Πολιτική

Ολόκληρη η ομιλία Λογοδοσίας του Γ. Μαρινάκη

Αγαπητοί φίλες και φίλοι

Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη, η χώρα μας βρίσκεται στη δύνη της χειρότερης οικονομικής κρίσης που γνώρισε ευρωπαϊκή χώρα τα τελευταία 50 χρόνια. Η ανεργία καλπάζει, τα χρήματα έρχονται με το σταγονόμετρο και οι κρατικές χρηματοδοτήσεις έχουν περικοπεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 60%.

Το πείραμα του Καλλικράτη, έριξε πάνω στις διοικήσεις το μπαλάκι, τις υποχρέωσε να βγάλουν το φίδι από την τρύπα και να λειτουργήσουν από μηδενική βάση το νέο θεσμό. Οι δύο πόλεις μας ενώθηκαν στην πράξη, χωρίς να υπάρχει προετοιμασία και η ένωση πραγματοποιήθηκε στο πιο εχθρικό οικονομικό περιβάλλον.

Σε αυτό το κλίμα θα μπορούσαμε να παίξουμε το παιχνίδι του λαϊκισμού, θα μπορούσαμε να κινδυνολογούμε, θα μπορούσαμε να σηκώσουμε την αντιμνημονιακή σημαία,  να κατηγορούμε την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση, το μνημόνιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αποφύγουμε να εργαστούμε, για να αποφύγουμε να δουλέψουμε για το καλό του τόπου και των παιδιών μας.

Δεν ακολουθήσαμε αυτό το δρόμο. Επιλέξαμε το ρεαλισμό, τον αγώνα, με σχέδιο, σκληρή δουλειά από όλους μας, καταφέραμε να βρισκόμαστε σήμερα εδώ μπροστά σας και μπορούμε να μιλάμε για το έργο μας, μπορούμε να μιλάμε με αποτελέσματα, μπορούμε να σας κοιτάμε στα μάτια και να ανταποδίδουμε την εμπιστοσύνη σας, μπορούμε να λέμε:

Το υποσχεθήκαμε… το κάναμε πράξη.

Φίλες και φίλοι,

Σήμερα με την ευκαιρία που μου δίνεται, θα προσπαθήσω να περιγράψω συνοπτικά το τι συνέβη στο δήμο μας την τελευταία τριετία, σε ποια κατάσταση παραλάβαμε τις δύο πόλεις και τι παραδίδουμε  σήμερα σε όλους τους τομείς.

Δώσαμε προτεραιότητα στην κοινωνία, επενδύσαμε στην κοινωνία και τις Κοινωνικές Δομές, υποστηρίζουμε ότι δεν μπορεί η κοινωνία να αναπτυχθεί, δεν μπορεί ένας τόπος να πάει μπροστά εάν τα στρώματα του πληθυσμού που ήταν πιο ευάλωτα στην κρίση δεν έβρισκαν συμπαράσταση στο δήμο. Δεν μπορεί καμία κοινωνία να αναπτυχθεί εάν διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός εάν υπάρχουν τεράστιες κοινωνικές ανισότητες

Δώσαμε προτεραιότητα στις υποδομές. Παλέψαμε και καταφέραμε να χρηματοδοτηθούν έργα υποδομής, έργα ουσίας που βγάζουν το δήμο από την απομόνωση, ενισχύουν το προφίλ του δήμου, θέτουν τις βάσεις για δημιουργία θέσεων εργασίας και για ανάπτυξη

Δώσαμε προτεραιότητα στον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό και την Παιδεία, γνωρίζοντας πως οι κοινωνίες επιβιώνουν και προοδεύουν μόνο όταν λειτουργούν για όλους αυτές οι αναγκαίες αξίες, όταν τα παιδιά μας έχουν στέρεες βάσεις για να αναπτύξουν πάνω τους όλα τους τα ταλέντα

Δώσαμε προτεραιότητα στην διαφάνεια, την ορθή διαχείριση και καταφέραμε όχι απλά να λειτουργούμε το δήμο, την ώρα που πολλοί δήμοι βρίσκονται σε καθεστώς χρεοκοπίας, αλλά ελαφρύναμε το δήμο από το μεγαλύτερο κομμάτι του χρέους που τον έσφιγγε  και πριόνιζε το μέλλον και την αυτονομία του.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Όταν αναλάβαμε τη διοίκηση του ενοποιημένου δήμου, παραλάβαμε ένα συνολικό χρέος που άγγιζε τα 70.000.000 ευρώ (25.000.000 ο δήμος και 45.000.000 η ΔΕΥΑΜ)

Οι κρατικές χρηματοδοτήσεις προς το δήμο αυτή την τριετία μειώθηκαν κατά 60%,

Η δυνατότητα να πραγματοποιούμε έργα από πόρους του δήμου (ΣΑΤΑ) μειώθηκε κατά 53%

Η μεταφορά των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φυλής κοστίζει στον ενιαίο δήμο ποσό που αγγίζει τα 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως

Σε αυτό το δυσμενέστατο κλίμα, οργανώσαμε τις υπηρεσίες του δήμου, αξιοποιήσαμε την τεράστια περιουσία του δήμου,

Καταθέσαμε σχέδιο και προτάσεις και κατορθώσαμε να μπούμε στην πρώτη θέση της λίστας χρηματοδότησης των δήμων και λάβαμε το ποσό των 12.000.000 ευρώ και ήδη ξεπληρώνουμε οφειλές του δήμου προς τρίτους, που είχαν συσσωρευτεί  από το 2003. Σε αυτή την επιχορήγηση προσθέσαμε ακόμη 3 εκατομμύρια ευρώ από ίδια έσοδα του δήμου και δίνουμε μια σημαντική ανάσα στην τοπική οικονομία.

