ΠολιτικήΣημαντικότερα

4.365.000 ευρώ το χρέος του Δήμου στην ΕΥΔΑΠ

Αναλυτικό ρεπορτάζ από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων, όπου ετέθη επί τάπητος η συμφωνία Δήμου και ΕΥΔΑΠ για την μεταβίβαση των δικτύων της ΔΕΥΑΜ

Γρ. Σταμούλης: «Δεν θα απεμπολήσουμε τα συμφέροντα των πολιτών για το χρέος»

 

Σπύρος Κορώσης: «Παράταση ζωής ΔΕΥΑΜ-διοίκησης»

 

«Παράβαση καθήκοντος»: Γιατί αναφέρεται από τον Δήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους

«Να κάνει ό,τι θέλει η ΕΥΔΑΠ και να υπογράψουμε την παράδοση των δικτύων, τόνισε ο Δήμαρχος Γρηγόρης Σταμούλης στη μαραθώνια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων. Η νομική υπηρεσία το λέει ξεκάθαρα να κάνει γραφεία και τεχνικό υποτομέα και μετά προχωράει.  Και βέβαια θέλουμε να συνδράμουμε και να παραδώσουμε τα δίκτυα αλλά εφόσον ο συμβαλλόμενος τηρήσει τις υποσχέσεις του. Πάρτε απόφαση να αλλάξουμε την παράγραφο 41» είπε ο Δήμαρχος απευθυνόμενος στους δημοτικούς συμβούλους.

Το πιο μεγάλο και ανοιχτό θέμα του Δήμου Μεγαρέων συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της 27ης Δεκεμβρίου 2022, καταδεικνύοντας βαθιά πολιτικά στοιχεία του παρελθόντος αλλά και του μέλλοντος για τον Δήμο Μεγαρέων.

Η Δημοτική Αρχή έθεσε στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα «Περί τροποποίησης ή μη της παραγράφου 41 της υπογραφείσας σύμβασης με την ΕΥΔΑΠ», καθώς είναι σε χρονίζουσα εκκρεμότητα η μεταβίβαση των δικτύων στην ΕΥΔΑΠ, με σκοπό να κλείσει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης του Δήμου Μεγαρέων.

Η διοίκηση έφερε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης με την ΕΥΔΑΠ το άρθρο 41 της συμφωνίας που αναφέρει ότι η ΕΥΔΑΠ θα λειτουργήσει γραφεία εξυπηρέτησης πελατών και τεχνικό υποτομέα στον Δήμο Μεγαρέων. Ο Γρ. Σταμούλης τόνισε ότι για αυτόν τον λόγο δεν προχωράει η συμφωνία, ενώ στην εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο επισυνάφθηκε έγγραφο της ΕΥΔΑΠ που ζητά την άμεση μεταβίβαση των δικτύων και αναφέρει τη συνολική οφειλή του Δήμου Μεγαρέων προς την ΕΥΔΑΠ που ξεπερνά τα 4.365.000 ευρώ.

Η δημοτική αρχή επέμεινε στην λειτουργία γραφείων της ΕΥΔΑΠ και η αντιπολίτευση εξέφρασε διαφορετικές θέσεις, όπως φαίνεται από την εξέλιξη της συζήτησης παρακάτω, που έληξε τις πρώτες πρωινές ώρες. Από την πλευράς της αντιπολίτευσης έγινε λόγος για «παράβαση καθήκοντος», καθώς η διοίκηση δεν προχωρά στο κλείσιμο της δημοτικής επιχείρησης όπως έχει αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο, εξυπηρετώντας πελατειακές σχέσεις και ακόμα για «παράταση ζωής» σε ΔΕΥΑΜ αλλά και διοίκηση.

Εν τέλει στη συνεδρίαση της 27ης Δεκεμβρίου 2022, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία 14 επί παρόντων 25 μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων, να μην τροποποιηθεί η παράγραφος που ορίζει την υποχρέωση της ΕΥΔΑΠ για λειτουργία γραφείων και τεχνικού υποτομέα στα Μέγαρα, όπως πρότεινε η Δημοτική Αρχή.

Το έγγραφο της ΕΥΔΑΠ

Η συνολική οφειλή του Δήμου Μεγαρέων προς την ΕΥΔΑΠ ως τις 31/10/22 ανέρχεται στο ποσό των 4.365.248 ευρώ, σύμφωνα με το έγγραφο της ΕΥΔΑΠ προς τον Δήμο Μεγαρέων.

