“Τα παίρνουν πίσω”: Ακύρωση της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του έργου του αγωγού υπερυψηλής τάσης αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων
Την ακύρωση της προηγούμενης απόφασης που είχε λάβει για το έργο της διέλευσης του καλωδίου υπερυψηλής τάσης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής εισηγήθηκε η διοίκηση του Δήμου Μεγαρέων, εισήγηση την οποία ψήφισαν 21 δημοτικοί σύμβουλοι συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης στην τηλεδιάσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τρίτη 12 Οκτωβρίου.
Η προηγούμενη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων, του Ιουλίου 2020, προέβλεπε την προσφυγή κατά του έργου στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), πρόταση που είχε εισηγηθεί τότε ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Πομώνης, μάλιστα με νομικό σύμβουλο που εκείνος γνώριζε, καθώς και συναντήσεις στον ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) για να αλλάξει η όδευση του έργου, μέσα από κατοικήσιμες περιοχές.
Οι φορείς, κάτοικοι και σύλλογοι, όπως η Πανμεγαρική ένωση, αντιδρούν κατά της διέλευσης, αλλά η διοίκηση του δήμου καθώς και μέρος της αντιπολίτευσης αποφάσισαν να ακυρώσουν την προηγούμενη απόφαση και να αφήσουν το έργο να προχωρήσει, συζητώντας για αντισταθμιστικά έργα.
Το πολύπλευρο πολιτικό παρασκήνιο
Τα οποία αντισταθμιστικά έργα φαίνεται να έχουν γίνει το μήλον της έριδος ή απλώς μια αφορμή για να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, των παραπολιτικών διεργασιών και προσεγγίσεων συνδυασμών στον Δήμο Μεγαρέων.
Αυτό γίνεται μάλλον φανερό από την αλλαγή στάσης δημοτικών συμβούλων. Στην τηλεδιάσκεψη της Τρίτης 12 Οκτωβρίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού «Τώρα», ο επικεφαλής Γ. Μπερδελής και ο Γ. Πομώνης, υπερασπίσθηκαν την εισήγηση της διοίκησης του δήμου, κάνοντας λόγο και για συγκεκριμένα αντισταθμιστικά έργα για την διέλευση του καλωδίου.
Ανάμεσα στους δημοτικούς συμβούλους, κατά της εισήγησης της Δημοτικής Αρχής για ακύρωση της προηγούμενης απόφασης, δηλαδή υπέρ της προσφυγής κατά του έργου, ψήφισαν η Γιάννα Ρήγα, ο Άγγελος Μακρυγιάννης, ο Χρήστος Γκίνης, ο Γιώργος Κουμπέτσος, ο Παναγιώτης Παρασκευάς, η Αδαμαντία Κοροβέση, ο Τάσος Καλλιάς, ο Γιώργος Στρατούρης, και ο Θωμάς Κεφαλόπουλος. Λευκό ψήφισε ο Αντ. Χοροζάνης. Απόντες από την τηλεδιάσκεψη για διαφορετικούς λόγους ήταν ο Κώστας Πανταζής, ο Μελέτης Λέλης και ο Δημήτρης Γεωργακής.
Διαγραφές, ανεξαρτητοποιήσεις και το «ευχαριστώ»
Είναι ενδεικτικό ότι η τηλεδιάσκεψη του δημοτικού συμβουλίου ξεκίνησε με την ανάγνωση, από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστα Καράμπελα, της επιστολής ανεξαρτητοποίησης Γιάννας Ρήγα και Σπύρου Κορώση.
Είχαν προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες η διαγραφή του Νίκου Νικόλιζα από τον συνδυασμό της διοίκησης του Δήμου, «Ένωση Πολιτών», το Σάββατο και η επιστολή ανεξαρτητοποίησης του Σπύρου Κορώση και της Γιάννας Ρήγα την Δευτέρα (αναλυτικά οι επιστολές και τα σχετικά ρεπορτάζ δημοσιεύονται στο παρόν φύλλο), δείχνοντας ότι οι τριγμοί στον συνδυασμό Γρ. Σταμούλη αρχίζουν να βγαίνουν στην επιφάνεια του παγόβουνου.
Οι διαχωριστικές γραμμές έγιναν ξεκάθαρες στη συζήτηση για το καλώδιο. Μια συζήτηση που έδειξε ότι αυτές οι γραμμές ξαναχαράσσονται εκ νέου, με πορείες, που ξεκινούν από πολύ παλιά αλλά και νέες, ως τις εκλογές του 2023.
Παλιοί «σύντροφοι» παίρνουν άλλους δρόμους, ενώ οι ανεξαρτητοποιήσεις δεν φαίνεται να έχουν βρει ακόμα τον δρόμο τους με τα πολιτικά νήματα να έχουν ξεκινήσει να ξετυλίγονται.
Μετά την ανάγνωση της επιστολής των δύο ανεξάρτητων Σπ. Κορώση-Γ. Ρήγα, ο Γρ. Σταμούλης τους ευχαρίστησε: «Υπήρξαν πολύ αξιόλογα στελέχη με μεγάλη και σημαντική προσφορά και στο συνδυασμό και στο δήμο να ευχηθώ να έχουν πάντα επιτυχίες και καλή πορεία στον πολιτικό στίβο. Τους ευχαριστώ για όσα έχουν προσφέρει στον τόπο μας».
Σε άλλη επιστολή, σύμβουλοι της αντιπολίτευσης πρότειναν να διεξάγονται οι συνεδριάσεις δια ζώσης στο Στρατουδάκειο μετά από ενάμιση χρόνο τηλεδιασκέψεων λόγω μέτρων κατά της πανδημίας. Η διοίκηση ανταποκρίθηκε θετικά πως θα προετοιμασθεί ο χώρος για να λαμβάνουν εκεί χώρα οι συνεδριάσεις.
Οι «κωλοτούμπες» και η παραδοχή για «πλαίσιο συνεργασίας» Γρ. Σταμούλη-Γ. Μπερδελή
Χαρακτηριστικά, ο Άγγελος Μακρυγιάννης χαρακτήρισε «δημοτικό εταίρο» της διοίκησης Γρ. Σταμούλη τον Γ. Μπερδελή, λέγοντας χαρακτηριστικά «Δεν μου το επιτρέπει ο σωματότυπος μου να κάνω κωλοτούμπες».
Ο Γ. Μπερδελής απάντησε ότι «Ο κ. Μακρυγιάννης έκανε τριπλή κωλοτούμπα αλά Μελισανίδη. Βάλτε κ. Μακρυγιάννη να βάλεις, συμφωνώ όπως έκανες και στη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών να μπει το ασφάλιστρο».
Ακόμα, ο Γ. Μπερδελής παραδέχθηκε ότι «Aν πράγματι γίνει συνεργασία με τη σημερινή διοίκηση θα υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο και μόνο προς το συμφέρον του λαού. Όλοι σε αυτήν την πόλη γνωριζόμαστε και έχουμε αποδείξει ποιοι είμαστε. Αναγνωρίστε ότι θέλουμε το καλύτερο για την πόλη».
Γρ. Σταμούλης: «Επίδοξοι Δήμαρχοι προσπαθούν να διαβάλλουν τον Δήμαρχο και τον Δήμο»
Με αφορμή την ημερίδα που συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Δήμαρχος ανέφερε προς την αντιπολίτευση «Να βοηθάνε τον δήμαρχο και αφού είναι και επίδοξοι δήμαρχοι, να καταλάβουν τον δήμο, να βρούνε τον δήμο σε καλή κατάσταση. Κάποια τοπικά στελέχη προσπαθούν να διαβάλλουν τον δήμο για να μη χρηματοδοτείται ο δήμος δεν κάνουν ζημιά στον δήμαρχο κάνουν ζημιά στον δήμο. Ξέρω τι λένε και ποιοι είναι γιατί αυτά δεν μένουν κρυφά», ακόμα μια απόδειξη της τεταμένης ατμόσφαιρας, δύο χρόνια ακόμα πριν τις εκλογές.
Κλ. Βαρελάς: «Πιο κυβερνητικός από εσάς δεν υπάρχει.
