Προεκλογική συγκέντρωση πραγματοποίησαν οι υποψήφιοι βουλευτές με το ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτική Αττική
Με φόντο την υπολειτουργία του Κέντρου Υγείας Μεγάρων
ρεπορτάζ: Μάριος Ρεντίφης
Προεκλογική ομιλία διοργάνωση η τοπική οργάνωση του κόμματος τη Δευτέρα στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Θέογνις», με κεντρικό ομιλητή τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Σταμάτη Βαρδαρό.
Στην ομιλία του, επιχείρησε να περάσει τις πάγιες θέσεις του Σύριζα σχετικά με τα μνημόνια και την πολιτική που ακολούθησαν, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε έργα που έγιναν τα τελευταία 4 χρόνια: «Ζούμε ένα ιστορικό παράδοξο εδώ και 4 χρόνια. Μια κυβέρνηση που προχωρά, συγκρούεται, αλλάζει τα δεδομένα και ενισχύει την καθημερινότητα των πολιτών έχοντας το μιντιακό σύστημα απέναντι της, ολοκληρώνει το μνημόνιο το καλοκαίρι του ’18 και εξαντλεί τετραετία. Από την πρώτη στιγμή λέγαμε ότι η πατρότητα του μνημονίου δεν ήταν δική μας, και ότι η κοινωνία δεν τα άντεχε. Αυτό για το οποίο δεν μπορούν να μας κατηγορήσουν είναι ότι είμαστε ίδιοι. Το ’15 πήραμε μια πτωχευμένη χώρα υπό διάλυση, και καταφέραμε να το αναστρέψουμε».
Ο κ. Βαρδαρός μίλησε για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, ένας βασικός όπως τον χαρακτήρισε αναπτυξιακός παράγοντας για την κυβέρνηση Σύριζα, για την βελτίωση της κοινωνικής ασφάλισης και της υγείας, τις υλικοτεχνικές παρεμβάσεις που έγιναν στα νοσοκομεία, φέρνοντας ως παράδειγμα το Θριάσιο, ενώ ανέφερε ότι για τα επόμενα 4 χρόνια προβλέπονται 10.000 προσλήψεις συνολικά στον τομέα της υγείας.
Φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στο μείζον θέμα της υπολειτουργίας του Κέντρου Υγείας Μεγάρων, που πλέον λειτουργεί μόνο Δευτέρα με Παρασκευή από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι: «Είχαμε την ταυτόχρονη αποχώρηση πέντε ιατρών από το δυναμικό του Κέντρου Υγείας, δύο με αποχωρήσεις, ένας με συνταξιοδότηση και ένας με παραίτηση, άλλοι δύο με αναρρωτικές άδειες, η μία είναι πραγματική έχει ελεγχθεί, και συν αυτό είχαμε μία άρνηση υποστήριξη της εφημερίας απ’ τους γιατρούς των γύρω δομών. Με δεδομένο ότι έχουμε μία διαδικασία προκήρυξης στον αέρα, ευελπιστούμε ότι θα έχουμε από εκεί ανταπόκριση, και περιμένοντας να δούμε τι θα γίνει με το κομμάτι των αναρρωτικών αδειών, τελειώνουν αυτές οι άδειες, συν την προσπάθεια που γίνεται να ενισχύσουμε και με συμπληρωματικό τρόπο απ’ την εφημερία του θριασίου τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας. Το Θριάσιο εφημερεύει 7-8 μέρες το μήνα, είναι ανά 4 ημέρες η εφημερίας του, εάν μπορέσουμε να γλιτώσουμε αυτές τις εφημερίες να τις καλύπτει το θριάσιο, έχουμε ένα πλάνο για να βάλουμε μπροστά την εφημερία του Κέντρου Υγείας για τις υπόλοιπες ημέρες. Παράλληλα έχει γίνει και μέσα στην εβδομάδα θα έχουμε μια πιο έντονη παρουσία του ΕΚΑΒ στην περιοχή, αυτό είναι πολύ σημαντικό νομίζω, και βέβαια υπάρχει και μια ιστορία για να μην την κρύβουμε κάτω από το χαλάκι, με τα περιστατικά που συνέβησαν και έχουν δημιουργήσει μια αίσθηση ανασφάλειας στους γιατρούς. Είμαστε σε μια διαδικασία συνεννόησης με την αστυνομία, δυστυχώς δεν μπορούμε να έχουμε άμεσα αποτελέσματα από διαγωνιστική διαδικασία για τη φύλαξη του Κέντρου Υγείας τις βραδινές ώρες και το τρίτο βήμα έχει να κάνει με συνδρομή ιδιωτών γιατρών, είναι μια αναγκαστική επιλογή, την έχουμε εξετάσει ξανά στο παρελθόν αλλά δεν είχαμε ανταπόκριση. Θα επανέλθουμε τώρα βελτιώνοντας λίγο και τους όρους που δίνουμε ώστε να ξαναμπεί το Κέντρο Υγείας σε κανονική εφημερία τουλάχιστον σε μια συμπληρωματική βάση με το θριάσιο νοσοκομείο. Δεν έγινε σκόπιμα και σίγουρα δεν θα πω ότι αυτή θα μπορούσε να είναι μια εικόνα από το μέλλον των δημόσιων δομών».