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Γρ. Σταμούλης: «Όπως είναι η σύμβαση αν την αλλάξω, θα πάω για παράβαση καθήκοντος.

Αν θέλετε να απεμπολήσετε τα συμφέροντα των πολιτών, ας μην τροποποιήσουμε το άρθρο, και ας έχει όπου θέλει τον υποτομέα η ΕΥΔΑΠ και όταν θέλει να κάνει γραφεία»

Ο Γρηγόρης Σταμούλης τόνισε σε όλους τους τόνους ότι η ΕΥΔΑΠ δεν τηρεί την σύσταση γραφείου εξυπηρέτησης πελατών καθώς και τεχνικού υποτομέα, για να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των δημοτών και ότι αυτό αποτελεί το μείζον ζήτημα για το οποίο δεν προχωρά στη συμφωνία και στην τελική μεταβίβαση των δικτύων της ΔΕΥΑΜ στην ΕΥΔΑΠ και στο οριστικό κλείσιμο της πρώτης, της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Δήμου Μεγαρέων.

«Για να παραδώσουμε τα δίκτυα της ΔΕΥΑΜ υπογράψαμε μία σύμβαση, που προβλέπει τις υποχρεώσεις του δήμου και τις υποχρεώσεις της ΕΥΔΑΠ που αναφέρονται στην παράγραφο 41. Στις 24 Οκτωβρίου, συνέχισε κατά την τοποθέτησή του ο Γρηγόρης Σταμούλης, έστειλα επιστολή στον Διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ και στον υπουργό και τους είπα ότι έχουμε ειδοποιήσει ότι είμαστε έτοιμοι και ρώτησα πότε θα υλοποιηθεί η παράγραφος 41 για να προχωρήσουμε στην παράδοση των δικτύων.

Η παράγραφος 41 προβλέπει γραφείο εξυπηρέτησης πελατών και τεχνικού υποτομέα στην πόλη των Μεγάρων, είναι ρητή δέσμευση. Ακόμα είναι στη φάση ότι έχουν εγκρίνει να μισθώσουν. Ψάχνουν να δουν αν είναι σε πολεοδομική τάξη. Έχει τομέα δυτικής αττικής ενώ η υποχρέωση είναι τεχνικός υποτομέας στα Μέγαρα.

Εγώ τους είχα πει, τόνισε ο Γρηγόρης Σταμούλης, θα σας τα δώσουμε τα γραφεία έτοιμα να τα λειτουργήσετε και ψάχνανε για να φτιάξουν τομέα, κλπ . Πρέπει να είναι τα συνεργεία εδώ δίπλα, δεν μπορεί να έρχονται τα συνεργεία από τον Ασπρόπυργο και τη Σαλαμίνα.

Όπως είναι η σύμβαση αν την αλλάξω, θα πάω για παράβαση καθήκοντος, είπε απευθυνόμενος στους δημοτικούς συμβούλους ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης.

Αν θέλετε να απεμπολήσετε τα συμφέροντα των πολιτών, ας μην τροποποιήσουμε το άρθρο, και ας έχει όπου θέλει τον υποτομέα η ΕΥΔΑΠ και όταν θέλει να κάνει γραφεία» είπε προτείνοντας «να φτιάξουν άμεσα τεχνικό υποτομέα και να λειτουργήσουν άμεσα τα γραφεία. Δεν μπορεί μια ΕΥΔΑΠ να μην μπορεί να τα φτιάξει». Ο Αντιδήμαρχος και αρμόδιος για την ΔΕΥΑΜ Κ. Φυλακτός ανέφερε «Αν δεχθούμε να τροποποιήσουμε την παράγραφο 41, πότε θα έρχονται που λύνουμε αυθημερόν το πρόβλημα του κόσμου; Καθημερινώς 3-4 σοβαρά περιστατικά (σ.σ. ζημιές σε δίκτυο ύδρευσης, αποχέτευσης) αντιμετωπίζονται από τα συνεργεία του δήμου μας.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει προσωπικό να δουλέψει το αποφρακτικό από τις αρχές του καλοκαιριού. Δεν θα εξυπηρετηθεί ο κόσμος. Θέλουμε να δούμε το κοινωνικό πρόσωπο της ΕΥΔΑΠ πριν υπογράψουμε. Γιατί να γίνουν έρμαια της ΕΥΔΑΠ 40.000 κόσμος;».

