ΠολιτικήΣημαντικότερα

Νέα γραμμή Προαστιακού: Αναβάθμιση ή Υποβάθμιση;

Αρνητική γνωμοδότηση του Διοίκησης του Δήμου Μεγαρέων για την αναβάθμιση υφιστάμενης γραμμής προαστιακού σιδηροδρόμου που δείχνει εγκατάσταση νέων αγωγών «Λευκών Προϊόντων»

Αντικρουόμενες θέσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων

Στον ορίζοντα της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την αναβάθμιση της γραμμής του προαστιακού σιδηροδρόμου η γνωμοδότηση της τεχνικής υπηρεσίας και του δημοτικού συμβουλίου Μεγάρων βλέπει αγωγό για μεταφορά «λευκών προϊόντων» – δηλαδή πετρελαιοειδών από τα ΕΛΠΕ – παραπλεύρως της σιδηροδρομικής γραμμής.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων που έγινε εν τέλει μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω έξαρσης κρουσμάτων COVID-19, η τεχνική υπηρεσία εισηγήθηκε αρνητικά κατά της μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων έργου με τίτλο «Αναβάθμιση της υφιστάμενης Σιδηροδρομικής Γραμμής προαστιακού σιδηροδρόμου Δυτικής Αττικής στο τμήμα «Άνω Λιόσια-Μέγαρα» με φορέα του έργου τον «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε». Μετά την κατά πλειοψηφία αρνητική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων σειρά για να γνωμοδοτήσει έχει το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.

Το έργο αφορά στο νέο κλάδο προαστιακού σιδηρόδρομου Δυτικής Αττικής από Άνω Λιόσια έως Μέγαρα εντός του υφιστάμενου σιδηροδρομικού διαδρόμου της παλαιάς μετρικής ΣΓ προς Πελοπόννησο και της υφιστάμενης ζώνης απαλλοτρίωσης του ΟΣΕ, σύμφωνα με το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής. Το συνολικό μήκος του νέου κλάδου του προαστιακού είναι περίπου 36 χιλιόμετρα και θα εξυπηρετεί τους οικισμούς Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Λουτρόπυργος, Νεράκι, Νέα Πέραμος και Μέγαρα, τους οποίους και θα συνδέει με το υπόλοιπο δίκτυο του Προαστιακού.

Επιπροσθέτως, όπως τονίζει η εισήγηση της τεχνικής υπηρεσίας, θα εξυπηρετεί και τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου (BEA) και Ελευσίνας (BEE). Στα πλαίσια του έργου προβλέπεται η ηλεκτροκίνηση της νέας σιδηροδρομικής γραμμής καθώς και η μελέτη των οδικών τμημάτων που θίγονται, αναβαθμίζονται ή χαράσσονται εκ νέου για τις ανάγκες, που απορρέουν από την αναβάθμιση της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής καθώς και η μελέτη ποδηλατοδρόμου στην περιοχή της Ελευσίνας μήκους περί το 1 χιλιόμετρο. «Σημειώνεται ότι το εξεταζόμενο έργο σχετίζεται με την εγκατάσταση των νέων αγωγών διασύνδεσης (Νέοι Αγωγοί Λευκών Προϊόντων – ΝΑΛΠ) παραπλεύρως της Σιδηροδρομική γραμμή.  Συνεπώς, το έργο σχετίζεται μόνο με την αναβάθμιση της υφιστάμενης Σιδηροδρομικής Γραμμής (Σ/Γ) του ΟΣΕ από το Σιδηροδρομικό Κέντρο Αθηνών (ΣΚΑ) προς τα Μέγαρα στο πλαίσιο ανάδειξης της Ελευσίνας ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2021».

Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Μεγαρέων και η διοίκηση του Δήμου εξέφρασε έχει αντιρρήσεις ως προς την πληρότητα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε).

