ΠολιτικήΣημαντικότερα

“Μην περιμένει κανείς την ανάπτυξη”

Αγώνας διαρκείας κατά του βωξίτη

Μεγάλη συμμετοχή κόσμου στην ανοιχτή συζήτηση στο Δημαρχείο Μεγάρων

 

 

Ήταν μια συζήτηση που έγινε παρουσία αρκετών πολιτών, που γέμισαν το χώρο του Δημαρχείου Μεγάρων την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου, και προβληματίστηκαν για το μέλλον της Μεγαρίδας, καθώς και για τους τρόπους αντίδρασης και αποτροπής του ενδεχομένου δημιουργίας ορυχείων βωξίτη. Όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρ. Σταμούλης τις επόμενες ημέρες της συνεδρίασης, έγινε συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Σκουρλέτη και έπειτα, μετά τη ΔΕΘ, θα προγραμματιστεί συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Σημαντική ήταν η παρουσία και η τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη Δυτ. Αττικής Γιάννη Βασιλείου, που επεσήμανε την αντίθεσή του, όπως και η τοποθέτηση του εντεταλμένου συμβούλου σε θέματα αγροτικής ανάπτυξης, Περιφερειακού συμβούλου Αττικής, Περικλή Φαρμάκη, ο οποίος ανέφερε ότι ως αγροτική περιοχή, με ισχυρό ποσοστό στον τομέα πτηνοτροφίας, τα Μέγαρα πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούν αυτήν την πορεία, αποδεικνύοντας στους αρμόδιους ότι τα ορυχεία θα βλάψουν οικονομικά και το κράτος. Αντιπεριφερειάρχης και Περιφερειακός σύμβουλος δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν οποιοδήποτε θέμα αφορά εξορύξεις βωξίτη, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, που θα κληθεί να γνωμοδοτήσει σχετικά.

Τέθηκαν απόψεις εκπροσώπων φορέων και πολιτών και η συνέχεια της πορείας κατά των ορυχείων αναμένεται μεγάλη. Στη συζήτηση συμμετείχαν αρκετοί πολίτες, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων οι οποίοι ενημερώθηκαν αφενός για το σημείο στο οποίο βρίσκονται σήμερα οι εξελίξεις σχετικά με το θέμα των ερευνών στα Γεράνεια, και για το σχέδιο των αντιδράσεων που ανέφερε ο Δήμαρχος Γρηγόρης Σταμούλης σε συνεργασία με την διεπιστημονική ομάδα και την επιτροπή αγώνα.

Στη συγκέντρωση ακόμα, μίλησαν εκπρόσωποι αγωνιστικών φορέων περιβαλλοντικών ζητημάτων κομίζοντας τις εμπειρίες τους από ανάλογες κινητοποιήσεις. Ο Γιώργος Κόλλιας, εκπρόσωπος της Κίνησης για την προστασία της Γκιώνας και ο Ευθύμιος Σκαρίμπας Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικολογικών Οργανώσεων για την προστασία του Κορινθιακού «η Αλκυών» μίλησαν για την επιμονή που χρειάζεται σε αυτές τις περιπτώσεις και τους μεγάλους περιβαλλοντικούς κινδύνους που ελλοχεύουν από επενδυτικές δραστηριότητες.

 

[quote]«Αγώνας διαρκείας σε 3 άξονες»[/quote]

«Ο Δήμος ως εκπροσωπών τους πάντες έχει ξεκινήσει έναν μεγάλο αγώνα διαρκείας, δύσκολο και επίπονο, ανέφερε αρχικά ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρ. Σταμούλης. Δεν είναι μόνος. Έχει Επιτροπή Αγώνα, με δυναμικό Συντονιστικό Όργανο, σε αγαστή συνεργασία και κοινή δράση. Από κοινού θα σηκώσουμε το βάρος των κινητοποιήσεων. Έχουμε συμπαραστάτες το Δήμο Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγ. Θεοδώρων, με ψήφισμα συμπαράστασης με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τους βουλευτές που παρευρέθηκαν στις 3-8-2017, οι κ.κ. Πάντζας, Βλάχος, Μπούρας και η κ. Χριστοφιλοπούλου, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Βασιλείου. Η περιφερειάρχης κ. Δούρου δήλωσε ότι δεν μπορεί να παρευρίσκεται απόψε αλλά θα είναι συμπαραστάτης στον αγώνα μας».

Ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρ. Σταμούλης αναφερόμενος στο ιστορικό των μέχρι τώρα κινήσεων του δήμου, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο εξορύξεων βωξίτη στη Μεγαρίδα, ανέφερε ότι, αρχικά, στις 28 Ιουνίου, με εμπεριστατωμένη εισήγηση η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου γνωμοδότησε αρνητικά. Έπειτα, στις 12 Ιουλίου ελήφθη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Στις 2 Αυγούστου ελήφθη ομόφωνη απόφαση με ψήφισμα συμπαράστασης από τον Δήμο Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων-Περαχώρας και στις 3 Αυγούστου εγκρίθηκε ομόφωνα ψήφισμα όλων των φορέων, του Δημοτικού Συμβουλίου, των φορέων των Μεγάρων, του Δήμου Λουτρακίου, στη μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο, όπου ελήφθη απόφαση και για συγκρότηση Επιτροπή Αγώνα όλων των φορέων. Αμέσως μετά, συνέχισε ο Γρ. Σταμούλης, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και το ψήφισμα απεστάλησαν σε όμορους δήμους, στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στην Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.) στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α.), σε οκτώ αρμόδιους υπουργούς, στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, στον Πρωθυπουργό και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στις 14 Αυγούστου συγκροτήθηκε διεπιστημονική επιτροπή για να διερευνήσει τις επιπτώσεις και, επιπλέον, έγινε ενημέρωση των πολιτών για το θέμα με ενημερωτικά φυλλάδια που διανεμήθηκαν με τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΜ και στην έκθεση «Μεγάρων γη», όπου με μέριμνα της Επιτροπής Αγώνα διανεμήθηκαν φυλλάδια.

«Όλοι οι φορείς πρέπει να συγκαλέσετε Γενικές Συνελεύσεις για να ενημερωθούν τα μέλη των συλλόγων, πρότεινε ο Γρ. Σταμούλης, και να γίνει πολυπρόσωπη παρουσία στο περιφερειακό συμβούλιο όταν έλθει το θέμα. Να γίνει και παρέμβαση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής η οποία ετοιμάζει το φάκελο».

Ο Δήμαρχος Μεγαρέων περιέγραψε σε αδρές γραμμές την λογική των κινήσεων της διοίκησης του Δήμου:   «Κινούμεθα σε τρεις άξονες: στον επιστημονικό, τον δικαστικό και κυρίως στον πολιτικό. Θα εστιάσουμε στον πολιτικό άξονα. Το θέμα βρίσκεται σε πρωταρχικό στάδιο, με τη γνωμοδότηση για ερευνητικές γεωτρήσεις. Το πρόβλημα δεν είναι τώρα, διότι αν βρεθούν, είναι ζήτημα πού θα προχωρήσει η κατάσταση. Αυτό είναι το πρώτο στάδιο για δημιουργία ορυχείων. Πρώτα θα δοθεί η άδεια για διερευνητικές γεωτρήσεις και μετά άλλη μελέτη για δημιουργία ορυχείων. Στόχος μας να σταματήσει εδώ, στο πρώτο στάδιο, γιατί αν βρεθούν κοιτάσματα θα δημιουργηθούν ορυχεία».

«Αγώνας χαμένος είναι αυτός που δε δόθηκε και πάντα υπάρχει η πρώτη φορά. Μπορεί να είμαστε και σε ευνοϊκότερη θέση τώρα γιατί έχουμε απέναντι επιχειρηματία και όχι το κράτος. Σας καλώ σε εγρήγορση, κατέληξε ο Δήμαρχος Γρ. Σταμούλης, όλοι μαζί θα το αντιμετωπίσουμε το θέμα και ήρθε η ώρα να τον κερδίσουμε τον αγώνα».

 

 

«Μην ευελπιστεί κανείς ότι είναι μια επένδυση που μπορεί να αναπτύξει τοπική οικονομία»

 

Στη συνέχεια της συζήτησης, το λόγο πήρε ο Γιώργος Κόλλιας, εκπρόσωπος της Κίνησης για την προστασία της Γκιώνας και το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο που ανέφερε είναι ότι ο νόμος Φωκίδας είναι ο πιο φτωχός στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη χώρα αλλά ο πιο πλούσιος σε βωξίτη, θέλοντας να επισημάνει ότι τέτοιου είδους δραστηριότητες δεν αποφέρουν κανένα οικονομικό όφελος στις περιοχές όπου γίνονται, αλλά το αντίθετο τελικά συμβαίνει. Επιπλέον, αναφερόμενος στον νομικό κομμάτι, του μεταλλευτικού κώδικα, ανέφερε ότι κατισχύει των πάντων και δεν έχει αλλάξει εδώ και δεκαετίες.

