ΠολιτικήΣημαντικότερα

Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς απόφαση για την καταστροφική πυρκαγιά στα Γεράνεια

Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων μέσω τηλεδιάσκεψης την Πέμπτη 27 Μαϊου, εκτάκτως, για την πυρκαγιά που κατέστρεψε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους στα Γεράνεια όρη.

Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έλαβε κάποια απόφαση για την επόμενη μέρα της πυρκαγιάς, αλλά η διοίκηση εξέθεσε το χρονικό του συμβάντος και η αντιπολίτευση προέβη σε προτάσεις-οι οποίες δεν έγιναν αποφάσεις και δράσεις.

Ο Δήμαρχος Μεγαρέων ανέφερε ότι “ακόμα μια μεγάλη καταστροφή έπληξε την περιοχή μας που ήρθε να προστεθεί στην πυρκαγιά της Κινέτας που έκαψε την πλευρά στο Σαρωνικό και η τελευταία από τον Κορινθιακό.

Δεν είναι του παρόντος να αναλύσουμε τα αίτια της πυρκαγιάς ούτε είναι εύκολο να αναλύσουμε τα αίτια. Για την Κινέτα, ακόμα δεν έχει βγει πόρισμα.

Δεν προλαβαίναμε να δούμε προς το πού πάει η φωτιά. Οι πυκνοί καπνοί εμπόδιζαν την ορατότητα

Κάηκαν δάση αλλά και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, περιβόλια, γεωργικά μηχανήματα και σπίτια.

80 σπίτια έχουν καταγραφεί σποραδικά και διάσπαρτα να έχουν καεί.

Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι έγινε. Δεν αμελούμε δεν αφήνουμε στην άκρη την ανθρώπινη αμέλεια.

Και σε δάση υπάρχουν ανεμογεννήτριες. Αυτό δε μας εφησυχάζει, λαμβάνουμε υπόψιν και τα γεγονότα και τις δηλώσεις του υφυπουργού περιβάλλοντος που διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει αναδάσωση των δασών”.

Ο Γ. Κουμπέτσος ανέφερε “Δυστυχώς είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε μια καταστροφή περιβαλλοντική, με οικονομικές συνέπειες. Δεν ξέρουμε πόσα χρόνια θα περάσουν για να τα ξαναδούμε όπως ήταν.

Πρέπει να πιέσουμε για να υπάρξουν διάφορα θέματα που δεν είναι αρμοδιότητα μας αλλά πρέπει να γίνουν και δικά μας. Οι επαγγελματίες πρέπει να στηριχθούν. Με ευχολόγια δεν θα φέρουμε αποτέλεσμα”

O Γ. Μπερδελής χαρακτηριστικά είπε ότι “αυτή η διοίκηση είναι και πρωταθλήτρια σε φυσικές καταστροφές. Δύο μεγάλες πυρκαγιές και δύο πλημμύρες στην Κινέτα και την Νέα Πέραμο συνιστούν ένα τοπίο που δύσκολα έχουμε δει τα τελευταία 40 χρόνια. Η διοίκηση θα μπορούσε να είχε αποκτήσει εμπειρία η οποία θα αποτυπώνεται στον προγραμματισμό σε σχέση με την αντιμετώπιση των εκτάκτων φυσικών αναγκών και καταστροφών θα είχε δημιουργήσει μηχανισμό και θα είχε εκπαιδεύσει κόσμο ώστε εκεί που της αναλογεί να πρόσφερε το κατάλληλο έργο”.

Αφού ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιχείρηση κατάσβεσης, την πυροσβεστική, εθελοντές, ο Κλ. Βαρελάς αναφέρθηκε σε απόφαση του 2011 της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη θέση Μακρυπλάγι Ελατιά Δήμου Λουτρακίου και Δήμου Μεγαρέων στην εταιρεία “Αιολικά πάρκα ΕΠΕ” και ακόμα σε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας του 2021, βάσει της οποίας “δεν αποκλείεται επέμβαση σε έκταση που έχει ανακηρυχθεί αναδασωτέα για έργο  με ιδιαίτερη εθνική σημασία”.