Ο χάρτινος πύργος της Ένωσης Πολιτών καταρρέει»
«Πιο κυβερνητικός από εσάς δεν υπάρχει, απάντησε ο Κλεάνθης Βαρελάς. Όλοι οι υπόλοιποι είναι απέξω και εσείς από όλα παίρνετε. Αν κάποιος κάνει αυτό το πράγμα, να το πείτε να το ακούσουμε όλοι.
Παρακολουθούμε τον χάρτινο πύργο της Ένωσης Πολιτών να διαλύεται, συνέχισε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Μαζί με όραμα». Δυστυχώς αυτός ο χάρτινος πύργος είναι υπεύθυνος για την διοίκηση του τόπου. Έχουμε παραιτήσεις αρχικά του γενικού γραμματέα, της Ελένης Ρήγα και τώρα έχουμε δύο ανεξαρτητοποιήσεις με πολύ σκληρές εκφράσεις και καταγγελίες: η μία είναι ότι υπάρχει ιδιότυπο διευθυντήριο που σημαίνει ότι είναι χειραγωγούμενοι οι σύμβουλοι και η άλλη ότι δεν αναγνωρίζουν τις υπογραφές τους. Είναι ποινικό αδίκημα. Πώς είναι δυνατόν να μην αναγνωρίζουν τις υπογραφές τους όταν συνδιοικούν με τον δήμαρχο; Λυπηρά πράγματα, δεν έχουν ξανασυμβεί ποτέ.
H κοινωνία έχει πολλά ερωτήματα. Έχει πληγεί το κύρος της διοίκησης του δήμου όχι μόνο του κ. Σταμούλη, και αυτό μας αφορά όλους».
Προ ημερησίας ακόμα ο Άγγελος Μακρυγιάννης αναφέρθηκε σε εναποθέσεις απορριμμάτων σε διάφορα σημεία του δήμου και ο Αντ. Χοροζάνης στην εξέλιξη του έργου ύδρευσης της Κινέτας.
Γρ. Σταμούλης: «Μας δίνεται η ιστορική ευκαιρία και να ωφεληθεί ο δήμος με έργα. Γιατί να μην εκμεταλλευθούμε ένα έργο για την ανάπτυξη της περιοχής;»
«Πολλοί από την αντιπολίτευση σκέφτονται το καλό του τόπου»
«Δεν κατέστη δυνατόν να αλλάξουμε την όδευση και για αυτό προσφύγαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για να αλλάξουμε το έργο, ανέφερε στην αρχική του τοποθέτηση ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρ. Σταμούλης. Όλο αυτό το διάστημα και με την ενασχόληση που έχουμε κάνει, είχαμε κάνει μια ειδική ημερίδα με καθηγητές του ΕΜΠ…
Σε μια εποχή που κυριαρχείται από συσκευές που έχουν ακτινοβολία, έχουν περισσότερη ακτινοβολία τα κινητά από το καλώδιο που θα είναι δυο μέτρα υπόγεια και τσιμενταρισμένο. Δεν είναι ένα καλώδιο και από εκεί θα παίρνουν βιομηχανίες. Είναι μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την Αττική στην Κρήτη. Όλο αυτό το διάστημα και πολλοί από την αντιπολίτευση στη συνέχεια, επειδή σκέφτονται το καλό του τόπου, επειδή είδαν ότι το καλώδιο δεν βλάπτει, ούτε τα τρομερά που ακούγονται για ραδιενέργεια που δεν εκπέμπεται από το καλώδιο του ηλεκτρικού, αρκετοί έχουν πειστεί.
Φέρτε αυτούς που είναι κατά του καλωδίου, φέρτε τους επιστήμονες για το πού βλάπτει και αν βλάπτει.