Διαπραγματευθήκαμε με την ΕΥΔΑΠ για τη μείωση του χρέους,

προτείναμε στην κεντρική διοίκηση το σχέδιό μας και καταφέραμε να λάβουμε χρηματοδότηση, και αποπληρώσαμε το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό του χρέους μας, λαμβάνοντας επιχορήγηση ύψους 23.000.000 ευρώ. Παράλληλα προχωρήσαμε σε άσκηση αγωγής κατά της ΕΥΔΑΠ ζητώντας να μας επιστραφεί το ποσό των 6.500.000 ευρώ συν τους τόκους για την τιμολόγηση νερού στην χρονική περίοδο 1999-2007, όταν ο δήμος πλήρωνε το νερό στην ΕΥΔΑΠ με τιμή τιμολογίου κρουνού, αντί τιμολογίου ενίσχυσης ΟΤΑ.

Αγωνιστήκαμε, καταθέσαμε προτάσεις, ολοκληρωμένες μελέτες και σήμερα πραγματοποιούνται στο δήμο μας έργα ύψους 70.000.000 ευρώ και είμαστε ο πρώτος δήμος σε απορροφητικότητα στην Αττική, όπως επίσημα ανακοίνωσε η Περιφέρεια Αττικής, και από τους πρώτους στη λίστα της απορροφητικότητας κονδυλίων ΕΣΠΑ σε ολόκληρη την Ελλάδα

Η συνετή διοίκηση, η διαφάνεια και η μείωση της σπατάλης, είχαν σαν αποτέλεσμα ο δήμος μας να έχει καθαρό χρέος μόλις 4.200.000 ευρώ, γεγονός που καθιστά το δήμο μας βιώσιμο και αυτάρκη.

Υποδομές

 Η Ανάπτυξη των πόλεων, είναι πολυσύνθετο έργο και απαιτεί την ταυτόχρονη ισόρροπη ενίσχυση πολλών επιμέρους παραγόντων. Βασική συνισταμένη της Ανάπτυξης είναι οι υποδομές. Η ενίσχυση των υποδομών αποτέλεσε προτεραιότητα της διοίκησης και τα θεμέλια πάνω στα οποία οικοδομούμε την προοπτική του δήμου μας.

[quote]

Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Μεγάρων

«Το έργο των έργων»

[/quote]

Μετά από πολλές δεκαετίες η πόλη των Μεγάρων απέκτησε  Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, «το έργο των έργων», με το οποίο τίθενται οι βάσεις για την πολύπλευρη ανάπτυξη του δήμου.

Μεγάλες αναξιοποίητες περιοχές του δήμου, παύουν να αποτελούν τόπο για βυρσοδεψεία, πτηνοτροφεία και αποθήκες.

Παρέχεται οικοδομησιμότητα σε 26.500 στρέμματα και συγκεκριμένα η περιοχή της Βαρέας με σεβασμό στο περιβάλλον και σε συνδυασμό με τις ήδη τουριστικά ανεπτυγμένες περιοχές της Πάχης και της Νέας Περάμου αποτελεί πλέον το μοχλό που θα δώσει ώθηση στην τουριστική και όχι μόνο, ανάπτυξη του δήμου μας.

Κατασκευή Δικτύου Αποχέτευσης Νέας Περάμου

Λίγες διοικήσεις βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να υλοποιούν τόσο σημαντικά έργα όπως η κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης που πραγματοποιείται στη Νέα Πέραμο. Το έργο προϋπολογισμού ύψους 14.000.000 ευρώ, χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ, βρίσκεται στο τέλος της κατασκευής του και με την ολοκλήρωσή του η πόλη αποκτά δίκτυο αποχέτευσης και βιολογικό καθαρισμό με σημαντικά οφέλη τόσο στο περιβάλλον όσο και στην οικονομία των νοικοκυριών.

Επέκταση Δικτύου Αποχέτευσης Μεγάρων-Φάση Β

Τον Δεκέμβρη του 2013 εγκρίθηκε, στις 8 Μαρτίου του 2014 δημοπρατήθηκε, κηρύχθηκε ανάδοχος και μπαίνει στη φάση υλοποίησης μετά την υπογραφή της σύμβασης τη Δευτέρα 18/8/2014,  το έργο της επέκτασης του δικτύου ακαθάρτων της πόλης των Μεγάρων, έργο ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ. Ο οικιστικός ιστός της πόλης αποκτά στο σύνολό του αποχετευτικό δίκτυο και υλοποιείται ακόμη  μία  δέσμευσή μας για την προστασία του περιβάλλοντος και την οικονομική ελάφρυνση των δημοτών.

