Ο αθλητισμός είναι το δευτερεύον πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή πολλών. Το επαναλαμβάνω, το ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝ. Το πρώτο όλων είναι η υγεία μας…
γράφει ο Αποστολής Πάνος
Μόνο αγώνες της Superleague ποδοσφαίρου, της Α1 μπάσκετ και οι ευρωπαϊκοί αγώνες, όπως Champions League και Europa League επιτρέπονται πλέον από την περασμένη Τρίτη 3 Νοεμβρίου μετά από απόφαση της κυβέρνησης. Ο νέος κοροναϊός βάζει ουσιαστικά… λουκέτο σε όλες τις αθλητικές δραστηριότητες στις περιοχές που βρίσκονται στο κόκκινο, όπως η Αττική και η Βόρεια Ελλάδα.
Συγκεκριμένα:
Στο επίπεδο Α, που δεν βρίσκεται σε συναγερμό, στον Αθλητισμό επιτρέπονται προπονήσεις και δραστηριότητες χωρίς θεατές. Συγκεκριμένα:
Επιτρέπεται μόνο ατομική άθληση σε ανοιχτό χώρο.
* Προπονήσεις και αγώνες χωρίς θεατές
* Μείωση στο 75% του μέγιστου αριθμού αθλουμένων ανά εγκατάσταση (βλ παράρτημα)
* Οδηγίες και Υγειονομικά πρωτόκολλα για προπονήσεις και αγώνες
Στο επίπεδο Β στον Αθλητισμό απαγορεύονται όλες οι αθλητικές εκδηλώσεις εκτός εξαιρέσεων.
Συγκεκριμένα:
ΑΝΑΣΤΟΛΗ κάθε αθλητικής δραστηριότητας
Επιτρέπεται ατομική άσκηση ΜΟΝΟ σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους (χωρίς προπονητή). Αυτό σημαίνει ότι σε ανοικτά γηπεδάκια θα μπορούν να παίζουν τα παιδιά αλλά μεμονωμένα κι όχι ομαδικά.
Επιτρέπεται ατομική άθληση ΜΟΝΟ σε ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως αντισφαίριση, σκοποβολή, τοξοβολία, ιστιοπλοϊα (με μονομελές πλήρωμα), κωπηλασία (με μονομελές πλήρωμα), κανόε καγιάκ (με μονομελές πλήρωμα), θαλάσσιο σκι, στίβος, κολύμβηση (σε ανοιχτή θάλασσα), ποδηλασία, γκολφ, ιππασία, μηχανοκίνητος αθλητισμός
Επιτρέπεται η διεξαγωγή αγώνων ΜΟΝΟ της Α’ Εθνικής ποδοσφαίρου (Super League) και της Α1 Εθνικής κατηγορίας καλαθοσφαίρι-
σης (Basket League), καθώς και ευρωπαϊκών αγώνων (Champions League & Europa League) – σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα της FIFA & FIBA
ΕΝΤΟΝΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ
Όπως γίνεται αντιληπτό τα παραπάνω μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν αργά το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, προκάλεσαν… σοκ στα ερασιτεχνικά σωματεία των περιοχών που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα σ’ αυτή την δεύτερη φάση της πανδημίας. Αρκετοί ήταν μάλιστα οι παράγοντες, αλλά και οι εκπρόσωποι των ομάδων της περιοχής μας, που αντέδρασαν έντονα με την παραπάνω απόφαση.
Η αντίδραση μέχρι ενός σημείου είναι δικαιολογημένη, γιατί ίσως θα έπρεπε να υπάρξουν εδώ και καιρό, από την αρχή της παρουσίας του δεύτερου κύματος της πανδημίας, συντονισμένες ενέργειες σε άλλους τομείς για να μην φθάσουμε μέχρι εδώ. Θα μπορούσε επίσης να μην σταματήσει η διεξαγωγή προπονήσεων στις ακαδημίες του συλλόγου, όπου κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό τηρείται από τους νεαρούς αθλητές και τους προπονητές τους το πρωτόκολλο υγιεινής. Ωστόσο, θα πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε όλες τις παραμέτρους…
Τα ίδια δεν ισχύουν μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις πλειονότητα των ευρωπαϊκών κρατών, καθώς ο ιός δεν κάνει… εξαιρέσεις. Στην Ελλάδα λοιπόν συνεχίζονται οι αθλητικές δραστηριότητες μόνο σε υψηλό επίπεδο για έναν και μόνο λόγο. Διότι οι ομάδες της SuperLeague και της Basket League, αλλά και αυτές που παίρνουν μέρος σε κορυφαίες ευρωπαϊκές διοργανώσεις άλλων αθλημάτων, ακολουθούν συγκεκριμένο ιατρικό πρωτόκολλο. Με σχεδόν καθημερινά τεστ κορονωϊού από τα ιατρικά επιτελεία των ομάδων, απομόνωση και συνθήκες που δυστυχώς δεν μπορούν (οικονομικά και υγειονομικά) να προσφέρουν οι ερασιτεχνικές ομάδες. Φανταστείτε πως για μια επαγγελματική ομάδα η διαδικασία κοστίζει περίπου 60.000 ευρώ το χρόνο, χωρίς να υπολογίζονται τα έξοδα παραμονής των ομάδων στα ξενοδοχεία πριν τους αγώνες, προκειμένου να περιοριστούν η έκθεση των αθλητών στον ιό.
