Πολιτική

Αντιπαράθεση για τις αυξήσεις στα Δημοτικά Τέλη στον Δήμο Μεγαρέων: Τι είπαν Διοίκηση, αντιπολίτευση, πολίτες

Δήμαρχος Π. Μαργέτης: «Εάν τα 50 ευρώ τον χρόνο είναι ο λόγος που δε θα επενδύσει κάποιος στα Μέγαρα, τέτοιους επαγγελματίες δε θέλουμε»

Αντιδήμαρχος Β. Σάλτας:

«Δώσαμε εξετάσεις την πρώτη μας χρόνια και δείξαμε αν είμαστε αποδοτικοί»

Αντιδήμαρχος Δ. Βόρδος:

«Με τον νέο χρόνο θα έχουμε πολλές ανακοινώσεις και επιτυχίες»

Σ. Κορώσης: «Είναι επιστήμη να πεις δεν έχω λεφτά, φέρε να κάνω πράξεις ή μαγκιά είναι να κάνεις πράγματα, χωρίς να επιβαρύνεις τους συμπολίτες;»

Σ. Πιλίλης: «Έλλειψη οράματος και μετακύλιση ευθυνών στους πολίτες από την Διοίκηση»

Στη συνέχεια της συνεδρίασης με θέμα την αύξηση των δημοτικών τελών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας κατά +35%, στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν της εισήγησης της διοίκησης, ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Σάλτας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Το πρόβλημα αυτής της πόλης είναι ότι νομίζουμε ότι στον Ευταξία υπάρχει ένα τείχος. Είμαστε έθνος ανάδελφο, είμαστε από μοναχοί μας, δεν μπούμε να δούμε πάρα έξω. Από πέρσι έπρεπε να είχε γίνει η αύξηση λόγω τέλους ταφής. Δε συζητάμε για κάτι για το οποίο τρελάθηκε ο δήμος Μεγαρέων. Πρέπει να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει ότι η διοίκηση κάνει το καθήκον της. Η επιβάρυνση είναι 30-40 ευρώ τον χρόνο. Μη λέμε ότι πεινάμε. Είναι ανταποδοτικό και ο κόσμος θα το δει στο επίπεδο των υπηρεσιών μας.

Δώσαμε εξετάσεις την πρώτη μας χρόνια και δείξαμε αν μπορούμε να είμαστε αποδοτικοί».

«Με τον νέο χρόνο θα έχουμε πολλές ανακοινώσεις και επιτυχίες» συμπλήρωσε ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Βόρδος. «Το τέλος ταφής αφορά όλους τους δήμους. Δεν είμαστε πρωταθλητές, είμαστε στον κατώτατο μέσο όρο αυξήσεων δημοτικών τελών, σε όλη την Ελλάδα αυξάνονται τα δημοτικά τέλη».

«Για αυτό κάνουμε την αύξηση των δημοτικών τελών για να δούμε αύξηση των υπηρεσιών, πρόσθεσε ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου και Ηλεκτροφωτισμού Σπυρος Νικολάου. Αν δεν κάνουμε την αύξηση δημοτικών τελών, δε θα δούμε αύξηση υπηρεσιών».

«Η διοίκηση Μαργέτη δε θα αφήσει ούτε ένα καρότσι έξω στον κάμπο των Μεγάρων, επεσήμανε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Στέλιος Φρυγανάς.  Για να γίνει αυτό θέλει χρήματα. Δε θα αυξάναμε τα τέλη αν καίγαμε τα σκουπίδια, αν τα πετάγαμε και τα καίγαμε στου Στίκα… Πρέπει να γίνονται επενδύσεις πάνω στην καθαριότητα, αν θέλουμε την πόλη καθαρή, πρέπει να γίνει αύξηση και θα πάει για πρώτη φορά στον πολίτη. Μηχανήματα θα πάρουμε κι άλλα θα εξοικονομήσουμε κι άλλα λεφτά από την καθαριότητα».