Αντικατάσταση Δικτύου Ύδρευσης Μεγάρων

Μετά από δεκαετίες αναμονής, η διοίκηση σχεδίασε και υλοποιεί το μεγαλύτερο έργο υποδομής που έγινε στην πόλη των Μεγάρων, πρ/σμού 18 εκατομμυρίων ευρώ χρηματοδοτούμενο σε ποσοστό 100% από το ΕΣΠΑ.

Το παλαιό δίκτυο ύδρευσης αντικαθίσταται σήμερα από ένα υπερσύγχρονο και απόλυτα ασφαλές δίκτυο. Το παλαιό δίκτυο αποτελούσε αιτία οικονομικής αιμορραγίας για το δήμο με τις διαρκείς φθορές και διαρροές, αλλά κυρίως  πηγή αμφιβόλου  ποιότητας  πόσιμου νερού και εστία κινδύνων για τη δημόσια υγεία, καθώς  είναι κατασκευασμένο σε ένα μεγάλο μέρος από αμιαντοσωλήνες.

[quote]Η διοίκηση μας διασφάλισε την ποιότητα του πόσιμου νερού, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους δημότες.[/quote]

Σύστημα ελέγχου πίεσης και διαρροών του δικτύου ύδρευσης

Επίσης μπήκε σε φάση υλοποίησης το έργο εγκατάστασης συστημάτων ελέγχου στο δίκτυο ύδρευσης για τον εντοπισμό των διαρροών.

Το σύστημα «παρακολουθεί» το δίκτυο ύδρευσης και αυξομειώνει την πίεση ανάλογα με τη ζήτηση, με επακόλουθο την αντίστοιχη μείωση των απωλειών και τον περιορισμό των ζημιών στο δίκτυο. Και αυτό το έργο είναι χρηματοδοτούμενο, πρ/σμού 1.00.000 ευρώ,  με μηδενικό κόστος για τους δημότες.

Υδροδότηση νέων περιοχών του Δήμου

Στα τέλη του 2013 εγκρίθηκε η μελέτη για την κατασκευή του τροφοδοτικού αγωγού ύδρευσης της Κινέττας και το έργο έχει ήδη αξιολογηθεί θετικά από το ΕΠΠΕΡΑΑ σε σχετική πρόσκληση για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Παράλληλα ολοκληρώθηκε η κατασκευή του δικτύου ύδρευσης στον οικισμό Σκαλιστήρη.

Επίσης την Πέμπτη 27/3/2014 εγκρίθηκε από το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ  η επέκταση  υδροδότησης  στην Αγία Τριάδα, Ήρεμο Κύμα, Πέραμα,  Βλυχάδα, Κουμίνδρι και το Κανδήλι και αναμένεται η έκδοση της αντίστοιχης ΚΥΑ μετά από νομοθετική ρύθμιση που περνάει αυτές τις μέρες από τη Βουλή ώστε να υλοποιηθεί η σύνδεση των παραπάνω οικισμών με την ΕΥΔΑΠ.

Κόμβος Νέας Περάμου

Προτεραιότητα για την πόλης της Νέας Περάμου αποτέλεσε η ολοκλήρωση του κόμβου που συνδέει την Παλαιά Εθνική με τη Νέα Εθνική οδό. Η ολοκλήρωση της ισόπεδης διάβασης στο Νεράκι με την ταυτόχρονη απαγόρευση διέλευσης βαρέων οχημάτων από το κέντρο της πόλης, έλυσε οριστικά ένα επικίνδυνο πρόβλημα που αντιμετώπιζε η πόλη και συνέβαλε στην ασφάλεια και την εύρυθμη λειτουργία του κέντρου της Νέας Περάμου.

 ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ

Παιδεία-Αθλητισμός-Πολιτισμός

[quote]Τα παιδιά αποτελούν το μέλλον κάθε κοινωνίας, φροντίσαμε να έχουν, από άποψη υποδομών, το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στη ζωή τους.[/quote]

Νέο νηπιαγωγείο στην πόλη των Μεγάρων

Η κατασκευή του νέου νηπιαγωγείου, δίπλα στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Μεγάρων, καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες της κοινωνίας και συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των νηπιαγωγείων της πόλης, προσφέροντας ιδανικές συνθήκες για την εκκίνηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας των παιδιών,.  Ξεπεράσαμε τα εμπόδια που κρατούσαν καθηλωμένο το έργο και το νηπιαγωγείο εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2013.

Νέο σχολείο στον Αϊ Γιάννη

Το 2012 η Διοίκηση παρέδωσε στην πόλη το νέο κτήριο όπου ήδη λειτουργεί το 6ο Δημοτικό Σχολείο.  Σε μία εποχή που σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα κλείνουν, ο δήμος Μεγαρέων κατάφερε να βρει χρήματα, μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και να ολοκληρώσει την κατασκευή ενός υπερσύγχρονου σχολικού κτηρίου

Κατασκευή δύο νέων σχολικών κτηρίων σε Μέγαρα και Νέα Πέραμο

Οι ενέργειες και ο σχεδιασμός της διοίκησης για τις σχολικές υποδομές δεν ολοκληρώνεται και ήδη έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ  για την κατασκευή δύο νέων σχολικών κτηρίων που θα στεγάσουν το 3ο Γυμνάσιο Μεγάρων και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Περάμου στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα. Με τα νέα σχολικά κτήρια  δίνεται λύση στα προβλήματα που αντιμετώπιζε η εκπαιδευτική κοινότητα από τις ελλιπείς υποδομές. Στο 2ο Δημοτικό Σχολείο στον Άγιο Παντελεήμονα θα κατασκευαστεί το νέο νηπιαγωγείο και πολυχώρος- αίθουσα πολλαπλών χρήσεων.

