ΑθλητισμόςΣυνεντεύξεις

«Το χάλκινο μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ήταν ένα μεγάλο επίτευγμα»

Συνέντευξη με τον Πρωταθλητή του ΑΟΜ & τον προπονητή του Δημήτρη Βασιλικό

 

Πριν από λίγες ημέρες ο Ανδρέας Πανταζής μας έκανε υπερήφανους σε εθνικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο, με την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου Εφήβων στο Μπορός της Σουηδίας. Ο 19άχρονος αθλητής πραγματοποίησε άλλα 16.08 στον τελικό του τριπλούν, πανηγυρίζοντας την πρώτη του μεγάλη επιτυχία σε διοργάνωση.

 

Μιλήσαμε με τον συμπολίτη μας πρωταθλητή Ανδρέα Πανταζή και τον προπονητή του Δημήτρη Βασιλικό για τη μεγάλη αυτή επιτυχία.

 

«Προφανώς και δεν μπορώ να το πιστέψω ότι τα κατάφερα! Ανέβηκα στο αεροπλάνο με την 7η επίδοση και είχα στον νου μου μόνο τον τελικό και το ατομικό ρεκόρ. Προφανώς το αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες μου καθώς έκανα ατομικό ρεκόρ 2 φορές, μας είπε ο Ανδρέας Πανταζής.

Η επιτυχία αυτή πιστεύω ήρθε από την άριστη συνεργασία που έχω με τον νέο μου προπονητή Δημήτρη Βασιλικό, ταιριάζουμε πολύ στο θέμα της προπόνησης αλλά και στον τρόπο σκέψης.

Ήταν μια πολύ δύσκολη χρόνια… Στις αρχές του Νοέμβρη πέρασα μια δύσκολη ίωση η οποία με είχε με πυρετό υψηλό για 35 μέρες με πνευμονία  και ουσιαστικά άρχισα από το μηδέν την προετοιμασία μου στις αρχές του Δεκέμβρη. Λίγους μήνες πριν τον πρώτο αγώνα στόχο πέρασα και μερικούς τραυματισμούς όπου ουσιαστικά δεν κατάφερα να βρεθώ στους αγώνες και κατέληξα να πρέπει να πιάσω το όριο τελευταία στιγμή στον τελευταίο αγώνα κριτήριο. Τελικά όλα πήγαν καλά και το μετάλλιο αυτό ήταν μια δικαίωση για όλα αυτά!».

Τον ρωτήσαμε τι θα έλεγε σε συνομήλικούς του και νέα παιδιά που ξεκινούν είτε στον αθλητισμό είστε στις σπουδές και στην αγορά εργασίας, όπου συχνά αντιμετωπίζουν την απογοήτευση: «Γενικά θα πω ότι δεν πρέπει να απογοητευόμαστε όσο είμαστε μικροί. Το όνειρο πάντα ζει και χωρίς να το καταλάβεις γίνεται πραγματικότητα. Το ταξίδι και οι εμπειρίες είναι αξέχαστες και πρέπει οπωσδήποτε κάθε νέο παιδί να τις νιώσει».

Ο επόμενος στόχος του συμπολίτη μας πρωταθλητή; «Τη χρόνια του 2020 να είμαι βασικά υγιής και ό,τι προκύψει μετά από αυτό, δεν υπάρχει διοργάνωση στην κατηγορία μου γι’ αυτό και η σκέψη του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ανδρών υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού μας».

 

 

 

Δημήτρης Βασιλικός: «Το χάλκινο μετάλλιο ήταν ένα μεγάλο επίτευγμα»

 

