Αμφιβολίες της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη διαχείριση των εκτάκτων επιχορηγήσεων για τις πλημμύρες
Οι πλημμύρες έφεραν την τραγωδία και την καταστροφή στην Νέα Πέραμο, όμως φέρνουν και κονδύλια και έργα ή και ευκαιρίες για ανάπλαση και αναδιαμόρφωση της εικόνας της πόλης. Ο Αντιδήμαρχος Νέας Περάμου Λ. Κοσμόπουλος έχει εκφράσει, ήδη την επόμενη ημέρα των πλημμυρών, την πρόθεσή του για γενικότερη αλλαγή της εικόνας της περιοχής, μετά την καταστροφή και η αλήθεια είναι ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες, οι επιχορηγήσεις από κράτος και περιφέρεια, «ανοίγουν την όρεξη» για νέα έργα στην περιοχή.
Επιχορήγηση 400.000 ευρώ για έκτακτες ανάγκες
[quote]«Πώς δικαιολογείται το ποσό;»[/quote]
Εντούτοις, εφόσον έρθουν τα υποσχόμενα κονδύλια, δεν έχει ανακοινωθεί συγκεκριμένο πλάνο, με το ποια έργα χρειάζεται η πληγείσα περιοχή, με ποιος στόχους. Αυτά εν αναμονεί, όπως αναφέρεται και από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Σταύρο Φωτίου.
Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου, εκτός από τον προϋπολογισμό, στα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης επικράτησαν αντιρρήσεις και παρεμβάσεις από την αντιπολίτευση. Καθώς ήταν από τις λίγες διαχρονικά φορές που το δημοτικό συμβούλιο δεν συνεκλήθη με μοναδικό θέμα τον προϋπολογισμό και το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων για το νέο έτος, ψηφίστηκαν και άλλα θέματα ανάμεσά τους και η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του 2017, με την εισαγωγή ποσού 400.000 ευρώ για τις έκτακτες ανάγκες των πλημμυροπαθών.
Αντιρρήσεις έφερε η αντιπολίτευση στην διαχείριση του ποσού για τους πλημμυροπαθείς. Το ποσό των 400.000 ευρώ εισήχθη ως κονδύλι στον προϋπολογισμό του δήμου μέσω της αναμόρφωσης που πρότεινε η διοίκηση. Η αντιπολίτευση κατηγορώντας για προβλήματα κατανομής, καθώς το ¼ του ποσού επιχορήγησης από το υπουργείο εσωτερικών για την κάλυψη των προβλημάτων που προκάλεσαν τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα προβλέπεται για συντήρηση εξοπλισμού μηχανημάτων.
Συγκεκριμένα, ο Θανάσης Δρένης τόνισε ότι «Τα χρήματα για τους πλημμυροπαθείς σε λογαριασμούς έπρεπε να διαχειριστούν από διαπαραταξιακή επιτροπή, γιατί αυτή η μυστικοπάθεια σε ένα τόσο σοβαρό θέμα;». Ο Γιάννης Μαρινάκης συμφώνησε επίσης ότι τίθεται θέμα για διαχείριση και κατανομή ποσού.
«Πόση διαφορά έχει αν τα χρήματα κατατίθενται στον α’ ή β’ λογαριασμό; απάντησε ο Γρ. Σταμούλης. Άλλωστε η διοίκηση διαχειρίζεται τόσα κονδύλια. Γίνεται θέμα για το ποιος θα διαχειριστεί τις 50.000 ευρώ; Δεν πρέπει να εγείρεται καμιά υποψία. Αν έχετε στοιχεία να πάτε στον εισαγγελέα. Είναι αδιανόητο».
Επιπλέον, από τον συνδυασμό «Τώρα», ο Παναγιώτης Μαργέτης ανέφερε ότι πληροφορήθηκε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία για πρόσληψη ατόμων με δίμηνες συμβάσεις λόγω φυσικών καταστροφών: «Το γεγονός ότι δεν έχει δημοσιοποιηθεί σημαίνει ότι γίνεται για εξυπηρέτηση ημετέρων» είπε χαρακτηριστικά, χωρίς να λάβει σαφή απάντηση.