«Η πολιτική προσέγγιση των υπολοίπων μας κάνει να μη θέλουμε να καταλάβουμε, είπε ο Αντιδήμαρχος Ιερόθεος Πολυχρόνης. Ο δήμαρχος παρίσταται προσκληθείς και εκπροσωπούμε και εξουσιοδοτούμε τον νόμιμο εκπρόσωπο. Οποιαδήποτε τροποποίηση δε γίνεται να την κάνει από μόνος του. Το διαπραγματευόμαστε να μην έχουμε γραφεία; Είμαστε κατά; Δεν νομίζω να υπάρχει αυτό το δίλημμα.

Βγείτε και πείτε ότι εμείς θέλουμε να τροποποιηθεί το άρθρο 41 και ο τεχνικός τομέας να είναι στην Ελευσίνα και τα γραφεία εκεί. Λέμε ότι δεν θέλουμε να φύγει άλλη υπηρεσία από τον δήμο μας και τώρα δεν θέλουμε εδώ γραφεία; Υπάρχουν συμβατικές υποχρεώσεις. Πάρτε την ευθύνη. Ή η ΔΕΥΑΜ είναι πηγάδι χωρίς πάτο ή αφήνετε την πόλη χωρίς γραφεία και τεχνικό υποτομέα. Δεν μπορείτε να θέλετε και τα δύο».

Ο Δήμαρχος πρότεινε στη συνέχεια «να πάρουμε απόφαση η ΕΥΔΑΠ να φτιάξει να τα έχει έτοιμα, να το απαιτήσουμε αυτό και θα παραδώσουμε τα δίκτυα. Δεν δεχόμαστε τροποποίηση του άρθρου αλλά ζητάμε να αναληφθούν οι υποχρεώσεις».

Ο Αντιδήμαρχος Ιερ. Πολυχρόνης ανέφερε: «Δεν δεχόμαστε το να μην προχωρήσει μια συμβατική υποχρέωση. Πάνω στο άρθρο 41 είπαμε να πιέσουμε, είπατε όχι οι περισσότεροι. Δεν σας κρύβω ότι έλαβα επτά μηνύματα με απορία πάνω στον αρχικό προβληματισμό «διαπραγματεύονται για το αν θέλουμε ή προκρίνουμε μια λύση του να μην έχουμε τα γραφεία μας εδώ;» αυτό είναι τρελό. Για όλα τα άλλα είναι κεντρικές αποφάσεις. Τι θέλετε την καταστροφή του δήμου; Τόσο καιρό φωνάζετε γιατί δεν παραδίδουμε τα δίκτυα». Ο Γρ. Σταμούλης είπε απευθυνόμενος στο σώμα: «Να πάρουμε απόφαση ότι δεν συμφωνούμε με τροποποίηση αλλά να απαιτήσουμε από την ΕΥΔΑΠ να υλοποιήσει άμεσα τις υποχρεώσεις που απορρέουν και να παραδώσουμε τα δίκτυα σε ένα μήνα. Δεν τροποποιείται το άρθρο 41 αλλά απαιτούμε από την ΕΥΔΑΠ να υλοποιήσει την παράγραφο 41 σε ένα μήνα και να υπογράψουμε την παράδοση των δικτύων».

Επί της ψηφοφορίας: Αποχωρήσεις και ομοφωνία με επιφυλάξεις

«Να πάρει την ευθύνη η διοίκηση»

Χαρακτηριστική και του κλίματος αγανάκτησης της αντιπολίτευσης και η ψηφοφορία, από την οποία αποχώρησαν ο συνδυασμός με επικεφαλής τον Κλεάνθη Βαρελά όπως και ο Γ. Κουμπέτσος και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Κορώσης.

Ο Γ. Κουμπέτσος ανέφερε: «Να πάρει η διοίκηση την απόφαση που θέλει να πάρει».

Ο Κλεάνθης Βαρελάς επίσης τόνισε: «Να πάρει η διοίκηση την ευθύνη. Έχουμε διαφωνήσει με την σύμβαση και ο δήμαρχος έχει εξουσιοδοτηθεί να φέρει την σύμβαση εις πέρας».

Ο Άγγελος Μακρυγιάννης υπερψήφισε την πρόταση της διοίκησης, όπως και ο Π. Μαργέτης προτείνοντας όμως: «η παράταξη μας συμφωνεί στο να μην τροποποιηθεί η παράγραφος 41 με τη διαφορά ότι ζητάμε από τον Δήμο να διευκολύνει την ΕΥΔΑΠ να εγκατασταθούν στα Μέγαρα».

