Νεότερα γράφει για τον κορωνοϊό ο Πνευμονολόγος Ελευθέριος Παπαλευθέρης
Σε παγκόσμιο αλλά και τοπικό επίπεδο η αύξηση κρουσμάτων και η επιδείνωση των δεικτών της πανδημίας και φυσικά της οικονομίας μόνο καταθλιπτική εικόνα προσέφερε…..
Συγκεκριμένα
Μετά απ’ αυτά το δελτίο τύπου του φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer έφερε τα καλά νέα…
Το νέο εμβόλιο για τον κορωνοϊο που παρήγαγε η Pfizer σε συνεργασία με την BioNTech,είναι κοντά στην παραγωγή του και μάλιστα με πολύ υψηλά προστασίας, 90%…..το εμβόλιο της γρίπης προστατεύει στο 50% οπότε αντιλαμβάνεται κανείς πόσο μεγάλη προστασία προσφέρει το νέο εμβόλιο έναντι του sars-cov-2.
Συγκεκριμένα, στη μελέτη συμμετέχουν 43538 άτομα και λίγο πριν το τέλος δεν παρατηρήθηκαν ανησυχίες για την ασφάλεια του εμβολίου. Συνεχίζουν να συλλέγονται δεδομένα ασφάλειας και πρόσθετης αποτελεσματικότητας τα οποία κατατέθηκαν για επείγουσα έγκριση απ’ τον FDA(U.S. Food and Drug Administration), που αναμένεται να δοθεί την Τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.
Το νέο εμβόλιο της Pfizer θα είναι το πρώτο mRNA εμβόλιο, νέα τεχνολογία που επιτρέπει παραγωγή μεγαλύτερης ποσότητας εμβολίων σε μικρότερο χρόνο. Χορηγείται σε 2 δόσεις με διάστημα 3 εβδομάδων.
Διατηρείται στους -80 C. Γίνονται προσπάθειες για σταθεροποίηση σε υψηλότερες θερμοκρασίες.
Η Pfizer είναι από τις πρώτες μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες που πραγματοποίησαν σημαντικές επενδύσεις στη βιοτεχνολογία, αναγνωρίζοντας τη σημασία της στη δυνατότητα ανακάλυψης νέων μεθόδων, τόσο για τη θεραπεία, όσο και για την πρόληψη ασθενειών. Η βιοτεχνολογία μπορεί να προσφέρει πολλές λύσεις στη διαγνωστική διαδικασία, ενώ μπορεί μελλοντικά να οδηγήσει στην εξατομίκευση των θεραπειών ανάλογα με τα βιολογικά χαρακτηριστικά των ασθενών, φέρνοντας επανάσταση στη θεραπεία πολλών ασθενειών και συμβάλλοντας στην ανακούφιση χιλιάδων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
Ο όρος βιοτεχνολογία πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και σημαδεύτηκε από την ανακάλυψη της διπλής έλικας του DNA και την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος. Το βιοτεχνολογικό φάρμακο είναι μια πρωτεΐνη ή ένα πρωτεϊνικό μόριο, που έχει κατασκευασθεί για ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία ανθρώπινων νοσημάτων. Τα βιοτεχνολογικά φάρμακα είναι πολύ διαφορετικά από τα συμβατικά φάρμακα μικρών μορίων, καθώς οι πρωτεΐνες μπορεί να είναι μέχρι και 1.000 φορές μεγαλύτερες από ένα παραδοσιακό μικρό μόριο. Επιπλέον, κατασκευάζονται από ζωντανά κύτταρα, αντίθετα με τα συμβατικά φάρμακα που κατασκευάζονται από ανόργανα χημικά στοιχεία. Το γεγονός αυτό κάνει την παραγωγή βιοτεχνολογικών φαρμάκων μια ιδιαίτερα δύσκολη, χρονοβόρα και ακριβή διαδικασία.
Στα καλά νέα προστίθεται και το γεγονός ότι Αξιωματούχοι υγείας των ΗΠΑ επέτρεψαν την επείγουσα χρήση του πρώτου φαρμάκου αντισωμάτων για να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει το COVID-19, μια πειραματική προσέγγιση ενάντια στον ιό που σκότωσε περισσότερους από 238.000 Αμερικανούς.
Η θεραπεία υποβάλλεται ακόμη σε πρόσθετες δοκιμές για να αποδείξει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της. Είναι παρόμοια με μια θεραπεία που έλαβε ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μετά τη μόλυνση του απ τον ιό τον περασμένο μήνα.
Τα πρώιμα αποτελέσματα δείχνουν ότι το φάρμακο, που ονομάζεται bamlanivimab, μπορεί να βοηθήσει στην εκκαθάριση του κοροναϊού πιο γρήγορα και πιθανώς να μειώσει τις νοσηλείες σε άτομα με ήπια έως μέτρια COVID-19.
Το φάρμακο της Lilly έχει εγκριθεί για άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω που ζυγίζουν τουλάχιστον 40 κιλά (περίπου 88 κιλά) και που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να προχωρήσουν σε σοβαρό COVID-19 ή / και νοσηλεία. Αυτό περιλαμβάνει εκείνους που είναι 65 ετών και άνω ή που έχουν ορισμένες χρόνιες ιατρικές παθήσεις.
Καλώς εχόντων λοιπόν από το Μάρτιο 2021 και έπειτα αναμένεται σημαντική βελτίωση της κατάστασης με την πανδημία παγκοσμίως με ορίζοντα τέλους ίσως νωρίτερα απ το τέλος του 2021.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΠΑΠΑΛΕΥΘΕΡΗΣ MD MSc
ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ – ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΟΣ