Με την βαριά εντός έδρας ήττα (0-3) απ’ τον ΠΑΟ Βάρδας, οι «κιτρινόμαυροι» υποβιβάστηκαν στην ΕΠΣΔΑ.
γράφει ο Αποστόλης Πάνος
ΒΥΖΑΣ ΜΕΓΑΡΩΝ – ΠΑΟ ΒΑΡΔΑΣ 0-3
Σε θρίαμβο των φιλοξενούμενων εξελίχθηκε η αναμέτρηση με τον ΠΑΟ Βάρδας. Αν και ο Βύζας ήθελε τη νίκη για να συνεχίσει να διεκδικεί έστω και μαθηματικά την παραμονή του στην Γ’ Εθνική, εντούτοις έχασε με το βαρύ 3-0 στα Μέγαρα και… χαιρέτησε απ’ την περασμένη αγωνιστική την Γ’ Εθνική. Η ομάδα του Ηλία Φωτόπουλου, παίζοντας με πάθος και περίσσια θέλησε, πιστοποίησε την ανωτερότητά της και δεν άφησε σε κανένα σημείο της αναμέτρησης στους Μεγαρίτες να πιστέψουν, ότι θα μπορούσαν να πάρουν κάτι θετικό.
Όσον αφορά στην εξέλιξη του αγώνα, οι φιλοξενούμενοι μπήκαν δυνατά κι αποφασιστικά στον αγωνιστικό χώρο, καθώς ήθελαν να εξασφαλίσουν και μαθηματικά την παραμονή τους στην κατηγορία. Παρότι ξεκίνησαν με τον άνεμο να είναι εναντίον τους, επέβαλαν εξ αρχής τον ρυθμό τους κι ευτύχισαν να προηγηθούν μόλις στο 22’ με τον Γκάτση, ο οποίος ολοκλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο μια φάση διαρκείας μπροστά από τα αντίπαλα καρέ (0-1).
Στην επανάληψη οι γηπεδούχοι ήταν αυτοί που ξεκίνησαν λίγο πιο δυναμικά και στο 48’ ο Κωνσταντινόπουλος επενέβη σωτήρια σε τετ α τετ του Κλωνάρη, με τον ίδιο παίκτη να έχει μία ακόμη καλή στιγμή εφτά λεπτά αργότερα.
Ωστόσο, μετά το 60’ οι Βουπράσιοι ανέβασαν στροφές κι ανέκτησαν τα ηνία της αναμέτρησης, με αποτέλεσμα στο 71’ ο Πολυχρόνης με ωραία ατομική προσπάθεια να κάνει το 0-2, που ουσιαστικά έγειρε και την πλάστιγγα υπέρ της ομάδας του.
Το γκολ αυτό, εξάλλου, έδωσε φτερά στους «πράσινους» και στο 76’ μετά από σέντρα σουτ του Πολυχρόνη ο Γκάτσης έπιασε την ωραία κεφαλιά και μη αφήνοντας περιθώρια αντίδρασης στον Αρχοντάκη, έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του για το τελικό 0-3.
