Γράφει η Νίκη Τσίγκρη,
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Τι ισχύει με το αβοκάντο λοιπόν.
Το αβοκάντο είναι γεμάτο από υγιή λίπη.
Είναι φρούτο!!!
Το αβοκάντο είναι καρποί δέντρων που προέρχονται από την κεντρική Αμερική. Έχει γίνει αρκετά δημοφιλές τα τελευταία χρόνια και όχι άδικο , αφού το αβοκάντο είναι τροπικό φρούτο με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Πλέον καλλιεργείται και στην χώρα μας.
Αν και φρούτο, είναι χαμηλό σε σάκχαρα και πλούσιο σε λιπαρά, ποιά λιπαρά όμως ; Το 70% περίπου του αβοκάντο είναι μονοακόρεστα λιπαρά οξέα , με κυριάρχο το ολεικό οξύ, που συναντάται και στο ελαιόλαδο. Είναι πλούσιο , δηλαδή , σε ωφέλιμα λιπαρά για τον οργανισμό , ιδιαίτερα για την προστασία και τη λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Αρκετές μελέτες υποστηρίζουν τη θετική επίδραση των ακόρεστων λιπαρών στην καρδιαγγειακή υγεία και στον έλεγχο της χοληστερόλης.
Περιέχει θρεπτικά συστατικά, περιέχει επίσης πληθώρα βιταμινών , μετάλλων και ιχνοστοιχείων .Είναι πλούσιο σε βιταμίνες A ,B , E ,C ,K όπως έχει υψηλό περιεχόμενο σε κάλιο !!
Ανά 100γρ. περιέχουν 167 θερμίδες
15γρ. λιπαρά
8,6 γρ. υδατάνθρακες
6,8γρ. φυτικές ίνες
3γρ. πρωτείνη