“Η αλλαγή ξεκινάει από τον καθένα μας ξεχωριστά”
Οι πολύ άσχημες συνθήκες και τα έκτακτα φαινόμενα που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια στον πλανήτη και επηρεάζουν σημαντικά και τον τόπο μας, μας προβληματίζουν για τον τρόπο ζωής μας και για το πώς η κατανάλωση, οι καθημερινές μας συνήθειες, επιβαρύνουν το περιβάλλον.
Καθημερινά και συχνά χωρίς να το καταλαβαίνουμε χρησιμοποιούμε, αγοράζουμε, καταναλώνουμε, σπαταλάμε και πετάμε πίσω στο περιβάλλον πολύτιμους φυσικούς πόρους, για απλές κινήσεις, όπως το να ντυθούμε, να κάνουμε τις καθημερινές φροντίδες για το δέρμα, και ούτω καθεξής.
Η λύση στην σπατάλη πολύτιμων πόρων είναι η σωστή χρήση προσεγμένων προϊόντων, καθημερινής φροντίδας, όπως καλλυντικών και ρούχων, κατασκευασμένων με ηθική-ρούχων που κατασκευάστηκαν χωρίς ανισότητες στην εργασία, χωρίς να είναι συνέπεια εκμετάλλευσης ανθρώπων και περιβάλλοντος.
Όλα αυτά, με εξαιρετικές -μία προς μία- επιλογές προϊόντων, με πολύ χαμογελαστή εξυπηρέτηση και θετική ενέργεια, ήρθαν στο κέντρο της πόλης, στο κατάστημα της Ζωής Παπαλευθέρη, στην οδό Γεωργίου Σπ. Μπερδελή 1, δίπλα απ’ το ιατρείο του συζύγου της Ελ. Παπαλευθέρη, στην εκκλησία Αγίας Παρασκευής. Ο χώρος δημιουργεί πραγματικά θετική αύρα και οι μυρωδιές των προϊόντων προκαλούν να τα δοκιμάσεις.
Για την φιλοσοφία του καταστήματος “ZAC”, μας μίλησε η κ. Ζωή Παπαλευθέρη.
“Το ZAC, γεννήθηκε ύστερα από παρατήρηση και έντονο προβληματισμό του σήμερα. Συγκεκριμένα, τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουν παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα ως αποτέλεσμα της αύξησης της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας, η ετήσια εξαφάνιση χιλιάδων ειδών ζωής και η κακοποίησή τους αλλά και οι έντονες κοινωνικές συγκρούσεις, αποτέλεσαν κίνητρο και έκαναν έντονη την θέλησή μας να συμβάλουμε ενεργά στην προώθηση ενός νέου βιώσιμου τρόπου ζωής. Επενδύσαμε σε πλήρως ανακυκλώσιμα και ηθικά με στόχο το μηδενικό αποτύπωμα στο περιβάλλον, βάζοντας σε πρώτη θέση την επιβίωση του πλανήτη και κατ’ επέκταση όλων μας.
Ανακυκλώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον ύλες χρησιμοποιήθηκαν ακόμη και για την κατασκευή και διακόσμηση του καταστήματός μας.
Ο όρος του «ηθικού εμπορίου» απευθύνεται στην εξασφάλιση προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων κατά την πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή κάθε προϊόντος. Οι εργαζόμενοι των πιστοποιημένων εταιριών, όπως οι συνεργάτες μας, διασφαλίζουν ένα φιλικό περιβάλλον εργασίας που σέβεται και δειχνεί κατανόηση απέναντι στον -συνάνθρωπο- υπάλληλό του. Εκτός όμως από την ανθρώπινη εκμετάλλευση, είναι φανερή η ύπαρξη κρίσης στο περιβάλλον εξαιτίας των ανθρώπινων ενεργειών.
Στόχος μας ήταν η εύρεση εταιριών των οποίων τα προϊόντα είναι βιοδιασπώμενα, οργανικά, δεν οδηγούν στην εξάντληση των πηγών ενέργειας, αποφεύγουν την χρήση πρώτων υλών που προέρχονται από ζώα και χρησιμοποιούν ανακυκλώσιμες / επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες.
