ΚοινωνίαΣημαντικότερα

Γρίπη των πτηνών: Πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων στη χώρα μας

 

Τι συμβαίνει-Τι πρέπει να προσέχουμε μας αναφέρει η κτηνίατρος Μαρία Σούντη

Τα πρώτα περιστατικά μόλυνσης από γρίπη των πτηνών σε ανθρώπους καταγράφηκαν σε μονάδα πουλερικών στην νότια Ρωσία πριν λίγες ημέρες. Η Ρωσία ενημέρωσε για το περιστατικό τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας «πριν από μερικές ημέρες, μόλις επιβεβαιωθήκαμε πλήρως για τα αποτελέσματά μας», επισήμανε ο Ποπόβα στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24. Δεν υπάρχουν ενδείξεις για μετάδοση μεταξύ ανθρώπων προς το παρόν, αναφέρθηκε από τις ρωσικές αρχές, ενώ προηγουμένως, ένα άλλο στέλεχος της γρίπης των πτηνών – H5N1- ήταν γνωστό ότι μεταδιδόταν σε ανθρώπους.

Δεδομένου ότι τα πολλά πτηνοτροφεία της περιοχής μας παράγουν το μεγαλύτερο όγκο αυγών για όλη τη χώρα, για τα βασικά στοιχεία της γρίπης των πτηνών και τι πρέπει να προσέξουν οι συμπολίτες μας πτηνοτρόφοι, μιλήσαμε με την κτηνίατρο Μαρία Σούντη. 

“H γρίπη των πτηνών οφείλεται σε διάφορους υπότυπους ιών ινφλουέντσα τύπου Α , οι οποίοι είναι RNA ιοί της οικογένειας των Ορθομυξοϊών.

Από τα τέλη του 19ου αιώνα είχαμε πολλές περιπτώσεις εξάπλωσης ιών γρίπης των πτηνών, υποτύπων  H5 και H7, οι οποίες συχνά προκάλεσαν μεγάλες απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο, οικονομική ζημία , ενώ από το 1959 και μετά επιβεβαιώθηκε και η μετάδοση κάποιον υποτύπων  σε  ανθρώπους, κάτι το οποίο παλαιότερα θεωρούνταν απίθανο.

Γενικότερα οι ιοί της γρίπης προσβάλουν όλα τα είδη των πτηνών , άγρια και οικόσιτα. Θεωρείται ότι η κύρια δεξαμενή των ιών αυτών στη φύση είναι τα άγρια ελεύθερα διαβιούντα πτηνά και ότι το μεγαλύτερο ρόλο στην παγκόσμια εξάπλωση τους παίζουν υδρόβια και παράκτια πτηνά μέσω των δρόμων μετανάστευσής τους.

Τους τελευταίους μήνες την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα προβληματίζει η παγκόσμια εξάπλωση ιών Η5 σε άγρια αλλά και εκτρεφόμενα πτηνά. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η εξάπλωση του υψηλής παθογενετικότητας Η5Ν8. Με τον όρο υψηλής παθογενετικότητας εννοούμε στελέχη που έχουν ευρεία μετάδοση και προκαλούν σοβαρότατα συμπτώματα στα πτηνά και αυξημένη θνησιμότητα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα στελέχη της γρίπης ενώ μπορεί αρχικά να είναι χαμηλής  παθογενετικότητας (προκαλούν ήπια συμπτώματα)  μπορεί να μεταλλαχθούν  σε στελέχη υψηλής παθογενετικότητας έπειτα από ένα χρονικό διάστημα και την είσοδο τους σε διάφορους ξενιστές.

Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν μια αύξηση σε κρούσματα ιού Η5Ν8 σε πτηνοτροφικές μονάδες όλων των κατευθύνσεων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η διασπορά φαίνεται να είναι μεγαλύτερη σε χώρες της κεντρικής, βόρειας και βορειοδυτικής Ευρώπης. Στα μέσα Φεβρουαρίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) ανακοίνωσε τα πρώτα κρούσματα Η5Ν8 σε ανθρώπους. Πρόκειται για 7 εργαζόμενους σε πτηνοτροφική μονάδα στη Ρωσία, πληγείσα από τη γρίπη των πτηνών τον περασμένο Δεκέμβριο.  Μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί επίσημα άλλο ανθρώπινο κρούσμα.

Τις τελευταίες μέρες αναφέρθηκαν κρούσματα σε πτηνά  και σε γειτονικές μας χώρες κάτι το οποίο σημαίνει πως η εμφάνιση κρουσμάτων στη χώρα μας θα πρέπει να θεωρηθεί ιδιαίτερα πιθανή στο επόμενο χρονικό διάστημα, αφού όπως αναφέρθηκε ο ιός μπορεί να μεταφερθεί και να μεταδοθεί από άγρια πτηνά.

«Χρειάζεται αυξημένη εγρήγορση»

Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης στα πτηνά

 

«Η αφύπνιση και η εγρήγορση των πτηνοτρόφων και των κτηνιάτρων της χώρας θα πρέπει να είναι δεδομένη, επισημαίνει η κτηνίατρος, οι οποίοι θα πρέπει να είναι πολύ σχολαστικοί με την τήρηση όλων των μέτρων υγιεινής και βιοασφάλειας, αλλά και υποψιασμένοι στην παραμικρή εκδήλωση ύποπτων συμπτωμάτων στο κοπάδι τους.