Η μόνη όχληση, που βλέπω του καλωδίου, θα είναι κατά τη διάρκεια που φτιάχνουν τα χαντάκια, δεν θα υπάρχει ούτε οπτική όχληση, ούτε θα δεσμεύσει περιουσία, δεν θίγει, πηγαίνει δρόμο-δρόμο, δεν δημιουργεί δεσμεύσεις στις παρακείμενες περιουσίες. Γιατί να μην εκμεταλλευθούμε ένα έργο για την ανάπτυξη της περιοχής; Όλα αυτά που κάναμε με τις προσφυγές βοήθησαν να μας δώσουν αυτά που μας δώσανε. Έχω δώσει επιστολές στους επικεφαλής για τα αντισταθμιστικά. 6,5 εκατομμύρια έργα θα χρηματοδοτήσει ο ΑΔΜΗΕ…
Ο τόπος θα ωφεληθεί με αυτήν την χρηματοδότηση, επεσήμανε ο Γρ. Σταμούλης. Για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου, θα δοθούν αντισταθμιστικά για ένα έργο που δεν βλάπτει. Μας δίνεται η ιστορική ευκαιρία και να ωφεληθεί ο δήμος με έργα και να γίνει το έργο που δεν βλάπτει κανέναν. Ένα έργο που δεν ενοχλεί κανέναν. Η χρηματοδότηση για τα έργα που θα γίνουν στον δήμο αναπτύσσει την περιοχή. Θα γίνουν αναπτυξιακά έργα με χρηματοδότηση από την εταιρεία. Το καλώδιο δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα. Αν ακυρώσουμε την απόφαση θα άρουμε την προσφυγή, αφού πρώτα υπογράψουμε σύμβαση με την εταιρεία, έχει γίνει προεργασία με τους επικεφαλής, θα γραφτούν στο μνημόνιο τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν».
«Είναι για το καλό του Δήμου…»
Συγκεκριμένα, ο Γρ. Σταμούλης αναφέρθηκε σε έργα που προτείνει ως αντισταθμιστικά της διέλευσης του αγωγού υπερυψηλής τάσης: «Προτείνουμε να γίνει χρηματοδότηση για πολεοδόμηση Βαρέας, αγορά στο οικόπεδο Κατσούλη Μαντράκι, εσωτερικό δρόμο στην Πάχη, Πολιτιστικό στην Νέα Πέραμο, ενεργειακό σταθμό Ν. Πέραμο, Κολυμβητήριο, σταθμό μετατροπής φυσικού αερίου».
«Καλύτερη ευκαιρία από αυτήν να αναπτυχθεί αναπτυξιακά η περιοχή, δεν βλέπω τον λόγο να πούμε όχι, άρνηση στην άρνηση χωρίς στοιχεία και χωρίς λόγο, δεν νομίζω ότι είναι σωστή λύση. Είναι για το καλό του δήμου. Με το χέρι στην καρδιά, αν είχα την παραμικρή υποψία ότι το καλώδιο κάνει κακό στον άνθρωπο θα έλεγα ότι για αυτό το έργο δεν υπογράφω. Είμαι πεπεισμένος ότι δεν βλάπτει. Ότι θα περάσει από το σπίτι απέξω και θα χαλάσει λίγο τον δρόμο. Τα οφέλη του τόπου θα είναι πολλαπλάσια. Αυτό το έργο θα αναπτύξει την περιοχή έμμεσα με την χρηματοδότηση αυτών των έργων».
Σπ. Κορώσης: «Πείτε μου ένα εμβληματικό έργο που θα λέμε «Πέρασε το καλώδιο και πήραμε αυτό το έργο». Τι θα λέμε πέρασε το καλώδιο και πήραμε του Κατσούλη το Μαντράκι;»
Κατά την διάρκεια της συζήτησης, ερωτήσεις αλλά και αντιρρήσεις επί των έργων που πρότεινε ως αντισταθμιστικά ο Γρ. Σταμούλης, εξέφρασε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και ανεξάρτητος πλέον δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Κορώσης: «Έχουμε μπει στην κουβέντα για το τι θα κάνουμε; Το ποσό των αντισταθμιστικών είναι κομμάτι της απόφασης που θα πάρουμε; Οι συζητήσεις για αντισταθμιστικά αφορούν και μελέτες και έργα;». Ο Γρ. Σταμούλης απάντησε πως όχι, αλλά ανέφερε τι έχει συζητηθεί με τους επικεφαλής των συνδυασμών.
Στη συνέχεια ο Σπ. Κορώσης ανέφερε ότι «το έγγραφο που έχει στείλει η «Αριάδνη» λεει να χρηματοδοτήσει 3 εκατ. εφόσον είναι κοινωφελείς δράσεις, έργα, υπηρεσίες και προμήθειες. Είναι θετικό ότι δεν βλέπουμε υποψήφιους δήμαρχους να στρώνουν το κορμί τους για να μην περάσει το έργο, με οφέλη προεκλογικά, οπότε πάμε στην κουβέντα για αντισταθμιστικά. Το έγγραφο για τα αντισταθμιστικά δεν λέει ότι και οι μελέτες είναι μέσα.
