γράφει ο ΕΛ.Κ.ΠΑΠΑΛΕΥΘΕΡΗΣ MD–MSc
ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ – ΦΥΜΑΤΙΟΛΟΓΟΣ
Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει ορισμένα όρια ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό σε συνέργεια με ορισμένους άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια κ.λ.π. ), δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας, που μπορούν να οδηγήσουν σε κωματώδη κατάσταση αλλά και στο θάνατο.
Το σύνδρομο της θερμοπληξίας, εκδηλώνεται με: αυξημένη θερμοκρασία του σώματος, σπασμούς, εμέτους, διάρροια, διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος, απουσία εφίδρωσης. Μπορεί ακόμη να επέλθει έμφραγμα του μυοκαρδίου. Επακολουθεί κωματώδης κατάσταση και θάνατος.
Τα μέτρα για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων κατά τον καύσωνα είναι τα εξής:
Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως. Αναζήτηση σκιερών και δροσερών σημείων.
Προτίμηση στα ανοικτόχρωμα και ελαφρά ρούχα με ανοικτό λαιμό, κάλυψη κεφαλής ( χρησιμοποίηση καπέλου, ομπρέλας κ.λπ.).
- Κατά την διάρκεια του καύσωνα πίνουμε πολλά υγρά για την αναπλήρωση των αλάτων και των μετάλλων του οργανισμού που χάνουμε με την εφίδρωση.
Δεν πίνουμε υγρά που περιέχουν καφεΐνη, αλκοόλ ή ζάχαρη. Επιτρέπονται μόνο ειδικά αναψυκτικά που περιέχουν άλατα και μέταλλα.
Δεν περιμένουμε να διψάσουμε για να πιούμε νερό.
Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη που συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία με υγρασία, καθώς και κάτω από τον ήλιο.
Σε περίπτωση βαριάς άσκησης σε θερμό περιβάλλον πίνουμε δυο με τέσσερα ποτήρια νερό ανά ώρα.
Προσοχή! Αν ο γιατρός μας έχει περιορίσει την ποσότητα υγρών που επιτρέπεται να πίνουμε ή εάν ακολουθούμε ειδικό διατροφικό πρόγραμμα (φτωχό σε άλατα), ας τον συμβουλευθούμε για τα μέτρα που πρέπει να λάβουμε κατά την διάρκεια του καύσωνα.
Αποφεύγουμε το πολύ παγωμένο νερό γιατί μπορεί να δημιουργήσει στομαχικά προβλήματα.
Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών.
Ολιγοθερμιδική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών.
Ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα είναι:
Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών
Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λ.π.
Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.
Οι ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, καλό θα ήταν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον γιατρό τους και να λαμβάνουν την αγωγή τους συστηματικά σύμφωνα με τις οδηγίες του.
Συμπτώματα όπως η δυσκολία στην αναπνοή, ο βήχας ή η αποβολή πτυέλων θα πρέπει να αναφέρονται στον θεράποντα πνευμονολόγο.
Αν πρέπει να κινηθούμε στην πόλη ας προτιμήσουμε τις πρωινές και απογευματινές ώρες.
Κάνουμε τις βαρύτερες δουλειές το πρωί.
Εάν είμαστε αναγκασμένοι να εργασθούμε έντονα στο ύπαιθρο, για να αποφύγουμε την ηλίαση ή/και την θερμοπληξία δεν εκθέτουμε τμήματα του σώματός μας γυμνά στον ήλιο, φορούμε καπέλο, κάνουμε συχνά διαλλείματα σε σκιά και πίνουμε δροσερό νερό.
Αν δούμε κάποιο άτομο με συμπτώματα θερμοπληξίας, όπως: δυσφορία, εξάντληση, ίλιγγο, κράμπες, κ.ά., καλούμε αμέσως ιατρική βοήθεια. Μέχρι να καταφθάσει κάνουμε τα εξής:
Ξαπλώνουμε το άτομο σε ίσκιο και βγάζουμε τα πολλά ρούχα.
Ψύχουμε το σώμα με δροσερό νερό ή βρεγμένα ρούχα.
Ετοιμάζουμε αλατούχο δροσερό νερό (μισό κουταλάκι αλάτι σε κάθε ποτήρι νερό) και δίνουμε μισό ποτήρι κάθε τέταρτο της ώρας επί μία ώρα ή μέχρι να εξαφανιστούν τα συμπτώματα. Επιπλέον δίνουμε άφθονο δροσερό νερό, γουλιά-γουλιά.
Αν λιποθυμήσει, τον βάζουμε σε ασφαλή θέση ανάνηψης (μπρούμυτα με το κεφάλι προς την πλευρά όπου το χέρι και το πόδι πρέπει να είναι αναδιπλωμένα).
Το καλοκαίρι είναι μπροστά, χρειάζεται υπομονή και τήρηση των κανόνων ώστε να περάσει χωρίς κινδύνους…
Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού με υγεία.