ΒΥΖΑΣ: Αρχοντάκης, Ατματζίδης, Ρόπας, Βουρνάζος, Μακρής, Αλεβίζος, Κολλιόπουλος, Λιούρας 20’ λ.τ. Κλωνάρης), Μεϊμαρίδης (35’ λ.τ. Χαλιώτης), Παιδάκης, Κουσίδης (46’ Ρόγκας)
ΒΑΡΔΑ: Κωνσταντινόπουλος, Π. Πολίτης, Αγουρίδης, Νικολόπουλος, Λουμπαρδέας, Αποστολόπουλος, Γ. Πολίτης (80’ Κακαφώνης), Ντόμας (65’ Παναγόπουλος), Γκάτσης, Κωνσταντινίδης, Πολυχρόνης (75’ Σοφιανόπουλος)
ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΠΣΔΑ
Μια «μαύρη» σελίδα στην μεγάλη ιστορία του Βύζαντα Μεγάρων γράφτηκε την περασμένη Κυριακή. Με την εντός έδρας ήττα με 3-0 απ’ τον ΠΑΟ Βάρδας, οι «κιτρινόμαυροι» υποβιβάστηκαν στην ΕΠΣΔΑ για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Ο Βύζας δηλαδή επιστρέφει στα τοπικά πρωταθλήματα μετά από 18 ολόκληρα χρόνια, μετά από κόπους χρόνων με επιτυχίες στην Γ’ και Β’ Εθνική. Τελευταία φορά που έπαιξε σε τοπικό ο Βύζας ήταν τη σεζόν 1997-98, όταν κατέκτησε τον τίτλο στην Α’ κατηγορία της ΕΠΣ Πειραιά, ανεβαίνοντας στη Δ’ Εθνική, αφήνοντας πίσω τα «πέτρινα» χρόνια που έβλεπε τα… Πράσινα Πουλιά, τον Ατρόμητο Πειραιά και διάφορες άλλες ομάδες να παίρνουν αποτελέσματα στα Μέγαρα.. Στην Δ’ Εθνική αγωνίστηκε για μία τετραετία (1998-2002 ), μέχρι που κατάφερε να πάρει την άνοδο στην Γ’ Εθνική υπό προεδρίας του Τάσου Σάλτα και με προπονητή τον Θύμιο Γεωργούλη. Ακολούθησαν εννέα συνεχόμενες σεζόν στην -επαγγελματική τότε- Γ’ Εθνική (2002-2011), τρεις χρονιές στη football league (2011-2014) και άλλες δύο στην -ερασιτεχνική πλέον- Γ’ Εθνική, με αποκορύφωμα τη φετινή που είναι και η τελευταία.
[quote]ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ ΛΟΓΩ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ[/quote]
Ο υποβιβασμός ήρθε εξαιτίας όλων όσων γράψαμε σε σχετικό άρθρο τρεις εβδομάδες πριν. Τότε που το κείμενο δεν άρεσε σε αρκετούς απ’ το ΔΣ του συλλόγου, αν και γνώριζαν πως τα πράγματα είναι έτσι όπως ακριβώς γράφτηκαν. Την φετινή χρονιά η διοίκηση του συλλόγου έβαλε τα… χέρια της και έβγαλε μόνη τα μάτια της, κάνοντας ένα σωρό λάθος επιλογές που οδήγησαν τους «κιτρινόμαυρους» στον ποδοσφαιρικό αφανισμό. Απαξιώθηκε εντελώς η ομάδα που ξεκίνησε την χρονιά και έδωσε στον Βύζαντα ικανοποιητική βαθμολογική συγκομιδή στο ξεκίνημα. Απαξιώθηκε επειδή οι παίκτες είχαν το… θράσος να ζητήσουν τα χρήματα που τους οφείλονταν και μόνο. Ότι θα έκανε δηλαδή οποιοσδήποτε άλλος εργαζόμενος σε οποιαδήποτε άλλη δουλειά. Αυτό όμως δεν άρεσε καθόλου στους παράγοντες που είχαν φέτος τις τύχες της ομάδας και αποφάσισαν να μην προσπαθήσουν να κρατήσουν κανέναν – έστω και στο… παραπέντε – και να τα’ αλλάξουν όλα, έχοντας προφανώς στο μυαλό τους πως δικαιούνται να έχουν το…. αλάθητο του Πάπα.
Στην συνέχεια οι διοικούντες, οι οποίοι καθ’ όλη την διάρκεια της σεζόν είχαν συνεχώς προστριβές και διαφορετικές αποφάσεις μεταξύ τους σε κάθε Δ.Σ., πίστεψαν πως αν αλλάξουν προπονητές και φέρουν νέους παίκτες θα «έσωζαν την παρτίδα» εύκολα. Η άγνοια όμως είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Δεν είναι έτσι το ποδόσφαιρο, σε καμία κατηγορία… Δεν μπορεί ένα μια νυκτί ν’ αλλάζεις όλο το ρόστερ και να ξεκινάς ουσιαστικά απ’ την αρχή μεσούσης της περιόδου. Είναι διαφορετικό ένας παίκτης να ξέρει που παίζει, να έχει κάνει κανονική προετοιμασία και να έχει ικανότητα και διαφορετικό να έρχεται απλά για να έρθει και να «γεμίσει» το ρόστερ για να γίνονται οι προπονήσεις.