Ειδικότερα:

  1. Τα οφέλη του έργου περιγράφονται με γενικό και αόριστο τρόπο.
  2. Οι εναλλακτικές λύσεις παρατίθενται συνοπτικά χωρίς λεπτομέρειες.
  3. Ο τίτλος της Μ.Π.Ε. είναι ασαφής δεδομένου ότι γίνεται αναφορά και σε κατασκευή ¨Νέων αγωγών λευκών προϊόντων (ΝΑΛΠ) διασύνδεσης ΒΕΑΒΕΕ¨ (Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Ασπροπύργου-Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Ελευσίνας των ΕΛ.ΠΕ.)
  4. Δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι διατάξεις του νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Μεγαρέων.

Στη συζήτηση που εξελίχθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Μεγάρων εκφράστηκαν πολλές και διαφορετικές απόψεις, χωρίς να είναι σαφές το πλαίσιο του νέου και μεγάλου έργου που θα διατρέχει την περιοχή μας. Οι δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν 13 υπέρ της αρνητικής γνωμοδότησης επί της μελέτης επί παρόντων 22.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Μπερδελής Γεώργιος, Μαργέτης Παναγιώτης, Νικολάου Σπυρίδων, Βαρελάς Κλεάνθης, Μακρυγιάννης Άγγελος, Παρασκευάς Παναγιώτης, Κοροβέση Αδαμαντία, Λέλης Μελέτιος και Χρήστος Γκίνης γνωμοδότησαν θετικά επί της Μελέτης, σε αντίθεση με την εισήγηση της διοίκησης και της τεχνικής υπηρεσίας.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Kλεάνθης Βαρελάς ανέφερε ότι διαφωνεί με την εισήγηση της  Τεχνικής Υπηρεσίας διότι “το συγκοινωνιακό αυτό έργο είναι υπερτοπικού χαρακτήρα και θεωρώ ότι θα αναβαθμίσει σημαντικά την ζωή των πολιτών της Δυτ. Αττικής και θα ωφελήσει συνολικά την περιοχή του Ασπροπύργου, της Ελευσίνας του Λουτρόπυργου της Ν. Περάμου και των Μεγάρων, υπό την έννοια ότι αυτές θα έρθουν πολύ κοντύτερα προς το κέντρο της Αθήνας αλλά και την υπόλοιπη Αττική δίνοντας παράλληλα πρόσθετες δυνατότητες ανάπτυξης στις επιχειρήσεις της περιοχής και νέες ευκαιρίες στις δραστηριότητες αλυσίδων εφοδιασμού στη Δυτ. Αττική υπό την προϋπόθεση την τήρηση των μέτρων και της συστηματικής παρακολούθησης των περιβαλλοντικών δεικτών για την πρόληψη , τον περιορισμό και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στο περιβάλλον που μπορεί να επιφέρει το εν λόγω έργο”.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Παναγιώτης Παρασκευάς μειοψήφισε διότι: «τα πλεονεκτήματα είναι σημαντικότερα και περισσότερα από τα μειονεκτήματα. Δίνεται προβάδισμα τα μέσα σταθερής τροχιάς μέσα στις πόλεις ενάντια στον κατακλυσμό της ανασφαλούς αυτοκίνησης κηρύσσοντας όπως όλη η Ευρώπη το 2021 ως χρονιά σιδηροδρόμων. Η σύνδεση των κέντρων των πόλεων και των βιομηχανιών της Δυτ. Αττικής με την Αθήνα , το ΜΕΤΡΟ και την Ανατ. Αττική αναπτύσσει την Δυτ. Αττική και συμβάλει στην ποιότητας ζωής, αξία γης και συνδεσιμότητα με τον αστικό ιστό».

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Άγγελος Μακρυγιάννης επίσης μειοψήφισε λέγοντας «είμαστε αρνητικοί στην αρνητική εισήγηση της υπηρεσίας διότι δεν θέλουμε να δούμε άλλο ένα τρένο να περνάει έξω από την πόλη μας και γιατί θέλουμε να δώσουμε δύναμη στις υπηρεσίες μας να μην υποκύπτουν στην πολιτική γνώμη της διοίκησης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“Λαϊκή Συσπείρωση”: “Άλλη μια φορά μας θέλουν στο ίδιο έργο θεατές”

Aleka Stamatiadi

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον 75χρονο συμπολίτη μας

Δήμος Μεγαρέων-Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνος: Αμοιβαίες διευκρινίσεις