Η πορεία ανάπτυξης του παιδιού και ο ρόλος των γονέων
«Η δόμηση της ταυτότητας του ατόμου αποτελεί μια μακρόχρονη διεργασία. Η έναρξη της εντοπίζεται στη γέννηση και, στο μεγαλύτερο μέρος, ολοκληρώνεται με το πέρας της εφηβικής κρίσης οπότε και ο άνθρωπος εισέρχεται στην ενηλικίωση» αναφερόταν στην πρόσκληση της εκδήλωσης που διοργανώθηκε στο Σύλλογο Περαμίων Κυζικηνών, στο ελαιοτριβείο Πέτκα, στην Νέα Πέραμο, σε ένα χώρο αληθινά φιλόξενο και συγκεκριμένα για τους αρκετούς γονείς, εκπαιδευτικούς, κ.ά. που βρέθηκαν την Κυριακή και άκουσαν τρεις ψυχοθεραπευτές να μιλούν για την πορεία της ψυχικής ανάπτυξης των παιδιών.
Συνεπώς, το θέμα της εκδήλωσης, η ψυχική ανάπτυξη του παιδιού, μας αφορούσε όλους, γονείς ή όχι, καθώς στην παιδική ηλικία βρίσκεται πιθανότατα ο πυρήνας της ταυτότητας και της ζωής μας.
Ο Πάνος Μουντούρης, η Έλενα Μπισταράκη και ο Σπύρος Σούντης, τρεις ψυχοδυναμικοί θεραπευτές, μίλησαν για τα αναπτυξιακά στάδια του παιδιού και τα χαρακτηριστικά τους, καθώς και στην αλληλεπίδραση των γονιών και του παιδιού που διαμορφώνει την ταυτότητα του.
«Η οικογένεια και γενικότερα το πλαίσιο μέσα στο οποίο μεγαλώνει κανείς αποτελεί το φυτώριο αυτού του ταξιδιού .
Το πώς το παιδί βιώνει τις φάσεις αυτού του ταξιδιού, οι εναλλαγές της ηρεμίας με την ένταση, της ικανοποίησης ή της ματαίωσης και τελικά ο βαθμός υποστήριξης του μικροπεριβάλλοντος της οικογένειας, είναι οι παράγοντες που καθορίζουν την ποικιλομορφία της ανθρώπινης προσωπικότητας, αλλά, και τις όποιες δυσλειτουργίες αντιμετωπίζουμε ως ενήλικες».
Για την πρώτη φάση του παιδιού, ως έμβρυο, μίλησε ο Πάνος Μουντούρης, περιγράφοντας τα ερεθίσματα του εμβρύου, τη σχέση με τους γονείς και τα πρώτα ζητήματα που προκύπτουν. Για το επόμενο στάδιο μίλησε ο Σπύρος Σούντης, αναφερόμενος σε στοιχεία που αφορούν τη σχέση με το γονέα, ως άτομο του αντίθετου φύλου και τη διαμόρφωση της σεξουαλικής ταυτότητας από την παιδική ηλικία. Στην εφηβική ηλικία αναφέρθηκε η Έλενα Μπισταράκη, που ως περίοδος σύγκρουσης με τους γονείς προκαλεί και τον προβληματισμό των γονέων, που συνέχισαν μετά τις εισηγήσεις με ερωτήσεις και συζήτηση με τους ψυχοθεραπευτές ομιλητές, δείχνοντας ότι θέματα που αφορούν την ψυχική υγεία χρειάζονται ανοιχτές συζητήσεις.