Μεγάλες αντιπαραθέσεις για μικρά θέματα
Ρεπορτάζ: Αλέκα Σταματιάδη
Την επομένη των εορτασμών του «ΟΧΙ», πολλά ήταν τα «ΟΧΙ» που ακούστηκαν και στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων, στη συνεδρίαση όπου επικράτησαν αντιπαραθέσεις για θέματα όχι μείζονος σημασίας
Δύο από τα κυριότερα θέματα επί των οποίων αντιπαρατέθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι οι αμοιβές της Προέδρου και του Αντιπροέδρου του Νομικού Προσώπου «Ηρόδωρος» καθώς και προ ημερησίας η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου που δεν εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο στην προηγούμενη συνεδρίαση, μη εγκρίνοντας και εκλογικές αποζημιώσεις απολαβές εργαζομένων.
Αντιπαράθεση για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού και τις εκλογικές αποζημιώσεις των εργαζομένων
Προ ημερησίας διάταξης αντιπαράθεση προκλήθηκε μεταξύ Γ. Μαρινάκη και Γρ. Σταμούλη για τα θέματα της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού που τέθηκε αλλά δεν ψηφίσθηκε από την αντιπολίτευση στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων. Ο Γ. Μαρινάκης πρότεινε να γίνει ξεχωριστή αναμόρφωση για τις αποζημιώσεις των υπαλλήλων και ξεχωριστή για τα υπόλοιπα θέματα στα οποία διαφώνησε.
Ο Γ. Μαρινάκης ζήτησε το λόγο αναφέροντας ότι «για να δείξουμε όλο το δημοτικό συμβούλιο ότι δεν παίζουμε πολιτικά παιχνίδια με τους εργαζόμενους, προτείνουμε να γίνει ξεχωριστή αναμόρφωση για εκλογικές αποζημιώσεις και υπερωριακή απασχόληση των δημοτικών υπαλλήλων. Ζητώ να τεθεί σε ψηφοφορία η συζήτηση του θέματος αυτού».
Ο Γρ. Σταμούλης απάντησε ότι δεν μπορεί να γίνει ξεχωριστή αναμόρφωση για το ένα θέμα και τα υπόλοιπα : «Όλο το πρόβλημα εστιάστηκε στους τόκους υπερημερίας και από εκεί μπλοκάρατε όλη την αναμόρφωση. Ποτέ δεν έχει γίνει αυτό. Ποτέ δε φέρανε ξεχωριστές αναμορφώσεις προϋπολογισμού».
Επιπλέον, ο Δήμαρχος υπενθύμισε ότι μεγάλα ποσά στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού προέρχονται από τόκους υπερημερίας ύψους 210.000 ευρώ από τιμολόγια που κόβονταν από το 2013.
Ο Γ. Μαρινάκης απάντησε ότι «Η μπάλα έχει πεταχτεί στην εξέδρα. Η πονηριά έχει τα όριά της. Είναι ντροπή, πάλι ψέματα λέει ο κ. Δήμαρχος».
Ο Αντ. Χοροζάνης επεσήμανε «γιατί εμπλέξαμε τους εργαζόμενους και τους βάζουμε σε αυτό το παιχνίδι; Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο και ρωτάω έχετε διάθεση να αντιδράσουμε στην πολιτική ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας;»
Ο Γρ. Σταμούλης επανήλθε: «Δε φέρνουμε την αναμόρφωση χωρίς στοιχεία, δεν είναι δυνατόν να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα εδώ όταν είναι τεχνικά στοιχεία. Γιατί δεν πάτε στην υπηρεσία να σας τα εξηγήσουν οι αρμόδιοι υπάλληλοι;
Προσλήψεις δε γίνονται, προσωπικό δεν έχουμε θα μείνουμε χωρίς καθαριότητα;» είπε απαντώντας σχετικά με το ενδεχόμενο συμβολής ιδιωτών στην καθαριότητα του Δήμου, με το νέο νομοσχέδιο.