Ακούγοντας τον Γ. Κόλλια και τα όσα γλαφυρά περιέγραψε για την κατάσταση στην περιοχή του ο Δήμαρχος Μεγαρέων συμπέρανε ότι «πρώτος και κυρίαρχος άξονας του αγώνα μας θα είναι ο πολιτικός. Μην ελπίζει κάνεις σε ανάπτυξη. Μην ευελπιστεί κανείς ότι είναι μια επένδυση που μπορεί να αναπτύξει τοπική οικονομία».

Ο δεύτερος εκπρόσωπος φορέα άλλης περιοχής, ο Ευθύμιος Σκαρίμπας Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικολογικών Οργανώσεων για την προστασία του Κορινθιακού «η Αλκυών» έκανε λόγο για βίαιες καταστάσεις, που προέκυψαν μετά τις αντιδράσεις κατοίκων.

«Η Ελλάδα είναι υπανάπτυκτη χώρα στην εξόρυξη. Δεν υπάρχει κανένα κρατικό όργανο για έλεγχο. Πριν από δυο τρεις μήνες άρχισαν κάποιοι να μας ακούν από τη σημερινή κυβέρνηση.  Η φτώχεια και η εξαθλίωση μας οδηγεί στο να ακούμε σε κάθε έναν που μας τάξει και τάζουν λίγες δουλειές, που τις παίρνουν αμέσως πίσω. Είναι πολιτικά και προσωπικά ανήθικο οποίος υπογράψει άδειες για δραστηριότητες που δεν μπορούν να ελεγχθούν, με τεράστιο περιβαλλοντικό κόστος. Το πιο κοστοβόρο κομμάτι είναι η προστασία του περιβάλλοντος, στο κάθε έργο. Όταν έχουν ψόφια κοινωνία δεν τους νοιάζει η υγεία δεν προστατεύουν το περιβάλλον».

 

[quote]Γ. Βασιλείου: «Δεν θέλουμε ανάπτυξη «μπάτε, σκύλοι, αλέστε»[/quote]

Εκφράζοντας την αντίθεσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτ. Αττικής Γιάννης Βασιλείου, επεσήμανε ότι θα καταψηφίσει όταν το θέμα της γνωμοδότησης τεθεί στο περιφερειακό συμβούλιο Αττικής, καθώς «ο στόχος μας είναι κοινός για όλους τους πολίτες της δυτικής Αττικής». «Έχουμε ευρύτερη συσπείρωση γύρω από ένα αίτημα που μας ενώνει όλους. Πράγματι η χώρα έχει ανάγκη παραγωγικής ανασυγκρότησης, όλοι την θέλουμε. Πράγματι η χώρα έχει ανάγκη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεργίας. Επιλέξαμε όμως την ανάπτυξη «μπάτε, σκύλοι, αλέστε». Η ανάπτυξη τύπου «καταστρέφω τα πάντα» δεν νοείται να συνεχιστεί και το 2017.

Εμείς σαν περιφερειακή αυτοδιοίκηση έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θα το κάνει σε χωροθετημένη περιοχή. Έχουμε ένα όραμα για τη δυτική Αττική θέλουμε να την αναπτύξουμε τουριστικά να αναδείξουμε τον πολιτισμό της και την ιστορία της και θα φέρει και θέσεις εργασίας. Ορειβατικά μονοπάτια πίστωση με 200.000 ευρώ για να δώσουμε τέτοια διάσταση».

Επίσης, αντιτιθέμενος ο περιφερειακός σύμβουλος Ταξιάρχης Φαρμάκης τόνισε ότι πρέπει να τίθεται ως αφετηρία η ταυτότητα μιας περιοχής: «Που είμαστε και που πάμε. Στην περιοχή αυτή, είναι μεγάλη η πτηνοτροφεία η αλιεία, τα προϊόντα ΠΟΠ όπως το φιστίκι, υπάρχει και προοπτική ανάπτυξης. Η περιοχή όμως μετά από γεωτρήσεις για βωξίτη θα οδηγηθεί σε οικονομική καταστροφή.  Θα υπάρξουν επιδράσεις στο έδαφος, στην υγεία, παντού.

