Η ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων φέρνει τα «πάνω-κάτω» στην αγορά
Αντιδήμαρχος Βασίλης Σάλτας: «Η πόλη αλλάζει»
Ένα μεγάλο έργο, που θα αλλάξει πλήρως και ριζικά την όψη του κέντρου των Μεγάρων, έχει ξεκινήσει και πρόκειται να μας απασχολήσει στην νέα χρονιά.
Απώτερος σκοπός είναι, όπως τιτλοφορείται, η «ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων» των Μεγάρων. Όμως η ανάγκη για αλλαγές στην πόλη είναι τέτοια και ο προϋπολογισμός και η έκταση του έργου ανάπλασης του κέντρου των Μεγάρων τόσο μεγάλος, που συναντώνται στο έργο προϋπολογισμού περίπου 6,14 εκατομμυρίων ευρώ.
Η διοίκηση Μαργέτη «κληρονόμησε» το πακέτο χρηματοδότησης από το πρόγραμμα «Τρίτση» από την προηγούμενη διοίκηση και καλείται να εκτελέσει ένα έργο, μεγάλο σε δαπάνες και έκταση και δυσκολία.
Δυσκολίες, διότι συναντά την μεγάλη πλειονότητα (σχεδόν όλων) καταστημάτων και επιχειρήσεων και τον βασικότερο δρόμο κυκλοφορίας των Μεγάρων.
Από την οδό Βύζαντος (όπου βρίσκεται σήμερα) ως την πλατεία Λιτάρα (όπου φιλοδοξεί να ολοκληρωθεί περίπου το φθινόπωρο του 2025), η ανάπλαση της πόλης των Μεγάρων αλλάζει άρδην τον τρόπο που κυκλοφορούμε, κινούμαστε αλλά και… σταθμεύουμε στην αγορά.
Αν ξεκινήσουμε από το δυσχερέστερο, για πολίτες και μαγαζιά, σημείο, η αρχική μελέτη προβλέπει μόλις έξι (6) θέσεις στάθμευσης σε όλη την 28ης Οκτωβρίου. Καθότι αυτό είναι ανέφικτο, η Τεχνική Υπηρεσία είναι σε διάλογο με την ανάδοχο εταιρία που εκτελεί το έργο, ώστε οι θέσεις στάθμευσης να αυξηθούν, τουλάχιστον για τα σημεία όπου υπάρχει ανάγκη (όπως στα φαρμακεία, στις τράπεζες λόγω χρηματαποστολών).
Το επόμενο δύσκολο σημείο είναι οι χρόνοι εκτέλεσης και η κυκλοφορία οχημάτων και πολιτών και η πρόσβαση στα καταστήματα, από όπου περνά το έργο. Αν και στις ερωτήσεις που κάναμε στην τεχνική υπηρεσία, η διαβεβαίωση είναι ότι προχωρά γρήγορα η εκτέλεση και η τοποθέτηση του κυβόλιθου στο οδόστρωμα, με συνεχείς ενημερώσεις των πολιτών για παρακάμψεις που γίνονται διαδοχικά και άμεσα.
Ως το Πάσχα, αναμένεται να τελειώσει η ανάπλαση της Χρήστου Μωραϊτου. Μετά το Πάσχα και τους θερινούς μήνες (όπου γενικά η κίνηση είναι χαμηλή), προβλέπεται να εκτελεστεί το έργο στην 28ης Οκτωβρίου, στην κεντρική οδό της πόλης μας, ως την πλατεία Λιτάρα.
Επιπλέον, η ανάπλαση περνά από την συμβολή των οδών 28ης Οκτωβρίου και Μινώας, στα λεγόμενα «σίδερα», όπου προβλέπεται να περάσει και ο νέος Προαστιακός σιδηρόδρομος. Το ζήτημα αυτό των διασταυρώσεων θα απασχολήσει την τεχνική υπηρεσία του Δήμου, που βρίσκεται σε καλή συνεργασία με τον ΟΣΕ.
Πάμε στα «καλά» του μεγάλου έργου. Η μελέτη προβλέπει 2,5 μέτρα πεζοδρόμιο. Πάνω στο οποίο (τεράστιο για τα μεγαρικά δεδομένα) πεζοδρόμιο, προβλέπεται να τοποθετηθούν νέα φωτιστικά, παγκάκια, νέα δέντρα (μετά από απομάκρυνση των ακατάλληλων) αλλά και μικροί κάδοι για απορρίμματα, σήμανση για τυφλούς.