Σταύρος Φωτίου: «Συγχαρητήρια στον Στέλιο Φρυγανά γιατί πήρε τόσο εξοπλισμό και έπεισε τη διοίκηση να κάνει ληστρική επιδρομή για την καθαριότητα»

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο Σταύρος Φωτίου έδωσε «συγχαρητήρια» στον Αντιδήμαρχο Στέλιο Φρυγανά, διότι, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «πήρε τόσο μηχανολογικό εξοπλισμό και έπεισε τη διοίκηση να κάνει ληστρική επιδρομή για την καθαριότητα.

Κύριε Γεωργακή, συνέχισε ο Σταύρος Φωτίου προς τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, αυτή η λογική είναι για τις Α.Ε. Δεν έκανε καμία μάχη, για να μειώσεις τα έξοδα και είστε πανικόβλητοι…  Είσαι μαιτρ, αλλά στον ιδιωτικό τομέα. Πρέπει να καταλάβετε ότι είστε στην τοπική αυτοδιοίκηση, δεν είναι έσοδα – έξοδα, μη φοβάστε να έχει χρέος, αλλά αρκεί να είναι προς όφελος δημοτών, γιατί έρχεται το κράτος και κλείνει αυτό το χρέος που ληστείες τους δήμους. Ξεχρέωσε το κράτος.

Το 35% είναι κάθετη αύξηση, «πάμε στην τύχη και όπου πάμε»… ο Στέλιος (σ.σ. Φρυγανάς) είναι πανέξυπνος γιατί τώρα πήρε μηχανήματα και τώρα φαίνεται η διαφορά».

Απαντώντας ο Δήμαρχος Π. Μαργέτης, τόνισε «Μιλάμε για 40 ευρώ τον χρόνο, ένα σπίτι 100 τμ επιβαρύνεται 3.5 ευρώ τον μήνα. Εάν τα 50 ευρώ τον χρόνο είναι ο λόγος που δε θα επενδύσει κάποιος στα Μέγαρα, τέτοιους επαγγελματίες δε θέλουμε. Για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά η καθαριότητα, έχει κόστος. Αυτό το κόστος αποτυπώσαμε, παίρνουμε από τους πολίτες για να το ανταποδώσουμε. Έγινε περιορισμός των καυσίμων για την εξοικονόμηση, ενώ έχει αυξηθεί το κόστος ζωής γενικότερα τα τελευταία χρόνια».

«Προσπαθείστε να βρείτε λύσεις διαφορετικά. Η ικανότητα η δική σας θα είχε λύσει το πρόβλημα, χωρίς να πρέπει να στριμωχθεί ο κόσμος» επεσήμανε ο Γ. Καλλιπόζης.  

«Δε στέκει η λογική του κ. Φωτίου» απάντησε ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Γεωργακής. «Είναι η λογική που μας έκανε Ψωροκώσταινα και βλάπτει τον επικεφαλής σας και είναι νέος. Λέμε του πολίτη μην πληρώσεις τον φόρο αλλά κάνε ελλείμματα και έλα να πληρώσεις δύο φορές. Το κεντρικό κράτος από τους ίδιους πολίτες καλύπτει τα χρέη. Φόροι των πολιτών είναι τα ελλείμματα. Φέρτε μειώσεις που να βγαίνουν τα νούμερα και εμείς θα τις ψηφίσουμε όλοι. Φέρνουμε αυτήν την εισήγηση και ο κόσμος θα μας κρίνει».