Άμεση ήταν η παρέμβαση του υποψήφιου βουλευτή Βασίλη Χατζόπουλου, ο οποίος απαίτησε άμεση λύση του προβλήματος: «Πρέπει να πάρουμε γενναίες αποφάσεις. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Λειτουργεί ως ένα μικρό νοσοκομείο, έχει σώσει εκατοντάδες ζωές, με ένα σπουδαίο έργο από τους γιατρούς, νοσηλευτές. Νομίζω πρέπει να πάρουμε αποφάσεις άμεσες. Να ξεφύγουμε από τον αναχρονιστικό νόμο το ότι 10-15 μέρες πριν τις εκλογές σταματούν οι μεταθέσεις, δεν υπάρχουν αποσπάσεις, δηλαδή η χώρα, η κυβέρνηση, δεν έχει συνέχεια; Πρέπει απαραίτητα να λυθεί αυτό το θέμα. Ο φόβος, η ανασφάλεια των πολιτών είναι μεγάλος. Δεν σας κρύβω ότι εγώ προσωπικά εδώ και μία εβδομάδα έχω αναστείλει τις περισσότερες δραστηριότητες μου όσον αφορά την προεκλογική μου δράση, για να ασχοληθώ μόνο με αυτό. Το θεωρώ αδιανόητο να υπάρχουν κλειστές πόρτες. Εμείς που κάναμε ένα σπουδαίο έργο στην υγεία. Άμεσα πρέπει να υπάρξει κινητή ιατρική μονάδα, να υπάρχουν δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και επιτέλους να ισχύσει ο ηθικός άγραφος νόμος ο οποίο είναι ισχυρότερος του γραπτού, να λειτουργήσουν αποσπάσεις. Πρέπει να το δούμε εκτενέστερα το θέμα. Να τελειώσει αυτή η ανασφάλεια και ο φόβος που καλύπτει τη μεγαρική κοινωνία».
«Προφανώς πρόκειται για μία προσωρινή κατάσταση» απάντησε ο κ. Βαρδαρός, συμπληρώνοντας: «Μάλιστα δεν ανέφερα καθόλου τους περιορισμούς που έχουμε στις υπηρεσιακές μεταβολές σε προεκλογική περίοδο. Δεν μπορούμε να μετακινήσουμε γιατρό από τη μία περιοχή στην άλλη. Μπορεί να γίνει μόνο άτυπα, και μόνο με τη θέληση του. Δεν υπάρχει η θέληση αυτή τη στιγμή από γιατρούς των γύρω δομών, μετά και τα περιστατικά που έχουν προηγηθεί, αλλά είναι και λίγο “καλομαθημένοι” οι γιατροί στο Ε.Σ.Υ. στο κομμάτι των εφημεριών, γιατί είναι γεγονός ότι οι εφημερίες που μπορεί να κάνει ένας γιατρός είναι μέχρι 5, δεν έχουμε φτάσει σε αυτά τα επίπεδα, υπάρχει περιθώριο, αλλά όπως καταλαβαίνεται αυτή την περίοδο δεν έχουμε άλλα θεσμικά εργαλεία για να υποχρεώσουμε εντός ή εκτός εισαγωγικών, το ιατρικό προσωπικό να υποστηρίξει την εφημερία. Προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα, και αυτό θα ήταν να έχουμε μία γιατρό να καλύπτει με εφημερίες ετοιμότητας, δηλαδή να είστε σπίτι της και να την καλούμε, και να κινδυνεύουμε να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι έχουμε Κέντρο Υγείας σε εφημερία αυτές τις μέρες και να μην το έχουμε, πήραμε αυτή τη δύσκολη απόφαση, και ειδικά τη συγκεκριμένη περίοδο παραείναι δύσκολη. Αλλά έγινε για να διασφαλίσουμε την υγειονομική ασφάλεια, να ξέρουμε ότι έχουμε το ΕΚΑΒ σε ετοιμότητα και ότι έχουμε το θριάσιο σε μια αυξημένη ετοιμότητα. Σε κάθε περίπτωση είναι προσωρινή αυτή η κατάσταση. Είχαμε ένα Κέντρο Υγείας το οποίο υποστηρίζονταν από 6 γιατρούς και μείναμε μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες με μία. Αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή, αλλά επαναλαμβάνω ότι για εμάς είναι μια προσωρινή κατάσταση».