Ο Σπύρος Κορώσης επεσήμανε πως «Οτιδήποτε ψηφίσω θα υπονομεύσει το μέλλον των παιδιών μου. Αν ψηφίσω είτε κατά είτε υπέρ, θα δώσω παράταση ζωής στον Δήμο και τη ΔΕΥΑΜ, με τη συγκατάθεση του δημοτικού συμβουλίου».

Η αντίδραση του Δημάρχου Γρ. Σταμούλη στις δηλώσεις της αντιπολίτευσης επικεντρώθηκε στο «αντιπολιτευτικό μένος που στρέφεται κατά των πολιτών και υπέρ της ΕΥΔΑΠ, απεμπολώντας τα συμφέροντα των δημοτών».

 

Π. Μαργέτης: «Ο Δήμος να διευκολύνει την ΕΥΔΑΠ με παραχώρηση γραφείων και εργοταξίων»

Ο Π. Μαργέτης αρχικά ρώτησε «αν τροποποιήσουμε τη σύμβαση πόσο χρόνο θα χρειαστεί» και τόνισε στον Γρ. Σταμούλη: «Δεν διαβάσατε την υπόλοιπη φράση ότι για τα γραφεία και με την συνδρομή του δήμου».

«Έχει γίνει σαφές ότι η διοίκηση δεν θέλει να παραδώσει την ΔΕΥΑΜ στην ΕΥΔΑΠ και θέλει να βρει τρόπο ως τις εκλογές με ψευτοδίλημμα είτε το ένα σενάριο είτε το άλλο θα καθυστερήσει η παραχώρηση των δικτύων για μικροπολιτικούς σκοπούς όπως το κάνει τώρα». Πρότεινε ακόμη «στο συμβούλιο, να εξουσιοδοτήσουμε τον Δήμαρχο να εκτελέσει το αρ. 41 με την συμβολή του δήμου, να παραχωρήσει γραφεία ΔΕΥΑΜ και εργοτάξιο ΔΕΥΑΜ μέχρι να μισθώσει. Άμεσα να παραχωρήσει και να παραχωρηθεί το δίκτυο. Εμείς ως αντιπολίτευση οφείλουμε να εξουσιοδοτήσουμε τον δήμαρχο να παραχωρήσει στην ΕΥΔΑΠ τα δίκτυα του δήμου. Πρέπει να συνεργαστούμε να πάρουμε κάτι προς όφελος του δήμου».

«Όταν μεθαύριο ακούσετε αυτά που είπατε θα οικτίρετε τον εαυτό σας, απάντησε ο Γρ. Σταμούλης. Πού μπορεί να φτάσει ο αντιπολιτευτικός λόγος; Τη βασική υποχρέωση της ΕΥΔΑΠ θα την εφαρμόσει ο δήμαρχος; Τι είναι αυτά που λέτε; Είστε σοβαρός; Είναι υποχρέωση του δήμου να φτιάξει τα γραφεία και το εργοτάξιο της ΕΥΔΑΠ; Δεν ξέρετε τι λέτε».

Ο Στ. Φρυγανάς επεσήμανε ότι «είναι το πιο σοβαρό θέμα που έχουμε συζητήσει ως σήμερα, θα έπρεπε να είχαμε έναν εκπρόσωπο της ΕΥΔΑΠ να μας έλεγε τον αντίλογο. Είναι μεγάλη ευθύνη για όλους. Θα πρότεινα να αναβληθεί το θέμα και να έρθουμε με έναν εκπρόσωπο της ΕΥΔΑΠ για να πάρουμε σωστή απόφαση». «Η ΕΥΔΑΠ μας τα λέει καθαρά, απάντησε ο Γρ. Σταμούλης ότι δεν έχει σημασία πού θα είναι τα συνεργεία και χωρίς γραφεία».