Πέρα από τα 2,5 μέτρα πεζοδρόμιο, στο οδόστρωμα 2,5 επίσης μέτρων, θα τοποθετηθεί κυβόλιθος. Ένα υλικό οικολογικό, μειώνει τις ταχύτητες των οχημάτων
Αντιδήμαρχος Β. Σάλτας: «Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια πόλη φιλική στους πολίτες στους επισκέπτες και επιτέλους απόλυτα προσβάσιμη στα ΑΜΕΑ»
«Όσα χρειάζεται μια σύγχρονη πόλη» τονίζει στην Ε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Βασίλης Σάλτας. «Παρότι παραλάβαμε ένα έργο που είχε προβλήματα, τα αντιμετωπίζουμε και τα διαχειριζόμαστε για να παραδοθεί ένα έργο άρτιο για τους πολίτες αλλά και τους επισκέπτες της πόλης μας.
Διεκδικούμε και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια καλύτερη καθημερινότητα και για αυτό παλεύουμε καθημερινά ως Διοίκηση και ιδιαίτερα στην Τεχνική Υπηρεσία.
Το έργο της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων των Μεγάρων είναι πραγματικά τεράστιο και αναμφίβολα θα υπάρχει ταλαιπωρία για λίγους μήνες. Όμως αλλάζει εντελώς την όψη της πόλης και δημιουργεί νέες προοπτικές. Θα αλλάξει αρχικά και η ψυχολογία μας (εκτός από την ταλαιπωρία και τη «γκρίνια» που σίγουρα θα έχουμε τους μήνες της εκτέλεσης του έργου).
Η πόλη θέλουμε να είναι φιλική στους δημότες, να μπορούμε να περπατάμε άνετα, να μπορούν να περάσουν οι μαμάδες με τα καρότσια, να κυκλοφορούν απρόσκοπτα οι ΑΜΕΑ να μπορούμε να κάτσουμε κάπου σε ένα παγκάκι, να δημιουργηθούν χώροι συνάθροισης μέσα στην πόλη, και ας αφήσουμε για λίγο και το αυτοκίνητό μας.
Από την άλλη πλευρά, ξεχνάμε τους αρχαιολογικούς θησαυρούς και την ιστορία που κρύβεται στα στενά της. Αυτό το έργο αναδεικνύει αυτή την ιστορία και τα πολύ σημαντικά μνημεία των Μεγάρων, στα οποία θα μπορούμε να περπατήσουμε, να δούμε στην καθημερινότητα αλλά και να τα επισκέπτονται με ευκολία πλέον οι επισκέπτες.
Οι υποδομές φιλικές στο περιβάλλον και οι πόλεις φιλικές πρώτα για τους πολίτες είναι οι βασικές μας αρχές και με αυτές πορευόμαστε.
Προσπαθούμε και ευελπιστούμε να εκτελέσουμε ορθά το μεγάλο αυτό έργο, με ευθύνη στους συμπολίτες μας, για όσα παραδίδουμε και στις επόμενες γενιές».
Τα στοιχεία της μελέτης
Αναλυτικότερα, το έργο που τυπικά ονομάζεται «Νέα Διαμόρφωση Ευρύτερης περιοχής Μεγάρων», έχει προϋπολογισμό 6.219.400 € (με Φ.Π.Α. 24%) και αφορά στην ανάπλαση του κέντρου της πόλης των Μεγάρων του Δήμου Μεγαρέων με την νέα διαμόρφωση της ευρύτερης περιοχής του κέντρου της πόλης. Λαμβάνοντας σοβαρά υπ όψιν το ιστορικό φορτίο της πόλης, το οποίο αποτυπώνεται στην οικιστική της φυσιογνωμία, η μελέτη παρεμβαίνει σε έναν άξονα και έναν μεγάλο δακτύλιο που περικλείει το ιστορικό, αρχαιολογικό, διοικητικό, εμπορικό και τέλος κοινωνικό κέντρο της πόλης. Μελετά τις οδούς α) πέριξ του Αρχαιολογικού χώρου της Κρήνης και του Αρχαιολογικού Μουσείου β) του διαμήκους άξονα της οδού Μωραΐτου από την Αγίου Δημητρίου μέχρι την 28ης Οκτωβρίου δ) την οδό Αχιλλέως και την οδό Βύζαντος ε) από την οδό 28ης Οκτωβρίου στην οδό Μιχαήλ Παπαγιάννη, Κοραή, και στην οδό Σαρανταπόρου μπροστά από την πλατεία.Στόχος της μελέτης είναι:
Α. Η συνολική αναβάθμιση του ιστορικού, αρχαιολογικού, διοικητικού, εμπορικού και κοινωνικού κέντρου της πόλης καθώς και η μικροκλιματική βελτίωση του συνόλου του κοινόχρηστου χώρου με την ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας της πόλης.
Β. Η οργάνωση των χώρων κίνησης-στάσης πεζών, και στάθμευσης οχημάτων και ποδηλάτων.
