Επιτροπή Αγώνα κατά του Καλωδίου αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων
Ρεπορτάζ: Αλέκα Σταματιάδη
Κατά της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων διασύνδεσης του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Κρήτης-Αττικής-ένα κομμάτι του “Euroasia” γνωμοδότησε το δημοτικό συμβούλιο Μεγάρων στη συνεδρίαση της 15ης Απριλίου.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι τάχθηκαν κατά του καλωδίου που προκαλεί ηλεκτρομαγνητικά πεδία με σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία της περιοχής.
Ο Δήμαρχος Γρ. Σταμούλης, εισηγούμενος αρνητικά κατά της γνωμοδότησης επεσήμανε ότι είναι κατά καθώς η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι ασαφής ως προς πολλά στοιχεία του έργου του καλωδίου, και πρότεινε να γίνει η προσαιγιάλωση στον Ασπρόπυργο όπου σχεδιάζεται να πάει υπογείως, από την Πάχη, όπου προβλέπεται στην μελέτη.
Η αντιπολίτευση στάθηκε κριτική ιδιαίτερα κατά της δημοτικής αρχής, καθώς ελλείψει ΓΠΣ και κεντρικού σχεδιασμού και στρατηγικής, η περιοχή μας απειλείται συνεχώς με επιβλαβείς δραστηριότητες, όπως τα ορυχεία βωξίτη, ο ΧΥΤΥ και τώρα το καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας στην Πάχη.
Η δημοτική αρχή δέχθηκε την πρόταση της αντιπολίτευσης για σύσταση επιτροπής αγώνα-όπως τόνισε ο Κλεάνθης Βαρελάς- η οποία μετά τις προτάσεις των συνδυασμών αποτελείται από τους: Σταύρο Φωτίου από τη διοίκηση, Ελ. Παπαλευθέρης, που προτάθηκε από τον συνδυασμό Γ. Μαρινάκη, Γιάννης Μιχάλαρος, που προτάθηκε και από τον Γ. Μπερδελή, Μιχάλης Παπαδόπουλος, από τον Αντ. Χοροζάνη, Ανδρέας Γεωργακής, από το συνδυασμό του Κλεάνθη Βαρελά.
Η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο σημαδεύτηκε από την αντιπαράθεση μεταξύ του Γρηγόρη Σταμούλη και του Παναγιώτη Σκλαβούνου, ο οποίος τόνισε ότι ο Δήμαρχος αγνόησε και απαξίωσε για ακόμα μια φορά τις διαδικασίες διαβούλευσης που απειλούν τον δήμο με καταστροφή.
Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων …στη θεωρία
Ο Δήμαρχος Γρηγόρης Σταμούλης ανέφερε ότι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο προς γνωμοδότηση, αφορά ένα κομμάτι, και εμπεριέχει θεωρητικούς μόνο υπολογισμούς και όχι σαφή αποτελέσματα που θα επιφέρει η μεταφορά υπερυψηλής τάσης ούτε σημειοδοτεί συγκεκριμένα το σημείο προσαιγιάλωσης στην περιοχή μας. «Υπάρχουν δημοσιεύματα που μιλάνε για ενδεχόμενο αντί για ένα καλώδιο δύο καλώδια που φτάνουν τις χίλια κιλοβατόρες ακόμα και για τέσσερα γιγαβάτ. Υπάρχουν ασάφειες μιλάνε για προσαιγιάλωση από Κρήτη στην Πάχη και οδικώς στην περιοχή Κουμουνδούρου στον Ασπρόπυργο. Για ποιο λόγο; Πρώτον οι μελέτες είναι ασαφείς, και, δεύτερον, η προσαιγιάλωση δεν έχει σκοπιμότητα για εμάς. Πρέπει να απορρίψουμε τη μελέτη και την προσαιγιάλωση, να πάει υποθαλάσσια στην περιοχή Κουμουνδούρου και να γίνει εκεί η προσαιγιάλωση» ανέφερε ο Γρ. Σταμούλης.
«Για άλλη μια φορά ο τόπος μας απαξιώνεται»
Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για ολιγωρία και καθυστερήσεις και συνέκρινε με όσα είχαν γίνει για το ενδεχόμενο χωροθέτησης ΧΥΤΥ στα πρώην λατομεία Σταμέλου και την δημιουργία ορυχείων βωξίτη.
Ο Γιώργος Μπερδελής ανέφερε ότι από τον Ιούνιο του 2017 θα έπρεπε να είχαν γίνει ενέργειες από τον Δήμο και ζήτησε να κατατεθεί η αλληλογραφία μεταξύ δήμου, τεχνικής υπηρεσίας και ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ).
