Κοινωνία

Την Παρασκευή 6 Μαΐου οι Μάηδες

Αποφάσισε η Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Μεγαρέων

[quote]Γρ. Σταμούλης: «Σεβόμαστε τα έθιμα, αλλά η επιθυμία του λαού τα διαμορφώνει»[/quote]

 

«Πρακτικούς λόγους» επικαλέστηκε η Διοίκηση του Δήμου, όσο και οι αρραβωνιασμένες κοπέλες που θα συμμετέχουν στο έθιμο του Μάη, όπως και ο Εμπορικός Σύλλογος για τη μεταφορά του εθίμου την Παρασκευή 6 Μαΐου.

Καθώς το έθιμο φέτος συμπίπτει ημερολογιακά με το Μεγάλο Σάββατο, προβλημάτισε τους συμμετέχοντες, αρραβωνιασμένες, δημοτική αρχή και ανθοπώλες που φτιάχνουν το στεφάνι. Δύο φορές συνεδρίασε η Επιτροπή Διαβούλευσης (Δευτέρα 11 και Τρίτη 12 Απριλίου, ελλείψει απαρτίας και κατόπιν ενστάσεων του μέλους της επιτροπής Δημ. Χατζήνα), αφού ο Δήμαρχος Γρ. Σταμούλης θέλησε να τεθεί το θέμα της μεταφοράς σε συζήτηση.

Κάθετα υπέρ της μεταφοράς την Παρασκευή 6 Μαϊου τα μέλη του εμπορικού συλλόγου Μεγάρων, και λόγω έλλειψης άνθεων τη Δευτέρα του Πάσχα και λόγω …εορταστικού φόρτου. Επιπλέον, συγκεντρώθηκαν πάνω από σαράντα υπογραφές αρραβωνιασμένων που θα συμμετέχουν, υπέρ της μεταφοράς την Παρασκευή. Εκπρόσωποι λαογραφικών συλλόγων έχουν εκφράσει θέσεις κατά της μεταφοράς (ο Τζίμης Ηλίας στο προηγούμενο φύλλο της Ε, και ο Γιώργος Βαρελάς με επιστολή του στο παρόν φύλλο), όμως δεν εκπροσωπήθηκαν στην συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης στο Δημαρχείο.

Τις αντικειμενικές δυσκολίες των εμπόρων εξέφρασε ο Άγγελος Μακρυγιάννης, «θα βοηθήσει και την κίνηση στην υπόλοιπη αγορά» είπε ο Χρήστος Γκίνης, «όλοι έχουμε κοινό σκοπό το καλό της πόλης μας, δεν έχουμε αντιπαραθέσεις με τα λαογραφικά» είπε ο Γιώργος Σχινάς και επιστολή του εμπορικού συλλόγου ανέφερε ο Νίκος Χαλόφτης, εκ του Εμπορικού Συλλόγου Μεγάρων. Το πρόβλημα της εισαγωγής των λουλουδιών, αξεπέραστη δυσκολία για τους Μάηδες, εξέθεσε η ιδιοκτήτρια ανθοπωλείου Χρυσάνθη Κουκούλη.

«Οι πρωταγωνιστές αποφασίζουν, είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Γκίνης, που ανέφερε και ότι στα προηγούμενα χρόνια είχε μεταφερθεί το έθιμο. Τα έθιμα για να ζήσουν πρέπει να προβάλλονται, να καταγράφονται. Το έθιμο το κανονίζουν οι κοπέλες. Είναι ακόμα ένας τρόπος προβολής και εξωστρέφειας του τόπου μας».

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΓΑΡΕΩΝ

 

Το έθιμο του Μάη εφέτος θα γιορταστεί στα Μέγαρα την Παρασκευή 6 Μαΐου κι αυτό για πρακτικούς λόγους αφού οι αρραβωνιασμένες κοπέλες που θέλουν να πάνε το “Μάη” στην πεθερά τους θα πρέπει να τον παραγγείλουν στα ανθοπωλεία και όπως έχουν δηλώσει τόσο ο Εμπορικός Σύλλογος Μεγάρων όσο και  οι ανθοπώλες στο σύνολό τους αναγκαστικά πρέπει να έχουν το περιθώριο για να αγοράσουν τα λουλούδια και το χρόνο για να δέσουν τα στεφάνια.