Γ. Η βελτίωση, οργάνωση, πύκνωση- εμπλουτισμός του υπάρχοντος πρασίνου, με ευεργετική επίδραση στο μικροκλίμα της περιοχής.
Δ. Η διαμόρφωση και αναβάθμιση των χώρων στάσης και ανάπαυσης πεζών.
Ε. Η επιβράδυνση της ταχύτητας κίνησης των οχημάτων στην υπό διαμόρφωση περιοχή.
A2. ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός στοχεύει στη συνολική αναβάθμιση του κέντρου της πόλης από άποψη :
- Λειτουργική
- Κατασκευαστική
- Βιοκλιματική Αισθητική
- Αισθητική
Συγκεκριμένα:
- Λειτουργικά:
Α. Οργανώνει τους χώρους στάθμευσης, όπου υπάρχει δυνατότητα, παράλληλα με την κίνηση των οχημάτων, τηρώντας τις διατάξεις και τους κανόνες που ορίζει η νομοθεσία και προβλέποντας με την παρεμβολή φυτικού υλικού να μειώνεται κατά το δυνατό η όχληση των πεζών.
Β. Διαμορφώνει συνθήκες ασφαλούς κίνησης των ΑΜΚ ατόμων,με την συνεχή όδευση τυφλών καθώς και τις ράμπες καθόδου των πεζοδρομίων στο οδόστρωμα.
Γ. Διαμορφώνει στα διαπλατυσμένα πεζοδρόμια, όπου υπάρχει δυνατότητα, ευχάριστους χώρους κίνησης και στάσης των πεζών με καθιστικά και γειτνίαση με το πράσινο.
- Κατασκευαστικά:
Η επιλογή των δομικών υλικών, του εξοπλισμού και των κατασκευών γίνεται με τα εξής κριτήρια:
Την ποιότητα, την αντοχή στη φυσική ή ηθελημένη φθορά, την ευκολία στη συντήρηση, την ευελιξία, την ασφάλεια και την αποτροπή των ατυχημάτων, την εναρμόνιση σε χρώμα και ύφος των υλικών μεταξύ τους.
Σημαντική παράμετρος στην επιλογή των επιστρώσεων είναι ο χαρακτήρας ήπιας και φιλικής προς το περιβάλλον παρέμβασης που οφείλουν να προσδίδουν.
Έτσι η πρόταση καταλήγει στην επιλογή αποκλειστικά φυσικών υλικών. Πλάκες σχιστόλιθου ΦΩΤΙΑ 40*60εκ. με λωρίδες ή ορθογώνια σχήματα από κυβόλιθους σκληρού μαρμάρου, για τις επιστρώσεις των πεζοδρομίων. Φυσικοί κυβόλιθοι για το οδόστρωμα, διαμορφώνοντας ήπια κυκλοφορία των οχημάτων, με α) κυβόλιθους μαρμάρου ΔΕΜΑΤΙΟΥ γκρί χρώματος με φιλέτα και ορθογώνια σχήματα από κυβόλιθους διαφορετικού χρώματος επί του οδοστρώματος του μεγαλύτερου τμήματος της Σωτήρος και Μωραΐτη καθώς και της 28ης Οκτωβρίου και της συνέχειας με τον διαμορφούμενο δακτύλιο. Και β) με γρανιτοκυβόλιθους Πορφυρίτη με λωρίδες και διακοσμητικά μοτίβα στο οδόστρωμα των οδών της περιοχής που περικλείει τον Αρχαιολογικό χώρο της Κρήνης, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Δημαρχείο, την Πλατεία Ηρώων μέχρι την Κολοκοτρώνη. Όλα τα ρείθρα των πεζοδρομίων και των δέντρων είναι μαρμάρινα. Από ανασυσταμένο μάρμαρο είναι όλα τα καθιστικά, καθώς και οι ζαρντινιέρες και οι κάδοι απορριμμάτων στο πλάτωμα του αρχαιολογικού χώρου της Κρήνης . Σε όλα τα πεζοδρόμια υπάρχουν ράμπες εμποδιζόμενων ατόμων, ακόμη και σε εκείνα που λόγω μικρού πλάτους δεν είναι δυνατή η τοποθέτηση όδευσης τυφλών.
- Βιοκλιματικά
Η επιλογή των φυσικών υλικών (ψυχρών) συντείνει στη βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής.
- Αισθητική
Η αρχιτεκτονική μελέτη και η επιλογή των υλικών και κατασκευών διακρίνεται για την υψηλή αισθητική , την απλότητα και καθαρότητα όλων των μορφών και αναβαθμίζει την ποιότητα και αισθητική του αστικού τοπίου καθώς διαμορφώνει συνθήκες του δημοσίου χώρου θετικής επίδρασης στην ποιότητα της κοινωνικής ζωής.