Ό, τι υποσχέσεις και να πάρουμε από τους υπουργούς τα πράγματα είναι δύσκολα” ανέφερε ο Κλ. Βαρελάς.

Ο Αγ. Μακρυγιάννης χαρακτηριστικά ανέφερε “Στα επόμενα προεκλογικά προγράμματα θα αφήσουμε έξω την ανάπτυξη και θα γράψουμε στόχος μας να επαναφέρουμε τον τόπο μας εκεί που βρισκόταν.

Τα Μέγαρα σήμερα είναι ανοχύρωτα γιατί ήδη οδηγούμε πολλά ρέματα σε μια κοίτη, ο όγκος των υδάτων σε φυσική δυνατή καταιγίδα δεν θα αντέξει να προλάβουμε άμεσα να προκηρυχθούν έργα και μέτρα ανάσχεσης ὑδάτων αν είναι δυνατόν και μέσα στο καλοκαίρι.

Να βάλουμε μπροστά τον συνεταιρισμό ρητινοκαλλιεργητών και να διαχειριστούν αυτοί τις αποζημιώσεις και να μη βρεθούν πάλι ΜΚΟ που έχουν μόνο δει τα Μέγαρα στο χάρτη να διαχειρίζονται δικά μας θέματα”.

Ο Αντ. Χοροζάνης τόνισε “Είστε συνένοχοι στο έγκλημα, στηρίζετε και εφαρμόζετε την πολιτική υποστελέχωσης υπηρεσιών για την προστασία της ζωής. Κουνάτε το δάχτυλο της ατομικής ευθύνης μετά την καταστροφή. Όταν ήρθε ο Πέτσας καθίσατε σούζα παρότι ξέρατε την περίπτωση της Κινέτας”.

Ο Θωμάς Κεφαλόπουλος ανέφερε ότι “η βοήθεια του δήμου είναι επικουρική όχι υπηρεσιακή. Δεν υπήρχε βοήθεια στους εθελοντές ούτε ένα μπουκάλι νερό ούτε ενίσχυση από τον δήμο για μάνικες και λάστιχα. Δεν είναι ο γυαλός στραβός, αρμενίζουμε πολύ στραβά”.

Ο Μελέτης Λέλης μίλησε για λάθη της διοίκησης του δήμου “Βγαλατε εμπάθεια κατά της κυβέρνησης και της περιφέρειας μέσω του γραφείου επικοινωνίας. Θα περίμενα από την διοίκηση να είχατε πρόταση για περιβαλλοντικές μελέτες για την επόμενη μέρα”.

Ο Γιώργος Στρατούρης είπε χαρακτηριστικά “Έπρεπε ο δήμαρχος να είχε παραιτηθεί. Ο Ψινάκης ήταν αυτος που είχε ευθύνη για 100 και θανάτους; Όχι φυσικα. Ένα δημ. Συμβουλιο δημου μαραθωνα τον κηρυξε ανεπιθυμητο”.

Ο  Παν. Παρασκευάς ανέφερε ότι “Στην Νέα Πέραμο 4 χρόνια μετα τις πλημμύρες δεν έχει γίνει τίποτα διορθωτικό. Η περιοχή έχει άμεση ανάγκη για ειδικά σχέδια έκτακτης ανάγκης ανά περιοχή“.

Η Κατερίνα Μπαμπαλού επεσήμανε ότι απαξιώθηκε το συμβάν της πυρκαγιάς κοντά σε κατοικημένη περιοχή στην Ν. Πέραμο και ακόμα εθελοντική ομάδα δεν έχει βρει στέγη στην περιοχή.

