Θέσεις

Οι αλλαγές με το πέρασμα του χρόνου

 

gkinissteliossm

Γράφει ο Στέλιος Γκίνης

 

Κυλάνε όλα όπως ένα ποτάμι. Συνεχώς δηλαδή αλλάζουν όλα και ΤΙΠΟΤΑ δε μένει σταθερό. Τα σοφά αυτά λόγια τα είπε ο Ηράκλειτος ο αρχαίος πρόγονός μας, με τρεις μόνο λέξεις. «Τα πάντα ρει», δηλαδή όλα κυλάνε.

Είναι λοιπόν βέβαιο, ότι το σήμερα δεν είναι ίδιο με το χθες, γιατί όλα άλλαξαν κι εμείς μεγαλώσαμε κατά μια μέρα. Κάθε επτά χρόνια φαίνονται στους ανθρώπους οι αλλαγές.

Η φθορά με το πέρασμα του χρόνου σε όλους και σε όλα είναι αναπόφευκτη, αλλά μπορούμε να την καθυστερήσουμε, να την κάνουμε δηλαδή πιο αργή.

Η συντήρηση είναι το μυστικό για να αντιμετωπίσουμε τη φθορά του χρόνου, δηλαδή με την προγραμματισμένη προσπάθεια επιβράδυνσης της φθοράς. Μπορούμε πράγματι να ελαττώσουμε το ρυθμό της φθοράς με τη συντήρηση, αλλά όχι να τη μηδενίσουμε.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των αλλαγών, που προκαλεί το πέρασμα του χρόνου, είναι ο ίδιος ο εαυτός μας. Αρκεί να δούμε μια παλιά φωτογραφία μας και να κοιταχτούμε στον καθρέφτη. Στις παλιές μου φωτογραφίες για παράδειγμα ,βλέπω πως είχα μαλλιά ωραία, ενώ στον καθρέφτη μου, μια ωραία… φαλάκρα.

Με τη ΣΩΣΤΗ διατροφή και την άθληση, όπως το περπάτημα, μπορούμε να καθυστερήσουμε τον ερχομό των γηρατειών. Με τα φτιασιδώματα και τις χειρουργικές αισθητικές επεμβάσεις, δεν μπορούμε να νικήσουμε τα γεράματα. Ο γέρος όσο και να στολίζεται, είναι βέβαιο ότι στην ανηφοριά και στις σκάλες… γνωρίζεται, γιατί λαχανιάζει. Μια ηλικιωμένη, όπως λέει μια παροιμία, «όσο και αν φτιασιδωθεί δεν γίνεται κοπέλα, ούτε κι ένας γάιδαρος δε γίνεται άλογο άμα φορέσει… σέλα»!

Τώρα μας έκανες την καρδιά περιβόλι, θα μου πείτε όσες και όσοι έχετε τα χρονάκια σας ! Όμως, αυτή είναι η αλήθεια και είναι πικρή .Η αλήθεια πρέπει να λέγεται και να γράφεται , γιατί

Το αληθινό είναι χρήσιμο και όχι το ευχάριστο. Η κάθε ηλικία  έχει τις χαρές της. Σημασία πάντως δεν έχουν οι εξωτερικές ρυτίδες, αλλά οι εσωτερικές, που προκαλούν κατάθλιψη και επιταχύνουν τις φθορές του χρόνου. Το ίδιο και το άγχος που τις συνοδεύουν .

Με την ΤΕΧΝΗ οι άνθρωποι νίκησαν το χρόνο, καθώς και με τις πράξεις τους. Με την αισιοδοξία και την πίστη μας στις διαχρονικές αξίες μπορούμε να εμποδίσουμε τις εσωτερικές ρυτίδες και να έχουμε εσωτερική γαλήνη.

Τα έργα ΟΛΑ των ανθρώπων είναι φτιαγμένα από φθαρτά υλικά, εκτός από τα πνευματικά, όπως είναι η μουσική , η λογοτεχνία κ.τ.λ και πρέπει να τα συντηρούμε, αλλιώς θα καταστραφούν.

Κάθε έργο κοστίζει και είναι σαν να πετάμε τα λεφτά μας, άμα δεν το συντηρήσουμε. Αυτό όμως το τελευταίο θα πρέπει να το καταλάβουν καλά οι αρμόδιοι. Τις μικρές λακκούβες στους δρόμους, για παράδειγμα, πρέπει να τις καλύπτουν το γρηγορότερο, γιατί όσο τις αφήνουν, μεγαλώνουν σε έκταση και σε βάθος. Μεγαλώνουν επίσης και οι φθορές στα τροχοφόρα, που πέφτουν μέσα στις μεγάλες και βαθιές λακκούβες.

Δυστυχώς, εκτός από τις φθορές από το πέρασμα του χρόνου, φθορές προκαλούν σε διάφορα έργα κάποιοι «έξυπνοι» και ψυχικά διαταραγμένοι. Είναι μια πράξη αχαρακτήριστη, γιατί γίνεται από άτομα με κόμπλεξ ή κακία, που τους αρέσει να κάνουν κακό. Δεν είναι θέμα ηλικίας η κακία ,γιατί γεράζουν και οι κακοί, αλλά όχι η κακία τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“Λιμάνι στα Μέγαρα, να καθορίσουμε εμείς την τύχη μας”

Aleka Stamatiadi

Τα Μέγαρα στα χρόνια του βασιλιά Όθωνα

Aleka Stamatiadi

Η ημιμάθεια και η βλακεία καταστρέφει τα δάση