Ο Γιώργος Μπερδελής προχώρησε σε γενικές επισημάνσεις για τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου: «Όλοι ερχόμαστε να υπερασπίσουμε τα συμφέροντα του μεγαρικού λαού. Δεν θεωρώ ότι κανένας έρχεται με άλλη διάθεση. Θεωρώ απαράδεκτη την ανακοίνωση των εργαζομένων του δήμου επειδή υπήρχε ένας κωδικός που αφορούσε μια ομάδα αυτών να βγάλουν ανακοίνωση ότι το συμβούλιο έκανε πολιτικά παιχνίδια εις βάρος των εργαζομένων. Αδικούμε το δημοτικό συμβούλιο. Ο κάθε σύμβουλος κρίνει και ψηφίζει σύμφωνα με την άποψή του κατά τα συμφέροντα του μεγαρικού λαού και όχι μιας ομάδας. Δεν έχουμε καμιά αντίρρηση ο καθένας να πάρει τα χρήματα που του ανήκουν από το δήμο» κατέληξε ρωτώντας αν τεχνικά μπορεί να περάσει μια ξεχωριστή αναμόρφωση για να λάβει αρνητική απάντηση.
Η πρόταση του Γ. Μαρινάκη δεν συζητήθηκε εκτάκτως ή προ ημερησίας από το σώμα του δημοτικού συμβουλίου.
Στη συνέχεια, ο Κλεάνθης Βαρελάς πρότεινε να συζητηθεί σε ξεχωριστή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα της εγκληματικότητας και να τεθούν προτάσεις από όλους τους δημοτικούς συμβούλους, με αφορμή το περιστατικό ανατίναξης μηχανημάτων των ΑΤΜ στην εθνική τράπεζα Μεγάρων, πρόταση στην οποία συμφώνησε ο Γρ. Σταμούλης.
Παίρνοντας το λόγο, ο Γιάννης Πομώνης τόνισε ότι υπάρχει «κενό ενημέρωσης στο συμβούλιο. Έρχονται θέματα από τους εισηγητές και δεν υπάρχει βαθύτερη γνώση του αντικειμένου. Να είμαστε κοινωνοί της γνώσης και να τοποθετούμαστε. Έχουν παρθεί πολλές πρωτοβουλίες νομοθετικές και υπουργικές αποφάσεις τις οποίες αγνοούμε που θα επηρεάσουν τη λειτουργία του δήμου μας. Έχουμε μπει σε μπαράζ τροπολογιών, καταργούν έναν νόμο, άλλαξαν ένα σημαντικό θέμα και θα ήθελα να μας ενημερώσει ο κ. δήμαρχος. Έχουμε αλλαγή κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.) που ευνοούσαν δικαίως του μη αστικούς δήμους, σε ένα βράδυ ένας υπουργός είπε στοπ, αστικοποιούμε και τα Μέγαρα. Αντί να ανατρέψουμε αυτήν την άδικη απόφαση δεν έχουμε καν ενημερωθεί».
Ο Γρ. Σταμούλης απάντησε ότι «Η τοποθέτηση του κ. Πομώνη είναι πολύ σωστή, όσον αφορά τα θέματα ενημέρωσης αλλά μέσα από τα δελτία τύπου του δήμου περνάμε όλες τις δραστηριότητες του δήμου, αυτά που πρέπει να ενημερώνουμε.
Όσον αφορά την αντιπλημμυρική προστασία δεν αδιαφορούμε, είναι ήδη στο πρόγραμμα γύρω στα 10 εκατ. για το δήμο μας για μελέτες όλων των ρεμάτων. Δεν είμαστε εκτός παιχνιδιού. Το παρακολουθούμε».
Από το συνδυασμό «Μαζί με όραμα», το λόγο πήραν ο Δημήτρης Δάλλας και ο Σπύρος Νικολάου. Ο Δ. Δάλλας ανέφερε ότι υπάρχει έλλειψη στον ηλεκτροφωτισμό στο δρόμο Χανίου και σε άλλες περιοχές. Ο Γρ. Σταμούλης απάντησε ότι είναι πολύ μεγάλη η έκταση του δήμου για να καλύψει όλες τις περιοχές.