Όταν μιλάμε για αντισταθμιστικά, πρόσθεσε ο Σπ. Κορώσης, θα πρέπει να μιλήσουμε για ένα μεγάλο έργο που θα μείνει και θα το απολαύσουν οι δημότες του δήμου μας ολόκληρο. Κάνω μια πρόταση για το κτήμα Ανδρέου για ένα τεράστιο αθλητικό κέντρο με κλειστό γήπεδο μπάσκετ 700-800 θέσεων. Έχουμε τρία κλειστά και δεν χωράνε τα άτομα, και μπορεί να χωράνε ακόμα γήπεδα ποδοσφαίρου και ένα μικρό κολυμβητήριο.
Για την πολεοδόμηση της Βαρέας η προμελέτη έχει γίνει, κοστίζει 1,350 εκ. ευρώ.
Μιλάμε για 500.000 ευρώ σε μια μελέτη που θα υλοποιηθεί σε βάθος τετραετίας, δηλαδή 120.000 ευρώ κατ΄ έτος= 3 υπάλληλοι που θα συνταξιοδοτηθούν. Είναι ένα πολύ μικρό έργο για τα δεδομένα ενός τόσο μεγάλου συμβάντος που είναι η διέλευση του καλωδίου.
Επίσης, την πολεοδόμηση της Βαρέας την έχουμε ζητήσει από την περιφέρεια και θα χρηματοδοτηθεί.
Να πάρουμε κάτι που θα μείνει στην πόλη να ‘χουμε να το δείχνουμε, να το απολαμβάνουν τα παιδιά μας. Μη σπάσουμε σε μικρά εργάκια. Να αγοράσουμε χωράφι στου Κατσούλη μαντράκι είναι κάτι μικρό, τα μεγέθη του δήμου το καλύπτουν. Είναι θέμα προτεραιοτήτων δεν είναι τα αντισταθμιστικά να τα σπάσουμε σε δέκα διαφορετικά έργα. Ας μην είναι αυτό το έργο που λέω εγώ για αθλητικό κέντρο για τα παιδιά του δήμου. Πείτε μου ένα εμβληματικό έργο που θα λέμε πέρασε το καλώδιο και πήραμε αυτό το έργο. Τι θα λέμε πέρασε το καλώδιο και πήραμε του Κατσούλη το μαντράκι;».
Στις προτάσεις του Σπύρου Κορώση αντιρρήσεις εξέφρασαν στην συνέχεια της συζήτησης τόσο ο Γιώργος Μπερδελής όσο και ο Κώστας Καράμπελας.
Άγ. Μακρυγιάννης: «Πιστεύουμε ότι ο αγώνας μας πρέπει να συνεχιστεί μέχρι τέλους»
Ωστόσο, ο Άγγελος Μακρυγιάννης τόνισε ότι «Έχουμε μια λίστα έργων και από την άλλη υποβάθμιση της περιοχής μας. Υπάρχουν αντισταθμιστικά που περιμένουμε δεκαετίες, να έρθει η σειρά του δήμου να μπει σε ανάπτυξη ώστε να επιτευχθεί οικονομική μεγέθυνση για να είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις που δεν είναι.
Πιστεύουμε ότι ο αγώνας μας πρέπει να συνεχιστεί μέχρι τέλους.
Δεν έχουμε εμπιστοσύνη στην εταιρεία ότι θα υλοποιήσει τα ανταποδοτικά. Αρνούμαστε να αλλάξουμε την προηγούμενη απόφαση που έχουμε πάρει. Δεν δίνουν καθόλου ενεργειακό χώρο στην περιοχή μας για επενδύσεις πράσινης ανάπτυξης.