Επίσης κατά την παραγωγή τους, δεν αποβάλλονται στην ατμόσφαιρα τοξικές και επιβλαβείς ουσίες.
Σήμερα, μεγαλύτερο πλήγμα αποτελούν οι fast fashion βιομηχανίες, όπου με μοναδικό γνώμονα το κέρδος εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενούς τους, με ακραία φαινόμενα την εμφάνιση καταναγκαστικής και παιδικής εργασίας, πρόβλημα στο οποίο απαντά η Ηθική Μόδα. Είναι ακόμη πολλές οι εταιρίες που στρέφονται στη διάκριση των εργαζομένων τους, με βάση το φύλο, την καταγωγή, την ηλικία και διάφορες ακόμη κοινωνικοπολιτικές πτυχές που τους διαφοροποιούν. Συγκεκριμένα, ο σεβασμός απέναντι στους υπαλλήλους είναι είτε επιλεκτικός είτε ανύπαρκτος, μετατρέποντάς τους σε θύματα υπερεργασίας, με ανεπαρκή για την διαβίωσή τους αμοιβή και κακοποίησης -κυρίως- της ψυχικής υγείας.
Ωστόσο, η δικαιοσύνη δεν πρέπει να υφίσταται μόνο στον ανθρώπινο παράγοντα. Οι περισσότερες παραγωγικές μονάδες αγνοούν την ανάγκη για ένδειξη σεβασμού και προστασίας του οικοσυστήματός μας. Υδροβιότοποι αλλάζουν και η υδάτινη ζωή κινδυνεύει εξαιτίας της υπερκατανάλωσης του «εικονικού νερού» για την παραγωγή προϊόντων, ζώα χρησιμοποιούνται σε πειράματα και γίνονται πηγή πρώτης ύλης μετά από σειρά βάναυσων ενεργειών και τέλος ο πλανήτης μας έχει κατακληστεί από νέους υπεραιωνόβιους πλαστικούς «κατοίκους» που αποτελούν εμπόδιο στην ισορροπημένη λειτουργία της αλυσίδας.
Κατά την έρευνά μας για φιλικά προς το περιβάλλον και ηθικά προϊόντα, διαπιστώσαμε πως πρόκειται για είδη σχεδιασμένα με μεγάλη διάρκεια ζωής λόγω της αξεπέραστης ποιότητάς τους. Για παράδειγμα το βιολογικό βαμβάκι, το μπαμπού, η κάνναβη και το λινάρι, διευκολύνουν τη δερματική αναπνοή, δεν προκαλούν κνησμούς και αλλεργίες, είναι θερμορυθμιστικά, απορροφούν τον ιδρώτα, είναι πιο μαλακά γιατί δεν έχουν χλωριωθεί και δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον.
Επίσης, στα συστατικά των οικολογικών καλλυντικών δεν περιέχονται χημικά και επιλέγονται βάση της βιοαποικοδομησιμότητάς τους για την προστασία του περιβάλλοντος˙ με παράλληλη συνέπεια τη διασφάληση της αντοχής τους σε εξωτερικούς παράγοντες (όπως το νερό), την διατήρηση του μεγαλύτερου μέρους του προϊόντος στην επιφάνεια που χρησιμοποιείται και καθίστανται φιλικά για όλα τα είδη δέρματος.
Η αλλαγή ξεκινάει από τον καθένα μας ξεχωριστά.
Προβληματιζόμενοι λοιπόν ως καταναλωτές, τόσο για την οικολογική καταστροφή όσο και για την διατήρηση επικίνδυνων συμπεριφορών, αντίθετων της ισότητας και ισονομίας, αποφασίσαμε να συμβάλλουμε ενεργά στην εξάλειψη αυτών των φαινομένων για την δημιουργία μιας ιδανικότερης αυριανής κοινωνίας”.