ΟΙ περισσότεροι εκ των ποδοσφαιριστών που ήρθαν στην ομάδα των Γενάρη ήταν ανεπαρκείς. Ποιος όμως έκρινε αν μπορούν ή όχι; Διοίκηση και προπονητές που δεν γνώριζαν ποιος είναι ποιος, οπότε φυσιολογικά οι επιλογές ήταν λανθασμένες. Τα δύο βασικά στοιχεία που οδήγησαν τον Βύζαντα στον υποβιβασμό ήταν λοιπόν, η ανικανότητα και η αναξιοπιστία. Πως αλήθεια θα ερχόταν ένας ικανός ποδοσφαιριστής στην ομάδα τον Γενάρη όταν γνώριζε απ’ την «πιάτσα» ότι οι διοικούντες στον Βύζαντα, άλλα υπόσχονται και άλλα κάνουν; Ο χώρος του ποδοσφαίρου είναι μικρός και μαθεύονται όλα, κάτι που προφανώς δεν γνώριζαν λόγω άγνοιας οι διοικούντες. Αυτός ήταν και ο λόγος που προχώρησαν για παράδειγμα σε απόκτηση ποδοσφαιριστή που έπασχε από σύνδρομο κοιλιακών – προσαγωγών τον Γενάρη. Υπέγραψαν μαζί του ιδιωτικό συμφωνητικό, αν και ήταν κάτι παραπάνω από σίγουρο πως δεν θα βοηθούσε την ομάδα μέχρι το τέλος. ΚΙ έτσι έγινε. Υπέπεσαν στην… γκάφα επειδή αφενός δεν ήξεραν και αφετέρου δεν ρώτησαν. Το συγκεκριμένο παράδειγμα ήταν ένα απ’ τα πολλά λάθη που έκαναν οι παράγοντες του Βύζαντα κατά τη διάρκεια της φετινής τους θητείας, όσον αφορά στην διαχείριση του υλικού.
Θα μου πείτε βέβαια, δεν υπήρχαν λεφτά… Αυτή είναι μια δικαιολογία που δεν ευσταθεί και θα σας εξηγήσω γιατί. Πέρσι, που η ομάδα έσωσε την κατηγορία εύκολα είχε περισσότερα χρήματα να διαχειριστεί; Σας απαντώ ευθαρσώς, όχι! Είχε όμως διαφορετική φιλοσοφία που πήγαζε απ’ τον πρόεδρο Γιώργο Μαυρονάσο, ο οποίος και γνώστης του ποδοσφαίρου ήταν και ήξερε να συμπεριφέρεται σωστά στις κρίσιμες στιγμές της χρονιάς. Στήριξε παίκτες και προπονητή, βρήκε άκρη όταν η κατάσταση στο οικονομικό ήταν δύσκολη και γενικά ήξερε να κάνει αυτό που έπρεπε, όταν έπρεπε. Σας το τονίσαμε άλλωστε και παραπάνω. Το ποδόσφαιρο, επαγγελματικό ή ερασιτεχνικό δεν είναι εύκολο πράγμα. Πρέπει να «ζυμωθείς» μέσα σ’ αυτό, να παρακολουθείς τις εξελίξεις και όταν δεν γνωρίζεις κάτι να έχεις τις σωστές επαφές για να ρωτάς και να μαθαίνεις. Κανείς δεν γεννήθηκε ξέροντας τι πρέπει να κάνει εκ των προτέρων. Είναι εύκολο όμως να μάθεις από ανθρώπους που ασχολούνται χρόνια με αυτό και μπορούν να σε βοηθήσουν να πάρεις σωστές αποφάσεις.
