Αφιέρωμα στους επιτυχόντες των Πανελληνίων
Συνεχίζοντας το αφιέρωμα στους επιτυχόντες μαθητές των πανελληνίων εξετάσεις, μας μίλησε για την επιτυχία του και την εισαγωγή του ο Αλέξανδρος Καλαϊτζής (Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο).
[quote]«Το σχολείο πρέπει να εξυπηρετεί τη ζωή και να στοχεύει στη δημιουργία καθολικών ανθρώπων και όχι εξειδικευμένων επιστημόνων με στενότητα οριζόντων»[/quote]
Ο Αλέξανδρος Καλαϊτζής πραγματοποίησε το όνειρό του και εισήχθη στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο.
«Οι πολυτεχνικές σχολές πάντα με ενδιέφεραν κυρίως λόγω των επιστημονικών πεδίων που δραστηριοποιούνται, μας είπε ο Αλέξανδρος. Επέλεξα την σχολή των ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών, γιατί είναι μια σχολή που δίνει ένα υψηλό επίπεδο γνώσης και ανοίγει ένα ευρύ πεδίο επαγγελματικών διεξόδων. Η ρομποτική, οι ηλεκτρικές μηχανές, οι τηλεπικοινωνίες, η βιοϊατρική, τα υπολογιστικά συστήματα είναι μερικοί απ’ τους τομείς που διδάσκονται στη σχολή.
Η χρονιά της προετοιμασίας ήταν κοπιαστική. Το καθημερινό πρόγραμμα περιλάμβανε αρκετές ώρες μαθημάτων αλλά και πολύωρη μελέτη. Λόγω των αυξημένων απαιτήσεων οι βόλτες και οι εξωσχολικές δραστηριότητες μειώθηκαν, παρόλα αυτά υπήρχε χρόνος για ξεκούραση που ήταν απαραίτητη για πιο αποδοτικό διάβασμα. Βέβαια, δεν αρκεί η προσπάθεια της τελευταίας χρονιάς για να πετύχεις τους στόχους σου ιδιαίτερα αν είναι υψηλοί. Πιστεύω πως είναι απαραίτητη η οικοδόμηση ενός γνωστικού υποβάθρου ήδη από μικρότερες τάξεις και η εξοικονόμηση ενέργειας και αποθεμάτων σθένους για την τελική ευθεία».
Τον ρωτήσαμε την άποψή του για το σύστημα των πανελληνίων, αφού το βίωσε και πλέον πέτυχε. «Το εκπαιδευτικό σύστημα παρουσιάζει προβλήματα γι’ αυτό και είναι απαραίτητες οι αλλαγές στη δομή του ώστε να αναβαθμιστεί. Αρχικά, θεωρώ απαράδεκτο να παραμερίζονται μαθήματα που παρέχουν απαραίτητες γνώσεις σε εμάς τους νέους. Το σχολείο πρέπει να εξυπηρετεί τη ζωή και να στοχεύει στη δημιουργία καθολικών ανθρώπων και όχι εξειδικευμένων επιστημόνων με στενότητα οριζόντων. Επομένως, πρέπει να δίνεται η αρμόζουσα σημασία από μαθητές και καθηγητές στα λεγόμενα “δευτερεύοντα” μαθήματα. Όσο για τις πανελλήνιες, θεωρώ πως είναι ένα αξιοκρατικό σύστημα αξιολόγησης των μαθητών αλλά πιστεύω πως πρέπει να λαμβάνεται υπόψη για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο όλη η πορεία του μαθητή και όχι μόνο μια γραπτή εξέταση. Θα συμβούλευα τους επόμενους να έχουν δύναμη και πίστη στις προσπάθειες τους. Χρειάζεται συνέπεια στο διάβασμα και αφοσίωση στο στόχο. Οι ατέλειωτες ώρες διαβάσματος δεν φέρνουν πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα γι’ αυτό και πρέπει να αφιερώνουν χρόνο για ξεκούραση. Τέλος, όποιος καταβάλει προσπάθεια δεν έχει λόγο να αγχώνεται. Το άγχος λειτουργεί ανασταλτικά και μπορεί να ακυρώσει την όποια καλή προετοιμασία».
«Η αλήθεια είναι πως δεν έχω κάνει κάποιο μακροχρόνιο σχέδιο, κατέληξε. Η ρομποτική και η βιοϊατρική είναι κάποιοι από τους κλάδους που με ενδιαφέρουν. Την τελική απόφαση όμως θα την πάρω κατά τη διάρκεια της φοίτησης μου. Όσο για τους στόχους μου, πρώτη μου επιλογή είναι πάντα η Ελλάδα ελπίζοντας ότι όταν αποφοιτήσω θα έχουμε αφήσει πίσω τις επιπτώσεις της πολυεπίπεδης κρίσης των τελευταίων χρόνων. Προς το παρόν έχω μπροστά μου 5 χρόνια φοίτησης και ανυπομονώ να ξεκινήσει αυτός ο νέος κύκλος της ζωής μου».