 

 

Ο Στέλιος Φρυγανάς τόνισε ότι “υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες και κανείς δεν μίλησε. Είδατε 200 πυροσβεστικά και 17 αεροπλάνα πουθενά; Μόνο εμπρησμός υπάρχει… Κοροϊδεύουμε το μεγαρικό λαό, ένα συμβούλιο για το θεαθήναι χωρίς αποτέλεσμα “.

Ο Δημήτρης Γεωργακής παρότρυνε “να βγάλουμε από το μυαλό μας μύθους που δεν μας βοηθούν να δούμε το πρόβλημα κατάματα”, αναφέροντας ότι “οι δήμοι μπορούν να συμβάλουν στην εκτέλεση εργασιών μέσω προγραμματικής σύμβασης για μελέτη και εκτέλεση δασοτεχνικών έργων: “Η νομοθεσία μας δίνει τα εργαλεία, το θέμα είναι αν θέλουμε να εκπονήσουμε ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των δασών μας;”

Πρότεινε τη σύσταση φορέα με συμμετοχή εκπροσώπων του Δήμου, επιστημόνων, γεωπονικού πανεπιστημίου, πολιτών, με οικονομική αυτοτέλεια για μελέτη διαχείρισης του δάσους, για “να μην ξανα κάνουμε κουβέντες που δεν καταλήγουν πουθενά”.

 

Ο Σπύρος Νικολάου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “Το αποψινό είναι το πιο άχρηστο Δημοτικό Συμβούλιο που έχει γίνει, δεν προσφέρει τίποτα. Στον κόσμο δεν προσφέρουμε τίποτα.

Έχουμε αναρωτηθεί τι έχουμε κάνει εμείς για αυτόν τον τόπο; Δημιουργήσατε τον Χαρδαλιά των Μεγάρων, δεν έχει καμία θέση αυτή; Φτιάξαμε το συντονιστικό για να συνεδριάζει όταν πιάνει φωτιά; Τι συντονισμό έκανε το συντονιστικό τοπικό όργανο του δήμου; Τώρα είναι πολύ αργά. Μετά την καταστροφή όλοι μαζί λέει ο δήμαρχος και πριν την καταστροφή γιατί να μην είμαστε όλοι μαζί;῾

Ο Δημήτρης Δάλλας ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στην επιχείρηση τονίζοντας προτείνοντας “Να προσέξουμε πολύ να ενισχύσουμε τις εθελοντικές ομάδες. Να καταγράψουμε τις ζημίες και να βοηθήσουμε την αγροτική παραγωγή να αποζημιωθούν άμεσα.

 

Ο Γιάννης Πομώνης επεσήμανε ότι “θα μπορούσε να αποφευχθεί η πυρκαγιά αν η πολιτική προστασία είχε κάνει ενέργειες, με πυροφυλάκια που δεν είναι στελεχωμένα, με πυροσβεστικά οχήματα που πρέπει να βρίσκονται στην περιμετρο των δασών. Αν επέμβεις άμεσα προλαβαίνεις.

Η αυτοδιοίκηση την ώρα της φωτιάς θα πρέπει να είναι κάπου επικουρικά να τροφοδοτούν να συντονίζουν ούτε να βγαίνουν στα κανάλια να κάνουν δηλώσεις. Αυτό που ο καθενας λεει μια αποψη στα κανάλια αυτό είναι λαθος. Δεν πρέπει να πηγαίνουμε στις φωτιές,  να σταματησει το παραμυθι των δηλώσεων στις κάμερες. Υπάρχουν αρμόδιοι, οι γραμματείς αποκεντρωμένης διοίκησης, οι πολιτικοί υπεύθυνοι πολιτικής προστασίας”.

 

Αναλυτικό ρεπορτάζ και στην προσεχή έκδοση της έντυπης Ε.

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλλαγές για τις καθαρίστριες στα σχολεία

Α. Μακρυγιάννης: “Πρέπει ο κάθε Δήμαρχος να μοιράζεται την εξουσία, κάτι που σίγουρα δεν κάνει ο σημερινός”

Το έθιμο του Μάη στα Μέγαρα την Παρασκευή 3 Μαΐου