ΠολιτικήΣημαντικότερα

Αφιέρωμα: Νέες γυναίκες εκλεγμένες

 

Λίγες στο Δημοτικό Συμβούλιο, Περισσότερες στα Τοπικά

Η αναγκαστική ποσόστωση του 40% δεν έφερε την «άνοιξη» στην εκλογή των γυναικών

επιμέλεια: Αλέκα Σταματιάδη

Λιγότερες γυναίκες, περισσότεροι συνδυασμοί στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων και περισσότερες οι γυναίκες που εξελέγησαν στα συμβούλια των δημοτικών κοινοτήτων.

Πέρα από τα στερεότυπα του «νέα γυναίκα» στην πολιτική και οι ωραίες εικόνες στις φωτογραφίες, που κακά τα ψέματα χρειάζονται, πέρα από τους αριθμούς, σημασία έχει η περισσότερο η δημοκρατική αντιπροσώπευση των πολιτών, γυναικών και ανδρών, και η αποτελεσματικότητα του νέου συμβουλίου στα μικρά και μεγάλα, καθημερινά και διαχρονικά θέματα του τόπου μας.

 

 

 

Σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού του 2011, στο Δήμο Μεγαρέων οι γυναίκες μόνιμοι κάτοικοι είναι  17.436 και στο δημοτικό συμβούλιο Μεγάρων εκλέγονται 5 γυναίκες δημοτικοί σύμβουλοι, στο τοπικό των Μεγάρων 6 συνολικά, στο τοπικό της Ν. Περάμου 4 οι σύμβουλοι.

Στο Δήμο Μεγαρέων οι γυναίκες που εκλέγονται δημοτικοί σύμβουλοι και αναλαμβάνουν καθήκοντα από 1η Σεπτεμβρίου είναι η Γιάννα Ρήγα και η Λένα Ρήγα από το συνδυασμό του Γρ. Σταμούλη,  η Ντιάνα Κοροβέση από το συνδυασμό του Γ. Μαρινάκη, η Κατερίνα Λουκά και η Κατερίνα Μπαμπαλού από το συνδυασμό του Κλ. Βαρελά.

 

 

 

 

Οι δύο γυναίκες του συνδυασμού Γρ. Σταμούλη επανεκλέγονται: Η Γιάννα Ρήγα είναι καθηγήτρια φυσικής αγωγής, Πρόεδρος του νομικού προσώπου του Δήμου «Ηρόδωρος» και η Λένα Ρήγα είναι καθηγήτρια, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Κοινωνικής Πρόνοιας, Παιδείας.

Η Ντιάνα Κοροβέση είναι φαρμακοποιός και είχε εκλεγεί με τη διοίκηση Γ. Μαρινάκη.

 

 

Οι δύο γυναίκες από το συνδυασμό του Κλ. Βαρελά είναι η πρώτη φορά που εκλέγονται στο δημοτικό συμβούλιο Μεγάρων: Η Κατερίνα Λουκά είναι καθηγήτρια φιλόλογος και η Κατερίνα Μπαμπαλού είναι καθηγήτρια φυσικής αγωγής και είχε εκλεγεί παλαιότερα τοπική σύμβουλος Ν. Περάμου.

Κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο, οι γυναίκες σύμβουλοι ήταν η Βανέσσα Μαυροειδή, η Γιάννα Ρήγα, η Ελένη Ρήγα, η Κατερίνα Καστάνη-Πούλου, η Έμμυ Βογιατζή, η Πένυ Γρίβα.

 

Περισσότερες γυναίκες στα Συμβούλια των Δημοτικών Κοινοτήτων

Όλα τα μέλη του συμβουλίου δημοτικής κοινότητας που εκλέχθηκαν από το συνδυασμό του Γρ. Σταμούλη είναι γυναίκες, νέες στην ηλικία, που έθεσαν για πρώτη φορά υποψηφιότητα στις τελευταίες εκλογές.

 

Πρόεδρος αναδείχθηκε η Χρύσα Γκοσδή και σύμβουλοι στο τοπικό των Μεγάρων από το συνδυασμό Γρ. Σταμούλη η Άσπα Σάλτα, η Ειρήνη Σακερλή, η Κέλλυ Κρητικού.

Από το συνδυασμό Γ. Μαρινάκη, στο τοπικό των Μεγάρων εκλέγεται η  Ελένη Τσίγκρη.

Από το συνδυασμό Κλ. Βαρελά, στο τοπικό συμβούλιο Μεγάρων εκλέγεται η Ελένη Μέξια.

 

 

ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ

Στο συμβούλιο Δημοτικής Κοινότητας της Νέας Περάμου εκλέγονται επίσης αρκετές γυναίκες. Από το συνδυασμό Τοπική Ανεξάρτητη Κίνηση Ν. Περάμου εκλέγεται η Μαλβίνα Φραγκούλη. Από το συνδυασμό Γρ. Σταμούλη, η Ευφροσύνη Τσεγκέλη-Μουντάκη και η Ντίνα Πολιτάκου. Από το συνδυασμό Κλ. Βαρελά, η Βασιλική Γκόγκα.

