Το Περιφερειακό συμβούλιο αττικής με θέμα τις πλημμύρες, όπως ανέφερε και ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου – μετά από τις επαναλαμβανόμενες διακοπές της ομιλίας του καθηγητή κ. Λέκκα Ευθύμιου – “εκ μέρους ενός συγκεκριμένου ακροατηρίου που εμπόδιζε διαρκώς την λειτουργία του – και αφού ολοκλήρωσα εκ μέρους της διοίκησης την ομιλία μου την οποία και παραθέτω στο ίδιο κλίμα – υποχρέωσε τελικά τον Πρόεδρο να διακόψει οριστικά την συνεδρίαση”.
Αναλυτικά, στην ομιλία του ο Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε τα παρακάτω:
“Η Δυτική αττική – περνά για μια ακόμα φορά μαύρες μέρες – ενώ η έκφραση των ειλικρινών μας συλλυπητήριων στους οικείους των 21 θυμάτων είναι το λιγότερο.
Αναφερόμενος στην ουσία του θέματος, θεωρώ ότι χρειάζεται να σταθούμε σε τρία ζητήματα.
Πως φτάσαμε σε αυτό το σημείο.
Πως διαχειριστήκαμε ως διοίκηση την κρίση.
Ποιοι σχεδιασμοί πρέπει να υπάρχουν στο εξής.
Σε ότι αφορά το πρώτο – θεωρώ πως η κατάσταση αυτή στην Δυτική Αττική – δημιουργήθηκε σωρευτικά και σε βάθος δεκαετιών – πως οι αιτίες είναι πολυπαραγοντικές – και ασφαλώς – οι όποιες τυχόν ευθύνες – αφού διερευνηθούν θα πρέπει να αποδοθούν.
Σε ότι αφορά το δεύτερο – το ΣΟΠΠ – έχοντας την ευθύνη του συντονισμού – σε στενή συνεργασία με την Περιφερειάρχη Αττικής κ. Δούρου – παρά τα όποια προβλήματα υπήρξαν – οχι μόνο λειτούργησε υποδειγματικά – αλλά και εξαντλεί τα όποια ανθρωπινά η μη όρια των δυνατοτήτων του – ενώ πρέπει να λύσει και προβλήματα που τέθηκαν για πρώτη φορά.
Φυσικά – η διάσωση των ανθρώπων – ήταν απόλυτη προτεραιότητα.
Μέχρι χτες η πυροσβεστική υπηρεσία δέχτηκα 1052 κλήσεις – έκανε 96 διασώσεις – απάντλησε 586 πλημμυρισμένους χώρους – ενώ συγκροτήθηκαν αμέσως επιτροπές καταγραφών – που και καιρού επιτρέποντος – άρχισαν από την επομένη μέρα τις αυτοψίες.
Συνολικά μέχρι χτες έγιναν αυτοψίες από τους Δήμους Μάνδρας, Μεγάρων και Ελευσίνας σε 1300 οικίες – από την Περιφέρεια σε 300 επιχειρήσεις – από το υπουργείο υποδομών ελέγθηκαν 1160 κτίρια – όλα αυτά σε λίγες ημέρες – ενώ οι αιτήσεις και οι αυτοψίες συνεχίζονται.
Φυσικά κηρύχτηκαν οι Δήμοι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έκλεισαν τα σχολεία – ενώ παρά τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα βροχοπτώσεων – ακόμα και μετά από την κεντρική ‘καταστροφή του Νώε’ ξεκίνησε η δουλειά των κάθε είδους και τύπου μηχανημάτων – με την συνδρομή σε μηχανικά μέσα κυριολεκτικά των πάντων ώστε να υπάρχει επάρκεια – που υπάρχει – είτε για να γίνουν οι διανοίξεις των ρεμάτων – είτε για να αποσυρθούν οι τόνοι των φερτών υλικών – είτε για να καθαριστούν οι πόλεις – είτε για να υπάρξει προσβασιμότητα στους δυο κεντρικούς άξονες – ΠΕΟΑ Θηβών και ΠΕΟΑ Κορίνθου που είχαν αποκοπεί – με την ΠΕΟΑΘ να θέλει σε μεγάλο τμήμα της παρεμβάσεις για να γίνει λειτουργική – και στην ΠΕΟΑΚ να έχει από χτες αποκατασταθεί η κυκλοφορία.