Τα βασικά συμπτώματα της νόσου είναι η αιφνίδια και αυξημένη θνησιμότητα στο κοπάδι, η πτώση της αβγοπαραγωγής, συνοδευόμενες ή όχι από αναπνευστικά συμπτώματα  με έντονους ρόγχους, δακρύρροια ,κυάνωση του δέρματος και οίδημα της κεφαλής.  

Σε περίπτωση υποψίας αρχικά ενημερώνεται ο κτηνίατρος της μονάδας και στη συνέχεια κινητοποιείται η αρμόδια υγειονομική αρχή που θα δώσει οδηγίες και θα προχωρήσει στη λήψη των απαραίτητων μέτρων εξυγίανσης της μονάδας και εφαρμογής ζωνών περιορισμού στην ευρύτερη περιοχή.

Το σημαντικότερο στην αντιμετώπιση μιας πιθανής επερχόμενης πανδημίας γρίπης των πτηνών είναι η πρόληψη μέσω της συνεχούς τήρησης μέτρων υγιεινής και κανόνων βιοασφάλειας στις μονάδες. Καμία επαφή του κοπαδιού με άγρια πτηνά δε θα πρέπει να είναι δυνατή, ενώ η υδροδότηση δε θα πρέπει να γίνεται από επιφανειακές υδατοσυλλογές.

Τι μέτρα θα πρέπει να τηρούνται

Με τα πτηνά θα πρέπει να έρχονται σε επαφή αυστηρά και μόνο οι εργαζόμενοι της μονάδας και οι υγειονομικοί υπεύθυνοι, και αυτοί πάντα με τον απαραίτητο ρουχισμό και  εξοπλισμό (ολόσωμη φόρμα, κάλυμμα κεφαλής, μπότες ή ποδονάρια, γάντια , μάσκα τύπου FFP3, γυαλιά).

Άσκοπη μετακίνηση μεταξύ μονάδων θα πρέπει να αποφεύγεται, ενώ τα οχήματα να απολυμαίνονται πριν την είσοδό τους στις εγκαταστάσεις.

Οποιαδήποτε μεταφορά ζώντων πουλερικών για εμπορικούς σκοπούς θα πρέπει να καταγράφεται, ιχνηλατείται και συνοδεύεται με τα απαραίτητα έγγραφα.

Μέτρα προστασίας θα πρέπει να λαμβάνει το προσωπικό οποιασδήποτε επιχείρησης αν αυτή συμπεριλαμβάνει επαφή με νεκρά ή ζώντα πτηνά όλων των ειδών (πχ σφαγεία).

Σε περίπτωση που πολίτης συναντήσει άρρωστο ή νεκρό άγριο πτηνό θα πρέπει να ειδοποιήσει την κτηνιατρική υπηρεσία πριν προβεί σε οποιοδήποτε χειρισμό.

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στο κομμάτι του εμβολιασμού όλων των εργαζομένων που σχετίζονται με τη διαχείριση των πτηνών (παραγωγοί  εργαζόμενοι μονάδων και σφαγείων , κτηνίατροι) ενάντια στην εποχική γρίπη.

Μέχρι σήμερα κανένας υπότυπος γρίπης των πτηνών δε βρέθηκε να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Σε όλες τις περιπτώσεις, και στη Ρωσία φέτος το Φεβρουάριο και κατά τη μεγάλη έξαρση το 2006, η μετάδοση στους ανθρώπους έγινε από τα πτηνά μετά από άμεση επαφή.

Η ανάδυση όμως ενός στελέχους γρίπης των πτηνών  που θα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και πιθανώς ικανού να  προκαλέσει μια νέα πανδημία, μπορεί να προκύψει έπειτα από ανασυνδυασμό γενετικού υλικού μεταξύ των ιών της γρίπης των πτηνών και της κοινής εποχικής γρίπης που προσβάλει τον άνθρωπο. Για την αποφυγή ενός τέτοιου σεναρίου ο εμβολιασμός ατόμων που σχετίζονται με χειρισμό πτηνών κατά της εποχικής γρίπης κρίνεται απαραίτητος, έτσι ώστε να αποφευχθεί μόλυνση του ίδιου ατόμου και από τους δύο ιούς και άρα ανάδυση νέων  στελεχών γρίπης των πτηνών υψηλής λοιμογόνου δύναμης που να μεταδίδονται μεταξύ ανθρώπων.

Σε κάθε περίπτωση, έπειτα μάλιστα από την πρόσφατη εμπειρία μας σε επιδημιολογικά θέματα, η πρόληψη και η ενημέρωση του κοινού θα πρέπει να είναι η βασική μέριμνα των αρχών, καταλήγει η κτηνίατρος Μαρία Σούντη. Δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν οι πληροφορίες και οι ενδείξεις που ήδη έχουμε, αλλά ούτε και να οδηγήσουν σε σπασμωδικές κινήσεις. Ο πανικός θα φέρει αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα, ενώ η σωστή προετοιμασία, συνεργασία και συνεχής πληροφόριση θα μας θωρακίσει απέναντι σε οποιαδήποτε μελλοντική υγειονομική απειλή».

 

 

#ΑΓΡΟΤΙΚΑ

#pressgreece

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το μεγαρίτικο τραπέζι και η φιλοξενία κέρδισαν στο “Κάτι ξαναψήνεται”

Aleka Stamatiadi

Αύριο ψεκασμός  για την καταπολέμηση των κουνουπιών σε περιοχές του Δήμου Μεγαρέων

Θεατρική παράσταση: Η κλασική κωμωδία “Οι ηλίθιοι” από μαθητές του 2ου Γενικού Λυκείου Μεγάρων (βίντεο)