Επένδυση για βιοαέριο και πάρκο ανακύκλωσης στο σταθμό του ΟΣΕ τα θέματα που συζήτησε με τον Δήμαρχο Γρ. Σταμούλη
ρεπορτάζ: Αλέκα Σταματιάδη
Δεν ήρθε για να τραγουδήσει αλλά προκάλεσε μεγάλο θόρυβο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφού δεν έλειψαν οι φωτογραφίες με τους εργαζόμενους του Δήμου Μεγαρέων και τον Δήμαρχο Γρηγόρη Σταμούλη, με τον οποίο ο γνωστός τραγουδιστής Σάκης Ρουβάς έχει διάλογο για σημαντικά ζητήματα.
Ο Σάκης Ρουβάς επισκέφθηκε το Δημαρχείο Μεγάρων και μίλησε με τον Γρ. Σταμούλη την περασμένη Παρασκευή με κύριο θέμα συζήτησης τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του δημοφιλούς τραγουδιστή, ο οποίος ενδιαφέρεται, να επενδύσει σημαντικά ποσά σε τομείς, που θα είναι φιλικοί προς το περιβάλλον και προσοδοφόροι για τον Δήμο, όπως αναφέρει ο Γρ. Σταμούλης.
«Ήρθε για επιχειρηματικούς λόγους, είπε στην «Ε» ο Γρ. Σταμούλης, αφού ο Σάκης Ρουβάς δραστηριοποιείται επιχειρηματικά με ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και υπάρχει πρόσφορο έδαφος για συνεργασία μεταξύ του Δήμου και του Σάκη Ρουβά για επενδύσεις που σχετίζονται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες. Πιστεύω ότι θα υπάρχει θετικό αποτέλεσμα για το Δήμο».
Ο Έλληνας σταρ εκτός από τα γνωστή πορεία του στη σόουμπιζ και την κοινωνική και φιλανθρωπική του δράση έχει ξεκινήσει μια νέα επιχειρηματική προσπάθεια στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής και της ενέργειας. Με πίστη στην δύναμη και στις δυνατότητες της ελληνικής γης να “παράγει” οικολογικά βιώσιμη ανάπτυξη
Συγκεκριμένα ο Σ. Ρουβάς προχώρησε στην ίδρυση Ανώνυμης Εταιρείας η οποία δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων στον τομέα των θερμοκηπίων, της παραγωγής βιολογικών αγροτικών προϊόντων αλλά και στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές όπως βιομάζα και βιοαέριο.
Για τους σκοπούς της επιχειρηματικής αυτής δραστηριότητας, έχει επισκεφθεί και συζητήσει και σε άλλες πόλεις, όπως την Καρδίτσα τον Μάρτιο του 2017, όπου παρουσίασε ο ίδιος σε τοπικούς φορείς, αγρότες και κτηνοτρόφους τα σχέδιά του για την εταιρεία Βιοαερίου, το οποίο και αργότερα αναμένεται να επεκταθεί και στον τομέα των θερμοκηπίων. Όπως μάλιστα αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ της Θεσσαλίας, ο γνωστός τραγουδιστής σχεδιαζόταν να κατασκευάσει εκεί μια υπερσύγχρονη μονάδα πράσινης ενέργειας για την παραγωγή ρεύματος από βιοαέριο. Στην πορεία αναμένεται να γίνουν και άλλες επεκτάσεις για την κατασκευή θερμοκηπίων που θα παράγουν βιολογικά προϊόντα και θα θερμαίνονται με την ενέργεια που θα παράγει η μονάδα. Ωστόσο, δεν έχουν τελεσφορήσει ακόμα οι προσπάθειές του στην Καρδίτσα και πιθανότατα οι συζητήσεις Ρουβά-Σταμούλη να είναι νέα διερευνητική προσπάθεια του τραγουδιστή στην πόλη μας.