Βασικότατο μέλημα ήταν η στέγαση και η σίτιση των πλημμυροπαθών – όπου σύμφωνα με τον Δήμο Μεγάρων οι άστεγοι ήταν συνολικά 8 και τα άτομα που χρειαζόντουσαν σίτιση 500 – ενώ σύμφωνα με τον Δήμο Μάνδρας – τα άτομα αντίστοιχα ήταν αρχικά 6 για να φτάσουν τις 20 οικογένειες και 1000 για σίτιση – ενώ από σήμερα το πρωί – 60 οπλίτες σε Μάνδρα και 30 σε Μέγαρα συμβάλουν στους καθαρισμούς των πλημμυρισμένων οικιών – μαζί με πολλές εθελοντικές ομάδες της περιοχής, η της πακιστανικής κοινότητας Ελλάδας κοκ.
Την ευθύνη για την ικανοποίηση των αναγκών αυτών και την όλη οργάνωση είχαν οι Δήμοι – ενώ με την συμβολή της Περιφέρειας, πλήθους εθελοντικών ομάδων, επιχειρηματιών, της τοπικής αυτοδιοίκησης και πολλών άλλων – εξασφαλίστηκαν τροφές και νερά που υπάρχουν σε επάρκεια – ενώ λειτουργεί από προχθές το πρωί και μονάδα υγείας – πέραν του θριάσιου νοσοκομείου που ήταν σε διαρκή ετοιμότητα – καθώς και άλλες μονάδες παροχής υγείας.
Το ρεύμα αποκαταστάθηκε σχετικά σύντομα – το νερό αργότερα στο μεγαλύτερο μέρος της Νέας Περάμου που σήμερα έχει αποκατασταθεί πλήρως – και με την καθοριστική συμβολή της ΕΥΔΠ και του Δήμου – αποκαθιστάται η παροχή νερού και στο Δήμο Μάνδρας – ενώ η διεύθυνση υγείας πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους.
Φυσικά πρόεκυπταν άπειρα αλλά προβλήματα που χρειαζόντουσαν άμεσες λύσεις – πχ που θα εναποτεθούν τα φερτά υλικά – που το λύσαμε με υπουργική απόφαση αφού βρήκαμε κάποιο ανενεργό λατομείο – έπρεπε όμως σε λίγες ώρες να αποκαταστήσουμε ένα σαθρό γεφυράκι για να αντέχει το βάρος των οχημάτων – και το κάναμε – ενώ γίνεται και διαλογή για ανακύκλωση στα φερτά υλικά από την ΕΟΑΝ.
Έπρεπε ακόμα να αποσυρθούν από τους δρόμους τα καταστρεμμένα οχήματα – κάνοντας όμως πρώτα απογράφη – που το λύσαμε συγκροτώντας 2 επιτροπές και καταγράφοντας στην μεν Νέα Πέραμο 64 οχήματα – στη δε Μάνδρα 145 – εναποθέτοντας τα σε ένα εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Αν με ρωτάτε – τρίτο – ποια πρέπει να είναι η επομένη μέρα για την Δυτική Αττική – όχι μόνο από την άποψη της αντιπλημμυρικής θωράκισης αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος – όπως και ποιότητας ζωής των κατοίκων – θα έλεγα το εξής:
Η σημερινή Κυβέρνηση – όπως είπαμε άλλωστε και στον Πρωθυπουργό που μας επισκέφτηκε η όπως και το γνωρίζει – χρειάζεται ταχύτατα και αποτελεσματικά να κινηθεί:
Να υλοποιηθούν άμεσα τα μέτρα των αποζημίωσαν που ανακοινωθήκαν – ξεπερνώντας τα όποια γραφειοκρατικά η όποια εμπόδια υπάρχουν – δεδομένου ότι από τις πλημμύρες του 2014 η και πιο πριν από αυτές – ακόμα δεν έχουν δοθεί αποζημιώσεις.
