αποτελέσματα.
Ας κρατήσουμε τα θετικά αποτελέσματα, που είναι αρκετά, αναφέρει ο Ελ. Παπαλευθέρης.
Οι πρώτες οδηγίες απ τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ήταν να πλένουμε τα χέρια μας καλά,να κρατάμε αποστάσεις να φταρνιζόμαστε και να βήχουμε στο εσωτερικό του αγκώνα κτλ.
Η εξέλιξη ήταν γρήγορη όμως και μας ανάγκασε στον πρώτο αποκλεισμό ώστε να αναχαιτίσουμε το πρώτο κύμα της πανδημίας.
Η πανδημία κούρασε, άλλαξε τη ζωή μας, κατέστρεψε μέρος της οικονομίας μας και πολλά άλλα ακόμη, αλλά ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε. Με εμβόλια και όλα τα μέσα που μας προσφέρει η επιστήμη και (δυστυχώς)με παρατεταμένο αποκλεισμό θα καταφέρουμε να επιστρέψουμε από εκεί που μας σταμάτησε ο sars-cov-2.
H παγκόσμια εικόνα της πανδημίας βελτιώνεται
Από τα μέσα Ιανουαρίου και μετά μάλλον εξασθενεί και με τη βοήθεια των εμβολίων ευελπιστούμε σύντομα να αποδυναμωθεί περισσότερο ώστε να απεμπλακούμε σταδιακά απ τα σκληρά μέτρα.
Η εικόνα της πανδημίας στη χώρα μας σήμερα
“Ο ιός στην προσπάθειά του να επιβιώσει θα συνεχίσει τις μεταλλάξεις αλλά η προσπάθεια προσαρμογής πιθανότατα θα τον κάνει λιγότερο ισχυρό και ίσως ενδημικό με τη βοήθεια των εμβολίων και των αντιικών φαρμάκων (αναμένονται) ευελπιστούμε ότι μετά το Πάσχα θα επανέλθουμε σταδιακά στην λεγόμενη κανονικότητα” καταλήγει ο Ελ. Παπαλευθέρης.