Αθλητισμός-Πολιτισμός

Κατά τη διάρκεια της τριετίας βελτιώσαμε τις αθλητικές υποδομές πιστεύοντας ακράδαντα ότι ο μαζικός αθλητισμός συμβάλει στην θωράκιση της υγείας των πολιτών και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Νέο κλειστό γυμναστήριο/ Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 

Οι βάσεις για την κατασκευή του νέου κλειστού γυμναστηρίου/ αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, νοτίως της Οδού Βυζαντίου μπήκαν το 2005 επί Δημαρχίας Χρυσόστομου Σύρκου. Στη συνέχεια, το έργο τοποθετήθηκε… στο συρτάρι, και η ολοκλήρωσή του έμοιαζε αδύνατη. Η διοίκηση δεν αποδέχθηκε την παρακμή, προχώρησε ταχύτατα τις διαδικασίες, εξασφάλισε χρηματοδότηση και παρέδωσε στους δημότες και τις ομάδες της πόλης, ένα κλειστό γυμναστήριο με υπερσύγχρονες προδιαγραφές. Και   ένα χώρο για να φιλοξενούνται πολιτιστικές δραστηριότητες και σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα.

Ανακαίνιση κλειστού γυμναστηρίου Νέας Περάμου

Το κλειστό γυμναστήριο της Νέας Περάμου είχε αφεθεί στην εγκατάλειψη. Η διοίκηση επικέντρωσε τις προσπάθειές της, στην ανακαίνιση του κλειστού και παρέδωσε στην κοινωνία της Νέας Περάμου ένα ουσιαστικά καινούριο γήπεδο. Το «καινούριο» κλειστό γυμναστήριο, ειδικά με την τοποθέτηση του παρκέ, ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες των πολιτών και των αθλητικών σωματείων της Νέας Περάμου.

Έργα ανακαίνισης Δημοτικού Σταδίου Μεγάρων

Εικόνα εγκατάλειψης, αδιαφορίας και απαξίωσης εμφάνιζε τον Ιανουάριο του 2011 και το Δημοτικό Στάδιο Μεγάρων,

Σήμερα το Στάδιο είναι πλήρως ανακαινισμένο και αποτελεί το επίκεντρο των αθλητικών δραστηριοτήτων του δήμου μας. Το Στάδιο «Μεγαρέων Ολυμπιονικών», αποτελεί ένα Στάδιο αξιώσεων για φιλοξενία σημαντικών αγώνων και διοργανώσεων.

Βοηθητικό γήπεδο στο Στάδιο Μεγάρων

Η συντήρηση του κεντρικού Σταδίου των Μεγάρων απαιτούσε την κατασκευή βοηθητικού γηπέδου για τις προπονήσεις των ποδοσφαιρικών ομάδων και για να καλύπτει τις ανάγκες του προγράμματος Μαζικού Αθλητισμού των δημοτών των Μεγάρων και Νέας Περάμου. Το βοηθητικό γήπεδο είναι σήμερα πραγματικότητα και. η κατασκευή του γηπέδου συνοδεύθηκε από την συνολική ανάπλαση της περιοχής.

Νέο γηπεδάκι στο Μελί

Ακόμα ένας πνεύμονας αθλητισμού δημιουργήθηκε στον οικισμό «Μελί». Το μικρό γηπεδάκι είναι πραγματικότητα και αποτελεί μια προσωπική δέσμευση στα παιδιά του οικισμού που το ήθελαν τόσο πολύ. το γεγονός μάλιστα ότι κατασκευάστηκε μετά τις εκλογές του Μαΐου, αποδεικνύει την ευαισθησία μας απέναντι στο μέλλον της κοινωνίας μας.  

Νέο κλειστό Γυμναστήριο

Σήμερα, τρία χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων της η διοίκηση, κατάφερε να κατασκευάσει και να ανακαινίσει πλήρως τις υφιστάμενες αθλητικές υποδομές του δήμου.

Το όραμά μας για τον αθλητισμό της πόλης δεν περιορίστηκε σε συμβατικές λύσεις. Έχει ήδη εγκριθεί η χρηματοδότηση για το νέο κλειστό γυμναστήριο του δήμου

Το νέο κλειστό Γυμναστήριο, προϋπολογισμού 2,8 εκατομμυρίων ευρώ, 2500 θέσεων, υπερσύγχρονων προδιαγραφών καλύπτει τις υψηλότερες απαιτήσεις σε όλα τα επίπεδα του επαγγελματικού αθλητισμού.