Ο Γ. Μαρινάκης επεσήμανε ότι η έλλειψη ΓΠΣ οδηγεί σε τέτοιες «απειλές»: «Είχε φτάσει να υπογραφεί από τον αρμόδιο τότε Υπουργό Μανιάτη το ΓΠΣ, είχαν μπει υπογραφές και ο κ. Μανιάτης θεώρησε φρόνιμο να πάει σε μια προεκλογική συγκέντρωση και να μην υπογράψει το ΓΠΣ που έχει χαθεί και θα αντιμετωπίσουμε πάλι σοβαρά προβλήματα. Αν είχε υπογραφεί τότε, τώρα δε θα μιλούσαμε ούτε για καλώδιο ούτε για ΧΥΤΥ ούτε για τίποτα. Είμαστε εντελώς ανοχύρωτοι και φταίει η σημερινή διοίκηση του δήμου. Συζητάμε για το αν είμαστε αντίθετοι σε ένα έργο που έχει γίνει και δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι. Η αρμόδια επιτροπή που επικαλέστηκε ο δήμος δε βγάζει κανένα συμπέρασμα ρίχνει στάχτη στα μάτια μιλάει επί θεωρητικών. Είστε έκθετοι για αυτό που γίνεται».
Ο Αντ. Χοροζάνης είπε ότι «Η κυβέρνηση παραχώρησε σε μεγάλα συμφέροντα λίμνες ποτάμια παραλές δεν αφήνουν τίποτα. Όπως δε μας ρώτησαν για πολλά πράγματα έτσι δε μας ρωτάνε για το δήμο. Έγινε συζήτηση από το Ισραήλ και για την ενέργεια και για άλλα ζητήματα για τη μεταφορά ενέργειας στη χώρα. Δίνουμε μια γνωμοδότηση που δε θα την ακούσει κανένας. Αν δε θέλουμε να έρθει το καλώδιο στο δήμο μας θα πρέπει αλλιώς να αντιδράσουμε. Από μόνη της μια εισήγηση δεν αποτρέπει αυτό που θέλουμε να κάνουμε».
Ο Γιάννης Μιχάλαρος ανέφερε ότι «Η πόλη μας διαχρονικά δεν έχει καμία στρατηγική στα μεγάλα έργα που γίνονται από το δημόσιο. Και μετά τρέχουμε να σκοτωνόμαστε να κάνουμε διαδηλώσεις γιατί κάποιοι κρύβουνε το θέμα. Όπως το φυσικό αέριο, ενώ θα μπορούσαμε, όταν σχεδιάζεται το έργο να έχουμε άποψη. Δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι μία πόλη. Είναι καταστροφικές αμέλειες, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το πράγμα. Να δούμε από αύριο το πρωί μήπως μπορούμε να αλλάξουμε τη χάραξη».
Ο Κλεάνθης Βαρελάς ανέφερε ότι «Για πολλοστή φορά βρισκόμαστε απέναντι σε μία απειλή. Είναι περισσότερες οι συνεδριάσεις για να αποτρέψουμε σημαντικά ζητήματα της περιοχής παρά για να αναπτύξουμε την περιοχή, όπως οι ιχθυοκαλλέργειες, ο βωξίτης, ο ΧΥΤΥ, το καλώδιο και όλα αυτά σε μια πενταετή θητεία η οποία ελάχιστα αν όχι μηδενικά αναπτυξιακά έκανε. Ο αγωγός ηλεκτρικής διασύνδεσης έχει φτάσει σε τελικό στάδιο. Το έργο έχει ξεκινήσει, ανάδοχος έχει βρεθεί και αυτό έχει τρομάξει όλους τους κατοίκους. Και όταν βλέπουν οι κάτοικοι καράβι τρέχουν να δουν τι γίνεται. Η απαξίωση στις διαβουλεύσεις και η έλλειψη ενημέρωσης δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα στην περιοχή. Αν είχε αναπτυχθεί το παραλιακό μέτωπο θα μπορούσε να μην υπάρχει ρυπογόνα δραστηριότητα, είμαστε έρμαιο στα χέρια όσων θέλουν να φέρουν πράγματα. Το καλώδιο θα προσφέρει παραπάνω ενέργεια για να δουλέψουν ποιες βιομηχανίες; Το τίποτα, να του δώσουμε ένα τεράστιο καλώδιο να καταστρέψει και τα υπόλοιπα αυτό δεν προσφέρει τίποτα. Η έλλειψη οράματος και σχεδιασμού σας έφερε σε αυτή τη δεινή θέση. Σήμερα προτείνω εκτός τη γνωμοδότηση να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο να ορίσουμε την αντίδραση μας γιατί αυτό το έργο είναι στρατηγικής σημασίας και θα γίνει και εμείς δεν το θέλουμε. Τα συμφέροντα των δημοτών βλάπτονται από ρυπογόνες δραστηριότητες. Η γνωμοδότηση να παλέψουμε ώστε το καλώδιο να πάει στην περιοχή που θα ωφελήσει στον Ασπρόπυργο. Εμάς δε μας προσφέρει τίποτα, πρέπει να δώσουμε αγώνα σοβαρό».
