Επιτακτικό γίνεται το ερώτημα για όλους τους κατοίκους στα νότια του Κορινθιακού που για τρίτη συνεχή χρονιά κολυμπούν σε μια θάλασσα από τσούχτρες. Για να απαντηθεί, χρειάζονται στοιχεία που δεν έχουμε, λένε οι ειδήμονες
Παγκόσμιο πρόβλημα
Μόνιμες αποικίες
Κορινθιακές ιδιαιτερότητες
Δίχτυα προστασίας
Συλλογή και εξαγωγή!
Σωστή ενημέρωση
Για το τσίμπημα της μοβ τσούχτρας (Pelagia noctiluca)
Οι μέδουσες δεν τσιμπάνε με κεντρί, όπως π.χ. οι μέλισσες: έχουν στα πλοκάμια τους κνιδοκύτταρα, τα οποία ερχόμενα σε επαφή με το δέρμα απελευθερώνουν κνιδοκύστεις, οι οποίες περιέχουν μια τοξίνη που προκαλεί κνησμό. Από τα είδη τα οποία συναντάμε στα ελληνικά νερά η μοβ τσούχτρα (Pelagia noctiluca) έχει το πιο επώδυνο τσίμπημα και είναι αυτή που έχει κατακλύσει τα τελευταία χρόνια τον Κορινθιακό και τον Πατραϊκό Κόλπο. Αν γνωρίσετε το οδυνηρό άγγιγμά της, τα πρώτα βήματα αντιμετώπισης σύμφωνα με τις οδηγίες του ευρωπαϊκού προγράμματος Jellyrisk και του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών είναι τα εξής:
Αν εμφανιστεί ήπια και εντοπισμένη δερματική αντίδραση, εφαρμόστε τοπικά μια κορτιζονούχο κρέμα.
Υπεραλίευση και υπερπληθυσμοί μεδουσών
Ο λόγος για τον οποίο η υπεραλίευση αποτελεί έναν από τους παράγοντες που θεωρείται ότι ευθύνονται για τον πολλαπλασιασμό των πληθυσμών των μεδουσών σε παγκόσμιο επίπεδο δεν είναι τόσο το ότι οι μέδουσες αυξάνονται και πληθύνονται επειδή δεν υπάρχουν τόσο πολλά ψάρια για να τις φάνε. Η κύρια αιτία είναι ότι η διαταραχή του τροφικού πλέγματος με την εξαφάνιση των μεγάλων θηρευτών, μέσω διαφόρων μηχανισμών, τους επιτρέπει να εκμεταλλευθούν τις καινούργιες συνθήκες για να εξασφαλίσουν την «άνθησή» τους.