Ανακαίνιση Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Περάμου

Την Κυριακή 11/5/2014  παραδώσαμε στους πολίτες της Νέας Περάμου  πλήρως ανακαινισμένο και υπερσύγχρονο το πολιτιστικό κέντρο, με όλες τις απαραίτητες υποδομές. Το νέο Πολιτιστικό Κέντρο μπορεί να φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου, αναβαθμίζει τις πολιτιστικές δράσεις του δήμου και καλύπτει μία πάγια ανάγκη για της πόλης της  Νέας Περάμου.

Σύγχρονη Δημοτική Βιβλιοθήκη στη Νέα Πέραμο

 Η άμεση πρόσβαση στην πληροφορία, η πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές αποτελεί αναγκαιότητα της εποχής μας. Στην ανακαινισμένη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Νέας Περάμου, οι δημότες έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν δωρεάν ηλεκτρονικούς υπολογιστές με δωρεάν σύνδεση στο διαδίκτυο. Ταυτόχρονα η νέα Δημοτική Βιβλιοθήκη διαθέτει μεγάλο αριθμό βιβλίων που μπορούν να δανειστούν οι δημότες.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι υποδομές μιας πόλης κατασκευάζονται για την ανάπτυξη και την προοπτική του δήμου και των πολιτών. Η ανάπτυξη των κοινωνιών δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εάν διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός και η κοινωνική συνοχή. Η διοίκηση αντιμετωπίζοντας την σφοδρή οικονομική κρίση κατεύθυνε τις ενέργειές της στην δημιουργία υποδομών για την προστασία, την ενίσχυση και την αξιοπρέπεια των πιο αδύναμων μελών της κοινωνίας,

Ανέγερση Δημοτικού Γηροκομείου

Η ολοκλήρωση της κατασκευής της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων,  ανταποδίδει τον σεβασμό, την εμπιστοσύνη και την αναγνώριση που αξίζει στους απόμαχους της ζωής. Το μοναδικό Δημοτικό Γηροκομείο στη Δυτική Αττική,  έχει δυναμικότητα 41 κλινών και στην πλήρη λειτουργία του θα απασχολεί 23 εργαζόμενους.

Ενισχύοντας την Κοινωνική Συνοχή

Από την στιγμή που τα δραματικά αποτελέσματα της κρίσης χτύπησαν την πόρτα του δήμου και πολλοί συμπολίτες μας βρέθηκαν σε δεινή οικονομική θέση, η διοίκηση του δήμου προχώρησε στη θεσμοθέτηση και λειτουργία Κοινωνικών Δομών όπου με τις ενέργειες και τις δράσεις τους προσφέρουν ανακούφιση στους πληγέντες από την κρίση συμπολίτες μας.

Κοινωνικό Παντοπωλείο στη Νέα Πέραμο

Τον Οκτώβριο του 2013 εγκαινιάστηκε στην περιοχή του Άγιου Παντελεήμονα στη Νέα Πέραμο το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου, το οποίο ξεκίνησε με την παροχή τροφίμων σε 75 οικογένειες.

Κοινωνικό Φαρμακείο

Οι περικοπές στις υπηρεσίες υγείας, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που πλήττει τα νοικοκυριά στερεί από πολλούς συμπολίτες μας ακόμη και τα βασικά φάρμακα για την αντιμετώπιση των ασθενειών. Ο δήμος Μεγαρέων ίδρυσε και λειτουργεί  Κοινωνικό Φαρμακείοστα Μέγαρα.

Κοινωνικά Ιατρεία

Στο πλαίσιο της προστασίας των πολιτών του δήμου η διοίκηση, ίδρυσε και λειτουργεί Κοινωνικά Ιατρεία, στο ΚΑΠΗ Μαγάρων, στην Πάχη, στο ΚΑΠΗ του Άγιου Παντελεήμονα και στα ΚΑΠΗ  Νέας Περάμου και Κινέττας.

Ταυτόχρονα μετά από προσωπική πρωτοβουλία  και σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Κοντό συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί ιδιαίτερος κωδικός για τα φάρμακα που συνταγογραφούνται στα ΚΑΠΗ και τα δημοτικά ιατρεία του δήμου, ώστε οι γιατροί που συνταγογραφούν να μην επιβαρύνουν το προσωπικό τους πλαφόν. Η απόφαση συνέβαλε στη συνταγογράφηση των φαρμάκων χωρίς ταλαιπωρία για τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η εξασφάλιση χρηματοδότησης για την κατασκευή Πολυδύναμου  Ιατρείου στη Νέα Πέραμο, πρ/σμού 1.950.000 ευρώ.

Κοινωνικό Φροντιστήριο

Ο δήμος Μεγαρέων, δίνοντας προτεραιότητα στις υποδομές για τη νέα γενιά δεν μπορούσε να αποδεχθεί να υπάρχουν παιδιά χωρίς επιπλέον βοήθεια, χωρίς τα εφόδια για να αντιμετωπίσουν από την ίδια αφετηρία τις απαιτήσεις της ζωής και να μειώσει τις ανισότητες που δημιουργεί η κρίση. Η διοίκηση του δήμου εφάρμοσε προγράμματα παροχής σχολικών ειδών σε όλα τα παιδιά που έχουν ανάγκη και κυρίως ίδρυσε και λειτουργεί το Κοινωνικό Φροντιστήριο.

Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Στήριξης

Η αυξημένη ανεργία, οι ανατροπές που προκάλεσε η οικονομική κρίση, επέδρασαν αρνητικά στην ψυχολογία δημιουργώντας αισθήματα ανασφάλειας. Με την ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Ψυχοκοινωνικής Στήριξης η διοίκηση στήριξε τους συμπολίτες μας που νιώθουν την ανάγκη να αναζητήσουν τη βοήθεια της συγκεκριμένης δομής.

Κανένα σπίτι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα

Οι κοινωνικές δομές που λειτουργεί ο δήμος Μεγαρέων επέτρεψαν στις δημοτικές Υπηρεσίες να οργανώσουν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και να ανταπεξέλθουν στις γραφειοκρατικές διαδικασίες ώστε να μην μείνει κανένα σπίτι στο δήμο Μεγαρέων χωρίς ρεύμα. Με μία απλή αίτηση οι δικαιούχοι αποκατέστησαν την ηλεκτροδότηση στα σπίτια τους και συνέχισαν να απολαμβάνουν ένα από τα βασικά αγαθά του σύγχρονου πολιτισμού.

Διανομή Τροφίμων

Με την στήριξη των  παραγωγών και πωλητών λαϊκής αγοράς, ο δήμος Μεγαρέων  προχώρησε στη δωρεάν διανομή κηπευτικών και άλλων ειδών διατροφής λαϊκής αγοράς σε άπορους δημότες με διανομές σε Μέγαρα και Νέα Πέραμο.

Ταυτόχρονα ο δήμος Μεγαρέων  εντάχθηκε το 2013 στο δίκτυο δήμων, οι οποίοι διαχειρίζονται και διανέμουν δωρεάν τρόφιμα μέσα από πρόγραμμα της Ε.Ε. και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Τον Δεκέμβριο 2013 και Ιανουάριο 2014 περισσότερες από 400 οικογένειες επωφελήθηκαν των συγκεκριμένων προγραμμάτων.

Με πρωτοβουλία για άλλη μια φορά του συνεργάτη, φίλου, του Ευεργέτη των Μεγάρων κ. Νίκου Στρατουδάκη δημιουργήθηκε χώρος εντός του Δημαρχείου Μεγάρων από τον οποίο θα διανέμονταν τρόφιμα σε άπορες οικογένειες. Δυστυχώς η πρωτοβουλία αυτή δεν άρεσε στη νεοεκλεγείσα διοίκηση, η οποία το θεώρησε ως προεκλογική ενέργεια και έτσι ο αγαπητός Νίκος απέσυρε την θεάρεστη αυτή πρωτοβουλία του.

 Διανομή προϊόντων χωρίς μεσάζοντες

Επίσης με πρωτοβουλία της διοίκησης του δήμου, λειτούργησε για πρώτη φορά στα Μέγαρα, η διάθεση αγροτικών προϊόντων «χωρίς μεσάζοντες».

[quote]Στο χέρι της νέας διοίκησης είναι να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το έργο μας. Εμείς ως πιστοί θεματοφύλακες θα είμαστε εδώ, να το στηρίξουμε και να το υποστηρίξουμε για το καλό του τόπου μας για το μέλλον των παιδιών μας.[/quote]

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Η προστασία του Περιβάλλοντος αποτελεί ζήτημα πρωταρχικής σημασίας για τη διοίκηση. Η προστασία του Περιβάλλοντος δεν αποτελεί μόνο υποχρέωση και καθήκον προς τις επόμενες γενιές, αλλά ταυτόχρονα συμβάλλει αποφασιστικά στην βελτίωση της εικόνας του δήμου και προσφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Οριστικό λουκέτο στο ΧΥΤΑ Μεγάρων

Από το καλοκαίρι του 2011, ο ΧΥΤΑ Μεγάρων σφραγίστηκε τα απορρίμματα του δήμου μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ Φυλής και ήδη έχουν εγκριθεί οι μελέτες για την αποκατάσταση της χωματερής και τη μετατροπή της σε χώρο πρασίνου..

Εργοστάσιο Διαχείρισης Κοπριάς

Το σχέδιο για τη λειτουργία του εργοστασίου κοπριάς αποτελούσε εδώ και δεκαετίες τη μοναδική ουσιαστική λύση για τα περιβαλλοντικά ζητήματα της περιοχής. Η διοίκηση υλοποίησε το νέο σχέδιο και σήμερα το εργοστάσιο λειτουργεί. Πέρα από το τεράστιο όφελος από τη λειτουργία του εργοστασίου για το περιβάλλον της περιοχής μας, η ΔΕΜ, ως αποτέλεσμα της σύμβασης με την εταιρεία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο, προσθέτει στα ταμεία της ετησίως το ποσό των 100.000 ευρώ.

Διαχείριση Λυματολάσπης

Η διαχείριση της λυματολάσπης- κατάλοιπα βιολογικού καθαρισμού αποτελούσε μία διαδικασία που πρόσβαλε την περιοχή και δημιουργούσε σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα. Η διοίκηση του δήμου, με τεράστιο οικονομικό κόστος που άγγιξε τις 450.000 ευρώ επέλεξε την προστασία του περιβάλλοντος από την πρόσκαιρη οικονομική επιβάρυνση και η λυματολάσπη μεταφέρεται σε εξειδικευμένα εργοστάσια διαχείρισης. Η διοίκηση σε συνεργασία με την εταιρεία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο κοπριάς, προχώρησε στις διαδικασίες λειτουργίας μονάδας επεξεργασίας της λυματολάσπης με τεράστιο οικονομικό όφελος για το Δήμο.