Να προχωρήσουν – χωρίς τις πανθομολογούμενες και διακομματικά μάλιστα αποδεκτές γραφειοκρατικές διαδικασίες – που κυριολεκτικά μπλοκάρουν τα πάντα – όλα τα προγραμματισμένα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και όχι μόνο αυτά – αλλά και όλα τα άλλα που καθυστερούν για τους ίδιους λόγους – όπως πχ η δημιουργία του ΒΙΠΑΝΟΤ στον Ασπρόπυργο.
Πρέπει δε να σας πω – πως η διοίκηση της Περιφέρειας αττικής προτάσσοντας την αντιπλημμυρική προστασία – είτε εκτελεί ήδη – είτε προγραμματίζει τα εξής έργα:
Μέγαρα:
Έκτροπη του ρέματος της έξω βρύσης που ήδη υλοποιείται – αλλά και η διευθέτηση του που έπεται της εκτροπής – πιστώνοντας από ιδίους πόρους της Περιφέρειας και για τα δυο έργα ποσό 9.000.000,00 ευρώ.
Το ρέμα καμάρες – έχει εξασφαλιστεί ποσό 300.000,00 ευρώ για επιλογή ειδικού συμβούλου – γίνονται ενέργειες να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ – ενώ μόνο για το έργο αυτό έχουν γραφτεί στο ΠΕΕ της Περιφέρειας 45.000.000,00 ευρώ.
Για την Νέα Πέραμο – έχει ολοκληρωθεί και εγκριθεί η μελέτη του ρέματος Ακρογιάλι – βρίσκεται στη φάση των αδειοδοτήσεων – ο προϋπολογισμός του είναι 5.170.000,00 ευρώ.
Να ξεκαθαρίσουμε και κάτι για το ρέμα ‘κουλτουριώτικο μονοπάτι’ – αφού κάποια ΜΜΕ – αντι να μας ελέγχουν τι κάνουμε την ώρα της μάχες – αποσπώντας μας – μας ρωτάνε πράγματα που μπορούν να περιμένουν.
Το αντιπλημμυρικό έργο λοιπόν ‘κουλουριώτικο μονοπάτι’ στη Νέα Πέραμο – έργο του δεύτερου και τρίτου ΚΠΣ – ολοκληρώθηκε, ελέγχτηκε από τους πάντες και παρελήφθη – στις 3 Ιούλιου του 2014.
Μάνδρα:
Για το ρέμα της εκτροπής του χειμάρρου της ‘Αγίας Αικατερίνης’ και της διευθέτησης του χειμάρρου ‘Σούρες’ – ολοκληρώθηκε η μελέτη τέλος του 2014 – η έγκριση της οριοθέτησης δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις αρχές του 2016 – ο προϋπολογισμός είναι 10.949.200,00 ευρώ πιστωμένα στο ΠΕΕ της Περιφέρειας – ενώ έχει προβλεφτεί να ενταχτεί στο ΕΣΠΑ – δεν έχουν όμως ολοκληρωθεί οι απαλλοτριώσεις.
Ελευσίνα:
Το έργο της Αποχέτευσης ‘όμβριων’ στην Μαγούλα που δημιούργησε πλυμμηρικό φαινόμενο – προϋπολογισμού 6.000.000,00 ευρώ – πιστωμένα στο ΠΕΕ της Περιφερείας – αντιμετωπίζοντας όλο αυτό το διάστημα κάποιες τεχνικές εκκρεμότητες – θα προχωρήσει η φάση επιλογής αναδόχου.
Μόνο από αυτή την παρουσίαση και ανεξαρτήτως των γραφειοκρατικών διαδικασιών – είναι φανερό ότι σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής – συγκριτικά με το παρελθόν – έχει προτάξει την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής.