Ο Σπύρος Νικολάου αναφέρθηκε σε φαινόμενα ανεξέλεγκτων χωματερών: «Πρέπει να ξέρουμε ποιοι εργολάβοι τα πάνε εκεί πέρα; Γνωρίζουμε την παράνομη χωματερή που είναι στο ρέμα που έπνιξε την Νέα Πέραμο; Οι εικόνες δείχνουν τεράστια έκταση με χωματερή όπου τετραξονικά αυτοκίνητα αδειάζουν δεν ξέρουμε τι και αμέσως χώνονται με χώμα. Έχουμε κινηθεί ως δήμος ή ο οποιοσδήποτε πετάει τα σκουπίδια του και ο δήμος μετά τα σκεπάζει; Στο λατομείο Ρούσση, από αεροφωτογραφίες, κατά καιρούς είναι σωροί σκουπίδια, μετά σκεπάζονται, τον επόμενο χρόνο υπάρχουν σκουπίδια και μετά όχι.
Στη συνέχεια ρώτησε για τη διαδικασία του διεθνούς διαγωνισμού του ηλεκτροφωτισμού. Για το συγκεκριμένο διαγωνισμό, υπάρχει μελέτη; Ποιος την υπέγραψε; Έχω ρωτήσει την τεχνική υπηρεσία και δεν υπάρχει πουθενά. Θα πείτε κάνε αίτηση. Θεωρώ ότι σαν δημοτικοί σύμβουλοι πρέπει να ξεπεράσουμε κάποια γραφειοκρατικά στεγανά και να εξυπηρετηθούμε. Γιατί ακούγονται διάφορα. Επικοινώνησα με το μελετητή αλλά ποτέ δεν την έδωσε. Μετά έμαθα ότι είναι σύμβουλος. Θέλουμε ενημέρωση, τι συμβαίνει με αυτό.
Σε επόμενο θέμα, ο Σπύρος Νικολάου ρώτησε: θέλετε ο Δήμος να λειτουργεί γρήγορα και αποτελεσματικά ή υπέρ του ή εις βάρος του πολίτη; Και ανέφερε αιτήματα συγκεκριμένα στα οποία δεν έχει απαντήσει ο Δήμος όπως «Τον Ιούλιο του 2018 έκανα αίτημα προκειμένου να περιφράξω ιδιοκτησία μου και ζήτησα από την τεχνική υπηρεσία να περιφράξω και να μην ενοχληθούν οι γείτονες από τότε όχι μόνο δεν έγινε τίποτα, αλλά δεν έχω πάρει απάντηση.
Πώς λειτουργεί ο δήμος για να εξυπηρετηθεί ο πολίτης, δεν απαντώνται τα αιτήματα των πολιτών».
Ο Σπύρος Νικολάου κατέληξε σε μια πρόταση για δημιουργία τηλεφωνικού πρωτοκόλλου όπου με ένα τηλέφωνο και εφόσον καταγράφεται η κλήση να παίρνει αριθμό πρωτοκόλλου τηλεφωνικά ο πολίτης για τα αιτήματά του.
«Τρεις εταιρείες στο διαγωνισμό για τα led, είναι σε εξέλιξη ο διεθνής διαγωνισμός, που σημαίνει ότι έχει αναρτηθεί και η μελέτη, δεν είναι τίποτα κρυφό, απάντησε ο Γρ. Σταμούλης. Η λειτουργία του δήμου δεν είναι τέλεια αλλά λειτουργεί ικανοποιητικά. Άνθρωποι και υπάλληλοι χειρίζονται τα θέματα. Υπάρχουν ευσυνείδητοι ικανότατοι υπάλληλοι, δεν θα τους κρεμάσουμε αν ξεχάσουν ένα χαρτί…μην επικεντρωνόμαστε στα λάθη. Όλοι κάνουμε λάθη.
Το τηλεφωνικό πρωτόκολλο είναι δύσκολο πράγμα. Εφόσον γίνει η υποδομή, θα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ήδη εξυπηρετήσεις κάνουμε ηλεκτρονικά. Κάνουμε πάρα πολλά για τους πολίτες. Λειτουργούμε ικανοποιητικά με γνώμονα να εξυπηρετούμε τους πολίτες».
Ο Κ. Φυλακτός απάντησε όσον αφορά τις χωματερές που αναφέρθηκαν ότι «τη μέρα που προκλήθηκε φωτιά στο πρώην λατομείο, ζήτησαν οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας χώμα για να σβηστεί η φωτιά. Η χωματερή στο ρέμα Γιώργη υπήρχε μπάρα, είναι ιδιωτική ιδιοκτησία που δεν είναι γνωστό τι συμβαίνει».
Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Νέας Περάμου Γιάννης Σεβαστής ανέφερε και ζήτησε να επισπευσθεί η διαδικασία για την τροποποίηση του ΓΠΣ Νέας Περάμου, ώστε η χρήση γης να είναι από αμιγής σε γενική κατοικία και ο Γρ. Σταμούλης απάντησε ότι θα το δει το ταχύτερο δυνατόν.
Ο Δημήτρης Γεωργακής επεσήμανε ότι είναι «εκβιαστικό το δίλημμα της αναμόρφωσης «όλα ή τίποτα». Δε μας απαγορεύει κανείς να έχουμε προϋπολογισμό με υπερωρίες. Είναι ευθύνη του δημάρχου η μη πληρωμή των εργαζομένων, αν δεν έρθει τέτοιος προϋπολογισμός. Υπήρχαν πολλά θέματα σε εκείνο τον προϋπολογισμό, όπως η περικοπή έργων και η μεταφορά σε αλόγιστες δαπάνες».
Ακόμα, όσον αφορά το μεγάλο έργο του ηλεκτροφωτισμού προϋπολογισμού 13 εκατομμυρίων ανέφερε ότι «Στο μεγάλο έργο του ηλεκτροφωτισμού-είμαι υπέρ του έργου βέβαια- παρατήρησα κάποια στοιχεία στην οικονομική επιτροπή, ελπίζω να μη βγει εις βάρος του δήμου ότι δεν απαιτείται χρηματοοικονομική επάρκεια ένα τέτοιο έργο». Ο Γρ. Σταμούλης απάντησε ότι δεν υπάρχει ζήτημα για τον Δήμο Μεγαρέων.
Απαντώντας στον Γ. Μαρινάκη ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κ. Καράμπελας, εξήγησε τον κανονισμό του δημοτικού συμβουλίου και είπε ότι δεν είναι εφικτό να συζητηθεί ως έκτακτο το θέμα των αποζημιώσεων του δήμου. Ο Γ. Μαρινάκης επικαλέστηκε συγκεκριμένη παράγραφο του κανονισμού και επέμεινε να συζητηθεί η πρότασή του «για να πάψουν οι σκιές ότι γίνονται πολιτικά παιχνίδια».
Ως Αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Μεγάρεων, το λόγο πήρε ο Λευτέρης Σταμέλος και ανέφερε ότι «καλοδεχούμενη κάθε πρόταση κατά των εργαζομένων αλλά θα έπρεπε να είστε ενημερωμένοι. Όσο για τις ευαισθησίες σας ορισμένων εδώ, τις έχουμε νιώσει, αφού έχουμε μείνει απλήρωτοι για μήνες, όπως και κατά την ψήφιση των υπερωριακών αποδοχών, κ. Χοροζάνη, που δεν έχετε ψηφίσει ποτέ».
Ο Γ. Μαρινάκης αντέδρασε λέγοντας ότι είναι επί προσωπικού η τοποθέτηση: «Είναι ντροπή να εκφράζει ένας τέτοιος τύπος το σωματείο εργαζομένων, να βγει έξω από την αίθουσα τώρα. Είναι απαράδεκτος, δεν εκφράζει καμία άποψη».
Ο Α. Χοροζάνης απάντησε: «Εγώ δεν ψηφίζω για να μη δουλεύουν 24 ώρες γιατί ο εργαζόμενος ξέρει ότι η κυβέρνηση και η δημοτική αρχή θα τον καταργήσουν».