Αντιπλημμυρικά έργα

Η προστασία της περιοχής μας από το ενδεχόμενο πλημμύρων ήδη συντελείται με την ολοκλήρωση αντιπλημμυρικών έργων στα ρέματα της περιοχής. Ο δήμος Μεγαρέων ολοκλήρωσε και παρέδωσε τις μελέτες στην Περιφέρεια Αττικής, η οποία λόγω αρμοδιότητας πρόκειται να υλοποιήσει το έργο.

Εξοικονόμηση ενέργειας

Οι περιβαλλοντικές δράσεις της διοίκησης του δήμου επεκτάθηκαν και στον τομέα εξοικονόμησης ενέργειας. Ήδη εφαρμόζεται πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στα δημοτικά κτίρια, βιοκλιματικές αναβαθμίσεις δημόσιων ανοικτών χώρων του δήμου Μεγαρέων, και μεταξύ άλλων έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την κατασκευή «πράσινων δωμάτων» στο δημοτικό κατάστημα Νέας Περάμου και στο 5ο Δημοτικό σχολείο Μεγάρων.

Ανάπλαση Καλλωπισμός Άλσους Θεόγνιδος

Με σειρά ουσιαστικών παρεμβάσεων, η διοίκηση άλλαξε την εικόνα στο νότιο τμήμα του άλσους Θεόγνιδος στα Πευκάκια. Το θεατράκι ανακαινίστηκε,  και πλέον η περιοχή αποτελεί πόλο έλξης, περιπάτου για τους Δημότες αλλά ταυτόχρονα αποτελεί ακόμη ένα χώρο για πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Νέοι χώροι πρασίνου στα Μέγαρα

Η διοίκηση κατά τη διάρκεια της τριετίας, επέλεξε να μην επενδύσει σε τσιμέντο αλλά αντίθετα ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την ποιοτική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος με στοχευμένες δράσεις καλλωπισμού της πόλης και με οάσεις πρασίνου.

 Ανακαίνιση-Δημιουργία Παιδικών Χαρών  σε Μέγαρα και Νέα Πέραμο

Εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση και προχωρήσαμε στην ανάπλαση –ανακαίνιση 5 παιδικών χαρών του δήμου μας και στην κατασκευή νέων. Στη Νέα Πέραμο ουσιαστικά διαμορφώθηκε μία καινούρια Παιδική Χαρά, με υπερδιπλάσιο ωφέλιμο χώρο, με ασφαλή όργανα για τα παιδιά. Μια νέα Παιδική Χαρά δημιουργήθηκε στο κέντρο της πόλης των Μεγάρων. Σήμερα που μιλάμε, έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση της παιδικής χαράς n1 της Νέας Περάμου στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής και η  έναρξη των εργασιών είναι θέμα χρόνου. Η ένταξη αυτή εγκρίθηκε ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο την Πέμπτη 27/3/2014.

Τουριστική Ανάπτυξη

Βασική προτεραιότητα της διοίκησης, αποτελεί η τουριστική ανάπτυξη και η αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου του δήμου μας.

Ενίσχυση Επιχειρηματικότητας

Αξιοποιήσαμε τις δυνατότητες ώστε να διαμορφωθούν ιδανικές συνθήκες για την περεταίρω ανάπτυξη των τουριστικών επιχειρήσεων του δήμου μας. Με σεβασμό στο περιβάλλον και τους πολίτες στηρίξαμε τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που στοχεύουν στην βελτίωση του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος

Η τουριστική ανάπτυξη του δήμου προσφέρει εργασία σε δεκάδες –κυρίως νέα παιδιά του δήμου μας- και συμβάλλει στην τοπική οικονομία.

Κατασκευή παραλιακού πεζοδρόμου στη Σχολή Πυροβολικού στη Νέα Πέραμο

Νιώθω υπερήφανος γιατί μετά από δεκαετίες αδράνειας, η διοίκηση του δήμου εξασφάλισε την έγγραφη συναίνεση του ΥΠΕΘΑ για τη διάνοιξη του πεζόδρομου νοτίως της Σχολής Πυροβολικού.

Η διάνοιξη παραλιακού πεζοδρόμου, πλάτους 4ρων μέτρων, συμβάλει στην ασφάλεια των μαθητών που κινούνται προς και από το Γυμνάσιο/Λύκειο της πόλης και αναβαθμίζει σημαντικά την περιοχή. Η Νέας Πέραμος ενοποιείται, διαμορφώνεται ενιαίο παραλιακό μέτωπο, και αποκτούν ιδιαίτερη σημασία για την ανάπτυξη της πόλης, τα έργα που έχει προγραμματίσει ο δήμος για την ανάπλαση της παραθαλάσσιας ζώνης στις περιοχές  Ακρογιάλι και Λουτρόπυργο.