Τον παλμό των ημερών και το στίγμα του κόμματος ενόψει της εκλογικής διαδικασίας την προσεχή Κυριακή έδωσαν οι υποψήφιοι βουλευτές στη Δυτική Αττική που ήταν παρόντες στην εκδήλωση.
Ο κ. Βασίλης Χατζόπουλος μίλησε για τον αγώνα που έκανε η κυβέρνηση, ώστε από μία χώρα χρεοκοπημένη το ’15, έπειτα από σκληρή δουλειά να έχουν καταφέρει μείωση της ανεργίας, αύξηση του κατώτατου μισθού, χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μείωση του Φ.Π.Α. σε τρόφιμα, εστίαση και ενέργεια, ρυθμίσεις 120 δόσεων, δωρεάν περίθαλψη και ιατρικές παροχές, επαναφορά 13ης σύνταξης κ.α.
«Τι μπορούμε να εγγυηθούμε; Δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας, αύξηση κατώτατου μισθού, 10.000 προσλήψεις στον τομέα της υγείας, 15.000 εκπαιδευτικών, αύξηση της σύνταξης. Στις 7 Ιούλη θα είμαστε νικητές. Σας καλούμε να συστρατευτείτε μαζί μας. Όχι επιστροφή στην κρίση, στα μνημόνια. Όλοι μαζί για τη νίκη».
Η κα. Μαρία Χήρα εστίασε στην κοινωνική ασφάλιση και στις επιπτώσεις που θα έχει η ιδιωτικοποίηση της, όπως αντίστοιχα και της παιδείας, στηλιτεύοντας τις δηλώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Η κυβέρνηση Σύριζα έχει εξυψώσει την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο. Η Ελλάδα θεωρούνταν ένα διεφθαρμένο κράτος. Ο Σύριζα δημιούργησε μια εικόνα για τη χώρα που κανένας άλλος δεν είχε καταφέρει».
Με ευθεία επίθεση κατά του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε την τοποθέτηση του ο κ. Γιώργος Πάντζας, θέτοντας το ερώτημα: «Θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε στο ΔΝΤ και την οικογενειοκρατία; Αντιλαμβάνεστε ότι αυτές οι εκλογές έχουν ένα μεγάλο ερωτηματικό: θα προστατεύσουμε το κοινωνικό κράτος που φτιάξαμε ή θα μας πάρουν φαλάγγι; (…) Από το 2018 που βγήκαμε από τα μνημόνια προχωρήσαμε και έχουμε άνοδο. Πρέπει όλοι να πάμε να ψηφίσουμε. Η συσπείρωση γύρω από το Σύριζα είναι τεράστια και έχουμε όλες τις δυνατότητες να κερδίσουμε αυτές τις εκλογές. Δεν θα αφήσουμε το παιχνίδι στα χέρια μιας οικογένειας».
Για τη μεγάλη διαφορά στις δημοσκοπήσεις έκανε λόγο η κα. Σταματίνα Βαβούλη, τονίζοντας ότι είναι θέμα καθαρά επικοινωνιακό. «Οφείλουμε εμείς που ξέρουμε πως αναλάβαμε τη χώρα και που την οδηγήσαμε, να το θυμίσουμε στο γείτονα, στο φίλο».
Το λόγο πήρε και ο κ. Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος μέσα από μία αναφορά σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχόλησαν τη χώρα και ρίχνοντας ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις, μίλησε για το έργο που έχει γίνει: «Ξαναστήσαμε το ασφαλιστικό, διασώσαμε τις συντάξεις ξαναστήσαμε υγεία και παιδεία, προχωρήσαμε και ολοκληρώσαμε έργα υποδομής. Ήρθαν επενδύσεις, έφυγε ο φόβος και η αβεβαιότητα από τον πολίτη. Έχουμε όραμα για την Ελλάδα. Οι άλλοι δεν έχουν. Θέλουν μόνο την εξουσία»
Τέλος, το λόγο πήρε ο κ. Αριστείδης Μπαλτάς, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Τώρα αποφασίζουμε για τη ζωή μας. Τώρα αποφασίζουμε για το μέλλον μας. Πρέπει να γίνει παραγωγική ανασυγκρότηση. Να μην ξαναγυρίσουμε σε μοντέλα που στηρίζονταν στον τουρισμό και την οικοδομή», προτείνοντας η Δυτική Αττική να γίνει μοντέλο της παραγωγικής ανασυγκρότησης, συνθέτοντας όλες τις διαστάσεις που την απαρτίζουν σε συνδυασμό με την πολιτιστική κληρονομιά, «ώστε να πάψει να είναι αποθήκη της Αθήνας, όπως την χαρακτηρίζουν».