Γ. Μπερδελής: «Έρχεται η στιγμή να αρθεί κάποιος πολιτικός στο ύψος των περιστάσεων»
«Έρχεται η στιγμή να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ανέφερε ο Γ. Μπερδελής, να δει τι θέλει να εξυπηρετήσει τον εαυτό του; Μικροπαραταξιακά συμφέροντα ή συμφέροντα του τόπου; Ανεξάρτητα αν στη συγκεκριμένη φάση γίνεται αρεστός από πάρα πολλούς. Ουδέποτε μιλήσαμε, ουδέποτε δηλώσαμε ότι το καλώδιο κάνει κακό στην υγεία των κατοίκων. Για εμάς αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο.
Η διαφωνία μου από την αρχή ήταν η χωροθέτηση. Έγινε αλλαγή θέσης.
Τα δικά μας αντισταθμιστικά είναι τα μεγαλύτερα που ένας δήμος παίρνει.
Όχι έργα προεκλογικού χαρακτήρα αλλά έργα ανάπτυξης στην περιοχή αλλά και άμυνα για μελλοντικές χρήσεις, αλλάζουν την ροή αυτής της πόλης, οικονομικά και κοινωνικά προς το καλύτερο.
Ο δήμαρχος έκανε δεκτές τουλάχιστον δύο προτάσεις μας που αφορά την πλήρη πολεοδόμηση και πράξη εφαρμογής στη Βαρέα, ώστε επιτέλους μετά από αιώνες αυτή η πόλη να γίνει παραλιακή, δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας και αμέτρητη αγορά ακινήτων. Ο δήμος φτιάχνει την μεγαλύτερη υποδομή για να υποδεχθεί τον τουρισμό μιας ημέρας.
Αυτά είναι τα όνειρα κάποιων που θέλουν να διοικήσουν…».
Στη συνέχεια ο Γ. Μπερδελής απάντησε σε άρθρο του Δωρόθεου Παπαβασίλη(δημοσιεύεται στο παρόν φύλλο) και έκανε αναδρομή σε προηγούμενα χρόνια όπου είχε δώσει αγώνες για την τοπική κοινωνία.
Όμως ο Γ. Μπερδελής υποστήριξε ότι αυτός «θα είναι ένας αγώνας μάταιος. Το καλώδιο θα περάσει. Αλλαγή όδευσης δεν επετεύχθη άλλη, αυτή είναι, ευτυχώς που περνάει από εκεί αλλά θα χάσουμε τα αντισταθμιστικά τα οποία ο δήμαρχος συμφώνησε, αναγκάστηκε να συμφωνήσει, αυτό δεν με ενδιαφέρει αλλά παράγει σημαντικότατα έργα που λύνουν προβλήματα και δίνουν προοπτική για το αύριο.
Έργα που συνθέτουν την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου, τα μοναδικά που με κοινή πραγματικά πολιτική να τα επιτύχουμε και όλοι μα όλοι θα έχουμε την συνείδησή μας ήσυχη ότι επιτελούμε έναν σκοπό τιμούμε την ψήφο του μεγαρικού λαού».
Γ. Κουμπέτσος: «Ο κ. Σταμούλης με προίκα τα αντισταθμιστικά κάνει τον πλούσιο πολιτικό γαμπρό που ψάχνει την πολιτική νύφη και ο τι ήθελε προκύψει»
Ο Γ. Κουμπέτσος αντέδρασε λέγοντας ότι η διοίκηση θέλει «και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Ελάτε να μοιραστούμε το πολιτικό κόστος λέει ο δήμαρχος. Η θέση η αρχική μας ήταν η αλλαγή της όδευσης.
Το καλώδιο το είχε παραγγείλει ο κ. Σταμούλης γιατί έχει σίγουρα αντισταθμιστικά για να κάνει εκλογές, να κάνει τον πλούσιο πολιτικό γαμπρό με προίκα που ψάχνει την πολιτική νύφη και ο τι ήθελε προκύψει. Ζούμε το θέατρο του παραλόγου.
Δεν είμαι αρνητής του καλωδίου, είμαι αρνητής όσων έρχονται. Με πονηριές προχειρότητα είναι αυτή η απόφαση. Κύριε Πομώνη αν γίνατε αντιδήμαρχος και απαντάτε να πω καλορίζικα….».