Διαφωνίες για τις αμοιβές της Προέδρου και του Αντιπροέδρου του Νομικού Προσώπου «Ηρόδωρος»
Μερίδα της αντιπολίτευσης καταψήφισε τις αμοιβές που προβλέπονται για την Πρόεδρο Γιάννα Ρήγα και τον Αντιπρόεδρο Νίκο Νικόλιζα του Νομικού Προσώπου «Ηρόδωρος».
Ο Γιώργος Μπερδελής καταψηφίζοντας τόνισε ότι «η τοποθέτησή μου δεν έχει καμία σχέση με τα πρόσωπα. Η διαφωνία μου και η καταψήφιση των θεμάτων έχει να κάνει γιατί ο κ. δήμαρχος, όταν ήταν αντιπολίτευση, κατέκρινε την διοίκηση του κ. Μαρινάκη, γιατί οι πρόεδροι των νομικών προσώπων έπαιρναν τις αποζημιώσεις.
Ο νόμος περί αποζημίωσης είναι του 2006. Ο πρώτος πρόεδρος της ΔΕΑΔΗΜ τότε ο Γιώργος Οικονομόπουλος και έπειτα η Πόπη Νικολάου δεν πήραν ούτε ένα ευρώ ποτέ. Είναι πολύ σημαντικό για όλους μας, να έχουμε συνέπεια λόγων και πράξεων. Δεν μπορεί εγώ σήμερα να κατακρίνω τη διοίκηση Σταμούλη και σε πλήθος δημοσιευμάτων, και όταν βγω δήμαρχος να πράξω αυτό που εγώ καταδίκαζα. Η συνέπεια πράξεων και λόγων αφορά όλο το δημοτικό συμβούλιο. Πρέπει σε αυτό να είμαστε συνεπείς». Ο Δημήτρης Γεωργακής επεσήμανε ότι η αρνητική ψήφος «δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα, έχει να κάνει με τους ρόλους. Δεν έχουμε ισολογισμούς των τελευταίων ετών για να κρίνουμε αν ο ρόλος του προέδρου είναι αποτελεσματικός». Ο Γιάννης Πομώνης δικαιολογώντας την αρνητική ψήφο επεσήμανε ότι «η παράταξή μου τοποθετήθηκε αρνητικά και επειδή θα έπρεπε ο αντιπρόεδρος να ήταν από τη δημοτική κοινότητα νέας Περάμου».
Ο Γρ. Σταμούλης απάντησε «Κάνετε λάθος. Δεν δίνουμε σε όλους τους αντιπροέδρους».
Λευκό ψήφισε ο Αντώνης Χοροζάνης, λέγοντας ότι «Επιπλέον έχουμε τρεις οργανισμούς του δήμου, της ΔΗΚΕΔΗΜΕ και του «Ηρόδωρου», άρα επιπρόσθετα έξοδα για να λειτουργήσουν. Το ζήτημα είναι ότι δύο νομικά πρόσωπα προσθέτουν στον προϋπολογισμό του δήμου έξοδα».
Ο Σπ. Κορώσης, ως πρώην Πρόεδρος της ΔΗΚΕΔΗΜΕ και Αντιδήμαρχος, απάντησε «Δεν είναι σωστή η τοποθέτηση αν κρίνεται από τα οικονομικά στοιχεία. Είναι νομικά πρόσωπα που διαχειρίζονται με τεράστια ευθύνη μεγάλα ποσά. Νομίζω ότι είναι φάουλ η μη ψήφιση των μικρών αντιμισθιών των δύο θέσεων. Το έζησα 4,5 χρόνια, ο χρόνος που διαθέτει ο πρόεδρος είναι περισσότερος από έναν αντιδήμαρχο που ο μισθός του δεν περνάει από δημοτικό συμβούλιο. Ο κάθε πρόεδρος υπογράφει για τουλάχιστον δύο εκατομμύρια ευρώ το χρόνο και συζητάμε για αντιμισθία πολύ μικρή. Είναι λάθος να πάμε αυτήν την αντιμισθία σε αντιπολίτευση δέκα ετών πίσω».