Από την εμπειρία που υπάρχει το μόνο που φοβούνται είναι οι κοινωνικές αντιστάσεις, της τοπικής κοινωνίας».

Γιάννης Μιχάλαρος: Αγωνιστικό κάλεσμα

Παίρνοντας το λόγο ο Γιάννης Μιχάλαρος, ανέφερε: «Με αγωνιστικό πνεύμα, το συντονιστικό όργανο φορέων και δημοτικών παρατάξεων χαιρετίζει την βροντερή παρουσία των μελών.Ταυτόχρονα καλούμε τα μέλη των φορέων του συντονιστικού οργάνου να συγκαλέσουν άμεσα γενική συνέλευση των μελών τους για ενημέρωση. Να διαχύσουν την πληροφόρηση σε κάθε πολίτη της κοινωνίας μας και όχι μόνο. Να δώσουμε εξωστρεφή προσανατολισμό προς κάθε κατεύθυνση. Οι εξελίξεις προδιαγράφονται δυσοίωνες.

Άπαντες οι πολίτες που κατοικούν στην Μεγαρίδα πρέπει να γίνουν γνώστες για ότι συμβεί εάν γίνει εξόρυξη  Βωξίτη. Σύμφωνα με γνωμοδοτήσεις ειδικών επιστημονικών οργανώσεων θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στον αέρα, στην υγεία, στα ύδατα , στα προϊόντα μας , στην περιουσία μας. Η ενδιαφερόμενη εταιρία εξόρυξης θα προσπαθεί να καλύπτει την νομιμότητα των ενεργειών της.

Ως επιτροπή δηλώνουμε την ανάγκη άμεσης κ δυνατής νομικής κάλυψης, ευθύνη που βαρύνει την Δημοτική Αρχή. Καλούμε κάθε πολίτη να στηρίξει με την φυσική του παρουσία την όποια μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας αποφασιστεί. Μόνο αυτή, η φοβιστική παρουσία του Μεγαρικού λαού θα τους δώσει να καταλάβουν ότι δεν έχουν το δικαίωμα να καταστρέψουν το σήμερα κ το αύριο των παιδιών μας. Δικαιούμεθα ως πολίτες μιας δημοκρατικής χώρας, μια ανάπτυξη που να μη θέτει σε κίνδυνο το σήμερα και το αύριο της μελλοντικής γενιάς. Δικαιούμεθα να εισακουστούμε σαν τοπική κοινωνία. Δικαιούμεθα να συμπλεύσουν στις τοπικές αποφάσεις.

Από την πλευρά μας έχουμε έτοιμες ολοκληρωμένες και επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις ανάπτυξης. Η στήριξη των αναπτυξιακών προτάσεων και ουσιαστικών επενδύσεων θα έχει επωφελέστερες για την ελληνική οικονομία εισπράξεις από τα έσοδα που θα εισπράξει από μια μεταλλευτική επιχείρηση.

Ο αγώνας μας είναι πολλαπλώς δυσκολότερος από τους αγώνες των συμπολιτών μας κατά του πετροχημικού του 1973 της Ρεβυθούσας και των αγωγών φυσικού αερίου. Και τούτο διότι το ιδιωτικό συμφέρον της εταιρίας εξόρυξης θα εγκαλεί το κράτος διαρκώς για την τήρηση της νομιμότητας των δικαιωμάτων της και των συμφερόντων της.

Η εταιρία «ΔΙΣΤΟΜΟΣ Α.Ε.»  έχει καταθέσει σύμφωνα με πληροφορίες στο χρηματιστήριο τίτλους  παραχώρησης της περιοχής των 50,000 στρεμμάτων και έχει αντλήσει κεφάλαια αξίας 300.000.000 ευρώ. Δηλαδή παρουσιάζει την περιοχή σαν παραχωρημένη από το 1935 σε αυτήν. Αντιλαμβάνεστε ότι ο αγώνας θα είναι δύσκολος και λυσσαλέος».

Το λόγο έπειτα πήραν και οι δημοτικοί σύμβουλοι Ιερόθεος Πολυχρόνης, Κλεάνθης Βαρελάς, ο τοπικός σύμβουλος Δημήτρης Βόρδος, και άλλοι πολίτες και εκπρόσωποι φορέων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατάληψη στο Λύκειο Ν. Περάμου

Aleka Stamatiadi

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων

Aleka Stamatiadi

Δεν εξελέγη Συμπαραστάτης του Δημότη και στον Δήμο Ασπροπύργου