Ο Αντ. Χοροζάνης ψήφισε λευκό εκφράζοντας πολιτικές αντιρρήσεις: «Αλλού είναι το παιχνίδι και κοροϊδεύουν τον λαό. Το μάρμαρο το πληρώνει ο λαός.
Θα απέχω της ψηφοφορίας γιατί το παιχνίδι είναι πολύ χοντρό δεν ξέρω πόσα αντισταθμιστικά και για ποιον θα εφαρμοστούν».
Ο Θωμάς Κεφαλόπουλος υπενθύμισε ότι «το θέμα είχε ξεκινήσει από το 2018, προσωπικά δεν δέχομαι να συζητάμε πράγματα για τον τόπο μας και να είναι τετελεσμένα. Για ακόμα μια φορά την λέξη αυτοδιοίκηση την έχουμε κάνει κουρελόχαρτο. Τα Πολιτικά δεκανίκια είναι ευκαιριακά αλλά και μόνιμα
Ζητήσαμε αλλαγή όδευσης στην αρχή είχε πει ο δήμαρχος είναι εύκολη, μετά από συναντήσεις με τον ΑΔΜΗΕ έγινε αδύνατη, συζητάγαμε πάντα για αντισταθμιστικά τα οποία δε δέχομαι. Ψηφίζω Όχι στην ακύρωση της απόφασης». Ο Παν. Παρασκευάς αναφέρθηκε αναλυτικά στους λόγους για τους οποίους χρειάζεται να αλλάξει η όδευση του καλωδίου: η περιοχή είναι πλημμυροπαθής, υπάρχουν κίνδυνοι για ατυχήματα, λόγω βιομηχανιών, κλπ. Τις θέσεις που εξέφρασε σε άρθρο που δημοσιεύεται στο παρόν φύλλο διατύπωσε στη συνεδρίαση του συμβουλίου ο Γ. Στρατούρης.
Ο Ιωάννης Δήμας ανέφερε ότι «το καλώδιο δεν είναι μόνο υψίστης οικονομικής σημασίας αλλά και γεωστρατηγικής σημασίας. Θα κρέμεται η τύχη της χώρας μας από το καλώδιο».
Ο Σταύρος Φωτίου είπε ότι «Έχουμε ένα έργο που κατασκευάζεται. ο τι έχει γίνει έγινε, προσπαθήσαμε όμως έχουμε φτάσει στο σήμερα».
Ο Σπυρος Νικολάου επεσήμανε ότι «Το θέμα της συζήτησης είναι άλλο, και όχι τα αντισταθμιστικά. Κάποτε όταν λέγαμε στον κ. δήμαρχο να πάμε όλοι μαζί σε συνεννοήσεις μας έλεγε «έναν δήμαρχο θέλετε με δεκανίκια;». Εσείς τα βρήκατε; Τα βρήκατε και τα δεχθήκατε, δεν μπορείτε να προχωρήσετε μόνος σας αλλά σας είναι απαραίτητα τα δεκανίκια για να προχωρήσετε εκεί που θέλετε».
Γ. Πομώνης: «Δεν έχετε δικαίωμα να μιλάτε για αγώνες»
«Πολιτική καριέρα δεν με ενδιαφέρει να κάνω, την έκανα, δεν με απασχολεί το πολιτικό μου μέλλον»
Στην τοποθέτησή του ο Γιάννης Πομώνης ανέφερε ότι «γίνεται μια συζήτηση που το μυαλό μου δεν είναι σε αυτά που θα μου καταλογίσουν, αλλά σε αυτούς που μας έχουν εμπιστευθεί και όταν μιλάμε, να μιλάμε με στοιχεία και δεδομένα και όχι με κινδυνολογίες.
Η θέση δική μου είναι αρκετά δύσκολη γιατί μέχρι να ασχοληθώ με το θέμα κανένας δεν γνώριζε τα όπλα για αλλαγή όδευσης ή να πετύχουμε ανταπόδοση. Η αλλαγή της όδευσης ήταν το βασικό μας επιχείρημα. Κάθομαι και αναλογίζομαι τώρα. Από τότε που το πήραμε απόφαση πείτε μας ποιος ήρθε να σταθεί να μπει στη διεθνή βιβλιογραφία να δώσει ένα στοιχείο που θα υπερασπιστούμε.