Ο Γιώργος Στρατούρης καταψήφισε λέγοντας ότι «Μιλάμε για τρία συμβούλια το μήνα 75.000 ευρώ για 4 χρόνια για 4 άτομα. Δεν μπορώ να ψηφίσω αυτό σε μια εποχή που η κοινωνία πεινάει και που το 4ο δημοτικό είναι έτσι».
Ο Γ. Μαρινάκης, καταψηφιζόντας, ανέφερε «Αν δεν αμείβονται, δεν θα δίνουν και λόγο. Η εισήγηση αναφέρεται απευθείας στο ανώτατο όριο του ποσού της αντιμισθίας, θα περίμενα από τους προέδρους να εκφράσουν δική τους άποψη».
Διευκρινίζοντας ο Γ. Μπερδελής την αρνητική ψήφο, ανέφερε «Κάνουν σημαντικό έργο και πρέπει να αποζημιώνονται σε μεγαλύτερο ύψος και δεν έχει να κάνει τίποτα με τα πρόσωπα. Βασικός κανόνας είναι η συνέπεια λόγων και πράξεων. Αλίμονο αν είμαστε στην αντιπολίτευση καταδικάζουμε ό, τι κάνει μια αρχή μόνο και μόνο για να φθείρω και όταν είμαι δήμαρχος να δίνει και στον αντιπρόεδρο. Σημαντική η διαφορετική πολιτική φιλοσοφία και άποψη. Ή είμαστε συνεπείς ή δεν είμαστε. Δεν κοροϊδεύουμε μέχρι να γίνουμε δήμαρχοι».
Απαντώντας ο Γρ. Σταμούλης είπε «Δεν περίμενα να κυριαρχήσει το πνεύμα της εκδίκησης σε εσάς. Δεν ψηφίζει ο Γρ. Σταμούλης, να εκδικηθώ τη Γιάννα. Να μην ψηφίσετε να πάρει η κ. Ρήγα και ο κ. Καλλιπόζης δεν το περίμενα. Όταν αλλάζουν οι συνθήκες είναι λογικό να αλλάζουν και οι απόψεις».
Ο Άγγελος Μακρυγιάννης τόνισε ότι «κανείς δεν πρέπει να εργάζεται και να μην αμείβεται. Αυτά που δικαιούνται και ορίζει ο νόμος, να τα πάρουν».
«Πρέπει να πληρώνονται αυτοί που εργάζονται», είπε Γιώργος Κουμπέτσος, που ωστόσο καταψήφισε.
Ο Κλεάνθης Βαρελάς ανέφερε ότι «ως πρώην πρόεδρος του «Ηροδώρου» η δουλειά του προέδρου είναι σοβαρή, απαιτεί αφοσίωση και πολλές φορές μπορεί να γίνουν λάθη τραγικά για τους εργαζόμενους, η θέση της προέδρου πολύ σημαντική πιστεύω ότι η αμοιβή είναι ελάχιστη. Υπάρχει διαφωνία ότι δεν μπορεί να υπάρχει μισθός αντιπροέδρου. Θα έπρεπε να είναι μια θέση ως μέλους διοικητικού συμβουλίου και ειδικά όταν δεν είναι δημοτικός σύμβουλος. Θα το ψηφίσω γιατί ξέρω ότι δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός του θέματος. Ναι στο μισθό της προέδρου. Ο αντιπρόεδρος πρέπει τιμητικά να είναι στη θέση αυτή». Η Κ. Μπαμπαλού διαφώνησε με την αντιμισθία του Αντιπροέδρου του «Ηροδώρου» και πρότεινε το ποσό να πάει στην Πρόεδρο.
Εκλογή δύο εκπροσώπων του Δήμου Μεγαρέων στην Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής
Μυστική ψηφοφορία διεξήχθη, κατά τα προβλεπόμενα του νόμου, στο δημοτικό συμβούλιο Μεγάρων και αναδείχθηκαν ως εκπρόσωποι ο Ιωάννης Δήμας και η Ντιάνα Κοροβέση.