Ο Δήμαρχος Μεγαρέων κ. Γρηγόρης Σταμούλης δήλωσε:

« Κατ’ αρχάς πρέπει να πώ,  ότι  σεβόμενος τις απόψεις των λαογράφων διότι εκείνοι τα ξέρουν καλύτερα, η επιθυμία μου ήταν το έθιμο να μεταφερθεί την Δευτέρα του Πάσχα, όμως ο πρωταγωνιστής στην τέλεση των εθίμων είναι ο λαός και στην προκειμένη περίπτωση οι αρραβωνιασμένες συμπολίτισσες, που θέλουν να τηρήσουν το έθιμο και να πάνε το “Μάη” στην πεθερά τους αλλά δήλωσαν, πως κυρίως για πρακτικούς λόγους δεν μπορούν να το κάνουν την δεύτερη μέρα του Πάσχα.

Είναι σε όλους γνωστό ότι το έθιμο τηρείται εδώ και πολλά χρόνια στα Μέγαρα, το απόγευμα της παραμονής της Πρωτομαγιάς  με ευλάβεια και είναι από τα ελάχιστα έθιμα με ζωντανή συνέχεια και όχι αναπαράσταση ή αναβίωση όπως γίνεται με τα περισσότερα, όμως εφέτος συμπίπτει με το Μεγάλο Σάββατο και αντικειμενικά  όταν αυτό συμβαίνει, γιορτάζεται την Δευτέρα του Πάσχα ή κάποια άλλη ημέρα όχι μακριά πάντως από την Πρωτομαγιά.

Τα τελευταία 30 περίπου χρόνια  ο Δήμος διοργανώνει τη γιορτή αυτή κάτι που δεν γινότανε παλιότερα, άρα υπάρχει μία διαφοροποίηση του εθίμου στην κεντρική πλατεία των Μεγάρων, όπου ενώπιον του Δημάρχου και των αιρετών εκπροσώπων της Δημοτικής αρχής και των τοπικών φορέων περνάνε  οι αρραβωνιασμένες  κοπέλες που συμμετέχουν στο έθιμο.

Είναι κάτι που γίνεται εθελοντικά και δεν μπορεί κανείς να υποχρεώσει τις κοπέλες να περάσουν από εκεί, όμως όπως έχει αποδειχθεί σχεδόν όλες οι κοπέλες περνάνε με τις τοπικές φορεσιές τα “κατηφένια”  και με  την παρέα τους και ο Δήμος απονέμει διάφορα αναμνηστικά.

Για εφέτος μας απασχόλησε σοβαρά το θέμα και με δεδομένο ότι 41 αρραβωνιασμένες κοπέλες εδήλωσαν ότι επιθυμούν να πάνε το “Μάη” την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 Μαΐου και προκειμένου να γίνει το καλύτερο ζήτησα και την γνωμοδότηση της “Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης”, στην οποία συμμετέχουν σχεδόν όλοι οι φορείς και Σύλλογοι του Δήμου η οποία  ΟΜΟΦΩΝΑ αποφάσισε και  εισηγήθηκε να γίνει η τέλεση του εθίμου την Παρασκευή 6 Μαΐου ημέρα που είναι τα καταστήματα  ανοικτά. Και αυτή την γνωμοδότηση τη δεχόμαστε και υποχρεούμαστε να συμφωνήσουμε.

Τα έθιμα τα σεβόμαστε και τα τηρούμε, όμως είναι γεγονός, πως η βούληση και επιθυμία του λαού στο διάβα των χρόνων τα διαμορφώνει και τα διαφοροποιεί και είναι αυτό  κάτι στο οποίο κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί.

Άλλωστε η μεταφορά του εθίμου έχει γίνει κι άλλες φορές στο παρελθόν είτε το Σάββατο του “Θωμά” είτε και την Κυριακή του “Θωμά”.

Π.χ. το έθιμο έλεγε πως η αρραβωνιασμένη με φίλες και συγγενείς μάζευε λουλούδια και έπλεκε το στεφάνι, που θα πήγαινε στην πεθερά. Τώρα όλες τα παραγγέλνουν στα Ανθοπωλεία. Ποιός μπορεί να τους επιβάλλει το αντίθετο;

Σε κάθε περίπτωση τα έθιμα δεν πρέπει ποτέ να γίνονται πεδίο αντιπαράθεσης και πρέπει να μας ενώνουν κι όχι να δημιουργούνται γκρίνιες κι έριδες, διότι μόνο ο λαός μπορεί να αποφασίζει για το πώς θα γίνονται αυτά  και κανείς άλλος.»

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσοχή έκτακτα καιρικά φαινόμενα

Aleka Stamatiadi

Μεγάλη φωτιά από το Σχίνο Κορινθίας έφτασε στο Αλεποχώρι

Aleka Stamatiadi

Μέτρα από τον Δήμο Μεγαρέων