[quote]Η Βαρέα βγήκε από την απομόνωση[/quote]

Η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού, οι δυνατότητες που προσφέρει το εγκεκριμένο Σχέδιο Πόλης, οι πεντακάθαρες παραλίες μας, αλλά κυρίως η βούληση της διοίκησης του δήμου για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου, έδωσαν πνοή στη Βαρέα. Ήδη από το περασμένο καλοκαίρι η περιοχή αποτέλεσε μία νέα ποιοτική διέξοδο προς την θάλασσα τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες του δήμου.

Υδατοδρόμιο

Το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Μεγαρέων ενέκρινε πρόταση για τη δημιουργία υδατοδρομίου στην θαλάσσια περιοχή του Αγίου Νικολάου. Η διοίκηση επεξεργάστηκε τις δυνατότητες και την προοπτική και η δημιουργία υδατοδρομίου, μοναδικού στην Αττική, θα βάλει και επίσημα το δήμο μας στον τουριστικό χάρτη της χώρας και θα προσθέσει εκατοντάδες επισκέπτες στις πόλεις και τα καταστήματα του δήμου. Στο χέρι της νέας διοίκησης είναι να το υλοποιήσει.

Δημιουργία Πάρκου Αναρρίχησης

Η διοίκηση  αξιοποίησε το ιδανικό φυσικό περιβάλλον του δήμου μας και προχώρησε  στην δημιουργία Αναρριχητικού Πάρκου σε περιοχή του όρους Πατέρας, με στόχο την μετατροπή του δήμου μας σε επίκεντρο των αναρριχητικών δραστηριοτήτων της Αττικής και όχι μόνο. Τέτοιες  ήπιες δράσεις με σεβασμό στον φυσικό πλούτο της περιοχής διαμορφώνουν μία νέα δυναμική προσέλκυσης επισκεπτών.

Νέο Παραγωγικό Μοντέλο

Η διοίκηση του δήμου αναγκασμένη να λειτουργεί σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, ύφεσης και περικοπών δεν υποστήριξε την άποψη ότι η «κρίση είναι ευκαιρία»,

όμως δεν αρνήθηκε ότι από την κρίση μπορεί να προκύψουν ευκαιρίες.

Στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση προώθησε, στήριξε πρωτοβουλίες και συνεργάστηκε με φορείς, έφερε σε επαφή τους τοπικούς παραγωγούς με μεγάλες αγορές όπως η Ρωσική ή η Αγορά της Κίνας.  Ο δήμος στάθηκε αρωγός στις προσπάθειες για να ανατρέψουμε την εσωστρέφεια, να θέσουμε τις βάσεις για μία νέα οικονομία, μία νέα παραγωγική δομή που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής.

Προσέλκυση Τουριστών

Στο ίδιο πλαίσιο, η διοίκηση του δήμου στόχευσε στην Ρωσική -και όχι μόνο- αγορά και με οργανωμένο σχέδιο παρουσίασε  τις εξαιρετικές φυσικές ομορφιές της περιοχής μας, την μακραίωνη ιστορία και ανέδειξε τις τουριστικές δυνατότητες της περιοχής. Οι εκπληκτικές παραλίες, το φυσικό περιβάλλον, η αρχαιολογική κληρονομιά και κυρίως η βυζαντινή μας παράδοση, τα μοναστήρια, οι εκκλησίες μας, τα ξωκλήσια, η διατήρηση της παράδοσης, μπορούν και επιβάλλεται να μπουν στον τουριστικό χάρτη να προσκαλέσουν, και να ανταποκριθούν στις υψηλότερες τουριστικές απαιτήσεις. Πρωταρχικός στόχος η ενίσχυση των υποδομών για την προσέλκυση  προσκυνηματικού και εκκλησιαστικού τουρισμού, ενός είδους τουρισμού που παραμένει ανεκμετάλλευτος. Το συνεδριακό κέντρο που κατασκευάζεται στη Μονή Αγίας Παρασκευής Μαζίου, με φορέα υλοποίησης από εδώ και στο εξής το δήμο Μεγαρέων, αποτελεί ουσιαστική προοπτική για την ανάπτυξη του εκκλησιαστικού τουρισμού σε υψηλό επίπεδο και αποτελεί μια σημαντική επιτυχία της διοίκησης μας.

Επίλογος

Υλοποιήσαμε τις δεσμεύσεις και πορευθήκαμε καθόλη τη διάρκεια της θητείας μας  με σχέδιο και όραμα για τον δήμο μας. Σήμερα παραδίδουμε ένα δήμο οικονομικά αυτάρκη και έτοιμο να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας μας. κατορθώσαμε να αλλάξουμε τη φυσιογνωμία το με πολύ σημαντικά έργα υποδομής και όχι έργα βιτρίνας.

Στο χέρι της νέας διοίκησης είναι να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το έργο μας. Εμείς ως πιστοί θεματοφύλακες θα είμαστε εδώ, να το στηρίξουμε και να το υποστηρίξουμε για το καλό του τόπου μας για το μέλλον των παιδιών μας.

Σας ευχαριστώ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αθωώθηκε ο Σταύρος Φωτίου

Οι σημερινές Ειδήσεις σε Τίτλους

Διορθώσεις στο υπό έγκριση ΓΠΣ