Επί της διαδικασίας της συνεδρίασης, το κονδύλι των 400.000 ευρώ από το υπουργείο εσωτερικών, εισήλθε στα ταμεία του δήμου μετά από αναμόρφωση του προϋπολογισμού που καταψηφίσθηκε από την αντιπολίτευση. Ο Γ. Μπερδελής ρώτησε πού ακριβώς τα κατανέμει η διοίκηση τα χρήματα, πόσα μηχανήματα δούλεψαν και πώς δικαιολογείται το ποσό των 400.000 ευρώ.
«Τα αντιπλημμυρικά έργα θα πρέπει να ευχόμαστε να γίνονται, είπε χαρακτηριστικά. Κάποιοι θα εύχονταν να γίνονται προκειμένου τα κονδύλια για αυτά τα έργα να καλύψουν άλλα έργα που ήταν σε εκκρεμότητα στο Δήμο. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι από τις 400.000 το ¼ θα είναι συντήρηση εξοπλισμού μηχανημάτων.
Ο Γ. Μαρινάκης αντιπαρατέθηκε με τον Ι. Πολυχρόνη υποστηρίζοντας ότι είναι «ψευδές νούμερο για προϋπολογισμό. Αυτό είναι αναμόρφωση δεν είναι προϋπολογισμός, να προσέχετε τι λέτε».
Ο Ιερ. Πολυχρόνης ανέφερε «Αν ήταν απολογισμός θα ήταν συγκεκριμένο ποσό. Ως προϋπολογισμός είναι εκτίμηση. Δε χρειάζεται να εκνευρίζεστε αυτές τις άγιες μέρες, αναμόρφωση είναι ότι αναμορφώνουμε την πρόβλεψή μας για το μέλλον. Ότι δεν έχετε καταλάβει αυτούς τους βασικούς όρους εξηγεί γιατί είχατε φέρει το δήμο σε αυτήν την οικονομική κατάσταση».
Ο Ιερ. Πολυχρόνης συνέχισε «απορώ γιατί δε μελετήσατε την αναμόρφωση, θα βλέπατε ότι το έσοδο για τις δωρεές έχει συγκεκριμένη κωδικοποίηση με βάση τους κωδικούς του υπουργείου. Έτσι η δαπάνη καθορίζεται συγκεκριμένα από το υπουργείο για προμήθεια αναλώσιμων ειδών στους πλημμυροπαθείς.
Το κονδύλι για την καταστροφή έφτασε κοντά στα 3 εκατομμύρια. Μακάρι να μας δίνανε κι άλλα για να ανταποκριθούμε καλύτερα. Περνάει η ευαισθησία, περνάνε οι μέρες και ακόμα και αυτό κρίνετε ότι είναι στοιχείο να καταψηφίσετε. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις επιλογές του και για το πώς θα τον κρίνει ο λαός».
Ο Γ. Μαρινάκης καταψήφισε την αναμόρφωση αναφέροντας «να γίνεται τακτοποίηση στο τέλος του χρόνο αλλά ποσό 400.000 ευρώ, μου προκάλεσε εντύπωση και δεν υπάρχει τίποτε που να αφορά την ίδια την κοινωνία. Να σκεφτείτε κάτι διαφορετικό, βλέπουμε ακόμα πεσμένες μάντρες διαλυμένα σπίτια, το ποσό να κατανεμηθεί δίκαια στην Νέα Πέραμο. Δήλωσε την αντίθεσή του στον τρόπο κατανομής του ποσού και ότι εντυπωσιάστηκε αρνητικά από την τοποθέτηση του Ιερ. Πολυχρόνη.
Ο Δήμαρχος Γρ. Σταμούλης απάντησε ότι «δεν έχουν τελειώσει οι δουλειές συνεχίζονται, υπάρχουν ακόμα έκτακτες ανάγκες. Τα μηχανήματα συνεχίζουν και δουλεύουν για πολύ καιρό ακόμα και δεν ξέρουμε πόσο θα πάρει ακόμα. Δεν ψάχνουμε πού να ξοδέψουμε τα χρήματα».
Επί της ψηφοφορίας, οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης Γ. Μπερδελής, Π. Μαργέτης, Αντ. Χοροζάνης, Ιωάν. Μιχάλαρος, Μ. Λέλης, Γ. Κόττας καταψήφισαν την αναμόρφωση του προϋπολογισμού για εισαγωγή κονδυλίου 400.000 ευρώ.