«Τα ισοπεδώσατε όλα» ανέφερε ο Σ. Κορώσης. «Μην ακούσετε αυτά που έχετε πει σε αυτό εδώ το συμβούλιο, ξεπερνάνε κάθε όριο και κάθε φαντασία. Ο κ. Φρυγανάς είπε ότι έκανε 500.000 οικονομία στα καύσιμα και έχει αύξηση στα δημοτικά τέλη. Άρα είναι 2 εκατομμύρια η αύξηση. Δεν έχετε συντήρηση γιατί έχετε νέα οχήματα.  Κάνετε αύξηση των δημοτικών τελών γιατί έρχεται αύξηση στους μισθούς, θα το ξεκινήσουμε από αύριο εμείς ενώ έρχεται. Έρχεται επιβολή του τέλους ταφής, πιθανόν να έρθει στο μέλλον και αυτό. Τα θέλει ο κ. Γεωργακής να τα διαχειρίζεται; Χορτάσαμε από τις δικές σας προτάσεις. Από τη σιωπή και έρχεστε τώρα να κάνετε χαράτσι. Είναι επιστήμη να πεις δεν έχω λεφτά, φέρε να κάνω πράξεις ή μαγκιά είναι να κάνεις πράγματα, χωρίς να επιβαρύνεις τους συμπολίτες;

Εσύ θες να πεθάνεις τους συμπολίτες σου, θα έρθουν κι άλλα. Ο ένας λέει κάνουμε μείωση άρα κάνουμε αύξηση ο άλλος λέει θα έρθουν αυξήσεις μισθών άρα κάνουμε αύξηση».

Για «αλληλουχία γεγονότων» έκανε λόγο ο Σωτήρης Πιλίλης:»Αυτό θα συνεχιστεί στα εκτελεστέα έργα θα δούμε πάλι έλλειψη οράματος, μετακύλιση ευθυνών στους πολίτες όπως στα σχολεία, για όλα φταίνε κάποιοι διευθυντές, ενώ είναι υπαρκτό το πρόβλημα σε όλα τα σχολεία. Πρέπει να αλλάξετε ρότα, να δούμε το αναπτυξιακό σας όραμα».

Ο Άγγελος Μακρυγιάννης ανέφερε ότι «Ανδρεία θα ήταν να γινόταν η διαχείριση απορριμμάτων. Εδώ ανδρεία θα ήταν να κάναμε διαμαρτυρία στο υπουργείο εσωτερικών, η ανδρεία θα ήταν να έμενε εδώ το πρωτοδικείο που δεν έκλαψε κάνεις…».

«Δε θα ξεμπλέκατε ούτε δύο δεκαετίες αν δεν καθάριζε το κτήμα Καραγιάννη, σας ευεργέτησε η δική μας διοίκηση» απάντησε ο Αντιδήμαρχος Σάλτας στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ενώ στη συνεδρίαση υπήρξε αντιπαράθεση της αντιπολίτευσης και με τον Αντιδήμαρχο Στέλιο Φρυγανά, που τόνισε: «Η διαφορά είναι ότι εμείς τα πηγαίνουμε στη χωματερή εσείς δεν τα πηγαίνατε στη χωματερή».

Αντιδράσεις και από πολίτες

Αντιδράσεις κατά των αυξήσεων στα δημοτικά τέλη στον Δήμο Μεγαρέων εκφράστηκαν και από πολίτες που συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Χαρακτηριστικά, εκπροσωπώντας το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΒΕΠ) ο Γ. Παπαθανασίου ανέφερε ότι «είναι πολύ μεγάλη αύξηση και ανταποδοτικά στη Βιομηχανική δεν έχουμε, σας παρακαλούμε να μην το ψηφίσετε». Ο Αντ. Χοροζάνης ανέφερε ότι «δεν δικαιολογούνται αυτά που λέτε διότι στην Κινέτα και στο Αλεποχώρι ενώ τα ρολόγια δουλεύουν με το πάγιο, οι κάτοικοι λείπουν, δεν υπάρχει αυτός ο όγκος των σκουπιδιών».