Άκουσα τον δήμαρχο να λέει ότι πρότεινε σε συνάδελφο να συμβάλλει και δεν δέχθηκε.
Τις ευθύνες τις πήρε ο γυμναστής ο Πομώνης και ο Παναγιώτης Σκλαβούνος, κανένας δεν έβαλε ένα άρθρο στην προσφυγή. Δεν έχετε δικαίωμα να μιλάτε για αγώνες. Κανένας δεν αγωνίστηκε. Εκείνο που απασχολεί τη συνείδηση μου είναι αν υπάρχουν επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων. Απευθύνθηκα στους πάντες κανένας δεν μου έδωσε κανένα στοιχείο ότι δημιουργεί πρόβλημα. Μάλλον δεν υπάρχει.
Είχε δημιουργηθεί ένα μέτωπο δήμων. Κανείς δεν λέει κ. Περιφερειαρχα, παρότι 4 δήμοι είχαν καταθέσει προσφυγή. Τον εξωτερικό εχθρό δεν τον σκοτίσαμε. Όταν το υπουργείο περιβάλλοντος χωρίς να ασχοληθεί προχώρησε σε έκδοση. Θα περίμενα από κάποιους που είναι ευαίσθητοι να είχαν ξεκινήσει διαδικασίες άλλου τύπου. Έχω τη συνείδησή μου ήσυχη ότι με θετική ψήφο θα είναι για το καλό του τόπου μας. Πολιτική καριέρα δεν με ενδιαφέρει να κάνω, την έκανα, δεν με απασχολεί το πολιτικό μου μέλλον, αλλά να καταθέσω για τα παιδιά και τα εγγόνια μου κάτι καλό για την περιοχή, ότι δεν προκαλεί βλάβες».
Ο Σπύρος Κορώσης υπενθύμισε ότι «οι εγκρίσεις από την περιφέρεια έχουν δοθεί επί Δούρου όχι του νυν περιφερειάρχη».
Κλεάνθης Βαρελάς: «Τα ανταποδοτικά είναι μια συζήτηση που θα κάνουμε αν δούμε το έργο να προχωράει».
Ο Κλεάνθης Βαρελάς, ψηφίζοντας υπέρ της ακύρωσης της προηγούμενης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, ανέφερε «Να θυμίσω στον κ. Πομώνη ότι μόλις ξεκίνησαν οι συζητήσεις το 2018 αναδείξαμε το θέμα. Κάθε φορά από προεκλογικές ομιλίες το προτάσσαμε και ο κ. δήμαρχος έλεγε «βλέπετε κάποιο καλώδιο;»
Η διοίκηση είχε τρομερά αργά αντανακλαστικά. Διοίκηση ανίκανη να διαχειριστεί την κατάσταση. Κανείς δεν γνωρίζει αν βλάπτει την υγεία και το περιβάλλον. Είναι δεδομένο ότι προχωρά το έργο, είναι εθνικής σημασίας. Ο δήμος όμως είναι δεδομένο ότι δεν έκανε τίποτα να σταματήσει το έργο. Μείναμε μόνοι μας, δήμοι και περιφέρεια μας εγκατέλειψαν. Οι δήμοι κοιτάζουν πως θα πάρουν ανταποδοτικά για τον τόπο τους. Είναι γεγονός ότι το έργο προχωράει.
Σήμερα όμως συζητάμε την ακύρωση της απόφασης που λέει για συνάντηση με ΑΔΜΗΕ και πρόσληψη συμβούλων για προσφυγή. Αυτό συζητάμε να ακυρώσουμε. Οτιδήποτε άλλο συζητάμε είναι άκυρο και άκαιρο. Δεδομένου ότι συζητάμε μόνο αυτό εγώ προσωπικά θα ψηφίσω την ακύρωση. Τα ανταποδοτικά είναι μια συζήτηση που θα κάνουμε αν δούμε το έργο να προχωράει».
Τέλος, διαβάστηκε η επιστολή του Προέδρου Δ. Κοινότητας Γ. Σεβαστή που αντιδρώντας στην διέλευση του αγωγού, ανέφερε ότι συμβαίνει «Υποβάθμιση της ζωής μας με αντάλλαγμα τα αντισταθμιστικά».