Δ. Γεωργακής: «Ελέγχεστε για παράβαση καθήκοντος. Δεν θέλετε να κλείσετε την ΔΕΥΑΜ»

Ο Δημήτρης Γεωργακής έκανε λόγο για «τεράστιο πολιτικό ζήτημα»: «Μιλάτε μόνο για δύο χρόνια. Μιλάμε για κοντά 4 χρόνια που αυτή η κατάσταση κωλυσιεργεί. Ο κ. Δήμαρχος και ο κ. Πολυχρόνης έχουν δίκιο, είναι υποχρέωση της ΕΥΔΑΠ αλλά και ο κ. Μαργέτης. Ποια είναι η συμβολή του δήμου;

Μας πρότεινε να ενοικιάσει το κτίριο της ΔΕΥΑΜ. Χάνουμε λεφτά και καταστρατηγείται ο πρώτος όρος. Εμείς δεν το κάνουμε. Ελέγχεστε για παράβαση καθήκοντος. Με την Παρ. 4 ο δήμος συμφωνεί και αναλαμβάνει τη συντήρηση, δίνοντας 5 εργαζόμενους. Υπάρχει τεχνικός τομέα. Πληρείται ο δεύτερός όρος. Γιατί μας αποκρύψατε ότι έχετε αυτήν την επιστολή σας είχαν καλέσει από τον Σεπτέμβριο. Δεν ελέγχεστε για αυτό;

Τα χρέη της ΔΕΥΑΜ αν η ΕΥΔΑΠ δεν κάνει τεχνικό τομέα εμείς γιατί δεν ενεργοποιούμε το άρθρο 45 αρμόδια για την επίλυση των διαφορών τα δικαστήρια; Γιατί δεν την πάμε στα δικαστήρια;

Είναι όντως πολιτική σας επιλογή να μην κλείσετε την ΔΕΥΑΜ, με όλα τα παραπάνω επιχειρήματα που καταρρέουν την θέση ότι θέλετε να δώσετε τα δίκτυα».

Ο Γιάννης Πομώνης στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι «το πρόβλημα το έχει δημιουργήσει μια αναξιόπιστη ΕΥΔΑΠ. Έχουμε δυο στόχους τον τεχνικό υποτομέα και το γραφείο εξυπηρέτησης πελατών. Έχουμε όλοι ευθύνη συνολικά και συλλογικά. Να υπάρξει Αναβολή και να πάρει ο καθένας την ευθύνη του. Να τους δώσουμε μια ευκαιρία, αν και είναι ειλημμένη η απόφασή τους να μην τα υλοποιήσουν, να πούμε ότι αν δεν υλοποιηθούν αυτά τα δύο δεν παραδίδουμε τα δίκτυα».

Σπ. Κορώσης: «Η τροποποίηση είναι πρόσχημα για να πάει η μεταβίβαση και το κλείσιμο της ΔΕΥΑΜ 2-3 χρόνια πίσω»

«15 μέρες μετά τον προϋπολογισμό που περάσαμε, είπε ο Σπύρος Κορώσης επιβεβαιώνομαι γιατί ο προϋπολογισμός ήρθε νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, γιατί έχει δημιουργηθεί τεράστιο χρέος  και πρέπει να κλείσει.

Φοβάστε ότι αν υπογράψετε, θα σας πάνε για παράβαση καθήκοντος. Δεν φοβάστε ποινικές και άλλες κυρώσεις, γιατί ενώ έχετε πάρει έγκριση του δημοτικού συμβουλίου να υπογράψετε αφήνετε το χρέος να ανεβαίνει 200.000 ευρώ κάθε μήνα. Έρχεστε και ζητάτε από εμάς τι; Θέλετε να πείτε ότι σας δίνουμε την εξουσιοδότηση να υπογράψετε; Η τροποποίηση είναι πρόσχημα για να πάμε 2-3 χρόνια πίσω».

«Ποιος θα ήταν δήμαρχος και θα ήθελε να στερηθεί τα 2,5 εκατ. της ΔΕΥΑΜ για το προεκλογικό του έτος; είπε κατά τη δευτερολογία του ο Σπύρος Κορώσης. Είναι 2,5 εκατομμύρια, που θα στερηθούν από τον προϋπολογισμό του δήμου, οπότε προσπαθεί με οποιοδήποτε κόστος να μείνει ανοιχτή η ΔΕΥΑΜ. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν θέλω να γίνω συμμέτοχος στην ευθύνη αύξησης του χρέους του δήμου. Να έρθει εδώ, όπως είπε ο Στέλιος Φρυγανάς, σε επόμενο συμβούλιο η ΕΥΔΑΠ να εξηγήσει για ποιον λόγο δεν έχει δημιουργήσει το άρθρο 41 και μετά να κληθούμε να αποφασίσουμε αν καλυπτόμαστε. Μετα θα πάρουμε μια απόφαση, ποιος θα αναλάβει το χρέος αυτό; Θα είμαστε συνένοχοι κι εμείς χρεώνοντας εμείς τον δήμο 2,5 εκατομμύρια. Εμένα δε μου γεμίζει το μάτι αυτός ο λόγος, ότι δεν έχει η ΕΥΔΑΠ φτιάξει γραφεία. Πρόθεση του δήμαρχου είναι να μείνει ανοιχτή ως τις εκλογές, γιατί θα δημιουργήσει πρόβλημα στο δήμο. Προσπαθεί να πάρει παράταση ζωής και η ΔΕΥΑΜ και η διοίκησή του».