Η φετινή διοίκηση του Βύζαντα λοιπόν δεν το έκανε. Είτε γιατί δεν ρώτησε γενικά και πίστεψε πως τα ξέρει όλα, είτε γιατί δεν απευθύνθηκε στους ανθρώπους που έπρεπε. Δεν πήρε μαζί της κάποιους που θα μπορούσαν να την βοηθήσουν να βγει απ’ τη δύσκολη κατάσταση με τον σωστό τρόπο. Όπως και να’ χει αυτός ο αποκαρδιωτικός υποβιβασμός είναι κάτι που θα τους βαραίνει για χρόνια. Γιατί μέσα τους, οι παράγοντες του Βύζαντα γνωρίζουν πως αν έκαναν κάποια πράγματα διαφορετικά, τότε διαφορετικό θα ήταν και το αποτέλεσμα.
Το θέμα είναι, πλέον, τι γίνεται από εδώ και στο εξής. Το πρωτάθλημα της ΕΠΣΔΑ, στο οποίο ο Βύζας θα πάρει μέρος για πρώτο φορά μιας και ιδρύθηκε το 2003, είναι κάτι διαφορετικό, κάτι άγνωστο. Δεν θα υπάρχουν τα πολλά έξοδα σε μετακινήσεις και διανυκτερεύσεις και με σωστό προγραμματισμό ο Βύζας – και λόγω ονόματος – μπορεί να πρωταγωνιστήσει. Για να γίνει αυτό όμως, αυτός ο προγραμματισμός θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει από… χθες. Θα πρέπει ως σύλλογος να δεις ποιοι παίκτες απ’ την ακαδημία σου μπορούν να βοηθήσουν σ’ αυτό το πρωτάθλημα, να προσλάβεις προπονητή που θα ξέρει την κατηγορία και θα μπορεί να τους εξελίξει και το σημαντικότερο να πάρεις με μεταγραφή νέα, φιλόδοξα παιδιά, που θα δουν μέσω του Βύζαντα την ευκαιρία ν’ αναδειχθούν και να βοηθήσουν την ομάδα να επιτύχει τους στόχους της. Οι προϋποθέσεις, έστω και αυτή την δύσκολη στιγμή υπάρχουν, το θέμα είναι να της διαχειριστούν οι παράγοντες του Βύζαντα σωστά…
Το πρόγραμμα της 23ης αγωνιστικής
Δόξα Ν. Μανωλάδας – Σπάρτη 0-1
Παναρκαδικός – Παναργειακός 0-1
Βύζας Μεγάρων – ΠΑΟ Βάρδας 0-3
Κανάρης – Ερμιονίδα 0-3
Καλαμάτα – Χαλκίδα 0-4
Λεβάντε – Λουτράκι 0-2
Ηρακλής Ψ. – Αιολικός 0-3 α.α.
Η Βαθμολογία (Σε 23 αγώνες)
-
ΑΕ Σπάρτης 52
—————————————-
2. Παναργειακός 46
3. Παναρκαδικός 42
4. Αιολικός 41
5. ΠΑΟ Βάρδας 38
6. Λουτράκι 38
7. Χαλκίδα 36
8. Ερμιονίδα 35
9. Δόξα Ν.Μ. 34
——————————————
10. Καλαμάτα 28
11. Βύζας Μεγάρων 24
12. ΑΟ Λεβάντε 14
13. Κανάρης Νενήτων 13
14. Ηρακλής Ψαχνών 4
* Ο Ηρακλής Ψαχνών έχει τρεις μηδενισμούς και – 6 βαθμούς, ενώ αποχώρησε από το πρωτάθλημα
Επόμενη αγωνιστική (24η – ώρα 4.30μμ)
ΠΑΟ Βάρδας – Δόξα Ν. Μανωλάδας
Ερμιονίδα – Παναρκαδικός
Σπάρτη – Καλαμάτα
Παναργειακός – Λεβάντε
Λουτράκι – Χαλκίδα
Αιολικός – Κανάρης
Βύζας Μεγ. – Ηρακλής Ψ. 3-0 α.α.