Ο Γιάννης Μιχάλαρος τόνισε ότι «Δεν είναι μόνο η αποκομιδή των σκουπιδιών. Μια ζωή αφήνουμε τα θέματα πίσω. Η αγορά δεν μπορεί να είναι έτσι όπως είναι. Πόσο θα στοιχίσει ο σταθμός μεταφόρτωσης; Με 5-5.5 εκατομμύρια μπορείτε να φτιάξετε εργοστάσιο απορρύπανσης, να πηγαίνετε όλα τα σκουπίδια. Ο σταθμός μεταφόρτωσης θα είναι ο μεγαλύτερος ρυπαντικός χώρος που θα υπάρχει για τα Μέγαρα». Επίσης πολίτης ανέφερε ότι «το τέλος είναι δυσβάστακτο με 50 ευρώ ΔΕΗ, είναι 28 ευρώ τα δημοτικά τέλη σήμερα και θα πάει 40. Θα βρεθούμε όλοι σε ακραία ενεργειακή επισφάλεια. Τι πρέπει να κάνουμε για να εξοικονομήσουμε; Να μη βάλουμε μια σόμπα; Δεν είναι ένας καφές, όπως το λέτε, δυστυχώς. Δείτε και τη θέση της δική μας ως πολίτες».

Κλείνοντας τη συνεδρίαση, ο Δήμαρχος Παναγιώτης Μαργέτης είπε ότι «θα ήθελα να τονίσω ότι τα δημοτικά τέλη της καθαριότητας και του ηλεκτροφωτισμού είναι ανταποδοτικά. Είτε μας αρέσει είτε όχι, ο νόμος του κράτους που είναι σε ισχύ λέει ότι από τα τέλη που εισπράττει ο Δήμος πληρώνονται τα έξοδα για καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό. Δεν είναι δυνατόν ούτε να πάρουμε αυτά τα χρήματα να τα πάμε αλλού, αλλά ούτε και να διεκδικήσουμε πόρους. Η κοστολόγηση που έχει γίνει έχει γίνει με πολύ μεγάλη δυσκολία για να μπορέσουμε να κρατήσουμε αυτή την αύξηση που μας είναι πολύ δύσκολο που φέρνουμε στο δημοτικό συμβούλιο μια αύξηση αυτού του μεγέθους αλλά δυστυχώς είναι μονόδρομος.

Σε συνέντευξη του προέδρου της ΚΕΔΕ αναφέρει ότι σε αυξήσεις που κυμαίνονται από 15% ως πάνω από 100% προβαίνουν οι περισσότεροι δήμοι της χώρας σε μια κίνηση που μπορεί να δημιουργεί αντιδράσεις σε δημότες και επαγγελματίες είναι επιβεβλημένη, καθώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ανταποκριθούν σε δαπάνες λειτουργίας των ανταποδοτικών υπηρεσιών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας. Οι Δήμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες δαπάνες των υπηρεσιών.

Δεν είναι κάτι που το κάνουμε μόνο εμείς. Γίνεται αναγκαστικά από όλους τους Δήμους γιατί πρέπει να καλυφθούν αυτά τα έξοδα που δεν μπορούν να καλυφθούν από πουθενά αλλού. Δεν μας είναι εύκολο, καταλαβαίνουμε ότι επιβαρύνουμε και τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες. Δυστυχώς όμως είναι μονόδρομος, δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να βρεθούν αυτά τα χρήματα. Υπήρχε μια αύξηση του 13% το 2014 αλλά το 2025, το κόστος της υπηρεσίας είναι πολύ αυξημένο. Η αύξηση είναι επιβεβλημένη αλλά ανταποδοτική στους δημότες».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ανακυκλώστε σωστά» κάνει έκκληση ο Δήμαρχος Γρ. Σταμούλης στους πολίτες

Σε κίνδυνο τα συμφέροντα ιδιοκτητών-Τι γίνεται με τις αντικειμενικές αξίες στον Δήμο Μεγαρέων

Οι Ειδήσεις σήμερα