«Μου κάνει τρομερή εντύπωση πιο υποστηρικτές από εσάς η ΕΥΔΑΠ δεν μπορούσε να βρει» απάντησε ο Γρ. Σταμούλης. Ο Κ. Φυλακτός επανέλαβε ότι «Η ΕΥΔΑΠ δεν έχει καμία πρόθεση να κάνει γραφείο ή τεχνική υπηρεσία. Να μας φέρουν να μας κάνουν τεχνική υποστήριξη και τότε να προχωρήσουμε αμέσως στην υπογραφή».

Γρ. Σταμούλης: «Σαν υπάλληλοι της ΕΥΔΑΠ έχετε γίνει απόψε».

Ο Γρ. Σταμούλης απάντησε: «Έτσι όπως είναι σαφώς και δεν μπορώ να υπογράψω.  Τότε θα είμαι επίορκος και θα έχω κάνει παράβαση καθήκοντος. Ξεφεύγει από τη δικιά μου λογική ότι πρέπει να υπογράψω όπως είναι και να μου το λένε άτομα του δήμου. Αυτό το λέει η ΕΥΔΑΠ. Το λένε ξεδιάντροπα ότι δεν θα σας το φτιάξουμε υποτομέα στα Μέγαρα».

«Γιατί δεν υπογράφετε αφού δεν λέει ημερομηνία, είπε ο Σπ. Κορώσης. Δεν λέει πότε θα υλοποιηθούν. Δεν θέλετε να υπογράψετε».

Ρωτώντας ο Γ. Κουμπέτσος, ανέφερε: «Εμείς σαν δήμος θέλουμε να δώσουμε τη ΔΕΥΑΜ; Αν περιμένοντας την ΕΥΔΑΠ πάει το χρέος στα 10 εκατ. τι θα κάνουμε;». «Έχουμε υπογράψει σύμβαση, απάντησε ο Γρ. Σταμούλης έχουμε στείλει έγγραφο, άρα ρητορικό είναι το ερώτημα. Να απεμπολήσουμε τα συμφέροντα των πολιτών; Για το χρέος;

Πάρτε απόφαση να αλλάξουμε την παράγραφο 41. Να κάνει ό,τι θέλει η ΕΥΔΑΠ και να υπογράψουμε την παράδοση των δικτύων. Η νομική υπηρεσία το λέει ξεκάθαρα να κάνει γραφεία και μετά προχωράει.  Και βέβαια θέλουμε να συνδράμουμε και να παραδώσουμε τα δίκτυα αλλά εφόσον ο συμβαλλόμενος τηρήσει τις υποσχέσεις του». Ακόμη, επεσήμανε ότι «Αν κλείσει η ΔΕΥΑΜ δεν θα μπορεί να λειτουργήσει. Πρέπει ο δήμος να μας αποδείξει ότι το 4.300.000 σε ένα μήνα θα είναι 3.500.000 (σ.σ. το χρέος της ΔΕΥΑΜ και του δήμου στην ΕΥΔΑΠ, αν κλείσει η ΔΕΥΑΜ). Έχει αποτύχει η διοίκηση, όλες οι διοικήσεις, αν απεμπολήσει αυτά τα δίκτυα. Θέλετε να πάρουμε ένα μήνα παράταση; Αλλά να έχει μειωθεί το χρέος. Είναι πολύ χρήσιμη η ΔΕΥΑΜ αλλά 60 εκατ. έργα είναι αμαρτία να πάνε χαμένα. Αναβάλλετε το θέμα, δέστε τι θέλουμε και το συζητάμε. Θα πρότεινα την αναβολή του θέματος».

«Πρέπει να δοθεί το δίκτυο στην ΕΥΔΑΠ, είπε ο Πρόεδρος Δ. Κοινότητας Νέας Περάμου Γ. Σεβαστής. Κάθε μέρα χρεωνόμαστε 450 ευρώ από βλάβες και διαρροές στο δίκτυο του νερού. Δεν θέλετε να κλείσει η ΕΥΔΑΠ γιατί τα χρήματα πάνε σε άλλα αναλώσιμα. Να φύγει ο βραχνάς από πάνω μας».