 

 

 

 

ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΙΝΕΤΑΣ

Στο συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας Κινέτας εκλέγονται επίσης γυναίκες και μάλιστα πρώτη σε ψήφους εκλέχθηκε Πρόεδρος, από το συνδυασμό «Πρωτοβουλία Ενωμένη Κινέτα» η Αλεξάνδρα Μπαλτσιώτη και μέλος η Καλκαντζάκου Νικολέτα.

 

Οι γυναίκες αναλαμβάνουν περισσότερες πρωτοβουλίες που προωθούν τα συμφέροντα των εκλογικών τους περιφερειών από τους άντρες συναδέλφους τους, ιδίως σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης

 

Βλέποντας ευρύτερα, τόσο στον ελληνικό χώρο, όσο και διεθνώς, η γυναικεία πολιτική συμμετοχή στιγματίζεται από προβλήματα, όπως η αδυναμία εκλογής αλλά, και σε επόμενο στάδιο, η αδυναμία άσκησης καθηκόντων.

Αδυναμία εκλογής γιατί γενικότερα η συζήτηση γύρω από τη γυναικεία συμμετοχή γίνεται με προβληματικά στερεοτυπικούς όρους (εμφάνισης κυρίως: η ξανθιά, η ψηλή, αυτή που φόραγε αυτό στη συγκέντρωση) αλλά και γιατί οι περισσότεροι εκλογείς, ψηφοφόροι αλλά και όσοι θέτουν τους όρους, οι “αρχηγοί” είναι τις περισσότερες των περιπτώσεων άνδρες, που δεν προωθούν ή δεν επιλέγουν να στηρίξουν γυναίκες. Εφόσον ο λόγος για τις ικανότητες των γυναικών “εξαντλούνται” στην εμφάνιση, δεν γίνεται λόγος για τις διοικητικές τους ικανότητες, τις πολιτικές τους θέσεις.

Εφόσον καταφέρουν και κερδίσουν την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων, που συχνά βασίζεται στο κοινωνικό και όχι στο πολιτικό προφίλ τους, οι γυναίκες συναντούν προβλήματα στην άσκηση των καθηκόντων τους, λόγω κοινωνικών και οικογενειακών υποχρεώσεων-ανάλογα παραδείγματα είχαμε και στο δήμο Μεγαρέων, όπου κατά την τελευταία δημοτική περίοδο, εκλεγμένες απέκτησαν παιδιά και ήταν αδύνατη η άσκηση των καθηκόντων τους. Ακόμα μια αδυναμία της χώρας μας στο πεδίο της λεγόμενης ισότητας των φύλων είναι ότι δεν υπάρχει κάποιο πλαίσιο που να στηρίζει γενικότερα τις μητέρες στην Ελλάδα ώστε να συνεχίσουν την κοινωνική και επαγγελματική τους ζωή, και μετά την απόκτηση παιδιών. Εκεί, βασίζεται ξανά η γυναίκα στην οικογένεια, συνεχίζοντας το φαύλο κύκλο ισχυροποίησης του θεσμού της οικογένειας στην Ελλάδα.

Δεδομένου ότι το 51% του πληθυσμού της Ελλάδας είναι γυναίκες, είναι άξιο απορίας γιατί αυτό δεν αντικατοπτρίζεται στην πολιτική ζωή. Κατά μέσον όρο μόνο το 10% των μελών των πολιτικών επιτροπών των κομμάτων που μας εκπροσωπούν στη Βουλή είναι γυναίκες. Μία στους έξι βουλευτές είναι γυναίκα, ενώ ο μ.ό. στον ΟΟΣΑ είναι μία στους τέσσερις – ποσοστό μάλιστα που έχει μειωθεί κατά 5% από τις προηγούμενες εκλογές. Στον παγκόσμιο χάρτη του ΟΗΕ για τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική σε υπουργικές θέσεις η Ελλάδα καταλαμβάνει μόλις την 74η θέση ανάμεσα σε 174 χώρες, με χαμηλότερα ποσοστά από την Ουγκάντα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ίσως η διαφορετικότητα στις λίστες υποψηφίων να έδινε ένα θετικό στίγμα σε μια περίοδο που η πίστη στους πολιτικούς έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Άλλωστε, έρευνες έχουν καταδείξει ότι ανά τον κόσμο οι γυναίκες σε πολιτικά πόστα αναλαμβάνουν περισσότερες πρωτοβουλίες που προωθούν τα συμφέροντα των εκλογικών τους περιφερειών από τους άντρες συναδέλφους τους, ιδίως σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου αιτήσεις για επιδόματα

Ρομά: Φόβοι, Απειλές, Διανυκτέρευσαν στο Στάδιο

Έκτακτη εθελοντική αιμοδοσία στο Πνευματικό Κέντρο Ι.Ναού Αγίας Παρασκευής