Εκδήλωση στην Νέα Πέραμο την Κυριακή με την ορχήστρα «Ρωμάνα»
[quote]Βαν. Μαυροειδή: «Μοναδική εκδήλωση-τιμή στην ιστορία μας»[/quote]
Σπάνιες μελωδίες που έρχονται από την Αρχαιοελληνική και Βυζαντινή, κλασική Ελληνική Μουσική θα ακουστούν στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Περάμου την Κυριακή 31 Μαΐου στις 8.00 μ.μ., σε εκδήλωση αφιερωμένη στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης, που διοργανώνει ο Δήμος Μεγαρέων, με καλεσμένους την ορχήστρα «Ρωμάνα», της οποίας μέλος είναι και η συμπολίτισσά μας Αντιγόνη Παπαηλία που παίζει κανονάκι.
Το κλασικό ρεπερτόριο με αφετηρία την αρχαία ελληνική αλλά και βυζαντινή ιστορία δίνει την αρμόζων πλαίσιο στην επέτειο της Άλωσης της Πόλης, που τιμά ο Δήμος Μεγαρέων, όπως μας είπε και η αρμόδια Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βανέσσα Μαυροειδή, καλώντας και προτείνοντας στο κοινό της περιοχής μας ως μοναδική εκδήλωση την εκδήλωση μνήμης στον χώρο πολιτισμού «Πέραμος».
Η Ορχήστρα Ελληνικής κλασσικής Μουσικής «Ρωμάνα», θα ερμηνεύσει μελωδίες Ελλήνων Συνθετών της Κωνσταντινουπόλεως.
«Έχει δώσει συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής, στην Παλιά Βουλή, στην ΕΡΤ, και έχει αναμφισβήτητα εντυπωσιακό ποιοτικό υπόβαθρο, τονίζει η Βανέσσα Μαυροειδή».
Η εκδήλωση μνήμης για την άλωση της Κωνσταντινούπολης, η οποία συνδέεται με την ιστορία των Μεγάρων φυσικά, γίνεται στο πολιτιστικό της Νέας Περάμου, γιατί στόχος της διοίκησής μας είναι να διοργανώνουμε πολιτιστικές εκδηλώσεις και στα Μέγαρα και ισάξια στην Νέα Πέραμο, ώστε οι δημότες να έχουν ευκαιρίες για ποιοτική ψυχαγωγία.
Η ορχήστρα «Ρωμάνα» την Κυριακή θα μας προσφέρει μια βραδιά μοναδική, με μουσική με ρίζες στη βυζαντινή και αρχαιοελληνική ιστορία».
«Σήμερα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε η προβολή αυτών των συνθέσεων, σε μια εποχή που τα ήθη και τα έθιμα της ρωμιοσύνης πολιορκούνται από αλλοτρίωση και υποδούλωση σε μια ηθική της εμπορευματοποίησης του ελληνικού τρόπου ζωής», αναφέρουν τα μέλη της ορχήστρας.
Η βάση της ορχήστρας είναι 30 όργανα με δυνατότητα ανάπτυξης σε 50 και περιλαμβάνει όλα τα όργανα της ρωμαίικης – Eλληνικής μουσικής παράδοσης, δηλαδή κανονάκια, ούτια, βιολιά, πνευστά, λύρες, κρουστά, τοξωτά πάσης φύσεως, πολίτικα λαούτα, σαντούρι, ταμπουράδες. Στην ορχήστρα περιλαμβάνονται και όργανα δυτικής κουλτούρας τα οποία όμως ενορχηστρώνονται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να υπηρετούν την ανατολική κλασική μουσική δηλαδή τη βυζαντινή.
Στην ορχήστρα αυτή συμμετέχουν οι σημαντικότεροι Έλληνες δεξιοτέχνες του είδους, με καλλιτεχνικό και μουσικό διευθυντή τον Μανώλη Καρπάθιο.
Το ρεπερτόριο περιλαμβάνει έργα Ρωμιών συνθετών που έδρασαν στην Κωνσταντινούπολη από την άλωση της Πόλης μέχρι σήμερα, άλλα και ενορχηστρωμένα έργα εκκλησιαστικής μουσικής των σπουδαιότερων βυζαντινών και μεταβυζαντινών συνθετών και έγκυρες αποδόσεις έργων Αρχαιοελληνικής μουσικής.
Στόχος ακόμα της ορχήστρας είναι η παραγγελία κατά ανάθεση σε σύγχρονους γνώστες αυτής της μουσικής, έργων που βασίζονται στο αρχαιοελληνικό και κατ’ επέκταση βυζαντινό μουσικό σύστημα.
Η μουσική της Ελληνικής Ανατολής έχει εντελώς διαφορετική θεωρητική και πρακτική βάση από αυτή της Δύσης. Γι’ αυτό και οι δυτικές συμφωνικές ορχήστρες δεν μπορούν, όπως λένε τα μέλη της, να προσεγγίσουν τα έργα της βυζαντινής μουσικής. Το κενό αυτό έρχεται να συμπληρώσει η ορχήστρα Ρωμάνα με όλο το επιστημονικό επιτελείο που την πλαισιώνει και την στηρίζει.
Κανονάκι παίζει στην ορχήστρα «Ρωμάνα» η Αντιγόνη Παπαηλία
Μέλος της Ορχήστρας παίζοντας κανονάκι και η συμπολίτισσά μας Αντιγόνη Παπαηλία.
Πτυχιούχος Τεχνολογίας Γεωπονίας, άρχισε τα πρώτα της
μουσικά βήματα με την εκμάθηση Βυζαντινής Μουσικής δίπλα στον Ζήσιμο Πατέλη. Ξεκίνησε σπουδές στο κανονάκι δίπλα στον Μανώλη Καρπάθιο, στον Μουσικό Όμιλο Μεγάρων και στο Κ.Ε.Π.Ε.Μ. Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου
του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής Μεγάρων. Έχει λάβει μέρος σε σεμινάρια για κανονάκι στη Κωνσταντινούπολη και ως καθηγήτρια κανονιού σε Σεμινάριο Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο το 2012. Συμμετείχε επίσης σε συναυλία που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τον Μουσικό Οργανισμό ΤΕΤΤΙΞ τον Δεκέμβριο του 2012.
Διδάσκει Κανονάκι στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη και στο Μουσικό Εργαστήρι του Καστάνειου Λαογραφικού Μουσείου Μεγάρων.