«Επί διοικήσεως δικής μας δεν έχει γίνει τίποτα κακό, κανένα αρνητικό, απάντησε ο Γρηγόρης Σταμούλης. Τα έχουμε αποτρέψει όλα. Σε προηγούμενες διοικήσεις, ιχθυοκαλλιέργειες, διόδια, έφυγε η εφορία, έφυγε η ΔΕΗ, κρατήσαμε τα αστυνομικά τμήματα, αποτρέψαμε βωξίτες…».
«Όσο οι περιοχές μένουν υπανάπτυκτες, τόσο θα έχουμε τέτοιες απειλές»
Ο Ελ. Παπαλευθέρης μίλησε για σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία: «Πέρα από το περιβάλλον καταστρέφεται και η ανθρώπινη ζωή. Για άλλη μια φορά ο τόπος μας απαξιώνεται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εγκρίνει το έργο και απομένει να τελειώσει. Σύμμαχος μας μπορεί ο στρατός γιατί η ηλεκτρική ενέργεια επιδρά στα σήματα του στρατού.
Θα υπάρχουν μόνιμες βλάβες. Ως πολίτη με προσβάλει η τακτική και η διαδικασία που συνεχίζεται από κυβερνώντες που προσβάλλουν αυτόν τον τόπο τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία μολύνουν περιβάλλον επηρεάζουν θάλασσα θηλαστικά αλιεία. Γιατί μας απαξιώνουν έτσι; Οι βλάβες θα είναι και στο εγγύς και στο μακράν της παραλίας μας. Ήρθε η ώρα των εκλογών να δείξει ο καθένας το αληθινό του πρόσωπο».
Ο Γιώργος Μιχάλαρος πρότεινε οι επιδιώξεις του Δήμου να στραφούν προς μετακίνηση της προσαιγιάλωσης στον Ασπρόπυργο.
Ο Γιώργος Μπερδελής ανέφερε ότι «Κάθε τόσο ερχόμαστε να ανατρέψουμε δυσάρεστες καταστάσεις. Δεν έχουμε ευθύνη όσοι ασχολούμαστε τόσα χρόνια με τα κοινά; Το ΓΠΣ που εμπνεύστηκα εγώ έγινε για να αναπτυχθεί το παράλιο μέτωπο, αν είχε αναπτυχθεί υπήρχε περίπτωση σήμερα να περάσει το καλώδιο; Όσο οι περιοχές μένουν υπανάπτυκτες τόσο θα έχουμε τέτοιες απειλές. Να είναι το πρώτο θέμα μετά τις εκλογές συναινετικά να βάλουμε ένα σχέδιο που χρόνο με χρόνο, διοίκηση -διοίκηση θα το συνεχίσει».
Στη συνέχεια της συνεδρίασης το λόγο πήραν και παρευρισκόμενοι πολίτες. Ο πρώην Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Σκλαβούνος ήρθε σε αντιπαράθεση με τον Γρ. Σταμούλη λέγοντας χαρακτηριστικά «Έχουμε υποτιμήσει τη διαβούλευση. Στη διαβούλευση καλείται ο δήμαρχος ως εκπρόσωπος του λαού ο οποίος με την σειρά του πρέπει να καλέσει τους πολίτες. Το να μην πάει και να μην ενημερώσει τον κόσμο είναι παράνομο. Για μια ακόμα φορά είμαστε να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις όπως στο ΧΥΤΥ, θα μας πουν γιατί δεν ήρθατε. Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων την είχα δει από το καλοκαίρι τι έχουμε κάνει από τότε γιατί δεν πήγαμε να διαμαρτυρηθούμε και τώρα είμαστε προ τετελεσμένων γεγονότων;
Το έργο πρόκειται σε πρώτη φάση για δύο καλώδια, σίγουρα δεν είναι καλό για την περιοχή θα δημιουργούνται μαγνητικά πεδία γιατί το ρεύμα είναι συνεχές όμως η έντασή τους δεν ξέρεις ούτε η επιτροπή ή δε λέει ποια θα είναι η ένταση. Για μια ακόμα φορά η διοίκηση του δήμου φταίει για την κατάσταση που είμαστε».
Για σημαντικές επιπτώσεις στην περιοχή μας ενώ θα έπρεπε να προσαιγιαλωθεί στον Ασπρόπυργο μίλησε ο ηλεκτρολόγος κ. Κουρεντής.
Ο Δημήτρης Δάλλας ανέφερε ότι το αρχαιολογικό μνημείο του Ωραιοκάστρου που βρίσκεται απέναντι από τον χώρο προσαιγιάλωσης του καλωδίου θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί ως αντεπιχείρημα για να μην γίνει η προσαιγιάλωση του καλωδίου.
Ο κ. Γιαγκούλοβιτς είπε ότι «Ανεβαίνει η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, θα υπάρχει επιβλαβής θόρυβος. Οι ενδείξεις των ραντάρ και των αεροπλάνων θα υφίστανται αλλοίωση που θα σημαίνει ζωή ή θάνατο ανθρώπων».
Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε με αρνητική γνωμοδότηση και προχώρησε σε σύσταση επιτροπής αγώνα κατά της προσαιγιάλωσης του καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας στην Πάχη και αναμένονται εξελίξεις.