Συνέντευξη στον Αποστόλη Πάνο

Για να συμβεί αυτό όμως, έπρεπε ν’ ακολουθήσει έναν «δρόμο» και αυτόν το «δρόμο» κάποιος έπρεπε να τους τον δείξει. Ο… καθοδηγητής τους τον τελευταία ένα χρόνο, είναι ο εκ των ομοσπονδιακών προπονητών του ΣΕΓΑΣ με ειδίκευση στα άλματα, Δημήτρης Βασιλικός, ο οποίος το ίδιο χρονικό διάστημα έχει αναλάβει ένας άτυπο τίτλο του τεχνικού διευθυντή στον ΑΟΜ. Για αρκετούς οι οποίοι προφανώς δεν γνωρίζουν την πορεία του, ο 44άχρονος προπονητής έχει γράψει πολλά… χιλιόμετρα στον χώρο. Η πορεία του ξεκίνησε 22 χρόνια πριν ως οργανωτής του Μαραθωνίου δρόμου στο παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου Ανδρών/ Γυναικών που είχε γίνει στην Αθήνα. Στην συνέχεια ασχολήθηκε με την αθλητική προετοιμασία υποψηφίων Τ.Ε.Φ.Α.Α. και Στρατιωτικών Σχολών και απ’ το 2003 άρχισε να κάνει αυτό που του άρεσε πραγματικά, ως προπονητής στο αγωνιστικό τμήμα αλμάτων & ακαδημιών του Αθλητικού Ομίλου Φιλοθέης. Πέρασε και απ’ τον χώρο του μπάσκετ ως γυμναστής στην ομάδα μπάσκετ του Φιλαθλητικού,  ενώ απ’ το 2013 ως και σήμερα  είναι ο ομοσπονδιακός προπονητής αλμάτων στην Ελληνική Ομοσπονδία Στίβου (ΣΕΓΑΣ). Προπονητής του Λούη Τσάτουμα, τους καλύτερου Έλληνα αθλητή στο άλμα εις μήκος, ο οποίος υπό την καθοδήγηση του κατάφερε πάρα πολλά. Το 2007 στα Παπαφλέσσεια με 8.66 είχε την καλύτερη επίδοση στον κόσμο, την δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στην Ευρώπη και 10η στον κόσμο. Με μετάλλια και διακρίσεις σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια πρωταθλήματα ο Τσάτουμας βρήκε στο πρόσωπο του Δημήτρη Βασιλικού τον… μέντορα του και το ίδιο ακριβώς ελπίζει να συμβεί και ο Ανδρέας Πανταζή.

Ο αρχιπροπονητής πλέον του ΑΕΜ, Δημήτρης Βασιλικός δέχθηκε να μιλήσει στην «Ε» για την μεγάλη επιτυχία, τις δυσκολίες, αλλά και για το μέλλον τόσο του Πανταζή, όσο και των υπολοίπων αθλητών που γυμνάζονται υπό την επίβλεψη του.

Στα τέλη του περασμένου μήνα ο Ανδρέας Πανταζής έζησε την πρώτη του μεγάλη επιτυχία με την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στο τριπλούν στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Στίβου Κ20 στο Μπορός της Σουηδίας. Ως προπονητής του ήταν κάτι που περίμενες;

«Ναι! Οι ικανότητες του μπορούσαν να τον φθάσουν στην κατάκτηση ενός μεταλλίου, αλλά η έλλειψη αγωνιστικού ρυθμού θα μπορούσε να είναι καθοριστική για ένα κακό αποτέλεσμα. Αποδείχθηκε όμως,  ότι με πολύ θεωρία και λιγότερη προπόνηση ο Ανδρέας μπόρεσε να είναι αποτελεσματικός».

Ο Ανδρέας κατάφερε με άλμα στα 16,08 μέτρα να κερδίσει το χάλκινο μετάλλιο. Πόσο δύσκολο ήταν αυτό, δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετωπίσατε κατά την διάρκεια της προετοιμασίας;

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα προέκυψε με την πνευμονία που έπαθε τον χειμώνα. Έχασε σχεδόν όλη τη χειμερινή προετοιμασία και αυτός είναι ο λόγος που δεν πήρε μέρος στους πρώτους αγώνες του καλοκαιριού λόγω ανετοιμότητας. Στόχος ήταν να «πιάσει» το όριο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στους τελευταίους αγώνες κοντά στην προθεσμία και να βρεθεί στην καλύτερη κατάσταση στον αγώνα. Ήταν στόχος όχι απίθανος,  αλλά πραγματικά δύσκολος».

Ανέλαβες την καθοδήγηση του Ανδρέα Πανταζή το περασμένο καλοκαίρι. Ποια ήταν τα στοιχεία που είδες στον 19άχρονο αθλητή, τα οποία σε έκαναν να πάρεις την συγκεκριμένη απόφαση;

«Ανέκαθεν μου άρεσε σαν αθλητής και όταν μου δόθηκε η ευκαιρία η απόφαση δεν ήταν δύσκολη… Στην πορεία διαπίστωσα ότι τον χαρακτηρίζει ένα κράμα αυτοπεποίθησης και αποφασιστικότητας. Είναι ένας εκρηκτικός συνδυασμός. Για τα περισσότερα από αυτά είχα ενημερωθεί και από τον πρώτο του προπονητή, τον Κωστα Ηλια, ο όποιος τον πίστεψε και τον πρόσεξε όσο κάνεις στα πρώτα του βήματα».

Έχοντας μακρά εμπειρία εκγύμνασης αθλητών μεγάλης ποιότητας και ικανότητας, όπως για παράδειγμα τον πρώην πρωταθλητή μας στο μήκος Λούη Τσάτουμα, ποια θεωρείς πως θα πρέπει να είναι τα βασικά «συστατικά» για να φθάσει ένας νέος αθλητής στο υψηλότερο επίπεδο και να διατηρηθεί σ’ αυτό;

«Πιστεύω ότι υπάρχουν τα εύκολα και τα δύσκολα στον αθλητισμό. Τα εύκολα για παράδειγμα να έρχεσαι στην προπόνηση και να κάνεις όλες τις ασκήσεις. Το δύσκολο είναι όμως, να έρχεσαι με όρεξη, και να προσπαθείς να κάνεις καλύτερα από ποτέ την κάθε άσκηση. Το βασικό συστατικό είναι να θες κάθε μέρα να είσαι καλύτερος από την προηγούμενη. Να μη μένεις στάσιμος ποτέ».