Με λίγα λόγια, οι ερασιτεχνικές ομάδες δεν θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση ν’ αντέξουν οικονομικά και οργανωτικά (καθώς θα πρέπει να είχαν κανονικό ιατρικό επιτελείο), τα πρωτόκολλα υγείας που απαιτούνται και τηρούνται αυστηρά πλέον στις επαγγελματικές ομάδες. Δεν είναι λίγα άλλωστε τα παραδείγματα, κορυφαίων ποδοσφαιριστών και αθλητών γενικότερα, οι οποίοι νόσησαν και νοσούν από τον ιό και ο ενδελεχής έλεγχος από τα ιατρικά επιτελεία των ομάδων βοήθησε να τεθούν σε καραντίνα και να μην διασπαρθεί ο ιός σε συμπαίκτες, αλλά και σε άλλα μέλη της ομάδας.
Υπάρχει η άποψη από πολλούς τις τελευταίες ημέρες, πως θα μπορούσε η κυβέρνηση να διαθέσει δωρεάν (αναφέρθηκε σε διάφορες ανακοινώσεις συλλόγων πανελληνίως) rapid test στις ομάδες προκειμένου να ξέρουν λίγες ώρες πριν την έναρξη των αγώνων, αν κάποιος αθλητής τους είναι θετικός ή όχι στον covid -19.
Η παραπάνω σκέψη είναι πάνω από κάθε λογική. Τούτη τη στιγμή, καλώς ή κακώς τα rapid test που έχει προς διάθεση το ελληνικό κράτος δεν επαρκούν για πολύ πιο σοβαρές περιπτώσεις και καταστάσεις. Για παράδειγμα, δεν υπάρχουν κινητές ομάδες του ΕΟΔΔΥ που κάνουν τέτοια τεστ στις περισσότερες τις πλατείες της Αθήνας, η οποία έχει μεγάλη διασπορά του ιού. Γι’ αυτό και μόνο, γίνονται έλεγχοι εκ περιτροπής σε περιοχές που δείχνουν να έχουν μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. Όπως για παράδειγμα, δεν υπάρχουν rapid test ούτε στο Κέντρο Υγείας Μεγάρων που εξυπηρετήσει δημότες της ευρύτερης περιοχής. Για να γίνει ακόμη πιο αντιληπτή η δυσκολία της διαδικασίας, δεν έχουν πραγματοποιηθεί rapid test σε καμία πλατεία των Μεγάρων ή της Νέας Περάμου ακόμη, με αποτέλεσμα κανείς να μην γνωρίζει πραγματικά πόσο πολύ έχει εκτεθεί η ευρύτερη περιοχή στον ιό…
Πως λοιπόν υπάρχει η απαίτηση να υπάρχουν rapid test σε όλα τα γήπεδα των επιβαρυμένων περιοχών; Είναι πάρα πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο, για να μην πω ουτοπικό. Είναι κάτι που δεν γίνεται καταρχάς πουθενά στην Ευρώπη, όπου οι κοινωνίες και τα κράτη είναι πολύ πιο οργανωμένα από το ελληνικό. Δεν γίνεται καν στην Γερμανία, η οποία κατά γενική ομολογία έχει αντιμετωπίσει με την διενέργεια εκατοντάδων χιλιάδων τεστ καλύτερα την επιδημία το προηγούμενο διάστημα.
Η μόνη ελπίδα που έχουν οι ερασιτεχνικές ομάδες, λοιπόν, είναι το φαινόμενο του δεύτερου κόμματος της πανδημίας να σταθεροποιηθεί και να εξασθενίσει. Δεν θέλουμε να φανούμε απαισιόδοξοι, αλλά μόνο έτσι θα καταφέρουν συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα. Οι ειδικοί πάντως δεν είναι αισιόδοξοι, γιατί ως γνωστόν όσο μπαίνουμε στον χειμώνα και δεν υπάρχει ασφαλές εμβόλιο ή μια ουσιαστική φαρμακευτική αντιμετώπιση, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να περιοριστεί ο ιός που έχει αλλάξει τις ζωές όλων μας… Και δεν θα πρέπει βέβαια να ξεχνάμε κι ένα πολύ σημαντικό πράγμα. Ο αθλητισμός είναι το δευτερεύον πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή πολλών. Το επαναλαμβάνω, το ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝ. Το πρώτο όλων είναι η υγεία μας…