Κλεάνθης Βαρελάς: «Η διοίκηση δεν θέλει να παραχωρήσει την ΔΕΥΑΜ γιατί δεν θα έχει τον ρόλο που έχει σήμερα η ΔΕΥΑΜ, προσλήψεις χωρίς περιορισμό, έξοδα χωρίς έλεγχο»

Παίρνοντας τον λόγο ο Κλεάνθης Βαρελάς και τονίζοντας ότι διαφώνησε κάθετα με παραχώρηση ΔΕΥΑΜ στην ΕΥΔΑΠ, έθεσε τα εξής ερωτήματα: «Πότε θα γίνει η σύσταση γραφείου εξυπηρέτησης πολιτών; Ήδη η ΕΥΔΑΠ στις 6/10/22 σας έχει ενοχλήσει να παραδώσει τα δίκτυα.

Στις 31-07 -21 πήραμε 4.072.000 ως ενίσχυση μαμούθ να κλείσει ένα μεγάλο χρέος. Από τότε μέχρι σήμερα μπορούμε να μάθουμε το χρέος που έχει συσσωρεύσει;».

Η απάντηση βρίσκεται στο έγγραφο της ΕΥΔΑΠ προς τον Δήμο, στο οποίο αναφέρθηκε και ο Γρ. Σταμούλης, και το χρέος ανέρχεται σε 4.365.000 ευρώ.

Ο Κλεάνθης Βαρελάς αρχικά αναφέρθηκε σε προηγούμενη τοποθέτησή του για την συμφωνία μεταξύ ΔΕΥΑΜ και Δήμου Μεγαρέων: «Η απόφαση που πάρθηκε να μεταβιβαστούν τα δίκτυα φάνηκε ότι ήταν μια παράδοση άνευ όρων. Δεν έλαβε υπόψιν την συνολική αξία των δικτύων και του βιολογικού. Η σύμβαση ήταν κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της ΕΥΔΑΠ. Με κανέναν τεχνικό ή νομικό σύμβουλο δε συνεργάστηκε και φτάσαμε σε αυτό το σημείο που είμαστε σήμερα. Από το 2010 που είχε ξεκινήσει η εκκαθάριση ήταν κατανοητό σε όλους ότι η επιχείρηση ήταν ζημιογόνα. Πως είναι δυνατόν να είναι ζημιογόνα. Γιατί η συμφωνία δεν είναι συμφέρουσα στον δήμο γιατί τα έδινε όλα έναντι ενός μικροποσού για το κέντρο επεξεργασίας λυμάτων. Σήμερα βλέπουμε το δήμαρχο να παρακαλάει το σώμα να δώσουμε παράταση να ολοκληρωθεί η διαδικασία, πότε το αρ. 41 δεν το λέει. Υπάρχουν τέτοια ζητήματα.

Η διοίκηση δεν θέλει να παραχωρήσει την ΔΕΥΑΜ γιατί δεν θα έχει τον ρόλο που έχει σήμερα η ΔΕΥΑΜ, προσλήψεις χωρίς περιορισμό, έξοδα χωρίς έλεγχο, χρήματα από τους πολίτες για το νερό που δεν τα αποδίδει και τα διαχειρίζεται κατά το δοκούν.

Σήμερα χρωστάει η ΔΕΥΑΜ στην ΕΥΔΑΠ 4.365.000 ευρώ, 229.000 ευρώ το μήνα μπαίνει μέσα η ΔΕΥΑΜ και πληρώνεται από τους πολίτες, ενώ είναι μια ρουσφετολογική κατάσταση και η διοίκηση θέλει να την χρησιμοποιήσει ως τις εκλογές. Δυστυχώς θα υπάρχει θέμα παράβασης καθήκοντος αν δεν υπογράψει η διοίκηση.

Εμείς σεβόμαστε απόλυτα τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Αν πιστεύετε ότι άμεσα θα σας δώσει απάντηση η ΕΥΔΑΠ για τα γραφεία εντός λίγων ημερών, εμείς να βγάλουμε ομόφωνη απόφαση και να το απαιτήσουμε. Όμως αν πιστεύετε ότι αυτό δεν θα γίνει τότε εμμένουμε στην απόφαση κατά της συμφωνίας. Δείτε αν μπορείτε να το κάνετε και θα το στηρίξουμε για ένα μήνα».

Σπύρος Νικολάου: «Ως νέος Πάγκαλος πείτε μας μαζί τα φάγαμε γιατί μας διορίσατε»

Στη συνέχεια, ο Σπύρος Νικολάου ανέφερε: «είχα καιρό να ακούσω το ενδιαφέρον της διοίκησης για τη ΔΕΥΑΜ και τους πολίτες. Τον πάτο του βαρελιού εσείς τον ανοίξατε. Αφού ενδιαφερόμαστε τόσο πολύ για τους πολίτες γιατί δεν γίνουμε την παλιά ελαιουργική; Μάλλον δεν καιγόμαστε. Μία φορά βρείτε το θάρρος να μας πείτε πού πήγαν τα λεφτά της ΔΕΥΑΜ. Ως νέος Πάγκαλος πείτε μας μαζί τα φάγαμε γιατί μας διορίσατε. Γιατί την άλλη λύση δεν θέλω να την σκέφτομαι.  Και χρωστάμε και πάμε να ζητήσουμε τα ρέστα από την ΕΥΔΑΠ».

Ο Δ. Δάλλας τόνισε ότι: «έχουμε υπογράψει μια σύμβαση στο πόδι, χωρίς να υπάρχουν χρονικές δεσμεύσεις και χωρίς συμβουλή νομικής υπηρεσίας. Έπρεπε να είχαμε υπογράψει σύμβαση με δεσμεύσεις και ρήτρες. Οι ευθύνες είναι καθαρά δικές μας. δεν έπρεπε να συζητάμε αυτό το θέμα. Μια σύμβαση με τσαπατσουλιές είναι αυτή. Μιλάμε για περιουσία του δήμου».

Αντίθετος ήταν και ο Μ. Λέλης αναφέροντας ότι «συμμέτοχος σε απόφαση που στο παρελθόν ήμουν αντίθετος δεν θα συμμετέχω».

Άγγελος Μακρυγιάννης: «Θα δούμε μια υπηρεσία καθ΄όλα μεγαρίτικη να χάνεται κι αυτή»

«Έχουμε υπολογίσει χωρίς τα χρήματα αυτά πώς θα εξυπηρετούμε τους συμπολίτες μας;» ήταν το ερώτημα που έθεσε ο Άγγελος Μακρυγιάννης.

Θα χάσουμε και την εταιρεία, και τις υπηρεσίες και θα τρέχουμε για άλλη μια φορά. Θα δούμε μια υπηρεσία καθ΄όλα μεγαρίτικη να χάνεται κι αυτή. Απ΄την στιγμή που έχει ψηφιστεί το κλείσιμο της ΔΕΥΑΜ, πρέπει γρήγορα να προχωρήσουμε. Συμφωνώ απόλυτα με την απόφαση του δημάρχου να διατηρηθεί το άρθρο 41, βάζοντας ένα χρονικό όριο σε αυτήν. Σίγουρα χρειάζονταν από την αρχή αυτή η εταιρεία έναν μάνατζερ να την διοικήσει χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις. Να προσέξουμε να διατηρήσουμε τις υπηρεσίες προς τους συμπολίτες μας».

Αντώνης Χοροζάνης: «Πουθενά δεν λέει πότε θα δώσουν νερό στους οικισμούς, στην Κινέτα, στον Καβελάρη»

Ο Αντώνης Χοροζάνης τόνισε ότι «το νερό είναι κοινωνικό αγαθό. Δεν δέχομαι ότι το νερό είναι εμπόριο. Αν δεν υλοποιήσει η ΕΥΔΑΠ αυτή την απόφαση, τι θα γίνει; Έχει αφήσει στη μέση η ΕΥΔΑΠ το νερό στην Κινέτα, στο Αλεποχώρι, στον Άγιο Παντελεήμονα, στον Καβελάρη, δεν λέει πουθενά πού θα δώσουμε και πότε το νερό. Όλη η σύμβαση πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μας βοηθήσει ως δήμο, από μια εταιρεία κερδοσκοπική να έχει όφελος ο δημότης».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η μικτή Χορωδία Μεγάρων στο Μουσικό Φεστιβάλ στην Καλαμάτα για την ενίσχυση του έργου της “Κιβωτού του κόσμου”

Επιστολή Κατερίνας Πιπιλή για τον Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Μεγάρων

“Άσκοπες υποδείξεις & επικοινωνιακό σόου από τον κ. Σταμούλη αντί σεμνότητας & σκληρής αυτοκριτικής”