Η μελέτη ανάπλασης του κέντρου της πόλης των Μεγάρων θα έχει ως αποτέλεσμα την συνολική αναβάθμιση του ιστορικού, αρχαιολογικού, διοικητικού, εμπορικού και κοινωνικού κέντρου της πόλης, την οργάνωση των χώρων κίνησης-στάσης πεζών και στάθμευσης οχημάτων και ποδηλάτων, τη βελτίωση, οργάνωση, πύκνωση- εμπλουτισμός του υπάρχοντος πρασίνου, τη διαμόρφωση και αναβάθμιση των χώρων στάσης και ανάπαυσης πεζών και την επιβράδυνση της ταχύτητας κίνησης των οχημάτων στην υπό διαμόρφωση περιοχή.
ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ
Σε όλα τα πεζοδρόμια, σε επαφή με τις ρυμοτομικές γραμμές,-όπου υπάρχει δυνατότητα – έχει εφαρμοστεί ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ ΟΔΕΥΣΗΣ ΠΕΖΩΝ,- ελεύθερη από κάθε είδους εμπόδιο, για τη συνεχή, ασφαλή και ανεμπόδιστη κυκλοφορία κάθε κατηγορίας χρηστών. Οποιαδήποτε εξυπηρέτηση (φύτευση, φωτισμός, αστικός εξοπλισμός κ.λ.π.) τοποθετείται εκτός της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΖΩΝΗΣ ΟΔΕΥΣΗΣ. Σε όλο το μήκος της Ελεύθερης Ζώνης Όδευσης Πεζών, εφαρμόζεται ελεύθερο ύψος Όδευσης Πεζών τουλάχιστον ίσο με 2,20μ., απολύτως ελεύθερο από οποιοδήποτε εμπόδιο (μαρκίζες, επιγραφές, κλαδιά δέντρων κ.λ.π.). Η μέγιστη κλίση κατά μήκος της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΖΩΝΗΣ ΟΔΕΥΣΗΣ ΠΕΖΩΝ θα είναι έως 12%. Σε ολόκληρο το μήκος του έργου, εκεί που το πλάτος του πεζοδρομίου επιτρέπει, προβλέπεται η κατασκευή ΟΔΗΓΟΥ ΤΥΦΛΩΝ, λωρίδας δηλαδή της ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΟΔΕΥΣΗΣ ΠΕΖΩΝ πλάτους 0,40m σε διαφορετική υφή από το δάπεδο της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών.
ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ
Προβλέπεται στις θέσεις που φαίνονται στην Αρχιτεκτονική μελέτη και περιγράφονται στην έκθεση της μελέτης Φύτευσης. Για τα μεμονωμένα δέντρα διατίθεται χώρος-λάκκος- διαστάσεων όπως στα σχέδια μελέτης εφαρμογής. Ο κορμός του δέντρου θα τοποθετείται στο κέντρο του εκάστοτε λάκκου. Στα νέα δέντρα θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή της βλάβης των κτιρίων και των δομικών κατασκευών από το ριζικό σύστημα των δένδρων με κατάλληλο σύστημα υποδομών, ώστε να διασφαλίζεται η καθοδήγηση και ο περιορισμός του ριζικού συστήματος, και η υπόγεια στήριξη του δέντρου με ταυτόχρονη άρδευση και αερισμό. Στα υπάρχοντα και νέα δέντρα θα τοποθετηθεί στο λάκκο υδατοπερατή επίστρωση από χυτό υλικό ( αδρανή και ρητίνες ψυχρής συγκόλλησης, το οποίο δεν αφήνει εκτεθειμένο το χώμα, χωρίς να στερεί το πολύτιμο για τα δέντρα νερό. Προβλέπονται εκτός των μεμονωμένων νέων δένδρων, στη μελέτη φύτευση θάμνων και καλλωπιστικών φυτών στις προβλεπόμενες ζαρντινιέρες.
Στην μελέτη προβλέπονται επίσης χώροι για την ανάπαυση των πεζών σε συνδυασμό με τα άλλα στοιχεία του αστικού εξοπλισμού. Στοιχεία του αστικού εξοπλισμού, όπως δοχεία απορριμμάτων, τηλεφωνικοί θάλαμοι τοποθετούνται σε θέσεις τέτοιες ώστε αφενός να είναι ανιχνεύσιμα από το μπαστούνι των τυφλών, αφετέρου δε να είναι προσιτά και χρησιμοποιήσιμα από χρήστες αμαξιδίων ή άτομα μικρού ύψους. Τα τμήματα χειρισμού τους βρίσκονται τοποθετημένα σε μια ζώνη υψών μεταξύ 0,90 & 1,20μ. από το δάπεδο.