Το ενδιαφέρον του Σάκη Ρουβά με την ελληνική γη
«Έβγαλα το πρώτο μου χαρτζιλίκι πουλώντας καλαμπόκι»
Όποιος έχει παρακολουθήσει την πορεία του Έλληνα σταρ αντιλαμβάνεται πως εκτός από τις μεγάλες καλλιτεχνικές επιτυχίες του έχει παράλληλα υπογράψει και μια σειρά από έξυπνες εμπορικές συνεργασίες. Η ενασχόλησή του με την παραγωγή του βιοαερίου και την καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων δεν ήταν τυχαία. Έπειτα από έρευνα του καλλιτέχνη και επαφές με πανεπιστημιακούς, επιχειρηματίες και ειδικούς του χώρου κατέληξε πως το μέλλον βρίσκεται στην πράσινη ενέργεια. Αξίζει να αναφερθεί πως το βιοαέριο παράγεται από την αναερόβια αποσύνθεση κτηνοτροφικών κυρίως αποβλήτων, αγροτοβιομηχανικών αποβλήτων και λυμάτων, καθώς και από αστικά οργανικά απορρίμματα. Το βιοαέριο μπορεί να αξιοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας, ενώ με την κατάλληλη επεξεργασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως καύσιμο μεταφορών. «Η απόφασή μου για την πράσινη ενέργεια δεν ήρθε αβίαστα, αλλά ήταν προϊόν καθημερινής προσωπικής ενασχόλησης, μελέτης και συστηματικής έρευνας. Πιστεύω πολύ στη δύναμη της ελληνικής γης, η οποία μπορεί να παράγει με τη συμβολή της σύγχρονης τεχνολογίας και πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον οικολογική, βιώσιμη ανάπτυξη», αναφέρει ο καλλιτέχνης. Ο Σάκης Ρουβάς από το 2014 είχε προχωρήσει στην ίδρυση της εταιρείας «SK Κτηνοτροφική ΑΕ», η οποία ανήκει στον ίδιο και στη σύντροφό του, Κάτια Ζυγούλη, με σκοπό την ανάπτυξη και διαχείριση σταθμών παραγωγής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Την ίδια χρονιά μάλιστα είχε κατατεθεί και στις αρμόδιες Αρχές ο φάκελος που αφορούσε το έργο. Όμως, όπως αναφέρεται σε σχετικά δημοσιεύματα, η γνωστή ελληνική γραφειοκρατία καθυστέρησε την υλοποίησή του.
Τι είναι το βιοαέριο
Το βιοαέριο είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που βοηθά στην αξιοποίηση των κτηνοτροφικών αποβλήτων είναι. Και αυτό διότι εκτός από τα οφέλη που προκύπτουν σε επίπεδο περιβάλλοντος ταυτόχρονα παράγει αξίες για τις τοπικές κοινωνίες. Όπως εξηγεί ο Ελληνικός Σύνδεσμος Βιοαερίου, η λειτουργία μονάδων βιοαερίου, απαλλάσσει τις κτηνοτροφικές μονάδες από τα επιπλέον κόστη βιολογικών καθαρισμών και διαχείρισης αποβλήτων μειώνει το κόστος διατροφής των ζώων και εξοικονομεί χρήματα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Παράλληλα το βιοαέριο εξασφαλίζει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη.
Πρόκειται για ένα μείγμα διαφορετικών αερίων, που παράγεται από την αναερόβια χώνευση κτηνοτροφικών κυρίως αποβλήτων (λύματα από χοιροστάσια, βουστάσια), αγροτοβιομηχανικών αποβλήτων και λυμάτων, καθώς και από αστικά οργανικά απορρίμματα. Αποτελείται από 65% μεθάνιο και 35% διοξείδιο του άνθρακα και μπορεί να αξιοποιηθεί ενεργειακά, μέσω της τροφοδοσίας του σε μηχανές εσωτερικής καύσης, σε καυστήρες αερίου ή σε αεροστρόβιλο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας.