Πόσο διαφορετικό είναι να είσαι άλτης, συγκριτικά με τα υπόλοιπα αθλήματα του κλασσικού αθλητισμού;

«Υπάρχουν κάποιες απαιτήσεις σε σωματικά χαρακτηριστικά,  αλλά και σε παράγοντες φυσικής κατάστασης. Για παράδειγμα, ένας άλτης του ύψους πρέπει να είναι ψήλος. Απ’ την άλλη, ένας άλτης οριζοντίων αλμάτων πρέπει να είναι ταχύς».

Πόσο διαφορετικό είναι επίσης, να είσαι αθλητής του κλασικού αθλητισμού που έχει αρκετό… μοναχισμό, συγκριτικά με τα ομαδικά αθλήματα;

«Το κάθε άθλημα έχει τις ιδιαιτερότητες του. Τα ατομικά αγωνίσματα έχουν μια μοναξιά αλλά έχουν και τη γοητεία του να καταφέρνεις κάτι μονός σου».

Το περασμένο καλοκαίρι πήρες την απόφαση ν’ αναλάβεις όχι μόνο την εκγύμναση του Ανδρέα Πανταζή, αλλά ν’ αποδεχθείς την πρόταση των διοικούντων του ΑΟΜ, προκειμένου να γίνεις ο βασικός «πυλώνας» όλων των αθλητών που ανήκουν στον σύλλογο. Ποιοι ήταν οι λόγοι που σε οδήγησαν σ’ αυτή;

«Με τίμησαν οι διοικούντες και ο πρόεδρος που με επέλεξαν να προσφέρω. Παραδοσιακά τα Μέγαρα είναι πηγή ταλέντων… Μου δόθηκε η ευκαιρία να προσφέρω ξανά, μετά από πολλά χρόνια, στο αναπτυξιακό κομμάτι του στίβου».

Έχοντας ήδη έναν χρόνο στα Μέγαρα, θεωρείς πως υπάρχουν οι βάσεις και οι προϋποθέσεις προκειμένου να εκκολαφθούν κι άλλα ταλέντα στο μέλλον; Σε τι επίπεδο βρίσκεται ο κλασικό αθλητισμός στην πόλη μας;

«Ένα χρόνο τώρα και ήδη έχω… σημαδέψει κάποια ταλέντα που μπορούν να αναπτυχτούν στα επόμενα χρόνια. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Ο στόχος είναι να τελειοποιηθεί ο «μηχανισμός» των τμημάτων όλων των ηλικιών στον ΑΟΜ ώστε να μην πάει κανένα ταλέντο χαμένο».

Οι συνθήκες των γηπεδικών εγκαταστάσεων στα Μέγαρα είναι σε τέτοιο επίπεδο προκειμένου ένας αθλητής να μπορέσει ν’ αναδείξει όλες τις πτυχές του ταλέντου του;

«Πολύ καλές από άποψη χώρων και υλικού. Οι αθλητές μας έχουν σχεδόν τα πάντα, ακόμα και κλειστό προπονητήριο με ψύξη-θέρμανση. Επειδή όμως εχθρός του καλού πρέπει να είναι πάντα το καλύτερο, επιθυμητή θα ήταν μια αποκλειστική αίθουσα βαρών».

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια «στροφή» των νέων σε καινούργιες μορφές άθλησης. Αρχικά για ποιο λόγο θεωρείς πως συμβαίνει αυτό και παράλληλα ποια θα ήταν η δική σου συμβουλή στα νέα παιδιά που επιθυμούν ν’ ασχοληθούν με κάποιο άθλημα;

«Επειδή παράλληλα ασχολούμαι και με τη θεραπευτική γυμναστική έχω άποψη επί του θέματος. Οποιαδήποτε μορφή άσκησης, εφόσον δεν είναι επικίνδυνη, συνεισφέρει στην σωματική και την ψυχική μας υγεία. Η συμβουλή μου προς τα νέα παιδιά είναι να στραφούν προς τον αθλητισμό και να απευθύνονται μόνο σε εξειδικευμένους γυμναστές».

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αστέρας Μαγούλας-Βύζας Μεγάρων 3-3: Ανατροπές και ισοπαλία σε πολιτισμένο κλίμα

NEM: Μεγάλο διπλό στου Ζωγράφου

ΝΕΜ: Από το… Σαν Σήμερα, στο γεμάτο αισιοδοξία μέλλον (vid)

Aleka Stamatiadi