Αν σκεφτούμε όμως – πως μια γέφυρα που έπεσε στον Ασπρόπυργο στις πλημμύρες του Φεβρουαρίου του 2015 – χρειάστηκαν 31 μήνες μέχρι να ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή της – που αυτήν την στιγμή την κατασκευάζουμε και θα ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα – καταλαβαίνουμε όλοι τους χρόνους που απαιτούνται για τέτοιας έκτασης αντιπλημμυρικά η όποια άλλα έργα σχεδιάζονται να πραγματοποιηθούν.
Πρέπει να μπει ένα τέλος στην περιβαλλοντική καταστροφή της Δυτικής Αττικής – να παρθούν όλα τα μέτρα περιβαλλοντικής και οικολογικής αποκατάστασης – αλλά και να δοθούν μεγάλες ανάσες με την ικανοποίηση αιτημάτων όπως πχ της παραχώρησης των δυο χώρων του παραλιακού μετώπου της Ελευσίνας στην αυτοδιοίκηση – όπως και να σταματήσει κάθε σκέψη για την δημιουργία λατομείων Βωξίτη στα Μέγαρα.
Να αντιμετωπιστεί ολόκληρη η Δυτική Αττική – ως περιοχή που λογω της κοινωνικής της σύστασης έχει ιδιαίτερη ανάγκη – με τον καθορισμό συγκεκριμένων πολιτικών – ώστε να αντιμετωπιστεί και το άλλο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει – η ανεργία.
Το soc που πέρασε η Δυτική Αττική από τις πλημμύρες χρειάζεται να το διαδεχτεί ένα νέο soc – αυτήν την φορά στήριξης και ουσιαστικής ενίσχυσης – αλλάζοντας δραματικά προς το καλύτερο την διαχρονικά άσχημη κατάσταση που βιώνει ο κόσμος της Δυτικής Αττικής.
Κλείνοντας:
Θέλω να ευχαριστήσω τους πάντες για την συνδρομή τους και για το κουράγιο που μας ευχήθηκαν με όλους τους δυνατούς τρόπους.
Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τους αρχηγούς των κόμματων αλλά και τους βουλευτές που μας επισκέφτηκαν.
Να συγχαρώ όλους τους Δημοσίους υπαλλήλους που συνεχίζουν να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και να δηλώσω προς όλους το εξής:
Εμείς δεν πρόκειται να το βάλουμε κάτω.
Ο Λαός της Δυτικής Αττικής έχει τέτοιο πείσμα και τέτοια αντοχή – που με την βοήθεια όλων -πολύ σύντομα όχι μόνο θα επουλώσει τις πληγές του – αλλά και θα οικοδομήσει ότι πρέπει να οικοδομηθεί – έστω και μέσα από τα χαλάσματα”.
Σχετικά η Δήλωση του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Θ. Σχινά
«Σήμερα, αναγκάστηκα να διακόψω τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που ο ίδιος συγκάλεσα, θέτοντας ως θέμα της, την ενημέρωση – συζήτηση σχετικά με τις πολύνεκρες πλημμύρες της 15ης Νοεμβρίου, εξαιτίας της συμπεριφοράς πολιτών, που με υβριστικά και συκοφαντικά συνθήματα εμπόδιζαν την ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας, η οποία είχε ξεκινήσει με παρέμβαση του καθηγητή Λέκκα και συνεχιζόταν με την ομιλία του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Γιάννη Βασιλείου. Το γεγονός ότι τα απαράδεκτα συνθήματα και χαρακτηρισμοί, που αναπαράγονταν συστηματικά από την έναρξη της συνεδρίασης από ορισμένους παριστάμενους πολίτες, και έτυχαν ουσιαστικά της συνηγορίας του εκπροσώπου της Παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής», που πρόσκειται στο ΚΚΕ, με ανάγκασε να διακόψω οριστικά, μετά από μια πρώτη ολιγόλεπτη διακοπή, τη συνεδρίαση, σεβόμενος τη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας κι ενώ η διαδικασία ανεύρεσης των αγνοούμενων είναι ακόμη σε εξέλιξη».