Tο βιοαέριο, με την κατάλληλη επεξεργασία και αναβάθμιση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως καύσιμο μεταφορών, με ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή. Στη Σουηδία ήδη αρκετά οχήματα κινούνται με μεθάνιο και λειτουργούν σταθμοί διανομής βιοαερίου.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε., αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε λειτουργία 10 μονάδες βιοαερίου συνολικής ισχύος 16MW στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τις Σέρρες, τη Μαγνησία και την Ημαθία. Κάποιες από τις μονάδες του λειτουργούν αξιοποιούν το βιοαέριο από ΧΥΤΑ ή χώρους βιολογικού καθαρισμού, για τους οποίους ισχύουν μικρότερες τιμές αποπληρωμής. Ωστόσο για τις μονάδες που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια αξιοποιώντας βιοαέριο από κτηνοτροφικά και αγροτοβιομηχανικά οργανικά υπολείμματα και απόβλητα προβλέπονται διαφορετικές τιμές. Συγκεκριμένα για μονάδες κάτω από 3MW προβλέπεται τιμή 220 ευρώ/ μεγαβατώρα ενώ για μονάδες με ισχύ άνω των 3MW η προβλεπόμενη τιμή πέφτει στα 200 ευρώ / μεγαβατώρα.
ΠΑΡΚΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟΥ ΟΣΕ
[quote]Με περιβαλλοντική εκπαίδευση αναμένεται αλλαγή στην εικόνα του κέντρου των Μεγάρων[/quote]
Το δεύτερο θέμα που έχει τεθεί επί τάπητος στις συζητήσεις μεταξύ του Σάκη Ρουβά και του Δημάρχου Μεγαρέων Γρ. Σταμούλη αφορά τη δημιουργία πάρκου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης σε συνεργασία με την «Ανταποδοτική Ανακύκλωση».
Ο Γρ. Σταμούλης δήλωσε στην Ε ότι επίκειται ως τέλος του έτους η δημιουργία πάρκου ανακύκλωσης στο χώρο του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού, που μέχρι σήμερα βρίσκεται σε εγκατάλειψη καταλαμβάνοντας ένα καίριο κεντρικό σημείο της πόλης. «Θα φέρει πολλά οφέλη και θα γίνει πόλος έλξης για όλα τα σχολεία της περιοχής κατ’ ελάχιστον. Ευελπιστούμε πριν φύγει ο χρόνος να έχει γίνει και το πάρκο και στα εγκαίνια θα είναι ο πρεσβευτής της ανταποδοτικής ανακύκλωσης, ο Σάκης Ρουβάς. Δεν ήταν μια τυχαία συνάντηση με τον τραγουδιστή στο Δήμο» μας είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Μεγαρέων.
Στόχος του Πάρκου είναι να ενισχύσει την περιβαλλοντική εκπαίδευση και συνείδηση των νέων ανθρώπων, καθώς και να αυξηθεί η συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία της ανακύκλωσης. Το πρώτο “Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανακύκλωσης” δημιουργήθηκε από το εθνικό Συλλογικό Σύστημα ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ σε συνεργασία με το Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού.
Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανακύκλωσης που βρίσκεται στο χώρο του Δημαρχείου Αγίων Αναργύρων – Καματερού λειτουργεί σύμφωνα τόσο με το «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων» της Ελλάδας, όσο και με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανακύκλωση συσκευασιών. Καλύπτει έκταση 3 στρεμμάτων και περιλαμβάνει το Πολυκέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης συσκευασιών, έναν πρότυπο βοτανικό κήπο με περισσότερα από 100 διαφορετικά είδη ελληνικών φυτών, καθώς και μια οικολογική λίμνη. Επιπλέον, στο Πάρκο Ανακύκλωσης στεγάζεται το Εργαστήρι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, όπου πραγματοποιούνται μαθήματα, σεμινάρια και διαδραστικά παιχνίδια σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να αποκτούν περιβαλλοντική συνείδηση, κατανοώντας τα σημαντικά οφέλη που επιτυγχάνονται από τη διαδικασία της ανακύκλωσης.
Αν πραγματοποιηθεί τελικά το πλάνο συνεργασίας μεταξύ δήμου Μεγαρέων και της εταιρείας «Ανταποδοτική ανακύκλωση» που συνεργάζεται ήδη για την ανακύκλωση στα Μέγαρα, τότε θα μιλάμε για ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα τόσο για το περιβάλλον της πόλης, την περιβαλλοντική εκπαίδευση παιδιών (όχι μόνο της πόλης καθώς θα δέχεται και επισκέψεις σχολείων και από άλλες περιοχές), την επισκεψιμότητα και, τέλος, μια μεγάλη αλλαγή στην εικόνα του κέντρου της πόλης που σήμερα δείχνει την εγκατάλειψη.